Kontaktirajte nas na:

Politika

VINCETIĆ: U Orašju slijedimo aktualne trendove i osiguravamo egzistenciju mladima

Protekla godina za općinu Orašje bila je u znaku provedbe nekoliko značajnih projekata. Najveći infrastrukturni projekt, jedan od zasigurno financijskih najvećih ikada realiziranih na posavskom prostoru, je projekt izgradnje mreže kanalizacije. Njegova vrijednost iznosila je 3,4 milijuna maraka, od čega je dio kojim su “pokriveni” Orašje i Ugljara vrijedan 2,19 milijuna maraka, a dio za Donju Mahalu 26 milijuna maraka.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ukupno je pruženo 26 kilometara klasične gravitacijske kanalizacijske mreže s 12 crpnih pumpi, istaknuo je Stanko Vincetić, načelnik općine Orašje, govoreći o aktivnostima na području Orašja.

Moramo ubrzati aktivnosti na polju gospodarstva kako bi osigurali egzistenciju mladim ljudima da ostanu i svoju budućnost grade u Posavini. Nema napretka bez investicija, potpore poduzetnicima i gradnje, na tome konstantno radimo, te ćemo raditi i u budućnosti, s ciljem unaprjeđenja života ove lokalne zajednice, poručio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

U 2020. godine planirano je saniranje deponije Dusine, izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja otpada u vrijednosti 50.000 KM, zatim pročistač pitke vode i izdizanje Savskog nasipa, kojim želimo osigurati stabilan život na ovom prostoru, istaknuo je načelnik Vincetić.

Stvaranjem uvjeta i izgradnjom proizvodnih kapaciteta, vjerujemo kako će doći do povećanja zaposlenosti i standarda na području Orašja. Provode se brojni projekti od održavanja do sanacije, rekonstrukcije i izgradnje, kao i poboljšanje pružanja komunalnih usluga koje su od širokog društvenog interesa. Osim izdavajanja iz proračuna, imamo podršku od resornih ministarstava, Vlade Županije Posavske, Vlade Federacije BiH i države. Bez dobre suradnje s drugim razinama vlasti, te uz program prekogranične suradnje bilo bi teško sve projekte i planove realizirati.

Općina Orašje se, naime, u okviru projekta Watsan, koji se provodi u BiH, prijavila s četiri projekta: pročistač pitke vode, proširenje vodovodne mreže, kanalizacije i pročistač otpadnih voda. Projekti se realiziraju na način da 49% ide u vidu kreditnih sredstava iz Europske investicijske banke, a 51% vlastitih sredstava.

U 2019. godini Općina Orašje završila je provedbu prekograničnog projekta “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica” – Invest in LOG. Projekt se provodio u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Opći cilj projekta bio je doprinos održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje učinkovitog poduzetničkog ekosustava. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 731.906,95 eura, od čega je EU financirala 85 posto vrijednosti projekta (622.120,89 EUR) a Općina Orašje, kao njegov nositelj i partneri Grad Lipik i Poduzetnički centar Garešnica, sufinanciraju u istom omjeru od 15 posto (109.786,06 EUR).

U 2019. godini u funkciju je stavljena i hladnjača. Općina Orašje već 15-ak godina investira i potiče na različite načine voćarsku i povrtlarsku proizvodnju. Time su proizvođačima smanjene oscilacije u cijeni na tržištu. Ukupna vrijednost izgradnje hladnjače iznosila je 326.958,84 marke, od čega je Ured za koordinaciju projekta izdvojio 175.000 KM, dok je preostalih 46% financirala Općina Orašje. Hladnjača se uz samu prometnicu te je lako dostupna svim poljoprivrednicima.

Općina Orašje je među prioritete svoga rada u 2019. godini imala daljnje razvijanje poduzetničke zone Dusine. Navedena poduzetnička zona postala pretijesna, gotovo su sve lokacije zauzete pa ćemo je morati proširivati. To je odličan pokazatelj kako smo radili. Tamo je smješteno više od 20 gospodarskih subjekata, domaćih i inozemnih ulagača s više od 200 zaposlenih kazao je načelnik Vincetić. U tijeku je i proširenje nekoliko hala inozemnih ulagača, što svakako ohrabruje poručio je načelnik Vincetić. | HMS

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar

Dodajte novi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Politika

DRAGAN MEKTIĆ ŠOKIRAO OBJAVOM: Obustavljena istraga za ratne zločine protiv generala, sve dogovoreno kod Dodika…

Bivši ministar bezbjednosti BiH i poslanik u Parlamentu BiH Dragan Mektić večeras je objavio šokantnu vijest, navodeći da je predmet “Maestral” okončan u Tužilaštvu BiH obustavljanjem istrage protiv hrvatskih generala i da je strategija razrađena prije par dana u Bakincima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Mektić

“U Mrkonjićkoj grobnici pronađena 181 žrtva uglavnom žene, djeca i starci a po povlačenju Hrvatska vojska je opljačkala Mrkonjić Grad.Ta strategija je razrađena prije par dana u Bakincima na večeri kojoj je prisustvovao VRH Tužilaštva BiH.(poznata su i imena)”, glasio je Mektićev twit, nakon koga je uslijedio i drugi:

“Predmet “Maestral” Hag je 2007. godine ustupio Tužilaštvu BiH i evo kako su to okončali. Strašno”.

Na naše pitanje da pojasni svoje večerašnje objave, Mektić je rekao da je ovih dana u Tužilaštvu BiH, nadležna tužiteljica donijela odluku o obustavljenju istrage u predmetu “Maestral”, kojom su obuhvaćeni i hrvatski generali, a među njima i Ante Gotovina.

Prema njegovim riječima, odluka o obustavljanju istrage u tom premdetu nalazi se u “ladici” glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja će procijenitit kada će biti javno saopštena.

Mektić tvrdi da je cijela strategija oko obustave istrage dogovorena sa Miloradom Dodikom i da će objavljivanje odluke zavisiti od trenutka koji će njemu odgovarati.

Upitan ko je bio iz vrha Tužilaštva BiH prije par dana u Bakincima, kako navodi u twit objavi, Mektić je odgovorio:

– Glavna tužiteljica Gordana Tadić sa još jednom tužiteljicom iz Tužilaštva BiH.

On je odbio da saopšti ime druge tužiteljice koja je bila sa Gordanom Tadić.

Mektić tvrdi da je ovo drugi put da glavna tužiteljica Goradana Tadić boravi u Bakincima, gdje se nalazi privatni posjed Milorada Dodika.

On kaže da je šokiran ovim saznanjem, da se obustavlja istraga za zločine koje su počinili pripadnici regularnih jedinica vojske Hrvatske u Mrkonjić Gradu nad ženama, djecom i strajim ljudima, ostavljajući iza sebe pustoš na tom području.

Tužilaštvo RS je predmet za ratne zločine u hravstkoj akciji “Maestral” u Mrkonjić Gradu 2002. poslalo u Hag, a Haško tužilaštvo je to prepustilo Tužilaštvu za ratne zločine BiH u Sarajevu. Među optuženim za ratne zločine počinjene u hrvatskoj akciji “Maestral” nalazi se i general Ante Gotovina, koga je Haški sud oslobodio za akciju “Oluja”, koja je prethodila vojnoj akciji hravtske vojske na Mrkonjić Grad.

Nastavi čitati

Politika

5G Mreža: Šta je pozadina Pompeove diplomatske ofanzive; zašto BiH ne smije 5G mrežu prepustiti Kini

Bosna i Hercegovina je već duže vrijeme pred velikim političko-tehnološkim izazovom, a u vezi s uvođenjem brze 5G internet-mreže, pri čemu domaće vlasti i državne kompanije taj proces moraju tretirati ne samo s ekonomskog nego i sigurnosnog i razvojnog aspekta.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Mike Pompeo

Naime, kako saznaje „Dnevni avaz“, Washington već duže vrijeme upozorava, posebno europske države, uključujući i BiH, da pri uvođenju nove 5G mreže „dobavljači ne smiju biti objekt kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora“, što izravno isključuje kineske kompanije koje se odavno nameću na tržištu.

Potpis u Ljubljani

Upravo zbog toga američki državni tajnik Mike Pompeo stiže u naše šire susjedstvo, u Sloveniju, gdje će potpisati zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom.

Tijekom prošle godine europske zemlje, uključujući Poljsku, Estoniju i Češku Republiku, potpisale su sporazume sa SAD obavezujući se da 5G neće uvoditi kineske firme. Slovenija će se priključiti zemljama u takozvanoj 5G čistoj mreži kako bi koristila samo pouzdane dobavljače za osiguravanje ključnih telekomunikacija, “cloud” skladišta podataka i mobilnih aplikacija. SAD smatraju da kineska “infiltracija u visokotehnološku mrežu” u regiji predstavlja opasan rizik.

Tim prije jer su bh. državne telekomunikacije kompanije već ušle u veliki posao s kineskom kompanijom ”Huawei”, i to prilikom uvođenja 4G mreže.

Kako saznaje Avaz, SAD su i ranije upozoravale na rizik uvođenja kompanija koje su pod izravnom upravom stranih vlada, što može izravno narušiti sigurnost komunikacija.

Nakon što je sklopljen ugovor „BH Telecoma“ s Kinezima, američka diplomatska predstavništva, prema neslužbenim informacijama, konstantno traže striktno poštivanje najviših zaštitnih standarda i kada je riječ o njihovim komunikacijama.

Veće tenzije

Situacija je sada i ozbiljnija jer se još od sredine prošle godine najavljuje uvođenje 5G mreže, a kineska kompanija ”Huawei” se, uz „Ericsson Nikola Teslu“, već pojavljivala na prezentacijama s „BH Telecomom“.

Tenzije između Washingtona i Pekinga su sve snažnije, a postoji opasnost da BiH napravi još jedan korak u pogrešnom pravcu te se izloži sigurnosnom riziku bez presedana. Uvođenje partnera pod kontrolom strane vlade u visokotehnološki sektor može značiti, kako su naveli dobro upućeni izvori, prepuštanje i cjelokupnog razvoja IT sektora vanjskoj kontroli.

Već ranijim izborom „Huaweija“ za dobavljača 4G mreže „BH Telecom“ se našao na meti dobronamjernih kritika od diplomatskih prijatelja Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da nije riječ samo o ekonomskom već i sigurnosnom pitanju, ističe Avaz.

Nastavi čitati

Politika

DRAŠKOVIĆ: “Ludi Srbi su ispunili želju jednog od naših najvećih neprijatelja”

“Ivo Andrić, naš tadašnji ambasador, lijepo kaže: ‘Ničeg se nismo odrekli, a sve smo sačuvali’, za dogovor u Beču, gdje bi Jugoslavija trebalo da pristupi trojnom paktu.”

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Vuk Drašković

“Taj poklič “Bolje rob nego grob” donio nam je i jedno i drugo. Taj 27. mart jeste najtužniji datum u istoriji, ali je plan Z4, a kasnije i Miloševićevo uvođenje zemlje u rat, čak i slavljenje te tragedije”, rekao je jutros u programu jedne beogradske televizije Vuk Drašković, osvrnuvši se na svoj novi roman “I rob i grob”, koji se bavi upravo ovom tematikom, prenosi B92.

Kako je Drašković rekao, nesreće u Srbiji se ne zaboravljaju. Međutim, one se slave pa se zbog toga i ponavljaju. Da nije bilo 27. marta, smatra on, ne bi bilo ni velike Hrvatske, ni četnika, ni partizana.

“Toga marta 1941. godine, Amerika je neutralna, Sovjetski savez je u svojevrsnom savezu s Hitlerom. Jugoslavija je sa svih strana okružena kukastim krstom. U takvoj situaciji, pučisti, crnorukaška inteligencija i SPC uvode narod u najveću tragediju u srpskoj istoriji”, kaže Drašković.

“Ivo Andrić, naš tadašnji ambasador, lijepo kaže: ‘Ničeg se nismo odrekli, a sve smo sačuvali’, za dogovor u Beču, gdje bi Jugoslavija trebalo da pristupi trojnom paktu”, objasnio je.

“U istom trenutku, Ante Pavelić rekao je: ‘Naša ideja o rušenju Jugoslavije je srušena. Ostaje nam jedino da se nadamo da će ludi Srbi da sruše bečki sporazum.’ Nije prošlo ni dva dana, a ludi Srbi su ispunili želju jednog od naših najvećih neprijatelja”, dodaje Drašković.

Po njegovom mišljenju, jedna od stvari koje najviše iznenađuju jeste “nagli preokret i sunovrat” Slobodana Jovanovića, koji je do dva dana pred puč podržavao kneza Pavla, a onda stao na stranu pučista. I dalje nisu sasvim jasni njegovi motivi za to, iako je i sam Jovanović pred smrt priznao da je pogriješio.

Poznato je i to da je Hitler zvao kneza Pavla “jeguljom”. Zašto je to tako?

“Hitler je govorio da mu je knez Pavle najteži pregovarač, i da je koristio sve što je mogao da ga ubijedi da pristupi savezu sa Njemačkom. Kad god bi pomislio da izbjegavanje riječi ‘ne’ znači ‘da’, Pavle bi mu izmigoljio iz ruku kao neka klizava riba, pozivajući se na demokratske procedure koje su u Kraljevini morale da se poštuju, za razliku od nacističke Njemačke”, objasnio je Drašković.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najčitanije objave

Popularno