Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ZBOG OVOGA SE DODIK BOJI SCHMIDTA: RS-u prijeti potpuni finansijski kolaps

Takvu opciju nedavno je u intervjuu za Deutschlandfunk najavio sam visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

On je, referirajući se na izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Bearbock o potrebi uvođenja sankcija, kazao kako klasične sankcije nisu jedini instrument.

“Zamislivo je i da se kondicionira, odnosno uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija”,  kazao je Schmidt.

On je ovim otvorio kutiju mogućih finansijskih sankcija, u kojoj kao najdrastičnija mjera figurira isključenje ovog entiteta iz međunarodnog SWIFT sistema transfera novca.

SWIFT sistem omogućava prekogranična plaćanja između više od 10.500 finansijskih institucija u 215 zemalja, a stavljanje nekog van tog sistema značilo bi potpunu ekonomsku blokadu i kolaps privrede, prenosi Klix.ba.

Ovom mjerom godinama se prijeti ruskom režimu Vladimira Putina, a jedina zemlja koja je već posve isključena iz ovog sistema je Iran.

Sam Milorad Dodik svjestan je opasnosti od ovakvih sankcija, što se može zaključiti i iz njegove reakcije na Schmidtove najave.

“Ovaj Schmidt kaže da mogu spriječiti transfer sredstava posredstvom računa. To je nevjerovatno i fašizam je kojeg nigdje nema”, kazao je on dodavši da bi Republika Srpska nastavila sarađivati s “prijateljima”.

U slučaju da se RS zaista jednom isključi iz SWIFT sistema, pojedinci i kompanije iz ovog entiteta mogli bi finansijski korespondirati s ruskim sistemom SPFS, koji je Putin paralelno razvijao s prijetnjama sa zapada. Tu je još i iranski SEPAM sistem te potencijalni kineski i indijski sistemi, koji su još u fazi razvoja.

Za izbacivanje neke zemlje iz SWIFT-a ne treba odluka neke međunarodne institucije, dovoljan je i pritisak jedne velike sile, kako su to Sjedinjene Američke Države uradile u slučaju Irana. Ako je za ranije uvođenje ovog tipa sankcija Rusiji na američke prijedloge bilo negativnih reakcija iz europskih središta, zbog jakih ekonomskih veza s Rusijom, u slučaju malog entiteta na brdovitom Balkanu, to je manje vjerovatno.

Malena i zakržljala ekonomija iz ovog dijela BiH, ovisna o ekonomskim vezama sa Zapadom, pod ovim udarom bila bi posve ugašena i vjerovatno ne bi imala promil šanse da preživi.

SWIFT ili Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication je Udruženje za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije, međunarodna bankarska mreža i softver za razmjenu poruka ili pošiljki, koji danas upotrebljava više od 10.500 finansijskih institucija iz 215 zemalja. SWIFT omogućava razmjenu standarizovanih poruka kod međunarodnih finansijskih institucija, a same poruke se odnose na plaćanja, trgovinu, vrijednosne papire i ostalo. Sjedište SWIFT-a je u Belgiji.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x