Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

VIDEO: Prva javna predstavka kapitalnog povijesnog zapisa vlč. dr. Dragutina Kambera iz 1945.

Velečasni Kamber je pismo napisao kao odgovor francuskom kardinalu Eugenu Tisserantu koji ga je u vrlo neugodnoj audijenciji 1945. godine dočekao s klevetničkim pitanjem: “Kakvi ste narod vi Hrvati? Vi ste poklali 300 tisuća Srba.”

Dragutin Kamber je za vrijeme NDH bio duhovnik Hrvatskih oružanih snaga. U ovom svom  pismu je sažeo cijelu povijest odnosa Hrvata i Srba. Sve što je vizionarski napisao te 1945. ponovilo se 1991. godine. Pismo je, prema mišljenju mnogih, takvog sadržaja da bi trebalo biti uvršteno u školske udžbenike povijesti. Pismo je pronašao vlč. Ante Pavlović koji je bio na službi u Kanadi u jednoj privatnoj arhivi.

Dragutin (Karlo, Charles, Chas) Kamber, publicist (Rude kraj Sinja 1901. – Toronto 1969.). Bio je župnik u Doboju i drugim mjestima. Za vrijeme NDH bio je naprije vojni vikar u Bosni i Hercegovini, a zatim pročelnik duhovnika Hrvatskih oružanih snaga od 1944. godine. U svibnju 1945. izbjegao je u Austriju, potom u Rim, Španjolsku, Argentinu, SAD i Kanadu. Pisao je članke o politici, povijesti i vjerskim pitanjima. Napisao je knjigu ‘Slom NDH’ u kojoj se kritički osvrnuo na ustaški režim, navodeći da je proglašenje NDH bilo opravdano, ali da se suvremena borba za Hrvatsku ne može na temeljiti na NDH. Pisao je o hrvatskom podrijetlu bosanskih muslimana i drugim otvorenim i aktualnim temama.

Njegov najpoznatiji vizionarski tekst je rasprava “Problemi i metode u hrvatskoj borbi za slobodu”, u kojoj piše o potrebi stjecanja iskustva u državničkim poslovima i okupljanju oko minimalnog konsenzusa programa samostalne Hrvatske s autonomnom BiH. Također vizionarski, a za današnje vrijeme osobito aktualni tekstovi su njegovi autobiografski zapisi u kojima ističe da je osobno usavršavanje hrvatskog čovjeka u odnosu prema Bogu, preduvjet za rješavanje nacionalnoga pitanja.

Izvor: projektvelebit.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x