Kontaktirajte nas na:

Politika

Za SIP je krađa načelnika u Odžaku legalna

“Poštovani građani općine Odžak, a i cijele BiH, ovim putem želimo vas informirati kako se Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, prilikom lokalnih izbora 2020. godine u Odžaku, stavilo u službu Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Svi koji su pratili izbore u Odžaku i tijek objavljivanja preliminarnih rezultata, znaju da je, što se tiče izbora za načelnika, na redovitim biračkim mjestima, unatoč niza kršenja izbornih  pravila, procedura i Izbornog zakona, od strane HDZ BiH, pobijedio kandidat HDZ 1990, Drago Zečević. Međutim, nakon objave potvrđenih rezultata, kad su pribrojeni glasovi pristigli putem „pošte“, kandidatkinja HDZ-a BiH uvjerljivo pobjeđuje. U normalnim okolnostima pobjedniku se čestita, ali u ovom slučaju nije riječ o pobjedi već o, najjednostavnije, kazanoj krađi”, reagirali su iz Hrvatske koalicije HSP BiH – HDZ 1990 na konačan rezultat izbora u ovoj općini.

Lažno prijavljivanje birača – SIP ništa

Navode kako je Koalicija nakon objave rezultata, u propisanom roku, podnijela prigovor SIP-u gdje su, kako ističu, točno navedene sve nepravilnosti koje su se događale, prije i tijekom izbornog dana, precizno navodeći biračko mjesto i osobe koje su sudjelovale u tim, nezakonitim, radnjama.

“Primjerice navedeno je da je u Posavskoj Mahali došlo do pokušaja lažnog predstavljanja birača kako bi se glasovalo u ime druge osobe. To za SIP nije bila nikakva nepravilnost, pa ni to što je biračko mjesto zatvoreno jedan sat ranije, čime je jednom broju birača bilo onemogućeno glasovanje. Poznata su, i navedena, imena osoba koje su organizirale tu prijevaru, postoji i policijski zapisnik o tom slučaju, ali po SIP-u, sve je bilo regularno. Dalje je navedeno da se na biračkom popisu za glasovanje putem pošte našao veliki broj birača čiji je identitet ukraden na način da ih je netko drugi prijavio i glasovao umjesto njih. Na popisu se, između ostalih, nalaze dvije preminule osobe i jedna osoba koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, a prijavljene su za dopisno glasovanje u Republici Hrvatskoj.

Imena tih osoba su navedena, što je jednostavno i provjeriti, ali očito da institucije koje su odgovorne i nadležne za osiguranje zakonitosti provođenja izbora i zaštitu osobnih podataka građana to ne žele, odnosno s pravom možemo tvrdititi da su se stavili u službu nekih
političkih partija”, navode iz Koalicije.

Nadalje ističu da je u prigovoru navedeno i da SIP nije smio objavljivati glasove koji su stigli putem pošte, prije nego su objavljeni potvrđeni glasovi.

“Na taj način moglo se dogoditi da je netko glasovao dva puta, odnosno da mu je upisan glas putem pošte, za koji ga je netko lažno prijavio, a kad se pojavio na svom redovitom biračkom mjestu upućen je na biračko mjesto za nepotvrđene birače i tamo bi glasovao, što bi, praktički bilo drugi put. Na ovaj navod SIP, u svom odgovoru, nije uopće imao nikakav komentar, vjerojatno zato što nemaju nikakav opravdan razlog za takvo, nedopušteno, postupanje. Izuzev našeg prigovora, prigovor je podnijela i stranka HDZ 1990, ali sve je odbijeno pod izgovorom da su prigovori neutemeljeni, pitamo se što je, onda, utemeljeno?”, ističu u svojoj reakciji.

Naglašavaju kako je posebno znakovito ponašanje SIP-a po pitanju prigovora koji su bili od strane pojedinaca-birača, čiji su identiteti zloupotrijebljeni za dopisno glasovanje.

Čak 62 osobe potvrdile da se nikada nisu prijavile za dopisno glaanje, a SIP ništa?

“Tu se radi o podnesenim, potpisanim izjavama, šezdeset dvije (62) osobe koje potvrđuju da se nikada nisu prijavile za dopisno glasovanje, a da su se našli na popisu birača prijavljenih za dopisno glasovanje. Uz potpisanu izjavu priložili su i preslik osobne iskaznice i kontakt telefon. Sve su to prijavili SIP-u, ali nikakvog postupanja, s njihove strane nije bilo. I to je, valjda, po njima, neutemeljeno? Na ovom slučaju se još jednom potvrđuje naša tvrdnja o pristranom djelovanju SIP-a, jer je za istu nepravilnost (zloporaba dopisnog glasovanja), poništilo glasovanje u Srebrenici, a za Odžak su objavili potvrđene rezultate, po njima, dakle, “sve u redu“. Posebice je, najblaže kazano, „sumnjivo“ što ovaj problem (prigovor od 62 glasača), nikada nije bio na dnevnom redu neke od sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva. Ovo može svatko provjeriti, jer su sjednice prenošene uživo preko youtube kanala i još uvijek se nalaze na internetu”, navode iz Koalicije HSP BiH-HDZ 1990.

Na kraju zaključuju da je još poraznije, i još više obeshrabrujuće za građane, djelovanje i postupanje Apelacijskog odjela Suda BiH, koji je, kako ističu, u svom odgovoru naveo da nema dokaza o kršenju Izbornog zakona, a niti drugih zakona, tako da je i za njih ovaj problem riješen.
“Kao da se ne radi o krađi identiteta, lažnom predstavljanju, zloporabi položaja, krivotvorenju potpisa i drugim nezakonitim radnjama. Možemo kazati, ako je to manji problem, da su po ovom pitanju ostali nijemi i Ured OSCE-a, a i nevladine organizacije koje se bave promatranjem provođenja izbora, kao da su i one postale, u biti ‘vladine organizacije’”, stoji u priopćenju Hrvatske koalicije HSP BiH – HDZ 1990 iz Odžaka.

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DOMOVINSKI POKRET MIROSLAVA ŠKORE DEMANTIRA: Mi nismo osnivači Hrvatskog domovinskog pokreta iz BiH

Domovinski pokret Miroslava Škore iz Republike Hrvatske oglasio se priopćenjem u kojem demantira navode nekih beha portala, pa tako i našeg portala koji je prenio istu vijest da je ta stranka osnovala svoju podružnicu u BiH. Iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore stigao nam je demantij te ga u nastavku objavljujemo.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Domovinski pokret, priopćenje

–  Bosansko-hercegovački mediji objavili su protekloga vikenda vijest o osnivanju stranke Domovinski pokret Miroslava Škore u Bosni i Hercegovini. Zbog cjelovitog i potpunog informiranja javnosti, važno je pojasniti kako je politička stranka Domovinski pokret Miroslava Škore osnovana u Republici Hrvatskoj i kao takva nema pravne instrumente niti mogućnosti za osnivanje političke stranke u bilo kojoj drugoj državi, pa tako niti u BiH. Dakle, Domovinski pokret Miroslava Škore nije registrirao stranku u Bosni i Hercegovini.

Činjenica je da je u Livnu u studenom osnovana stranka sa sličnim, ali ne i sa istim nazivljem, pod imenom ”Hrvatski domovinski pokret”. Domovinski pokret Miroslava Škore nije na svojim službenim kanalima, niti putem svojih istaknutih članova, izvještavao javnost o osnivanju stranke sličnoga imena u BiH upravo zato što je riječ o dvije odvojene pravne osobe i dvije stranke registrirane u različitim političkim sustavima.

Shodno tome, vodstvo Domovinskog pokreta Miroslava Škore nije javno istupalo niti će istupati, niti ima pravo i želju istupati u ime Hrvatskog domovinskog pokreta o načinu političkog funkcioniranja u toj zemlji, o Hrvatskom narodnom saboru, niti o uključenosti pripadnika različitih nacionalnosti u stranku. Stoga je pogrešno pojedine izjave u medijskom prostoru tumačiti kao direktivu i političke ciljeve Miroslava Škore. Predsjednik Hrvatskog domovinskog pokreta je, kako je i sam potvrdio u medijima, bojnik Slavko Andačić, a ne dr. sc. Miroslav Škoro.

U fokusu djelovanja političke stranke Domovinski pokret Miroslava Škore, registrirane u RH, trenutno je, prije svega, jačanje organizacije unutar granica Republike Hrvatske.

Ipak,  naravno da nas veseli pojava nove sestrinske opcije koja za cilj ima poboljšanje položaja Hrvata u BiH, ali i pojava ljudi koji imaju hrabrosti suprotstaviti se i natjecati s ukorijenjenim političkim elitama koje su pod palicom duopola u zadnjih dvadesetak godina trgovale hrvatskim nacionalnim interesima u BiH, te na taj način dovele položaj Hrvata u trenutno katastrofalno stanje.

Vjerujemo kako je bojnik Andačić, koji do sada nikada nije bio politički aktivan, a kao nekadašnji zapovjednik 10. topničko-raketne brigade, magistar novinarstva, komunikologije i odnosa s javnošću, upravo takav hrabar čovjek.

Zagreb: 25. siječnja 2021.

Kontakt:

Voditeljica Odnosa s javnošću i komunikacija Domovinskog pokreta Miroslava Škore
Marja Čolak
099 600 8104

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

NEĆE SE SVIDJETI ČOVIĆU: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku i u Bosni i Hercegovini te kani postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim tijelom u BiH. Bez puno medijske pompe stranka je u tišini osnovana u studenom 2020. godine, a na osnivačkoj skupštini za V.d. predsjednika do prvih unutarstranačkih izbora izabran je Slavko Andačić iz Čitluka.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Slavko Andačić Domovinski pokret biH

“Mi smo svjesno radili u nekoj tišini. Smatrali smo kako nije bilo potrebe za nekom ‘bukom’ i davanje vijesti ‘na sva zvona’ dok se sve ne posloži kako treba i dok ne formiramo ogranke stranke. Osnivačka skupština održana je potkraj prošle godine u studenom, a ja sam izabran za v.d. predsjednika do unutarstranačkih izbora”, kaže Andačić za hercegovina.info.

Ide se u širenje.

“Radit će se jednako kao i u Hrvatskoj. Već smo ostvarili kontakte u brojnim mjestima. Imamo pripremljenih oko dvadesetak podružnica, odnosno ogranaka.”

Sjedište stranke je u Livnu

“Izabrali smo Livno jer smo time željeli poslati znakovitu poruku. Taj kraj je nepravedno zapostavljen i nepravedno kotira kao takav u BiH. S druge strane livanjski kraj je dosta značajan, a ima i dosta gospodarskih resursa.”

U medijima se pojavila informacija kako bi Diana Zelenika mogla biti na čelu Domovinskog Pokreta BiH.

“To je došlo od strane medija, a ne od same Diane Zelenike koliko sam ja mogao iščitati iz njenog izlaganja. Koliko sam upoznat, ona se do sada nije odlučila pristupiti našoj stranci, a i sama je rekla da razmišlja, da želi sebe pronaći i isprofilirati u političkom životu ukoliko uopće bude djelovala. Kod nas je svatko dobrodošao za člana i svaki član može biti predsjednik.”

Andačić će na funkciji biti do izbora, a na pitanje kada će oni biti, odgovara.

“Mi se trudimo da se to dogodi što skorije. Važno je da posložimo sve oko podružnica i da ispoštujemo brojne druge stvari, ali ako već inzistirate na nekom vremenskom roku, ja se nadam da bi se to moglo dogoditi kroz dva tjedna”, ističe Andačić.

Na jednu stvar treba paziti kaže.

“Ne smije nam se dogoditi ono što se dogodilo DP-u u Hrvatskoj, gdje je ušao veliki broj ‘spavača’, odnosno ‘igrača’ drugih stranaka. Moramo na vrijeme isprofilirati i filtrirati ljude.”

O ciljevima kaže kako su oni napisani, ali da bi o njima mogli govoriti satima. No u jedno je siguran.

“Mi ne idemo biti oporba HDZ-u među hrvatskim biračkim tijelom, mi idemo biti prvi izbor. Mislim da će narod progledati na idućim izborima, kako je progledao i na ovim u Mostaru. Da smo zadovoljni HDZ-om BiH i HDZ 1990. te ostalim strankama, kojih je ionako previše, mi u ovo ne bi ni ulazili niti bi osnivali stranku. Težimo ponuditi jednu pravu opciju biračima, a hoće li oni to prihvatiti i hoćemo li biti prepoznatljivi to će odlučiti narod.”

Što se tiče ‘osipanja’ DP-a u Hrvatskoj Andačić kaže.

“Komentirao bih to s jednom narodnom izrekom: “Bolje i prazna štala nego gubav i manit ajvan u njoj”. Kratkoročno je ovo što se događa negativno, ali dugoročno će to filtriranje i čišćenje u svakom slučaju doći jako dobro. Dobro je da se ospu ljudi koji ne misle po programu i ciljevima stranke. Neki su svjesno ušli u DP, a radili su kontra stranke”, zaključio je Andačić.

Izvor: hercegovina.info

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

MATE GRANIĆ UZBUDIO DUHOVE U REGIJI: “Bilo je govora o ukidanju entiteta…”

Hrvatski premijer Andrej Plenković i službeno je sa sjednice hrvatske Vlade čestitao američkom predsjedniku Joe Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris na stupanju na dužnost.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Mate Granić

“Veselimo se dinamici suradnje i u pogledu bilateralnih odnosa, odnosa Europske unije i Sjedinjenih država te naravno suradnje unutar Sjevernoatlantskog saveza,” poručio je Plenković.

Njegov posebni savjetnik za vanjsku politiku i ministar vanjskih poslova u devedesetima Mate Granić kazao je medijima kako je “sigurno da Joe Biden i njegova administracija imaju vrlo jasne stavove o ovom prostoru. Još početkom 90-ih godina je Joe Biden govorio da je Milošević ratni zločinac koji treba biti osuđen,” kazao je Granić za zagrebački “Večernji list”.

Nakon što 10 godina američka administracija nije pokazivala interes za prostor jugoistoka Europe, Granić očekuje da će interes biti pojačan. “To znači da će SAD pomoći Europskoj uniji oko BiH koja ne funkcionira u zadnje vrijeme. Bilo je govora i da treba ukinuti entitete i da treba primarno razvijati građansku državu. Hrvatska diplomacija će se čvrsto boriti za pozicije Hrvata i da je prisustvo SAD-a pozitivno, ali da se moramo boriti za svoje stavove,” ocijenio je.

Granić je kazao da su SAD glavni strateški partner Hrvatskoj od siječnja 1994. godine. “Kad dođe nova administracija potrebno je vrlo brzo na raznim razinama uspostaviti kontakte. Mnogi od sadašnjih dužnosnika su ili iz vremena predsjednika Clintona ili Obame. Kako je Andrej Plenković jedan od glavnih ljudi unutar EU, a EU je glavni strateški partner SAD-u, mi imamo podloge za to. Imamo kontakte iz vremena predsjednika Clintona,” zaključio je Granić.

Bivši hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim državama Ivan Grdešić za “Al Jazeera Balkans” kazao je kako očekuje da će, kada se ovi glavni problem koji su u Americi dočekali predsjednika Bidena pri stupanju na dužnost malo stišaju, “njegova administracija obnoviti interes za jugoistočnu Europu, prije svega nastojeći spriječiti bilo kakve buduće sukobe ili teškoće u našim susjedstvima,” kazao je. On očekuje da će Biden potaknuti Europsku uniju da poduzme dodatne inicijative, jer se ipak radi o susjedetvu Europske unije, a ne Amerike.

“Ne očekujem neku dramatičnu inicijativu koja bi npr. iz korijena izmijenila Daytonski sporazum ili srpsko-kosovsko pitanje, ali dijalog, razumijevanje, argumentacija i spremnost da se bude u blizini kada zatreba sigurno će povoljno djelovati na europske i ostale integracije Balkana i jugoistočne Europe,” zaključio je Grdešić.

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x