Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Visoki strani zvaničnici osudili Dodikovu bahatost

Misija OSCE-a u BiH i Veleposlanstvo Švedske u BiH u ime Švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH/EUSR, Veleposlanstvo Njemačke u BiH, Veleposlanstvo SAD-a u BiH i Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u BiH oštro osuđuju posljednje napade na osobni i profesionalni integritet političke analitičarke i novinarke iz Banjaluke, Tanje Topić, od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Prijetnje i zastrašivanje, kao i bilo kakva vrsta pritiska, su apsolutno neprihvatljivi, naročito kada ih iskazuju političke osobe na visokom položaju.

Od javnih zvaničnika se očekuje da budu osobe za primjer i da služe kao uzor učtivog i odgovornog ponašanja, te koristimo ovu priliku da podsjetimo na tu obavezu.

Prijetnje, uvrede, kao i mizogini komentari upućeni medijskim profesionalcima koji se pojavljuju širom Bosne i Hercegovine predstavljaju napad na slobodu izražavanja i na demokratske vrijednosti jednog društva.

Ovakve prijetnje moraju odmah prestati, te očekujemo od nadležnih vlasti da garantuju slobodu medija i slobodu mišljenja, koje predstavljaju jednu od ključnih vrijednosti OSCE-a i Europske unije, te ostaju jedan od preduvjeta za bilo koju državu koja teži tome da se pridruži EU. Sigurnost novinara i novinarki, analitičara i analitičarki i predstavnika i predstavnica medija mora biti osigurana u svakom trenutku.

Ohrabreni smo činjenicom da se 11 nevladinih organizacija oglasilo o upotrebi prijetnji i zastrašivanja, te pozdravljamo napore da se u Bosni i Hercegovini javno zagovara zaštita demokratskih vrijednosti, prenosi Oslobođenje.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x