Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Zvonko Zubak: Letjelica je bezopasna, ali je moglo biti žrtava. Putinovi generali nisu željeli rat i on ga ne može dobiti

Zubak kaže da je letjelica sama po sebi bezopasna, ali da je mogla napraviti puno štete da je situacija bila drugačija ili da je pala na drugo mjesto. “Ona je mogla napraviti veliku štetu da je pala na zgradu ili studentski dom. Sigurno bi bilo puno žrtava. Ona kao ona, ne može napraviti nikakvu štetu ako se nije zabila u nešto. To je stara letjelica koju su Rusi pokušavali nadograditi, ali nisu uspjeli. Uistinu me čudi zašto su je poslali. Ona je potpuno bezopasna, ali na njoj je mogla biti neka mala bojeva glava, neka bomba… Treba sve ispitati i vidjeti”, kaže.

Na pitanje je li letjelica mogla služiti samo za snimanje terena, Zubak kaže – ne. “Išla je baš brzo, ona za to nije sposobna. To je opomena”, kaže.

“Rusi rade dobru propagandu na koju nitko ne smije nasjesti. Imali smo slično u našem ratu, to su radili Srbi. To je baš njihov potpis. To što oni pričaju da su to poslali Ukrajici, to je potpuna laž”, govori.

Zubak kaže kako se, hvala Bogu, nije dogodilo ništa, ali da je poslana letjelica koja je jako slična borbenom zrakoplovu. “Mađarska se nije dobro snašla misleći da je to NATO-ov zrakoplov koji ide u bazu. Čudi me da nisu podigli lovce, radar ju je registrirao. Čudi me kako su imali tako lošu komunikaciju. Morali si odmah podići dva svoja Gripena. Oni su napravili veliku grešku, oni su morali i nama javiti”, objašnjava.

Na pitanje je li sedam minuta dovoljno za reakciju kaže: “Ako se ne pripremate, onda je sedam minuta prekratko. Ona je samo ušla i u sedam minuta je pala. Da je duže letjela, onda bi se digli naši MIG-ovi i presreli je.”

Sigurnost NATO-a

“Ovo je slučaj u kojemu ne bismo smjeli odmah napadati NATO. NATO je pokazao koliko je snažan. Rusija je postala lav od kartona.”

“Putin je u Siriji radio vojne vježbe, to nije bio njegov rat. On se tamo pripremao za ovo što sada radi, ali očito da Sirija nije ista kao ovo izvan Sirije”,  govori Zubak o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dodajući da je poznavao ruske vojne zapovjednike te da su oni govorili kako nisu za rat, kako neće rat. “On sam sebi puca u noge ako ovo radi. On rat dobiti ne može. Mi smo imali sličan rat, gotovo istu silu, to je potpuno blizu.

“Rusija će izgubiti rat bez NATO-a, bez ikakvog uključenja NATO-a. Moraju vidjeti što će s tim Lukašenkom, njemu se moraju uvesti drugačije sankcije. On je bio gotov i prije ovoga, a sad je potpuno gotov. Ukrajina mora biti potpuno hladne glave. Bit će puno žrtava, ali oni moraju sami vratiti ono što su prije imali”, govori Zubak koji smatra i kako se NATO nikako ne bi smio dati uvući u ovaj rat jer je on za Rusiju unaprijed izgubljen. Nerealnom smatra i nuklearnu prijetnju.

“Da nije Amerike iza nas, Putin bi već pucao po europskim gradovima. Dok god EU ne postane država, bit ćemo mali, sitni. Bojim se da se nakon ove tragedije, to ne dogodi. EU mora postati država”, kaže Zubak. Dodaje i kako već 20 godina govori da EU mora imati svoju vojsku. “Nitko, pa ni EU, nema zajamčenu trajnu slobodu. Mi moramo biti sposobni čuvati svoje vlastite prostore”, kaže.

“Amerikanci znaju gdje Putin sada pije kavu. On ima tehniku, ali grubu. Ono za što bi morao dobiti dijelove od Zapada, on to sada čuva jer kasnije to neće moći dobiti”, kaže.

Izvor: teleskop.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x