Kontaktirajte nas na:

Preporuka

Velike sile postigle dogovor da trojac Dodik-Izetbegović-Čović bude uklonjen sa političke scene

Nema sumnje da je imenovanje Schmidta produkt dogovora pomenute tri svjetske sile. Sama činjenica da je Schmidt imenovan na prijedlog Njemačke podrazumijeva da je došlo na red čišćenje „smeća“ unutar Bosne i Hercegovine. To se prije svega odnosi na nagomilano političko smeće, čiji je glavni reprezent trojac Dodik-Izetbegović-Čović.

Online:

/ Datum objave:

Schmidt

Milorad Dodik je politički mrtvac. To je postalo jasno onog momenta kada je Christina Schmidt imenovan za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Kod većine građana, pa i političara, imenovanje Schmidta je djelovalo kao neočekivan, pomalo i ishitren, potez Međunarodne zajednice. Iako (na prvu) djeluje kao pitanje lokalnog karaktera, njegovo imenovanje se treba posmatrati kao samo jedan u nizu poteza koji su u posljednjih nekoliko mjeseci povučeni na uzavreloj međunarodnoj šahovskoj tabli.

Premda se režimski mediji, po Dodikovom nalogu, iz petnih žila trude da imenovanje Schmidta prikažu kao međunarodni incident, svakom ko se iole razumije u međunarodnu politiku je jasno da se radi o vrlo jeftinom spisnu.

Kako to obično i biva, Dodik je znatno prije opozicije u Republici Srpskoj shvatio suštinu pomenutog „pomjeranja piona“ i kakve posljedice po njega to donosi. S obzirom da dobar dio Opozicije čine politički slijepci, voljan sam da im predočim ono što je Dodik vrlo brzo shvatio.

Jedan potez u međunarodnoj šahovskoj igri, sam za sebe, ne znači ništa. Međutim, kada se taj potez posmatra u kontekstu nekoliko poteza koji su mu prethodili, onda stvari postaju kristalno jasne.

Idemo redom. Krajem prošle godine, Dodik je napravio grešku koju nije smio sebi dozvoliti: Potpisao je Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (ANP), čime je Bosnu i Hercegovinu definitivno gurnuo u okrilje NATO-a.

Time je Dodik odsjekao „granu“ na kojoj je godinama uspješno sjedio. Radi se, naravno, o ruskoj grani. Kako to izgleda kada se Ruski Medved naljuti, Dodik je osjetio na aferi „Ikona“ koja ni izbliza nije završena, kako to Dodik naivno misli.

Nekoliko mjeseci kasnije Rusija je napravila paket aranžman sa Njemačkom i SAD. Taj paket je zadovoljio sve tri pomenute svjetske sile. Tako je 20.05.2021. godine Džozef Bajden, predsjednik SAD, donio odluku o ukidanju sankcija protiv kompanija koje grade gasovod „Sjeverni tok 2“.

Taj gasovod je od izuzetne važnosti za Njemačku i Rusiju. Prva njegovom izgradnjom dobija dodatnu sigurnost u isporuci plina (jeftini energent koji je nužno potreban privredi te zemlje), dok druga dobija dodatni izvor deviznih prihoda.

Poslije samo sedam dana, 27.05.2021. godine, Valentin Incko podnosi ostavku i na njegovo mjesto biva imenovan Christian Schmidt. Kako je to dogovoreno između pomenutih sila, Rusija je izrazila svoj protest, vrlo mlakog intenziteta, kojeg se niko neće ni sjećati do kraja godine.

Nema sumnje da je imenovanje Schmidta produkt dogovora pomenute tri svjetske sile. Sama činjenica da je Schmidt imenovan na prijedlog Njemačke podrazumijeva da je došlo na red čišćenje „smeća“ unutar Bosne i Hercegovine. To se prije svega odnosi na nagomilano političko smeće, čiji je glavni reprezent trojac Dodik-Izetbegović-Čović.

U kontekstu Schmidtovog imenovanja treba posmatrati i uredbu o sankcionisanju osoba koje doprinose destabilizaciji Zapadnog Balkana, koju je Džozef Bajden potpisao 08.06.2021. godine. Vrlo je izvjesno da će unutar EU biti postignuta saglasnost o uvođenju sličnih sankcija i od EU, što Dodika i ostatak njegove ekipe posebno plaši.

Ako se svi pobrojani potezi posmatraju u njihovoj ukupnosti, onda čak i prosječan „šahista“ može doći do zaključka da su Velike Sile postigle dogovor da trojac Dodik-Izetbegović-Čović bude uklonjen sa političke scene Bosne i Hercegovine. Za izvođača radova je izabran pomenuti Christian Schmidt.

Da su ta tri gangstera svjesna sudbine koja im je namijenjena, najbolje pokazuje njihovo ponašanje nakon što je Schmidt zvanično preuzeo dužnost.

Dragan Čović, kao najpametniji od njih, odlučio se za opciju tihovanja, u nadi da će oluja proći pored njega. Za razliku od njega, Dodik i Izetebegović ne mogu da prikriju strah, koji bukvalno isijava iz njih.

To se posebno vidi na Dodiku, za koga mi je više izvora iz njegovog okruženja potvrdilo da ga nikada nisu vidjeli uplašenijeg nego sada. Svjestan da polako, ali sigurno, klizi ka ambisu, Dodik se opredijelio za oprobanu taktiku – spinovanje priče o ugroženosti Republike Srpske. Ovaj put je dodao i nešto novo, ideju o nekakvoj koncentracionoj vladi.

Kako se radi o čovjeku koji je za 15 godina vladavine uspio da iz Republike Srpske otjera četvrtinu stanovništva, i koji vlastiti narod gura u biloški nestanak, to bi se moglo pretpostaviti da niko normalan ne može da nasjedne na pomenuti spin. Na žalost, radi se o pogrešnoj pretpostavci, jer je Dodikov mamac zagrizla „riba“ od koje se to ne bi nikako trebalo očekivati – opozicija u Republici Srpskoj.

Koncentraciona vlada, koju Dodik očajnički potencira u posljednjih desetak dana, predstavlja ništa drugo nego „uže spasa“ za političko preživljavanje samog Dodika. Ukoliko Opozicija to uže baci u ruke Dodika, to će, na kraju, značiti krah Opozicije, a dugoročno i biloški nestanak srpskog naroda koji živi na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ukoliko bi sve opozicione stranke ušle u koncentracionu vladu, to bi u praksi dovelo do sljedećeg scenarija: Dodik bi zadržao svoje biračko tijelo na okupu, dok bi Opozicija od sebe odgurnula građane nezadovoljne postojećim stanjem, a takvih je trenutno između 60 i 70 %.

Godina dana, koliko je ostalo do narednih opštih izbora, bila bi potrošena u međusobnom natezanju članova koncentracione vlade, a sve to bi kod prosječnog birača stvorilo utisak „svi ste vi isti“. U takvoj atmosferi beznađa i apatije Dodik bi počistio sadašnje opozicione stranke na opštim izborima 2022. godine.

Dok Dodik sa jedne strane uvlači Opoziciju u zamku zvanu koncentraciona vlada, on istovremeno sa druge strane nastavlja da pljačka novac građana. Najsvježiji primjer je nastavak projekta prodaje poslovnih prostorija Mileta Radišića Klena Upravi za indirektno oporezivanje BiH, za „tričavih“ 100 miliona KM. Toliko o Dodikovoj priči o ugroženosti Republike Srpske.

Na kraju, treba reći da među opozicionim funkcionerima postoje i oni koji su pokazali čvrst karaktek i zdrav razum.

Očigledno da su oni svjesni kakve to darove nosi Danajac (Dodik).

Tako su Jelena Trivić, Nebojša Vukanović i Milan Miličević ekspresno izrazili svoje protivljenje ulasku opozicionih stranaka u bilo kakvu koalicionu vladu sa Crvenom Sektom.

Da stav Jelene Trivić ne odudara od stava njene partije, potvrdio je ubrzo i Branislav Borenović, navodeći da koncentraciona vlada dolazi u obzir samo ako u njoj neće biti SNSD-a. Jednostavnije rečeno, nema sumnje da PDP neće ulaziti u bilo kakvu vladu sa Crvenom Sektom, makar u nju ušao i SDS.

Za razliku od PDP-a, funkcioneri DNS-a su se u proteklih desetak dana krili po mišjim rupama, izbjegavajući da se izjasne o Dodikovoj ponudi. Takvo ponašanje jasno govori da se Nenad Nešić zaželio vlasti i da opozicioni status šteti njegovom zdravlju. Da budem iskren, iznenađen sam da je Nešić do danas izdržao u statusu opozicionara.

Ponašanje DNS-a ne treba nikoga da čudi. Međutim, svakog građanina željnog promjena treba da čudi ponašanje pojedinih funkcionera SDS-a. Prema mojim informacijama, unutar te stranke, pored Miličevića, izričito protiv ideje o koncentracionoj vladi su samo Vukota Govedarica i Mladen Bosić. Većina preostalih članova Predsjedništva SDS-a na Dodikovu ponudu reaguje toplo-hladno.

Ipak, ovdje treba izdvojiti jednog funkcionera SDS-a, koji je poput najvećeg klena zagrizao Dodikovu udicu. Radi se o Radi Saviću, zamjeniku predsjednika SDS-a. Upravo je njemu Dodik povjerio zadatak da na današnjoj sjednici Predsjedništva SDS-a pokuša izgurati odluku o ulasku SDS-a u koncentracionu vladu.

Da je Savić jedan od Dodikovih spavača, probuđen u ovo za Dodika vrlo nezgodno vrijeme, pokazuje i jučerašnja posjeta Željke Cvijanović Loparama. Treba napomenuti da u posljednjih 15 godina niti jedan predsjednik Republike Srpske iz redova Crvene Sekte nije posjetio tu opštinu.

U slučaju da Dodikov i Savićev plan uspije, to će neminovno dovesti do novog cijepanja SDS-a, te, ubrzo, neminovnog gašenja te stranke.

Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

STIŽU LI PROMJENE? Nakon Angele Merkel Nijemci su odlučili da više neće biti pasivni promatrači događaja

Kreatori njemačke vanjske politike u sjeni izbora i početka procesa formiranja nove njemačke vlade već iscrtavaju vanjskopolitičku strategiju za post-Merkel doba.

Online:

/ Datum objave:

Ne planiraju se nikakve drastične promjene njemačke vanjske politike, ali nakon 16 godina Angele Merkel na funkciji kancelarke i koalicije CDU/SPD nove svježe snage njemačke politike koje na temelju izbornih rezultata vrlo vjerojatno ulaze u vladu, prije svih Zeleni, i novi raspored snaga na političkoj sceni jednostavno traži promjene.

One će, po svemu što se može iščitati, biti usmjerene na jačanje aktivne komponente njemačke vanjske politike i sve intenzivnije korištenje elemenata tzv. tvrde moći države. Berlin bi po novoj strategiji vanjskopolitičkog nastupa, čije se formuliranje upravo dovršava, trebao aktivno kreirati zbivanja na međunarodnoj sceni i biti u mnogo većoj mjeri ispred događaja, a ne kao dosad najčešće reagirati na ono što se već dogodilo. To u biti jednostavno znači da je potrebno dovesti u direktnu korelaciju njemačku gospodarsku i ekonomsku moć s utjecajem na međunarodnoj sceni.
Pritom se planira nastaviti oslanjanje na strukturu Europske unije koja je ocijenjena kao nezamjenjiv instrument multipliciranja njemačkog utjecaja kako u Europi, tako i na globalnoj razini.

No pritom se stječe dojam da planeri neizbježnih promjena njemačkog vanjskopolitičkog djelovanja imaju sve manje strpljenja podnositi centripetalne silnice koje potječu od pojedinih članica unutar Europske unije, a u još manjoj mjeri beskrajna natezanja s balkanskim političkim shizofrenicima i njihovim ispadima nesnošljivosti i agresivnosti, kao i obavještajnim i ratnim sučeljavanjima koja su odavno na Balkanu postala endemska.

Bure baruta

Na svoju žalost, ne mogu ih skinuti s vrata, ni jedne ni druge, ali njemačka politika definitivno više sebi ne može dopustiti luksuz iscrpljivanja svojih kapaciteta na praktički periferna pitanja koja unutar Europske unije nameću pojedine članice i balkanski kompleks koji je jednostavno sam po sebi nerješiv i onemogućava pristupanja država koje mu pripadaju europskim integracijama.

Dokument koji doktrinarno određuje novu njemačku vanjsku politiku koja će biti predložena novoj njemačkoj vladi nedavno je objavljen pod nazivom “Pametni suverenitet”, a sačinila ga je posebno formirana skupina vanjskopolitičkih, vojnih i geopolitičkih eksperata Njemačkog vijeća za vanjske odnose (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e. V.) ili skraćeno DGAP. Skupina DGAP-a tijekom deset mjeseci, počevši od kraja 2020. godine do 20. rujna 2021. godine, kada je objavljen u sklopu projekta “Ideenwerkstatt Deutsche Außenpolitik” definirala je strateške preporuke za sljedeću njemačku vladu.

Ne utvrđuju se samo ciljevi njemačke vanjske politike nego i instrumenti za njihovo postizanje. Skupinom eksperata rukovodili su ravnatelj istraživanja DGAP-a Christian Möller i bivša ravnateljica DGAP-a Daniela Schwarzer, a u projekt su bili uključeni Thomas Bagger, ravnatelj ureda za vanjsku politiku njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, i Nico Lang, šef stožera u uredu ministrice obrane Njemačke Annegrete Kramp-Karrenbauer, kao i više dužnosnika iz redova CDU/CSU-a, SPD-a i Zelenih.

Strateški dokument za novu njemačku vladu definiran u posebnoj skupini DGAP-a navodi da će nadmetanje SAD-a i Kine biti u središtu međunarodnih odnosa u doglednoj budućnosti. Kina će, kao i druge države, poput Rusije, pokušati uspostaviti svoje uglavnom regionalne ekonomske i geopolitičke strukture koje će im omogućiti da zadrže i povećaju svoju moć. SAD će na globalnoj razini nastojati zadržati svoj status jedine svjetske supersile i učiniti sve što može u cilju ograničavanja širenja ekonomskog, političkog i vojnog utjecaja Kine i Rusije.

Jačanje savezništva

Istovremeno, navodi se u dokumentu DGAP-a, postaje jasno da brojne druge države u takvoj konstelaciji odnosa, “uključujući i Njemačku”, gube moć oblikovanja politike. Takav razvoj događaja potrebno je, prema procjeni njemačkih stratega, hitno zaustaviti i spriječiti daljnje strateško degradiranje Njemačke. Autori dokumenta navode:

“Njemačka u budućnosti ne bi trebala slijediti ciljeve koje su u ključnim područjima međunarodnih odnosa postavili drugi, već treba za sebe osigurati sposobnost definiranja i ostvarenja vlastitih ciljeva”.

Da bi se postigao taj učinak, potrebno je da Njemačka sustavno upravlja svojim resursima moći na takav način da ih ne raspršuje uzaludno na podršku strateškim projektima koje su pokrenule druge sile, već se mora orijentirati na projekciju vlastitih ekonomskih i geopolitičkih interesa.

U dokumentu DGAP-a koji će bez sumnje, neovisno o tome u kojoj kombinaciji izbornih pobjednika bude formirana buduća njemačka vlada, u izvornom ili djelomično modificiranom obliku postati jedan od ključnih doktrinarnih dokumenata njemačke vanjske politike izričito se navodi:

“Posljednjih godina politika, ekonomija, društvo i ekologija postali su toliko međusobno ovisni da izolirani pristupi politike na pojedinačna područja bez pogleda od 360 stupnjeva ne postižu potrebne učinke. Potreban je novi pristup politici, koji međunarodne odnose vidi kao prioritet, a ne izvlačenje pojedinih područja politike iz njihova konteksta i ostvarivanje selektivnih interesa. Djelovanje koje Njemačka poduzima u inozemstvu mora služiti njemačkom suverenitetu. Utjecaj Savezne Republike u smislu definiranja vanjske politike, kako Njemačke, tako i politike EU-a, u budućnosti će se umanjiti ako partneri i saveznici ne budu vidjeli Njemačku kao partnera sposobnog za samostalno donošenje ključnih odluka i brzo djelovanje na vanjskom planu”.

Pristup koji bi trebao omogućiti takvo djelovanje njemačke politike i spriječiti “strateški pad” njemačkog utjecaja koji po procjenama njemačkih stratega evidentno postoji dokument DGAP-a naziva “pametnim suverenitetom”. To zapravo znači nastavak oslanjanja Njemačke na Europsku uniju, ali ne po svaku cijenu, a najmanje po cijenu iscrpljivanja snage na unutarnjim odnosima Unije i beskonačnim natezanjima s balkanskim državama koje apliciraju na članstvo u Europskoj uniji. Posve je jasno da velikih promjena ni na jednom od tih područja u budućnosti neće biti, da će se podjele u Europskoj uniji nastaviti, a da će države jugoistočne Europe koje dosad nisu ušle u sastav Europske unije biti sve udaljenije od mogućnosti primitka, što zbog svojih unutarnjih gospodarskih, ekonomskih i političkih deficita, što zbog međusobnih sukoba koje bi primitkom u članstvo EU-a unijele u ionako poljuljanu strukturu integracije.

Aktivna politika

Njemačka mora imati plan B, a to je, pojednostavljeno rečeno, mogućnost djelovanja na globalnom planu neovisno o stanju Europske unije i sposobnosti vanjskopolitičkog djelovanja njezinih institucija. Za novu njemačku politiku, uz Europsku uniju, postoje i drugi oslonci vanjskopolitičkog djelovanja u vidu partnera izvan Europske unije. To bi, prema ekspertima DGAP-a, otvorilo nove manevarske mogućnosti kroz različite konstelacije odnosa s drugim državama i savezima te uzdizanje Njemačke na globalnu razinu utjecaja, ne kao klasične suverene nacionalne države, nego u okviru interakcije s drugim partnerima. Kad je riječ o djelovanju na vanjskom planu osloncem na Europsku uniju, dokument naglašava potrebu poduzimanja napora da se Europska unija i s njom Njemačka osposobi “definirati i ostvarivati vlastite vanjskopolitičke ciljeve umjesto preuzimanja tuđih”.

U tom kontekstu dokument DGAP-a navodi:

“Kao trgovačka sila u središtu Europe, te ekonomski otvorena i sa svjetskim tržištem povezana država, Savezna Republika Njemačka oslanja se na djelovanje na globalnoj razini. EU ostaje ključan u svemu tome. To je ujedno i najbliže njemačko političko partnerstvo, koje povećava moć i prosperitet zemlje, te politički okvir za njezin geopolitički položaj. Zato sljedeća njemačka vlada mora nastaviti jačati EU kao njemački konstitutivni politički, pravni i gospodarski okvir i braniti ga od napada iznutra i izvana. Nadalje, bitno je održavati dokazana partnerstva i saveze koji nadilaze EU, osobito sa Sjedinjenim Državama, ali i s Ujedinjenim Kraljevstvom. Osim toga, Njemačka se mora uspostaviti u novim mrežama i savezima specifičnima za određena pitanja radi rješavanja globalno povezanih političkih izazova, poput klimatskih promjena, na primjer u Indo-Pacifiku i Africi, gdje su druge vlade postale aktivne mnogo prije. Kako bi to učinio, Berlin se mora odvojiti od svog čekanja i reagiranja često usmjerenog na izbjegavanje rizika. U suprotnom, Njemačka neće igrati formativnu ulogu kao partner u novim mrežama i postat će neprivlačna unutar EU-a, u transatlantskim odnosima, u NATO-u, WHO-u i u drugim organizacijama i savezima”.

Plan B

Dakle, Europska unija kao multiplikator njemačke vanjskopolitičke moći ni u kojem slučaju se ne odbacuje, ali na strateškoj razini nova politika predviđa definiranje djelovanja koje bi se moglo nazvati kao “plan B” kroz razvoj sposobnosti vlastitog djelovanja izvan kruga Europske unije. Dokument uzima u obzir da je kohezija unutar Europske unije u velikoj mjeri smanjena posljednjih nekoliko godina, da je ugrožena i vladavina prava i liberalna demokracija, pa se sugerira da zbog “stalnih sukoba ne samo s Poljskom i Mađarskom, sljedeća njemačka vlada mora učiniti napor k jačanju kohezije Europske unije”, kao i otkloniti “različite standarde vladavine prava kao vanjske i sigurnosne prepreke za donošenje odluka na razini EU-a”. Navodi se da je “EU već oslabljen Brexitom i da je zbog tako oslabljenog položaja Europske unije i bilo moguće stvaranje vojnog saveza AUKUS, Australije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva”.

Osim toga, dokument DGAP-a upozorava da su napori Berlina na uspostavi sigurne tampon-zone stabilnih i kooperativnih zemalja na periferiji EU-a propali. DGAP u svojoj studiji ukazuje na to da se “luk sukoba koji se proteže od istoka Europske unije prema jugu brzo širi i jača”. Navodi se da će sve veći broj kriza, među kojima su i ratni obračuni, u doglednoj budućnosti sve više ugrožavati europski način života i sigurnosti. Posebice zato što, tvrdi se, “mnoge zemlje u izravnom susjedstvu Europske unije razvijaju sve veću ovisnost o Rusiji, Kini ili čak Turskoj. To je slučaj sve većeg broja sjevernoafričkih država, Bliskog istoka, pa čak i jugoistočne Europe. Kao posljedica toga na nacionalnom i međunarodnom planu Njemačka sve više gubi sposobnost upravljanja krizama”, navodi se u strateškom dokumentu DGAP-a. Stoga nova njemačka vlada mora biti spremna na veći rizik vanjskopolitičkog djelovanja. “Ranjivost je postala normalno stanje stvari, granice između rata i mira postale su sve manje vidljive pa Njemačka stoga mora napustiti ad hoc reaktivnu politiku osmišljenu za kontrolu štete kako bi preuzela proaktivnu politiku”, zaključuje se u studiji DGAP-a.

Kako bi se promjena njemačke vanjske politike uspješno provela, DGAP predlaže žurno stvaranje njemačkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, a na razini Europske unije osnivanje europskih interventnih vojnih snaga. Time bi se sadašnje Savezno vijeće sigurnosti (Bundessicherheitsrat) pretvorilo u stalno međuresorsko središnje tijelo za koordinaciju njemačke vanjske politike na strateškoj razini.

Mobilizacija javnosti

Na sastancima takvog novoosnovanog vladina tijela ministri bi redovito raspravljali o strateškim pitanjima i donosili obvezujuće odluke. Trenutno ministri upravljaju svojim portfeljima neovisno i na vlastitu odgovornost, a ured kancelara tradicionalno ne postavlja jasne smjernice vanjske politike. Vijeće nacionalne sigurnosti o svojim zaključcima izvještavalo bi barem jedanput godišnje njemački parlament.

U zaključku se navodi da uspješnu vanjsku politiku nije moguće voditi ako ne postoji odgovarajuća razina njezina prihvaćanja od građana Njemačke te je potrebno u sljedećih nekoliko godina ideju aktivne njemačke vanjske politike promicati među njemačkim građanima i poslovnom zajednicom.

U svakom slučaju, nova njemačka vlada, koja se prvi put u 16 godina treba formirati bez kontrole Angele Merkel kao kancelarke, pokrenut će promjene u modalitetima projekcije njemačkih interesa na europskoj i globalnoj razini. Novi odnosi snaga koji će se uspostaviti u Bundestagu i nova vlada, izvjesno je, napokon će pokrenuti transformaciju njemačke vanjske politike prema aktivnom djelovanju na vanjskom planu i kreiranju zbivanja umjesto reaktivnog djelovanja na političke prilike koje su stvorile druge sile.

Izvor: dnevno.hr

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Preporuka

LAUC: Nije im cilj dobrobit svih nas, već što veća prodaja testova, cjepiva i opreme

Gordan Lauc upozorio je na porazan podatak o cijepljenju osoba starijih od 80 godina. Smatra da je slaba precijepljenost starijih osoba najveću uzrok velike smrtnosti.

Online:

/ Datum objave:

“Najnoviji službeni podaci pokazuju da je najveći broj covid-smrti u kategoriji necijepljenih starijih od 80 godina. Nažalost u Hrvatskoj smo starije od 80 godina jako malo cijepili. Nije za očekivati da se osobe starije od 80 godina više protive cijepljenju nego oni između 70 i 80 godina, a njih smo cijepili gotovo 50% više.

Dakle, najvjerojatnije se radi samo o tome da su to starije osobe koje baš i neće same doći na Velesajam radi cijepljenja. Njima treba pomoći. U cijepljenju starijih od 80 zakazali smo mi kao društvo i ne možemo za to okriviti heroje antivaksera na Facebooku (da su oni krivci, imali bi isti, ili veći, problem u kategorijama 60-70 i 70-80 godina, a nemamo ga). Mnoge zemlje imaju problema s cijepljenjem starijih od 80 godina, no druge su bile vrlo uspješne. Primjerice na ovoj slici vrlo jasno vidimo da su u susjednoj Sloveniji prepoznali taj problem i da su početkom rujna poduzeli nekakve mjere usmjerene na starije od 80 godina koje su selektivno značajno ubrzali cijepljenje baš tog dijela populacije.

Od samih početaka znamo da su najstariji najugroženija skupina u ovoj pandemiji i vjerojatno je upravo zbog toga voditelj službe za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo član Znanstvenog savjeta Vlade. Nažalost čini se da baš i ne pratimo što se događa u susjednoj Sloveniji i ne koristimo njihovo iskustvo.

Da smo napravili ono što su Slovenci napravili u rujnu, danas bi umiralo puno manje ljudi. Kako naše službe očiti ne rade dovoljno dobro svoj posao oko cijepljenja najstarijih, idemo im pokušati pomoći. Znam da me prati dosta ljudi iz Slovenije.

Možete li se raspitati kod svojih starijih sugrađana i saznati što se to u Sloveniji promijenilo u rujnu i na koji način su slovenski epidemiolozi omogućili starijima od 80 da se u značajnijoj mjeri cijepe. Cijepljenje samo 1% starijih od 80 godina spriječit će više smrti od cijepljenja apsolutno svih zdravih i mlađih od 50 godina. Sve covid-potvrde, masovna PCR testiranja i samoizolacije djece i druge besmislice kojima se mlade pokušava natjerati na cijepljenje čak i da su 100% uspješne i rezultiraju cijepljenjem svih mlađih od 50 godina mogu imati učinak najviše kao cijepljenje 1% starijih od 80 godina… U Sloveniji to očito znaju i rješavaju taj problem.

Nažalost čini se da u Hrvatskoj to tek trebamo naučiti i zato ćemo po broju preminulih uskoro vjerojatno prestići Sloveniju… No to neće biti zbog toga što u Sloveniji prisiljavaju mlade da se cijepe. To će biti zbog toga što oni koji su zaduženi za brigu o našim najstarijima ne rade svoj posao (alternativno, možda nije problem u tome što neki ljudi ne rade svoj posao kako treba, već u tome što smo dopustili da nam pristup epidemiji kroje prodajni predstavnici pandemijskog marketinga kojima primarni cilj nije dobrobit svih nas, već što veća prodaja testova, cjepiva i zaštitne opreme)”, ističe Lauc.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Preporuka

BOŠNJACI ČUVAJU PRIJAVE PROTIV GOTOVINE, KRSTIČEVIĆA, ROJSA: Je li zbog ovog pala tužiteljica Tadić?

Gordana Tadić smijenjena je s funkcije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH u toj državi te će slijedom toga, kako javljaju BIH mediji biti premještena s pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice državnog tužiteljstva, piše Dnevno.hr.

Online:

/ Datum objave:

Iako za sada nije poznato tko bi trebao biti v.d glavnog tužitelja u tom se kontekstu spominju Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković i Ismet Šušković te Milanko Kajganić.

Inače se Tadić u dva navrata žalila na ovu odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, no njene žalbe nisu usvojene. Vijeće je, prema tezama bošnjačkih medija, ovu odluku donijelo nakon što je utvrđena njena odgovornost za svjesno zanemarivanje obveza i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sustava raspodjele, a uz to kako je rečeno u objašnjenju, Tadić je propustila poduzeti potrebne radnje kako bi se otklonile moguće tehničke prepreke za dodjelu premdeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje koji proizlaze iz Zakona o VSTV-u BiH.

Jedan od argumenata za njenu smjenu jest i to što je postupila suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i propustila pokrenuti postupak osobnih sigurnosnih provjera zaposlenika Tužiteljstva BiH te propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH.

Međutim, naš sugovornik dobro upućen u politička zbivanja u Bosni i Hercegovini iznosi posve drugačiju verziju priče. ”Ona je hrvatskom tužiteljstvu predala slučajeve optužnica protiv Hrvata iz Hrvatske, hrvatskih generala, to su optužnice koje je pripremio tadašnji SDS, a ne Milorad Dodik što je važno. To su dakle odradili tužitelji na liniji SDS-a koji su danas u suradnji sa SDA, odnosno na liniji s Bakirom Izetbegovićem. Da bi razvrgnuli taj srpsko-hrvatski odnos u BiH oni su pokrenuli optužnice protiv niza hrvatskih generala koji žive u Hrvatskoj, a kako je ona HDZ-ov kadar, ona je te optužnice poslala Hrvatskoj, kao informaciju da se Hrvatska očituje je li željna preuzeti te optužnice što je daleko povoljnije za njih”, objašnjava naš sugovornik te dodaje da u tom slučaju Hrvatska optužnice proglašava neutemeljenima i na tome priča staje. To se u konačnici i dogodilo, a da su optužnice ostale, onda bi Interpolu ostala mogućnost za raspisivanjem tjeralica za njima.

Inače na popisu koji je tada dostavljen Zagrebu našli su se Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko, Renato Romić, Željko Verkaz, Rudolf Lokner, Vlado Gavrić i zapovjednik topništva u akciji Bljesak Gašljević. Na popisu se našlo i troje preminulih ratnih zapovjednika, Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac. U kontekstu ove priče treba napomenuti kako je uz Gordanu Tadić stao Hrvatski narodni sabor BiH, a osim toga treba napomenuti da ova saga traje mjesecima, još otkako je Hrvatska uoči Oluje dobila zamolnicu Tužiteljstva Bih kako bi procesuirala zapovjednike koji su sudjelovali u operaciji Bljesak u svibnju 1995. godine, a koja se što nije nevažno izvodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske, u kojoj je oslobođeno strateški važno područje zapadne Slavonije. Znajući za to da se operacija ni na koji način nije doticala BIH teritorija niti bilo tko od osumnjičenih ima državčljanstvo te zemlje, malo kome bilo je jasno temeljem čega je zatraženo procesuiranje časnika iz RH, s tim da treba napomenuti da su osim za Bljesak prijave podnesene i za druge operacije poput primjerice Ljeta i Maestrala, a prijave su podnesene i protiv brojnih časnika HV-a među kojima je i general Ante Gotovina te bivši ministar obrane Krstičević.

Zahtjev je u Hrvatsku stigao baš u vrijeme kada se u BiH povela hajka oko Hrvatice Tadić čiju su smjenu pokrenule bošnjačke političko-.obavještajne strukture. Prvostupanjskom odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, tijea koje bira i smjenjuje pravosudne dužnosnike, ona je prije smjene suspendirana, a paralelno s tim šef SDA Bakir Izetbegović poručivao je da podržava njenu suspenziju jer je progonila samo ratne časnike Armije BiH i dužnosnike SDA u aferama s respiratorima i diplomom ravnatelja Obavještajne-sigurnosne agencije. Mediji bliski bošnjačkim tajnim službama istodobno su tvrdili da se slanjem zahtjeva Hrvatskoj Tadić nastjala iskupiti kako bi joj se u drugostupanjskom stegovnom postupku progledalo kroz prste, još je tada u razgovoru za 7dnevno general Ljubo Ćesić Rojs upozoravao da iza svega stoji politika, a te teze zastupao je i general Pavao Miljavac. ”Ovo je sve rekla, kazala. Po mom mišljenju to je čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH”, upozoravao je Miljavac dok je predsjednik Milanović i tijekom gostovanja u Kninu za obljetnicu Oluje bošnjačkoj političkoj vrhušci izravno dapo do znanja da taj film ne budu gledali.

“Ovaj sramotan zahtjev nema svoje nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije Bljesak kojim je oslobođen prostor Hrvatske. Riječ je o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija BiH”, rečeno je iz HNS-a BiH, organizacije koja okuplja hrvatske stranke u susjednoj zemlji. U HNS-u smatraju da se kroz pravosudne institucije u BiH pokušavalo kriminalizirati Hrvatsku vojsku i Hrvatsko vijeće obrane, ali i vojsku bosanskohercegovačkih Hrvata u ratu u BiH od 1992. do 1995.godine.

‘’Zahtjev stiže u vrijeme kada bi se posebno u Sarajevu trebala slaviti Oluja jer je na prostoru Bihaća spriječen masakr i stradanje poput onoga u Srebrenici. Hrvatski narodni sabor BiH odbija bilo kakve pokušaje manipulacije povijesnih činjenica u političke svrhe, zlonamjerne revizije časne uloge HV-a i HVO-a i bilo kakve daljnje jalove pokušaje političkih progona”, isticali su iz ove političke grupacije.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x