Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Za SIP je krađa načelnika u Odžaku legalna

Svi koji su pratili izbore u Odžaku i tijek objavljivanja preliminarnih rezultata, znaju da je, što se tiče izbora za načelnika, na redovitim biračkim mjestima, unatoč niza kršenja izbornih  pravila, procedura i Izbornog zakona, od strane HDZ BiH, pobijedio kandidat HDZ 1990, Drago Zečević. Međutim, nakon objave potvrđenih rezultata, kad su pribrojeni glasovi pristigli putem „pošte“, kandidatkinja HDZ-a BiH uvjerljivo pobjeđuje. U normalnim okolnostima pobjedniku se čestita, ali u ovom slučaju nije riječ o pobjedi već o, najjednostavnije, kazanoj krađi”, reagirali su iz Hrvatske koalicije HSP BiH – HDZ 1990 na konačan rezultat izbora u ovoj općini.

Lažno prijavljivanje birača – SIP ništa

Navode kako je Koalicija nakon objave rezultata, u propisanom roku, podnijela prigovor SIP-u gdje su, kako ističu, točno navedene sve nepravilnosti koje su se događale, prije i tijekom izbornog dana, precizno navodeći biračko mjesto i osobe koje su sudjelovale u tim, nezakonitim, radnjama.

“Primjerice navedeno je da je u Posavskoj Mahali došlo do pokušaja lažnog predstavljanja birača kako bi se glasovalo u ime druge osobe. To za SIP nije bila nikakva nepravilnost, pa ni to što je biračko mjesto zatvoreno jedan sat ranije, čime je jednom broju birača bilo onemogućeno glasovanje. Poznata su, i navedena, imena osoba koje su organizirale tu prijevaru, postoji i policijski zapisnik o tom slučaju, ali po SIP-u, sve je bilo regularno. Dalje je navedeno da se na biračkom popisu za glasovanje putem pošte našao veliki broj birača čiji je identitet ukraden na način da ih je netko drugi prijavio i glasovao umjesto njih. Na popisu se, između ostalih, nalaze dvije preminule osobe i jedna osoba koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, a prijavljene su za dopisno glasovanje u Republici Hrvatskoj.

Imena tih osoba su navedena, što je jednostavno i provjeriti, ali očito da institucije koje su odgovorne i nadležne za osiguranje zakonitosti provođenja izbora i zaštitu osobnih podataka građana to ne žele, odnosno s pravom možemo tvrdititi da su se stavili u službu nekih
političkih partija”, navode iz Koalicije.

Nadalje ističu da je u prigovoru navedeno i da SIP nije smio objavljivati glasove koji su stigli putem pošte, prije nego su objavljeni potvrđeni glasovi.

“Na taj način moglo se dogoditi da je netko glasovao dva puta, odnosno da mu je upisan glas putem pošte, za koji ga je netko lažno prijavio, a kad se pojavio na svom redovitom biračkom mjestu upućen je na biračko mjesto za nepotvrđene birače i tamo bi glasovao, što bi, praktički bilo drugi put. Na ovaj navod SIP, u svom odgovoru, nije uopće imao nikakav komentar, vjerojatno zato što nemaju nikakav opravdan razlog za takvo, nedopušteno, postupanje. Izuzev našeg prigovora, prigovor je podnijela i stranka HDZ 1990, ali sve je odbijeno pod izgovorom da su prigovori neutemeljeni, pitamo se što je, onda, utemeljeno?”, ističu u svojoj reakciji.

Naglašavaju kako je posebno znakovito ponašanje SIP-a po pitanju prigovora koji su bili od strane pojedinaca-birača, čiji su identiteti zloupotrijebljeni za dopisno glasovanje.

Čak 62 osobe potvrdile da se nikada nisu prijavile za dopisno glaanje, a SIP ništa?

“Tu se radi o podnesenim, potpisanim izjavama, šezdeset dvije (62) osobe koje potvrđuju da se nikada nisu prijavile za dopisno glasovanje, a da su se našli na popisu birača prijavljenih za dopisno glasovanje. Uz potpisanu izjavu priložili su i preslik osobne iskaznice i kontakt telefon. Sve su to prijavili SIP-u, ali nikakvog postupanja, s njihove strane nije bilo. I to je, valjda, po njima, neutemeljeno? Na ovom slučaju se još jednom potvrđuje naša tvrdnja o pristranom djelovanju SIP-a, jer je za istu nepravilnost (zloporaba dopisnog glasovanja), poništilo glasovanje u Srebrenici, a za Odžak su objavili potvrđene rezultate, po njima, dakle, “sve u redu“. Posebice je, najblaže kazano, „sumnjivo“ što ovaj problem (prigovor od 62 glasača), nikada nije bio na dnevnom redu neke od sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva. Ovo može svatko provjeriti, jer su sjednice prenošene uživo preko youtube kanala i još uvijek se nalaze na internetu”, navode iz Koalicije HSP BiH-HDZ 1990.

Na kraju zaključuju da je još poraznije, i još više obeshrabrujuće za građane, djelovanje i postupanje Apelacijskog odjela Suda BiH, koji je, kako ističu, u svom odgovoru naveo da nema dokaza o kršenju Izbornog zakona, a niti drugih zakona, tako da je i za njih ovaj problem riješen.
“Kao da se ne radi o krađi identiteta, lažnom predstavljanju, zloporabi položaja, krivotvorenju potpisa i drugim nezakonitim radnjama. Možemo kazati, ako je to manji problem, da su po ovom pitanju ostali nijemi i Ured OSCE-a, a i nevladine organizacije koje se bave promatranjem provođenja izbora, kao da su i one postale, u biti ‘vladine organizacije’”, stoji u priopćenju Hrvatske koalicije HSP BiH – HDZ 1990 iz Odžaka.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x