Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Znanstveni dokaz da je SARS-CoV-2 kreiran pokusima gain-of-function

Iako to eksplicitno ne kaže, novoobjavljena znanstvena studija autora Sakshi Piplania i suradnika „In silico usporedba afiniteta vezanja ACE2 proteina SARS CoV 2 među vrstama i implikacija na podrijetlo virusa“ u znanstvenom časopisu Scientifc Reports | (2021) 11:13063 (https://www.nature.com/articles/s41598-021-92388-5.pdf) znanstveno dokazuje umjetno podrijetlo SARS-Cov-2. Naime, virus ili genetski konstrukt vrlo je smišljeno napravljen da lako prelazi s čivjeka na čovjeka. Tako i tvrdnja oko tzv dodavanja funkcije (gain of function) prirodnim virusima koji su do tada bili neopasni za ljude itekako ima smisla. Što je gain of function. Istraživanje stjecanja ili dodavanja funkcije koje genetski mijenja organizam na način koji može poboljšati ili pogoršati biološke funkcije genskih proizvoda. To može uključivati promijenjenu patogenezu, prenosivost ili raspon domaćina, tj. vrste domaćina koje mikroorganizam može zaraziti. No vratimo se na citirani znanstveni rad. Kad se uzme u obzir činjenica da su ti drakonski pokusi gain of function financirani u Kini novcem američkih poreznih obveznika, te da od pojave tzv. virusa i pandemije niti jedan opasan virološki laboratorij nije zatvoren (dapače otvarali su se i novi) ukazuje na to da je čitav Corona cirkus pomno planiran. Štete koje su načinjene čovječanstvu enormne su. Razmotrimo novoobjavljeni rad koji nedvojbeno ukazuje na neprirodno porijeklo SARS-CoV-2.

Pitanje koje su autori rada postavili bilo je mogu li kućne ili komercijalne životinje djelovati kao vektori SARS-CoV-2, a rani podaci ukazuju na to da je osjetljivost specifična za vrstu. Kako bi bolje razumjeli osjetljivost vrsta SARS-CoV-2, poduzeli su in silico modeliranje strukturne homologije, spajanje proteina i proteina i simulacijsku studiju molekularne dinamike sposobnosti šiljastog proteina SARS-CoV-2 da veže angiotenzin konvertirajući enzim 2 (ACE2) iz relevantnih vrsta.

Spike protein pokazao je najveće vezanje za ljudski (h)ACE2 od svih testiranih vrsta, stvarajući najveći broj vodikovih veza s hACE2. Zanimljivo je da je ACE2 pangolina pokazao sljedeći najveći afitet vezanja unatoč relativno niskoj homologiji sekvence, dok je afinitet ACE2 majmuna bio mnogo niži unatoč njegovoj visokoj sličnosti sekvence s hACE2. Ove razlike ističu snagu strukturnog u odnosu na pristup koji se temelji na sekvencijskim analizama među vrstama. Pokazalo se da su vrste ACE2 u gornjoj polovici predviđenog raspona afiniteta (majmun, hrčak, pas, tvor, mačka) prijemčive na infekciju SARS-CoV-2, podupirući korelaciju između afiniteta vezanja i osjetljivosti na infekciju.

Ova otkrića pokazuju da su najraniji poznati izolati SARS-CoV-2 bili iznenađujuće dobro prilagođeni da se snažno vežu na ljudski ACE2, pomažući objasniti njegov učinkovit respiratorni prijenos s čovjeka na čovjeka. Ova studija naglašava kako se in silico metode strukturnog modeliranja mogu koristiti za brzo generiranje informacija o novim virusima kako bi se pomoglo predvidjeti njihovo ponašanje i pomoglo u razvoju protumjera.

Izvor: logicno.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x