Kontaktirajte nas na:

Politika

Vlasi: Dešavanja u Crnoj Gori će se odraziti na cijeli region, Dritan Abazović je plaćenik

Govoreći o temi “Hegemonizmi i nužnost stvaranja osovine mira na Balkanu” Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, političar i advokat Azem Vlasi osvrnuo se na situaciju u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, te prokomentarisao poziciju Dritana Abazovića.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Azem Vlasi

“Mi u regiji moramo sarađivati, mislim na sve snage koje se bore za mir i kojima je stalo do mirnog razvoja ovog područja. Crna Gora je aktuelna iz razloga što će dalja kretanja u Crnoj Gori imati odjeka na stanje u regiji jer su na dohvat vlasti kleronacionalističke snage koje su se otvoreno izjasnile protiv članstva u NATO-u i EU integracija, a za vraćanje su Crne Gore pod tutorstvo Srbije i Rusije”, kazao je Vlasi.

Ističe da te snage, još od vremena Slobodana Miloševića, uvijek nađu nekog “plaćenika” iz drugih naroda, u ovom slučaju Albanca.

“Albanci mi pričaju, a svi svakog znaju, da je taj Abazović (Dritan, lider URA-e op.a.) od nekog crnogorskog tajkuna koji je pobjegao iz zemlje dobio velike pare da se prikloni kleronacionalističkoj teokratskoj struji koja hoće da skrene Crnu Goru sa evropskog puta, da je obesmisli kao državu i pretvori je u provinciju Srbije ili guverniju Rusije. Ali, takve sitne figure obično završavaju na smetljištu historije i to u kanti za smeće svog naroda protiv čijih interesa rade”, kazao je Vlasi.

Jasno je podvukao da sve progresivne snage u regionu moraju sarađivati radi očuvanja mira.

“Upozorio bih na jedno, 1989. godine kada je počelo sve na Kosovu, dok je Milošević mobilisao snage da krenu u spaljivanje velikosrpskih ciljeva, svi smo mi u svom ataru gledali i mislili valjda neće kod nas, i onda je zlo stiglo kod svih nas. U Hrvatsku, najviše je stradala Bosna, izvršen je genocid, na Kosovu je NATO intervenisao da se ne bi desile iste strahote. Moramo sarađivati da bismo se odbranili od nasrtaja. Klinci koji su trčali na nekadašnjim mitinzima, nosili vodu i obavljali prljave poslove za Miloševića sada su na vlasti u Republici Srpskoj i u Srbiji, i situacija postaje opasna i zabrinjavajuća”, rekao je Vlasi.

Što se tiče konkretno Crne Gore, Vlasi smatra da buduća vlada neće biti dugog vijeka jer će vrlo brzo doći do rascjepa između partnera.

Izvor: klix.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

BALKAN POSTAJE BURE BARUTA: Hrvati izmanipulirani, a Velika Srbija se budi

Nedavno održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori uvelike će promijeniti i zakomplicirati geopolitičku situaciju na jugoistoku Europe. Iako se činilo da je padom Nikole Gruevskog u Makedoniji ruski utjecaj ostao ograničen na Srbiju i Republiku Srpsku, nakon izbora u Crnoj Gori ponovno su promiješane karte u ovom dijelu Europe.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Štoviše, uspiju li napori američke administracije koja nastoji postići dogovor između Beograda i Prištine, postigne li se zadovoljavajući sporazum za obje strane, Srbija će sve svoje kapacitete usmjeriti prema zapadu.

Pritom “zapad” ne označava europski put Srbije i njezino nastojanje da se unutarnjim reformama približi članstvu u Europskoj uniji, nego njezinu težnju da kompenzaciju zbog “gubitaka” na Kosovu nadomjesti u Bosni i Hercegovini. Za sve vrijeme sage oko statusa Kosova kroz pregovore koji su se vodili pod pokroviteljstvom EU-a ili SAD-a, službeni Beograd nastojao je povezati status Kosova sa statusom Republike Srpske. Iako je, barem zasad, čvrsti stav europske i američke administracije kako se slučaj Kosova ne može povezivati sa statusom Republike Srpske koja je, prema njima, sastavni dio Bosne i Hercegovine, nakon rješavanja statusa Kosova svašta se može očekivati. Prvo, SAD je na svim svjetskim žarištima u fazi aktivnog povlačenja, od Sirije do Afganistana. Mnogi analitičari smatraju da organizacije pregovora u režiji SAD-a između Srbije i Kosova i ne bi bilo da uskoro nisu američki predsjednički izbori.

Preživjeli sporazum

Uostalom, i Daytonski mirovni sporazum je nastao kao uvod u jedne američke predsjedničke izbore i bio je važan adut u kampanji reizbora Billa Clintona. Drugo, nakon preslagivanja karata u Crnoj Gori, Rusija neće propustiti priliku da maksimalno zagrije i bosanski lonac te na taj način izgradi solidnu infrastrukturu duboko u utrobi NATO-a. Najjača valuta za takve akcije Srbije i Rusije na području Bosne i Hercegovine je srpska zajednica u Bosni i Hercegovini, uglavnom koncentrirana na prostoru Republike Srpske. Kao što je to bio slučaj i u Crnoj Gori, ova zajednica je dobro politički organizirana od, praktički države, Republike Srpske, ali i Srpske pravoslavne crkve. Nije nikakva tajna da bi ogromna većina Srba iz BiH rado vidjela svoj entitet u okrilju Srbije. I to su spremni čekati koliko god treba. Njihovi čelnici, a pogotovo Milorad Dodik, otvoreno izjavljuju kako je sadašnje političko stanje u Bosni i Hercegovini moguće održavati samo zbog geopolitičke situacije u svijetu i Europi. No, navedena se geopolitička situacija mijenja i svijet definitivno više nije unipolaran kao prije dvadeset godina. Za razliku od navijača s raznih portala i foruma, mi ćemo ostati hladne glave i konstatirati kako će SAD još dugo biti prva svjetska sila, ali definitivno više neće biti jedini svjetski policajac.

Povlačenje Amerike

Događaji iz Sirije te nedavno iz Libije to najzornije potvrđuju. U takvim okolnostima, dok Rusija kao moćna svjetska sila u neposrednom susjedstvu potkopava američki geopolitički utjecaj koristeći infrastrukturu Srbije i Srpske pravoslavne crkve, ostaje otvoreno pitanje – kako će se ponašati Hrvati?

I dok je sama Republika Hrvatska čvrsto uokvirena u zapadne političke i vojne asocijacije, hrvatski korpus u Bosni i Hercegovini često je prisiljen bježati u zagrljaj bosanskih Srba, a time i Rusije. Nažalost, ovaj politički brak iz interesa uvjetovan je teško razumljivom, ali konstantnom politikom ukidanja prava, institucionalnog obespravljivanja i preglasavanja Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog političkog naroda u BiH. Navedena politika majorizacije Hrvata od Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda odvijala se uz često otvoren blagoslov međunarodne zajednice u BiH, odnosno veleposlanstva SAD-a. Već gotovo dvadeset godina američka administracija nizom intervencija u zakonodavstvo BiH, pogotovo Ustav, pretvara Hrvate iz konstitutivnog naroda u obespravljenu nacionalnu manjinu. Sve se to radilo kako bi se od Bosne i Hercegovine ili barem Federacije Bosne i Hercegovine stvorila građanska država po zapadnom modelu. Naravno da su Bošnjaci kao najbrojniji narod s oduševljenjem prihvatili takvu politiku, ali dugoročno će ona samo zaoštriti odnose unutar države i neće donijeti ništa dobro.

Povratak Velike Srbije

Zbog sustavnog negiranja konstitutivnosti Hrvata u BiH i diskriminatorskog odnosa međunarodne zajednice prema njima, dio javnosti i u RH kao spas vidi tješnje povezivanje s Rusijom kao silom koja redovito ponavlja da se zalaže za konstitutivnost sva tri naroda u BiH i poštovanje izvornih osnova Daytonskog mirovnog sporazuma. Umjesto da rade na relaksiranju odnosa između Hrvata i Bošnjaka i stvaranju bloka pred nadirućim ruskim utjecajem, američka administracija gura BiH Hrvate u zagrljaj Rusije. Nedavna izjava službenika američkog veleposlanstva Benjamina Rockwella, u kojoj se praktički izjasnio protiv županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji BiH, učvrstila je kod Hrvata mišljenje kako SAD godinama podupire politiku majorizacije Hrvata. Hrvati su svjesni kako su županije njihova posljednja linija obrane nakon što su izgubili mogućnost izbora člana Predsjedništva BiH te nakon što su Bošnjaci dobili mogućnost da ih redovito preglasavaju u vladi Federacije BiH. Stoga će na svaki nagovještaj ukidanja županijskih institucija i prenošenja njihovih ovlasti na razinu Federacije burno reagirati.

Što službeni Zagreb može učiniti u najnovijem razvoju odnosa u susjedstvu? Dosad se hrvatska diplomacija, samim time i država, nije proslavila diplomatskim inicijativama u susjedstvu u korist hrvatskih zajednica koje žive u susjednim državama. Štoviše, Hrvatska je dopuštala da hrvatske zajednice u susjednim državama budu politički usitnjene i razbijene kako bi prošli tuđi politički interesi na račun Hrvata. Primjerice, Srbija desetljećima provodi politiku afirmacije Bunjevačke zajednice kako bi se razbio i usitnio hrvatski korpus. U Bosni i Hercegovini je nekoliko puta u proteklim desetljećima izvršena podjela političkog bića kako bi tzv. predstavnici Hrvata amenovali ustavne izmjene kojima se redovito slabila konstitutivnost Hrvata. Posljednji primjer podjele hrvatske zajednice u Crnoj Gori prije izbora, što je za posljedicu imalo gubitak parlamentarnog statusa za hrvatsku zajednicu u toj zemlji, ali i presudno utjecalo na konačni ishod parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, školski je primjer političkog manipuliranja Hrvatima u susjednim zemljama. Nažalost, RH nije bila nikakav faktor u ovim procesima, već je nijemo promatrala procese razbijanja koji u budućnosti neminovno vode do nestanka Hrvata kao političkog naroda u tim državama. Unatoč odličnoj diplomatsko-konzularnoj mreži i brojnim zaposlenicima i analitičarima zaposlenima u predstavništvima RH u susjednim državama, nije predviđena, pa ni spriječena destruktivna politika razbijanja hrvatskih zajednica.

Naša crkva šuti

Za razliku od poslovično pasivnih Hrvata, Srbima se proces razbijanja i disperzije nije dogodio. Veliku ulogu u objedinjavanju srpskog korpusa igrao je SPC. Za razliku od Srpske pravoslavne crkve, Katolička crkva boluje od teškog oblika ekumenizma i međureligijskog dijaloga koji prečesto u posljednje vrijeme daje odlične rezultate preko leđa Hrvata kao političkog naroda.

Posljednji događaji u Crnoj Gori možda su posljednja prilika i američkoj administraciji da posloži političku pozornicu u Bosni i Hercegovini kako ne bi imali novi, otrežnjujući, šok kao u Crnoj Gori. Hrvati su dosad više puta pokazali i dokazali kako istinski žele ne samo euroatlantske integracije nego su i temelj na kojem se može graditi bilo kakav konstruktivan politički dogovor o budućnosti Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska kao matična država hrvatskog naroda ima i ustavnu obvezu brinuti se o tome da se poštuju prava Hrvata u svim državama u kojima obitavaju. Na taj način Hrvatska čuva i svoje granice i građane jer nitko bolje ne može čuvati granice Hrvatske od Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a da su te zemlje pritom mirne i stabilne. Stoga bi cilj RH trebale biti snažne i prosperitetne zajednice Hrvata u susjednim državama. Navedeni interes RH bi trebala dijeliti s Katoličkom crkvom jer bez naroda nema ni Crkve.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati

Politika

KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO: Zlatna komunistička mladež na koruptivan način vlada Hrvatskom

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto komentirala je aferu Janaf i činjenicu da se iza kulisa sastaju i sklapaju koruptivne poslove ljudi iz različitih političkih opcija. Post Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Karolina Vidović Krišto

“Zašto nadzorni odbor Janafa nije obuhvaćen istragom, na čijem čelu je osoba koja ne govori nijedan strani jezik?

Kako sam prošli tjedan u Saboru najavila, tako se ovih dana i potvrdilo – afera Janaf je tako tempirana kako bi Agrokor nestao iz javnog prostora.

U maniri jednoumnih režima, putem kontroliranih medija nameće se zamjena teza kako bi se ispitala reakcija javnosti na planiranu obmanu koju vladajući žele nametnuti: po već ustaljenoj praksi Jutarnji list jučer najavljuje veliki plan borbe protiv korupcije kojim će Plenković, navodno, svom silom i žarom krenuti u obračun protiv korupcije. Takve planove smo vidjeli za vrijeme svih vlada od Račanove, Sanaderove, do Milanovićeve. Rezultati svih tih velikih akcijskih planova su bili takvi da je poslije svakog takvog akcijskog plana korupcija bila još veća, još više građana je gubilo povjerenje u institucije, a broj iseljenih, koji je uzrokovan upravo tom korupcijom, masovno se povećavao, i dalje traje. Posebno je uvredljiva teza da Plenković u petoj godini svog mandata najednom od korisnika korupcije postaje navodni borac protiv korupcije.

Evo jednog dijela rezultata njegove petogodišnje vladavine.

Iz javno dostupnih informacija o aferi Janaf postajemo svjesno koliko je to zlo korupcije rašireno u vladajućim krugovima u Hrvatskoj. Naime, imamo direktora državne tvrtke koji je umrežen sa svim političkim opcijama (a koji u svom vlasništvu ima prostorije za razuzdana privatna druženja s najvišim državnim dužnosnicima; tko je to plaćao i koliko je to koštalo?): postavio ga je SDP na prijedlog HNS-a, a HDZ ga je zadržao, te ga ponovno imenovao.

Kad se “izgugla” ime Dragana Kovačevića vidi se kako su ga main-stream-mediji tretirali kao svjetsku menadžersku klasu. Tu vidimo bolesnu simbiozu medija, politike, pravosuđa i podobnih gospodarstvenika.

Što je radio nadzorni odbor te tvrtke ako su se događale tolike nepravilnosti u Janafu? Dovoljno je pročitati životopis predsjednice NO Janafa. Iz njega proizlazi da je na čelu tvrtke koja većinu poslova radi s inozemnim partnerima, osoba koja ne govori nijedan strani jezik.

Ovdje se postavlja pitanje što je taj NO radio, i po kojim se kriterijima on formira? Naime, po zakonu o trgovačkim društvima nadzorni odbor u dioničkim društvima ima bitnu odgovornost.

Nadalje, postavlja se pitanje što rade institucije hrvatske države – porezna uprava, policijski USKOK, redovni USKOK, DORH, devizna inspekcija, redovna policija, Itd.?

I sad se javlja Plenković i kaže da će riješiti korupciju promjenama zakona? Direktor Janafa Kovačević je donio kodeks za svoju tvrtku u kojem piše da se ne smije uzimati mito, to jest, da se ne smije krasti. Vjerojatno će i Plenković po tisućiti puta kao i njegovi prethodnici donijeti još jedan zakon u kojem će pisati da se smije krasti.

Politička vrhuška u Hrvatskoj ne samo da nas krade, već nam vrijeđa i zdrav razum. U Hrvatskoj se u svezi korupcije ne trebaju donositi novi zakoni, nego se trebaju postojeći primjenjivati.

Ali, dragi prijatelji, problem je što je politička vrhuška u Hrvatskoj utemeljena je na koruptivan način, i ta zlatna komunistička mladež koja je protuustavno na vlasti u Hrvatskoj, u trenutku kad se efektivno započme suzbijati korupciju, tada će ta struktura i nestati.

Kada vidimo tko se sve javlja da se družio s tim Kovačevićem, od Stipe Mesića, do supruga bivše predsjednice Kitarović, onda se još jednom potvrđuje teza o toj ekstremnoj maloj skupini koja vlada Hrvatskom. Ta skupina nema morala ali niti znanja, jer je postavljena na temelju privilegija, i posebno što je obilježava – nema nimalo empatije za društvo i državu u kojoj žive, te se besramno bogate na račun pateničkog hrvatskog naroda.

Dragi prijatelji, izbor je jasan: Ili Korupcija, što znači bogata mala skupina privilegiranih i siromašni građani, ili vladavina prava, što znači društvo u kojem se vrednuju rezultati i u kojem građani mogu dostojanstveno živjeti.

Biti domoljub znači boriti se za Hrvatsku u kojoj su svi jednaki pred zakonom, i u kojoj se pravda i vladavina prava primjenjuju u svakodnevnom životu”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Nastavi čitati

Politika

ČISTKE U HDZ-u BiH: Iz stranke izbačena dva ministra i četiri zastupnika iz Tomislavgrada

Raskol koji se nakon posljednjih općih izbora dogodio u Županijskom odboru HDZ-a BiH u Hercegbosanskoj županiji, a iniciran je sukobom općinskog odbora u Tomislavgradu sa županijskim liderima u Livnu koji imaju podršku središnjice u Mostaru, dobio je novu epizodu – izbacivanje iz članstva.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Povjerenstvo za Općinski odbor HDZ BiH u Tomislavgradu, imenovano Odlukom Predsjedništva HDZ BiH 14. kolovoza 2020. godine, na devetoj sjednici održanoj 18. rujna 2020. godine u Tomislavgradu, radi teže povrede obveza člana HDZ BiH propisane Statutom HDZ BiH donijelo je Odluku o bezuvjetnom isključenju članova stranke.

Od isključenih članova, kako se navodi u priopćenju, u skladu s odredbama statuta, zatraženo je obvezno vraćanje mandata stranci HDZ BiH, sljedećih dužnosnika, zastupnika i izaslanika.

1. Stipan Šarac, zastupnik u Skupštini HBŽ, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Dom naroda i ministar financija u Vladi HBŽ

2. Petar Galić, zastupnik u Parlamentu FBiH, zastupnički dom i ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi HBŽ

3. Ante Baković, zastupnik u Skupštini HBŽ

4. Anita Batarilo, zastupnica u Skupštini HBŽ

5. Mladen Šarić, zastupnik u Skupštini HBŽ i

6. Ivan Tomić, zastupnik u Skupštini HBŽ.

Kako se navodi u priopćenju, ovim mjerama HDZ BiH nastoji spriječiti dalje štete po pitanju ugleda, vjerodostojnosti, dosljednosti, legitimnog predstavljanja i zastupanja HDZ-a BiH.

“‘Također, radi sprječavanja zlouporabe obveza dužnosnika, zastupnika i izaslanika, a u skladu sa Statutom HDZ BiH, obvezno je i neodložno vraćanje dužnosti i mandata, jer su na izborima ostvareni pod okriljem HDZ BiH. Naravno, osim statutarne – zakonske, vraćanje mandata je i legitimna i moralna obveza”, istaknuto je u priopćenju.

Početkom rujna u Tomislavgradu formirana je općinska organizacija nove stranke HNP- Hrvatski nacionalni pomak, a za predsjednika imenovan je aktualni načelnik Ivan Vukadin, bivši član HDZ-a BiH, kojim su se priključili spomenuti zastupnici i ministri te gotvo svi članovi Općinskog odbora HDZ BiH Tomislavgrad.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x