Kontaktirajte nas na:

Politika

Viktor Orban, Neprijatelj EU broj 1

Europa je napokon našla zajedničkog neprijatelja protiv kojeg se boriti. Ne, to nije koronavirus, jer Europska unija nije sposobna pronaći zajedničke odgovore na razne krize. Taj je neprijatelj Viktor Orban, mađarski premijer i čelnik Fidesza, koji je ovog tjedna preuzeo svu vlast u zemlji i sprema se voditi Budimpeštu u izazovu o Covidom-19.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Viktor Orban

Ova odluka je Budimpešte je izazvala žestoku kritiku europskog „progresivnog“ svijeta, koji je napao mađarsku vladu, negirajući proceduru kojom je mađarski premijer centralizirao vlast. Europski liberali kažu kako je to „diktatura prerušena u demokraciju“.

Jasno je da novi mađarski zakon nije sinonim za liberalizam, što je nepotrebno obrazlagati. Orbanov izbor je očito dio složenog političkog i ideološkog mehanizma o kojem je mađarski premijer uvijek jasno govorio kada je iskazivao želju da se kao karizmatični vođa etablira u zemlji.

Međutim, vrijedi primijetiti kako je ono Europa odmah ogorčeno reagirala prema mađarskoj vladi, koja je Mađarima, nakon gubitka vremena, svađa, optužbi i sramotnog nepoštivanja drame koju su iskusile tisuće obitelji u Italiji i na ostatku kontinenta, napokon odlučila presjeći čvor i uzeti stvari u svoje ruke. Orban vjeruje da je ovo trenutak u kojem nema mjesta beskrajnim raspravama i da je uzimanje gotovo svih ovlasti najbolje što može ponuditi.

EU je našla svog neprijatelja

Budući da to nije mogla učiniti u raspravi kako reagirati na Covid-19, Europska unije je neprijatelja identificirala u premijeru koji, što je paradoks, točno slijedio upravo njene zakone.

Reći će se da je Orban sebi uzeo diktatorske ovlasti i da su odluke koje donosi čisti odraz demokratskog deficita, može biti i istina, ali je teško u ovom trenutku mađarskog premijera optužiti za „totalitarizam“.

Prije svega zato što je zakon o dodjeli “punih ovlasti” prošao parlamentarni nadzor, raspravu u Nacionalnoj skupštini i dobio je potpis predsjednika republike. I opet, kako ga optužiti za „diktatorski sustav“, ako je izabran u parlamentu, pod zakonskom obvezom da će poštivati sve mađarske zakone, a simbol sudske protuteže u političkim manevrima bilo kojeg lidera, Ustavni sud, nastavit će s radom, bez uplitanja i u punom sastavu.

S obzirom na ove proceduralne pretpostavke, jasno je da nas ova vrsta zakona, kojim parlament vođi dodjeljuje iznimno opsežne ovlasti u hitnim situacijama poput koronavirusa, ostavlja zbunjenima.

U tom smislu se optužbe mogu staviti u tipični liberalni ustavni kontekst. Osim toga, one dolaze iz političkog bloka u kojem nema lidera koji nije odabrao put opće karantene, oduzimanja ustavom zajamčenih sloboda i to s metodama koje bi se u bilo kojem drugom društvenom kontekstu sigurno definirale kao autoritarne ili čak totalitarne.

U svim su zemljama čelnici preuzeli pune ovlasti, vladaju hitnim dekretima, bez da prolaze ikakve parlamentarne procedure.

Često se izbjegava informirati nacionalne parlamente kada se šalju oružane snage na ulice i oštro skreće s pravnog sustava, proglašavajući obično ponašanje za „zločinačko“, što za bilo koju zapadnu i liberalnu državu do prije nekoliko tjedana činilo nezamislivim.

Ovdje, sa scenama koje svakodnevno viđamo, imamo ljude koji pozivaju na „istočnjačke“ modele, a drugi traže da oružane snage nametnu policijski sat, dok vlade najavljuju dekrete i ekonomske mjere bez ikakvog konsenzusa s opozicijom ili pristanka zakonodavnih grana vlasti, da bi na kraju Orban bio optužen da je „autoritarni vođa“.

Prilično neshvatljivo, pogotovo zato što su liberalni model u ovom trenutku svi odbacili. Osim toga, ako u obzir uzmemo činjenicu da je opozicija trenutne mađarske vlade velikim dijelom sastavljena od stranke Jobbik, Orbana se može optužiti za sve, ali za odstupanje od pravne države i klasičnog liberalizma, to sigurno ne.

Izvor: logicno.com

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x