Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Zatvaraju se katoličke crkve u Njemačkoj – stanovnici ogorčeni

“Sve je više džamija”

Katolička crkva St. Josefa u njemačkom Nachrodt-Wiblingwerdeu zatvara vrata nakon 99 godina. Posljednju svetu misu u ovoj crkvi služit će u nedjelju, 26. studenog, biskup dr. Franz-Josef Overbeck.

Kako su javili iz zajednice Nachrodt-Wiblingwerde bit će upaljeno 99 svijeća za 99 godina koje su vjernici proveli slaveći mise u crkvi St. Josef (Sveti Josip), piše Fenix magazin.

Bit će to posebno dirljiv trenutak jer je crkva bila dom brojnim katolicima kroz gotovo jedno stoljeće. Predstavnica župe Sandra Schnell kazala je kako je dolazak biskupa na posljednju svetu misu u crkvi St. Josef znak da on vrlo ozbiljno shvaća problem i želi biti s ljudima.

“Zapravo, slavi se sasvim normalna služba, samo što je posljednja. Na taj dan katolici slave svetkovinu Krista Kralja. To je posljednje bogoslužje u staroj crkvenoj godini prije početka nove crkvene godine s prvim Došašćem. Služba završava čitanjem potvrde o profanaciji. Nakon toga će se se u procesiji iz crkve iznijeti neke stvari za koje će se naći novo mjesto. U katoličkim crkvama hostije koje ostaju od svete mise čuvaju se u tabernakulu. To će kasnije biti doneseno u kapelu sv. Mihovila, kao i uskrsna svijeća. Drvene figure Josipa i Marije u gotovo ljudskoj veličini nosit će djeca vrtića Svete Elizabete uz pomoć roditelja. Figure će pronaći novo mjesto u vrtiću. Upalit ćemo 99 svijeća, po jednu za svaku godinu crkve St. Josef. Ljudi su dobrodošli da ih ponesu sa sobom kao znak da, iako su svjetla u crkvi ugašena, vjera ostaje”, kaže Sandra Schnell.

Kao rezultat restrukturiranja biskupije Essen od 2006. do 2008., župa sv. Josefa je ukinuta i spojena sa župom St.Theresia u Evingsenu i župom St. Matthäus u Alteni. U nedjelju, 26. studenoga 2023. crkva će biti profanirana, što znači da više neće služiti u sakralne svrhe nego svjetovne svrhe.

Stanovnici ogorčeni, u komentarima pišu: Sve je više džamija, a sve manje crkvi

U Njemačkoj se zatvara sve više katoličkih crkvi. Kao razlog tome, svećenici navode mali broj vjernika. Zatvaranje crkve St. Josef rastužilo je stanovnike i navelo ih na pisanje komentara, kako ispod objavljene vijesti, tako i po društvenim mrežama.

Mnogi tako pišu kako je u Njemačkoj sve više džamija, a sve manje crkvi. Neki pišu kako ne treba čuditi što se džamije otvaraju, a crkve zatvaraju jer sve manje katolika ide na svete mise. Neki odlaze u crkvu samo za Božić ili Uskrs, piše Fenix magazin.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x