Kontaktirajte nas na:

Politika

Vučićev izaslanik Veran Matić objasnio zašto je kleknuo na Ovčari

Posebni izaslanik srbijanskog predsjednika Veran Matić došao je izraziti poštovanje prema vukovarskim žrtvama. Učinio je puno više od protokolarnog polaganja vijenca kraj spomenika na Ovčari. Fizički je kleknuo i pomolio se. Gesta je to koja je izazvale brojne reakcije u dvije države.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Veran Matić kleknuo na Ovčari

“Mogu privatno reći da sam više puta bio u Vukovaru, sada sam u drugoj poziciji, međutim uvijek mi se dogodi isto, prolazim kroz određenu vrstu katarze. Prvo, zgražavanje nad zlom koje je počinjeno, pa nad dimenzijama tog zla, onda naravno tuga za izgubljenim životima i na kraju opet nada da će se s jedne strane pronaći što je moguće veći broj nestalih, da će se činiti koliko god je moguće da se nadoknadi šteta onima koji su je pretrpjeli, da će dva naroda, dvije zemlje nekako uspostaviti mostove koji će raditi na tom da boljitak obje zemlje, i Srba i Hrvata u Hrvatskoj ide uzlaznom putanjom, da ostavimo iza sebe situacije koje nas neće sputavati i stalno vraćati na neki početak.

Mi smo prije 15 godina napravili film o Vukovaru i tada sam mislio da će taj proces ustanovljavanja odgovornosti i preuzimanja odgovornosti i završetka rata biti mnogo brži, međutim, nažalost, to se nije dogodilo.

Mislim da je jako dobro što je na dostojanstven način odrađena ova zajednička komemoracija i što nije bilo incidenata i da su ona politička iskakanja kakva smo mogli vidjeti jučer i prekjučer od gradonačelnika Penave doživjela ozbiljno protivljenje u Hrvatskoj.

Drago mi je da se takvi nastupi sele na marginu gdje bi i trebali biti, odnosno ne bi ih uopće trebalo biti. Moja ocjena je da je napravljen nekakav iskorak i da se stvara prostor za nove iskorake”, rekao je Matić za Jutarnji list.

Upitan je može li se dogoditi novi iskorak dok se ne počne rješavati pitanje nestalih? “Mislim da je moguće uspostaviti te procese da idu paralelno, jako bi bilo loše ako bi svi drugi procesi bili uvjetovani rješavanjem pitanja nestalih. To pitanje treba postaviti na mnogo efikasnije mehanizme i uspostaviti zajedničke timove koji bi radili na potragama za nestalima, a ne odvojeno. I uspostaviti novu vrstu povjerenja, ono je jako važno, s ozbiljnim pristupom je moguće zajednički ulaziti i u arhive, zajedno se dogovarati itd.

Za sljedeći korak je važno dobro planiranje sastanaka na vrhu i početka određivanja tih odnosa kojih dugo nije bilo, pa i kada je riječ o kulturnim i ekonomskim pitanjima, ali i kada je riječ o društvenim odnosima.

Postoji ideja da se u centru Zagreba napravi Srpski kulturni centar, mislim da se na tome jako radi i ta kulturna suradnja, kada je riječ o našim umjetnicima bi sigurno pridonijela smanjenju tenzija.

Stalno potenciram priču kako su Njemačka i Francuska na osnovu sporazuma o prijateljstvu iz 1963. godine uspostavile instituciju koju financiraju obje zemlje i dan-danas, preko devet milijuna studenata je bilo obuhvaćeno tim programima.

Mi smo tu, jedni pored drugih, zašto ne bi ljudi iz Srbije išli na neki smjer na fakultet u Osijeku ili postdiplomski studij u Zagrebu, Rijeci i obrnuto, a mi smo sada kao Berlinskim zidom razdvojeni”, ističe.

“Ja nisam dio državnog aparata, ja sam netko tko radi ovo dobrovoljno, bez ikakve nadoknade ili privilegije, jer mi je stalo, ovo je ono što ja mislim i što osjećam i što sam osjećao kada sam bio 1986. godine dopisnik zagrebačkog Omladinskog radija 101, i kada sam 1991 vodio radio B-92 i radio antiratni pokret protiv rata u Hrvatskoj i Vukovaru, moje razmišljanja i želje i da to bude dominantno razmišljanje u Srbiji, jako je važno da pružimo ruke Hrvatskoj, ali ne samo Hrvatskoj, već i Srbima u Hrvatskoj, da ih ohrabrimo da ustraju, ne samo u zajedničkim komemoracijama već uspostavljajući i neformalne komunikacije kada je riječ o vladavini prava i drugim aspektima, da ohrabrimo iz Srbe iz Hrvatske koji su danas u Srbiji i koji bi željeli obnoviti svoje kuće, da to bude pružena ruka Hrvatima u Srbiji”, kaže Matić.

Na pitanje zašto je to učinio jasno je odgovorio. “Učinio sam to jer je ona prepoznatljiva, to što je učinio Vili Brandt prije mnogo godina, vrlo je jasno što znači.

Riječi žaljenja možete ponavljati koliko god hoćete, riječi se mogu izlizati i potrošiti se, ovo je na neki način bio mali odmak od toga i jedno eksplicitnije pokazivanje namjera, osjećaja, želje.

Osjećao sam da je potrebno nešto napraviti, zašto bih sada bilo što izmišljao kada postoji takva gesta koja je vrlo jasna i eksplicitna”, zaključuje Matić.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

BAJROVIĆ USTRAJAN U MRŽNJI I RASTURANJU BIH: Nakon izbora 2022. Hrvate treba majorizirati

Bošnjački radikal i hrvatofob Reuf Bajrović na Face tv ponovio je kako Hrvate treba majorizirati nakon izbora 2022. – Čoviću se ne smije dati Izborni zakon. Nakon izbora 2022. treba mu uzeti Predsjedništvo i Dom naroda, kazao je trbuhozborac bošnjačke politike Reuf Bajrović.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Reuf Bajrović

– Znači, majorizirat će te Hrvate, preveo je voditelj emisije Senad Hadžifejzović Bajrovićeve riječi. Ne majoriziramo mi, majorizirat će glasači, kazao je Bajrović, misleći na, u Federaciji BiH četiri puta brojnije, Bošnjačke, javlja HMS.

Bajrović koji govori ono što većina bošnjačkih političara misli, redovito dobiva udarni prostor u mnogim sarajevskim medijima, kao trbuhozborac bošnjačke hegemonističke politike, kao što ga je nekada ratni huškač Vojislav Šešelj dobivao u beogradskim, u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Bajrović je s Hadžifejzovićem pred tv auditorija razrađivao planove o tome “što će sa Srbima” kada završe s Hrvatima i kako napraviti državu u kojom će vladati “demokratska većina”, to jest Bošnjaci, jer je po njemu sve drugo aparthid.

Mora se priznati da je Bajrović, s crnom maskom na licu, ostavio izuzetno jak dojam na gledatelje. Doimao se kao razbojnik. Politički razbojnik. Bolesna ništarija i kukavica koja je opsjednuta mišlju o porobljavanju malobrojnih.

Jednom riječju fašista par exselans, kojeg pogrešno predstavljaju kao političkog analitičara, prenosi Hrvatske medijski portal.

Nastavi čitati

Politika

NAKON DODIKOVE BAČENE KOSTI: Iz SDA poručuju – nikad nećemo dozvoliti formiranje trećeg entiteta

Izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika izrečena u intervjuu na jednoj televiziji kako postoji “tajni dogovor između lidera SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o trećem entitetu” za SDA je nebuloza i potpuna neistina, plasirana s ciljem da se skrene pažnja s bitnijih tema.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

SDA protiv trećeg entiteta

To je jasno svakome tko iole prati politička događanja u Bosni i Hercegovini, te je stoga bespredmetan pokušaj pojedinih političara i dijela medija da od te lažne izjave prave ozbiljnu političku temu, smatraju u SDA.

Kako u priopćenju napominju, SDA je mnogo puta jasno naglasila da nikada, ni pod bilo kojim okolnostima, neće dozvoliti formiranje trećeg entiteta, niti će pristati na izmjene Izbornog zakona koje bi vodile u dodatne etničke podjele i tu ne postoje nikakve dileme.

Indikativno je, dodaju, da u političkim i medijskim strukturama, koje od ničega pokušavaju napraviti nešto i vezati to za SDA, izostaje reakcija na Dodikove stalne prijetnje odcjepljenjem, negiranje genocida, slavljene i nagrađivanje ratnih zločinaca, kao i uvredljivo poređenje ratnog zločinca Radovana Karadžića s Alijom Izetbegovićem i izjednačavanje branitelja s agresorima.

Umjesto da se zajednički vrši pritisak na HDZ, koji blokira formiranje Vlade Federacije BiH i funkcioniranje Ustavnog suda FBiH, slavi ratne zločince, širi islamofobiju i političkim ucjenama pokušava doći do diskriminatornog Izbornog zakona, fokus javnosti se usmjerava na SDA i izmišljene priče o “tajnim dogovorima”, upozoravaju iz SDA.

Kako zaključuju time se s pravom postavlja pitanje s kojim ciljem i za čiju korist, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Nastavi čitati

Politika

Inzko: ‘Spreman sam nametnuti Zakon o negiranju genocida’

U početku su tzv. bonske ovlasti korištene za nametanje brojnih odluka, ali se posljednjih godina gotovo i ne koriste. Umjesto toga, stižu inicijative za zatvaranje OHR-a.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Valentin Inzko

Dejtonskim mirovnim sporazumom u Bosni i Hercegovini najsnažnija institucija postao je Ured visokog predstavnika. Bonskim ovlastima, uvedenim krajem 1997. na sjednici Vijeća za implementaciju mira u OHR-u je objedinjena izvršna, sudbena i zakonodavna vlast.

U početku su tzv. bonske ovlasti korištene za nametanje brojnih odluka, ali se posljednjih godina gotovo i ne koriste. Umjesto toga, stižu inicijative za zatvaranje OHR-a.

Gostujući na Al Jazeeri, Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, najavio je da bi uskoro mogao donijeti neke dugo očekivane odluke.

Između ostalog, kako je naveo, spreman je nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

“Sve evropske zemlje imaju Zakon o zabrani negiranja holokausta, u mojoj zemlji je jedan engleski historičar dobio tri godine zatvora jer je rekao da holokaust ne postoji”, kazao je Inzko.

Na pitanje zašto to nije učinio do sada, Inzko je kazao da godišnjica traje godinu dana i da to treba riješiti.

Ukoliko taj zakon ne bude usvojen do 11. jula 2021. godine, Inzko je kazao da ga je on spreman nametnuti.

“Da budemo potpuno jasni, ja sam spreman”, rekao je Inzko.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x