Kontaktirajte nas na:

Politika

Vučić je mali vuk za svjetske sile, ali velika opasnost za BiH

Jedini koji je u Vučićevoj igri velikosrpstva dobio prolaznu ocjenu bio je Milorad Dodik. Postepeno je, javnim i tajnim kanalima, Vučić okretao Dodika ka istoku. Danas malo ko pamti da su tog istog velikosrbina stvorile zapadne sile.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Vojska Srbije svaki dan ima sve više i sve modernije oruđe i oružje i Srbija će nastaviti da štiti slobodarsku tradiciju. Umjećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoje zemlju i svoje ljude. Živjela slobodna i nezavisna Srbija, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru na vježbi “Sloboda 2019”.

Već odavno je jasno da površinsko čitanje Vučićevih poruka nije dopustivo. Naročito iz dijelova Balkana koji su osjetili ‘slobodarske poruke’ mlađeg i krvoločnijeg Vučića.

“Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti sto muslimana”, poručio je krvoločni radikal s govornice Skupštine Srbije. Bilo je to 20. jula 1995. godine, netom nakon što je spaljenu srebreničku zemlju natopila krv Bošnjaka ubijenih u genocidu.

A onda je Vučić porastao i zvjersko – zločinačku narav zamijenio krznom čuvara mira i napretka regiona. Zapravo, Aleksandar Vučić koristio je igru mirotvorca i lažnog pomiritelja da kupi vrijeme. U tom vremenu okupljao je čopor. Jer, bez čopora će bivši četnik i radikal teško postati moderni Lazar srpskog viteštva i objedinitelj srpskih zemalja.

U čopor su pohrlili srpski lideri s bosanske strane Drine. Ali, u vučjoj jami nisu prolazili ispite. Jedini koji je u Vučićevoj igri velikosrpstva dobio prolaznu ocjenu bio je Milorad Dodik. Postepeno je, javnim i tajnim kanalima, Vučić okretao Dodika ka istoku. Danas malo ko pamti da su tog istog velikosrbina stvorile zapadne sile.

Priča o Dodiku kao bitnoj karici ujedinjenja svih Srba u jednu državu poslužila je kao paravan za pljačku svega što je u postratnoj BiH pripalo entitetu Republika Srpska. Dodik se obogatio, ‘počistio’ političke protivnike, a one malo otpornije otkupio.

U političkom diskursu bh. Srba u aktuelnom trenutku skoro i da nema oponenata Dodikovoj priči o sjedinjavanju sa Srbijom.

Dodik je danas postao politički inventar na svakom važnijem skupu u Srbiji. Kao da su ga u Beogradu izabrali za člana Predsjedništva BiH.  Dok je međunarodna zajednica uspavano posmatrala, Vučić je jačao Dodikovu snagu u BiH. Danas je, bez Dodika, skoro nemoguće pokrenuti procese u BiH. Zna to Vučić, zato i igra na kartu ujedinjenja, dok se sprema za nove igre. Dok u svakom govoru vezanom za BiH, Vučić ovlaš priznaje teritorijalni integritet, još ga niko nije čuo da priznaje nezavisnu i suverenu BiH.

A s druge strane, srbijanski predsjednik priča o sve naoružanijoj i sposobnijoj vojsci Srbije. Ističe kako je Srbija sposobna da se brani i svoju zemlju i svoje nebo. Posljednji put na tlo Srbije padale se NATO projektili u oktobru 1999. godine. Bombardovao je NATO Srbiju zbog pretjerane “zaštite slobodarskog srpstva na Kosovu”. Posljednja agresija na Srbiju bila je ona Hitlerova 40-ih godina prošlog vijeka. Od tada, niti jedna strana vojska nije kročila na tlo Srbije. Postavlja se jednostavno pitanje, od koga to Vojska Srbije, pod Vučićevom komandom, brani svoju zemlju.

Nema Srbija aktivnih neprijatelja spremnih da je napadnu. Iako se često sukobljava s komšilukom, još nije zabilježena prijetnja ka Srbiji. Međutim, Srbija je ta koja ima pretenzije i probleme s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Hrvatskom. Najviše verbalnih ratova Srbija vodi upravo s Hrvatskom. U obje zemlje buja nacionalizam i rastu retrogradne snage. Poučena svojim zločinima na teritoriji Hrvatske, možda se Srbija zaista pribojava političkog Zagreba. Ipak, Hrvatska je u NATO-u, a Srbija sve dublje u ruskoj političkoj igri, pa je teško očekivati novi sukob. Politički Beograd s Podgoricom ratuje preko popova i crkve. Međutim, teško je očekivati da će Srbija udariti na Crnu Goru, koja je također postala članica Alijanse.

Jedini vojno nezaštićeni prostor, za čije se osvajane Srbija već decenijama sprema je Bosna i Hercegovina. Jednom su pokušali i nisu uspjeli. Vučićeva politika je samo jedan od dokaza da nisu odustali.

Dok preko svog pijuna u Predsjedništvu BiH koči NATO put naše države, Aleksandar Vučić sve glasnije priča o moći svoje vojske. U tu igru sve aktivnije se uključuje i ruska politika.

“Po ovom prikazu se vidi da je vojska dobro organizirana, opremljena i da je pod čvrstom upravom. To nas raduje. Srbija u vremenu koje dolazi postaje garant za bezbjednost svih Srba gdje god da se nalaze. To je i predsjednik govorio, da se više neće desiti oluja i mi tu čitamo poruke i za našu bezbjednost”, kazao je banjalučkoj televiziji ATV član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je u nekoliko rečenica upravo potvrdio ono što Vučić ne smije javno reći. “Srbija će biti garant svih Srba, gdje god se nalaze”, poručuje Dodik i istovremeno dokazuje da je on svoju politiku, iako član Predsjedništva BiH, podredio velikosrpskoj politici. S druge strane, Dodik je kao član Predsjedništva BiH  dio tročlane vrhovne komande Oružanih snaga. Tako je Dodik još jednom potvrdio da Oružane snage ne prizna kao svoje.

Također, Dodik, kao i svaki politički potrčko Vučića naziva predsjednikom. A kada pređe Drinu i uđe u BiH, izigrava velikog vožda. Takav je Milorad Dodik, politički tapkaroš i srbijanska dvorska luda. Ali i takav je dovoljno opasan po stanje u BiH.

Vučić, nekada odani učenik Vojislava Šešelja, odavno je velikosrpstvom nadmašio učitelja, ali i dalje nije ostvario ništa što bi ga upisalo u srpsku mitološku književnost. Svjestan tereta historijskog poraza političkog boja za Kosovo, pokušat će slobodarski Vučić kompenzirati gubitke. Zna Vučić da mu je jedini način da spasi obraz spajanje u jednu državu Srba s obje strane Drine. To još niko nije uspio i  Republika Srpska, entitet na 49 posto bh. teritorije san je koji Vučić sanja od dana kada je došao na tron.

Niti je ‘slobodarski” vojskovođa Srbije dovoljno velik vuk da zaustavi širenje NATO-a, niti je dovoljno jak da zaštiti Rusiju. Vučić je međutim, koliko god bio vuk u deminutivu i dalje spreman za nastavak onog što je mnogo veći vuk počeo 90-ih. | NAP

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

MARKO VUČETIĆ: “Čovićev pakt s Dodikom je pakt izdaje Hrvata u BiH”

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za PINK TV da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

„Dodikovo preuzimanje patronata nad Hrvatima u BiH, pod krinkom lažne zabrinutosti nad njihovom sudbinom u njihovoj državi vrhunac je historijske ironije koja pokazuje kako pogrešne i promašene politike vode prema tome da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ostane bez vlastite države – Bosne i Hercegovine“, kaže Vučetić.

On dodaje kako su pogrešne politike sve one politike koje smatraju da je domovina Hrvata u BiH Hrvatska, a ne Bosna i Hercegovina.

„Ta pogrešna politika je, kako je to rekao fra Drago Bojić, Hrvate pretvorila u dijasporu u vlastitoj zemlji. Ta pogrešna politika se danas udružuje s onima koji su započeli rat Bosni i Hercegovini, s onima koji ni danas ne odustaju od ciljeva i namjera zbog kojih su pokrenuli ratove, samo što sada koriste nekadašnje neprijatelje – Hrvate, kako bi ih izigrali i zajedničkim izjavama doveli do ostvarivanja ciljeva politika rata i ratovanja“, smatra Vučetić.

Vučetić ističe kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ostavljeni i izigrani.

„Zajednička izjava je zapravo pakt s Dodikom, a to je pakt izdaje. Zbog tog pakta se prešućuju krivci za rat, a to je najstrašnija izdaja – izdaja žrtava“, mišljenja je naš sagovornik.

Oni koji šuteći izvršavaju naloge krivaca za rat, pretvarajući ih u saveznike, izdajice su vlastitog naroda, vlastite nutrine i historijskog mišljenja, dodaje on.

„Najostavljeniji i najizdaniji narod zasigurno je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Put izdaje vodi prema Dodiku, a na tom putu postoje mnoge izjave i sve su izjave izdaje“, zaključio je Marko Vučetić.

Izvor: vijesti.ba

Nastavi čitati

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x