Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Zašto cijene ulja rapidno rastu u BiH?

Bimal jeste domaći proizvođač, ali je zavisan od uvoza sirovine jer u Bosni i Hercegovini nema dovoljno sjemena uljarica, odgovorili su iz ove kompanije na upit N1 o aktuelnoj situaciji i periodu inflacije kada cijene rastu, a nabavka odnosno uvoz se odvija otežano.

“To je stvarnost i slabost o kojoj se nažalost najčešće govori samo u periodima krize, a trenutna situacija još jednom potvrđuje značaj razvijene poljoprivrede i domaće sirovine. Ne samo u domenu proizvodnje uljarica, nego u svim aspektima. Proizvođačima je potrebna domaća sirovina kako bi se dešavanja na globalnom tržištu sporije odrazila na cijene finalnih proizvoda. Za stabilnu i održivu domaću proizvodnju hrane potreban je jak poljoprivredni sistem,” smatraju iz Bimala, te poručuju:

“Zemlje koje imaju sirovinu, koje imaju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, postepeno proživljavaju poremećaje na svjetskom tržištu. Kod nas to nije slučaj jer nas zavisnost od kupovine uljarica na vanjskim tržištima stavlja u podređen položaj i direktno se odražava na cijenu. Zato kažemo da je rad na sopstvenoj sirovini ključan. Mi naše potrebe za sirovinom dominantno uvozimo, po uslovima koji su tržišni i koji potpuno zavise od cijena na svjetskom tržištu. Fabrika Bimala godišnje preradi 120.000 tona uljarica. Sve sjeme suncoketa, soje i uljane repice koje se proizvede u Bosni i Hercegovini, ukoliko je ono bez GMO-a, mi otkupimo. Ipak, zbog velikog nedostatka domaćeg sjemena, najveći dio sirovine uvozimo.”

Na pitanje da li će cijene ulja rasti u narednom periodu, iz Bimala odgovaraju da slijedi period žetve, pa se još uvijek ne zna kakav će biti rod, a nije moguće predvidjeti ni dešavanja između Rusije i Ukrajine koje su najveći proizvođači i izvoznici suncokreta.

Izvor: N1

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x