Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ZELENIKA NAPALA ČOVIĆA: “Smatra li nas Hrvate gospodin Čović tolikim imbecilima…”

Komentar na Čovićevo obraćanje u NSRS?

“Onakav patetičan donekle i očinski stav na način kako je to izgovoreno u meni je izazvao sasvim suprotne emocije, pa čak bi se usudila i reći stomačne tegobe. Počela sam se pitati da li nas Hrvate gospodin Čović smatra tolikim imbecilima pa nam desetljećima na neki način udara na inteligenciju. Osobito u sklopu činjenice da je iz RS protjerano 220.000 Hrvata, a samo u banjalučkoj biskupiji, 1.054 osobe su ubijene, od toga 614 civila, od toga 144 žene samo zato što su bili Hrvati, na pragovima svojih domova. I onda veličati i onako se obraćati po meni znači ignoriranje svih tih stradalnika i prognanika među hrvatskim narodom iz RS”, kazala je Zelenika

Čović podržava RS, Hrvate štiti Dodik, može li ta koalicija dva protiv jednog donijeti dobro?

“Općenito ne može osim da je borba protiv kriminala. Moramo postaviti pitanje zašto je tako? Ako onaj najjači udari na najslabijeg preglasavanjem, bira mu predstavnika već tri mandata, onda se postavlja pitanje jesu li ova dvojica na jednoj strani produkt preglasavanja i onog što najbrojniji narod radi? Slušala sam malo bošnjačke političare posljednjih dana koji govore o evropskim smjernicama i građanskoj državi, ali ja moram naglasiti Ustav BiH u čijoj preambuli stoji da su Hrvati, Srbi i Bošnjaci konstitutivni narodi. Ja osobno ne vjerujem u činjenicu da je preglasavanje hrvatskog naroda i izbor Željka Komšića u tri mandata zbog onih 3,7% ostalih, nego je to budimo iskreni radi onih 51% Bošnjaka. I u ratu smo imali tri vojske, tri regije, tri jedinice da i Hrvati ako ništa sada mogu birati svog predstavnika”, rekla je Zelenika u Danu Uživo.

Kako tumačite podršku Čoviću od predsjednika Milanovića, dok Plenković nema lijepo mišljenje o toj politici?

“Što se tiče njih dvojice u zadnje vrijeme smo se naslušali raznoraznih epiteta kojima bi bila sklona djeca u vrtiću ne dužnosnici na toj razini. Spomenula bih to da njegove izjave ovise od funkcije koju obavlja, dok je bio premijer nije dao dijaspori na SDP-ovu listu. Hrvate je upućivao da nemaju šta raditi u Zagrebu, da svoje probleme rješavaju u Sarajevu. Sada kada je postao predsjednik mijenja se retorika, shvatio je da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, da i u Ustavu stoji da se štite Hrvati u BiH. Onda pod geslom ovog preglasavanja o kojem sam govorila podržava to savezništvo između Čovića i Dodika. Što se tiče Plenkovića on je po meni uglađeniji, upitan o govoru u NSRS, on se diplomatski ogradio da ga nije slušao.” dodala je.

Izvor: N1

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x