Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ZORAN MILANOVIĆ ODLIKOVAO POSTROJBU VOJNE POLICIJE HVO-a: “Oni su nesebično riskirali živote zajedno s Armijom BiH”

Milanović je tom prilikom uručio odlikovanja penzionisanom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, penzionisanom general-bojniku Ivanu Kapularu, penzionisanom general-bojniku Jozi Milićeviću i penzionisanom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te Vojnoj policiji HVO-a i Jedinici za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO-a koja je obavljala aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Upravom Vojne policije HVO-a je rukovodio Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali. Dobio je 16 godina zatvora.

“Ovdje smo večeras da se radujemo svojim pobjedama, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Puno je krvi i teških osjećaja palo za ovo da bi se pretvorilo u likovanje. Ovdje smo danas da odlikujemo neke najbolje među vama. Odlikovanja koje ću vam dati u svoje ime, uime države, nisu odlikovanja, da bih bilo koga povrijedio nego da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta. Ovaj Knin, grad koji je bio važan u hrvatskoj historiji bio je i svet i proklet. 1995. godine. je ovdje stavljena tačka na okupaciju Hrvatske”, rekao je Milanović.

Poručio je kako se nada da će ova odlikovanja shvatiti kao dobru namjeru i ljudi i Bosni i Hercegovini.

“Oni najhrabriji i najodlučniji su izvojevali ovu bitku. Da, Amerikanci su bili naši prijatelji, ali da nije bilo vas, onih koji su vas vodili, politički i vojnički, ovoga ne bi bilo. Nije ovo zamišljeno da se bilo ko ponizi, a najmanje ljude u BiH. Danas ću odlikovati i jedinice i našu braću iz BiH, pripadnike našeg naroda u drugoj državi, naglašavam to. Oni su se nesebično dali za zajedničku stvar i vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti naši prijatelji u BiH. To je čast, dug poštovanja prema ljudima koji su dali sve od sebe i riskirali svoj život za hrvatsku državu zajedno sa Armijom Bosne i Hercegovine, zapamtimo to. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati”, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x