Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

UVOD U VELIKI RESET: Odstupanje najmoćnijih izvršnih direktora planete

Fotografija Billa Gatesa iz policijske postave u Albuquerqueju (Novi Meksiko), snimljena 1977. zbog prometnog prekršaja.

Sasvim je u redu da ovaj kratki pregled neobičnih smjena u vrhu najmoćnijih korporacija svijeta započnemo s najstručnijim laikom planete, čovjekom koji je (neuspješnu) borbu s programskim virusima pretočio u (biznis) borbu s pravim virusima, riječ je o osobi s puno hobija od virologije, epidemiologije do pedijatrije i imunizacije – riječ je o jednom i jedinom Billu Gatesu. On je s pozicije CEO-a Microsofta odstupio dva dana nakon proglašenja svjetske pandemije Covid-19, uz objašnjenje kako se u budućnosti namjerava posvetiti filantropiji i dobrotvornom radu.

Jeff Bezos na početku djelovanja Amazona 1999. godine.

Na redu je Jeff Bezos, oficijelno drugi najbogatiji čovjek na planeti je u samo zadnja tri mjeseca 2020. tijekom najvećih korona lockdowna zaradio preko 100 milijardi dolara, tu “spektakularnu zaradu” je uprava ove tvrtke očekivala zahvaljujući “brojnim inovacijama”, jedna od njih je prisvajanje osobnog tipa vozača u iznosu od nevjerojatnih 62 milijuna dolara. Bezos je odstupio s pozicije CEO-a Amazona uz tvrdnju kako će se posvetiti novim “inovacijama” i humanitarnom radu u dvije osnovane zaklade; Bezos Earth Fund i Blue Origin, no također je priznao kako ostaje u upravnom odboru Amazona.

Treći na redu je Michael Corbat koji je s pozicije CEO-a Citigroupa (jedne od najvećih i najutjecajnijih banaka na svijetu) odstupio zbog naglog pada zarade, od 20 milijardi dolara u 2019. na sedam milijardi dolara u 2020. godini. Iako je opravdanje pad zarade, vrijedno je napomenuti kako se odstupanje događa u trenutku kada američki savezni inspektori namjeravaju kazniti ovu banku zbog “neuspjeha u nadogradnji zastarjelih sustava sigurnosne tehnologije”, a zbog kojih su se, između ostaloga, cyberkriminalci bez ikakva problema prikazivali kao originalna web stranica ove banke.

Bob Swan je odstupio s pozicije CEO-a Intela.

Četvrti na redu je CEO Intela Bob Swan, koji medijima nije puno objašnjavao svoj odlazak, no činjenica je da je Intel izgubio desetinu vrijednosti u zadnjih godinu dana nakon što je AMD preuzeo premac u proizvodnji procesora za osobna računala. Da stvar bude interesantnija, vrijednost Intelovih dionica je porasla za 13% nakon obavijesti o Swanovoj rezignaciji.

Peti na redu je CEO Forda Jim Hackett koji je dao ostavku jer navodno nije zadovoljio dioničare s radom tvrtke.

Šesti na redu je CEO Nikea John Donahoe koji je navodno dao ostavku nakon serije pogrešaka, jedna od njih je katastrofičan pad fizičke sposobnosti trkača u najnovijim modelima njihove sportske obuće.

Sedmi na redu je CEO Tik Toka Kevin Mayer koji jer dao ostavku uz tvrdnju kako “se političko okružje uvelike promijenilo”.

Osmi na redu je CEO Walt Disneyja Robert Iger koji je dao ostavku iako je u petnaest godina Disney progutao: Pixar, Marvel, Lucasfilm i 21st Century Fox postajući tako jedan od velike medijske petorke koja upravlja gotovo cijelim medijskim prostorom te kontrolira objavljivanje vijesti.

Osramoćeni Leon Black je morao odstupiti s pozicije CEO-a jednog od najvećih američkih “strvinara” koji tvrdi kako je “inovator i voditelj u investicijskoj industriji”.

Deveti je poprilično interesantan, gotovo kao prva dva. Naime, multimilijarder Leon Black i CEO Apollo Global Managementa je odstupio s pozicije nakon što se otkrilo kako je poklonio pokojnom Jeffrey Epsteinu punih 158 milijuna dolara (od toga 50 milijuna nakon Epsteinove prve presude u 2008.), te su se američke vlasti bacile na posao kako bi dokučile u kakvoj su vezi spomenuti akteri. Blackova firma je inače jedan od najpoznatijih strvinara koja otkupljuje pozajmice i kredite drugih kompanija kako bi ih progutala, raspačala i preprodala. Apollo Global Management je težak 440 milijardi dolara uz tvrdnju kako je “inovator i voditelj u investicijskoj industriji”.

Deseti je također interesantan, CEO moćnog Rio Tinta – druge najveće rudarske kompanije svijeta – Jean-Sébastien Jacques je morao odstupiti nakon što je odobrio uništenje svetišta australijskih Aboridžina čija starost se procjenjuje na nekih 46.000 godina, a sve s razlogom kako bi povećao postojeći rudokop željezne rudače.

Jedanaesti je Randall Stephenson – CEO najpoznatije američke IT kompanije AT&T uz 64 milijuna dolara mirovinske naknade. Mediji su objasnili kako je do odluke došlo nakon što je Stephenson kupio propadajućeg diva Time Warner za 104 milijarde dolara. Inače Time Warner također pripada velikoj medijskoj oligopolskoj petorici koja posjeduje 90% medijskog prostora, a pohod na medijsku svjetsku prisutnost je započeo s CNN-nom, koji je nekada važio za “boga” u objavljivanju vijesti, no nakon frapantne i konstantne objave političke propagande samo tijekom 2019. je izgubio trećinu gledatelja.

Dvanaesti je CEO moćne banke Credit SuisseTidjane Thiam koji je odstupio zbog špijunske afere za drugu banku. Iako je na koncu Thaim oslobođen odgovornosti, odluka je ostala neopoziva.

S pozicija CEO-a su smijenjeni i sljedeći bogataši: Stefano Pessina (Walgreens), Trevor Milton (Nikola), Jide Zeitlin (Tapestry), Michael Lofthouse (Solid8), Greg Glassman (CrossFit), Adam Bierman (MedMem), Mandy Ginsberg (Match Group) i mnogi drugi.

Jedan dio luksuznog bogataškog bunkera koji se prodaje za “pišljivih” 200.000 dolara.

Po izvješću Fort Russa, na stotine CEO-a i članova upravnih odbora najmoćnijih kompanija svijeta su dali ostavke neposredno prije ili nakon proglašenja pandemije uz masovnu prodaju vlastitih dionica trenutak prije kolapsa tržišta. Po pisanju NBC Newsa, samo tijekom listopada 2019. s vodećih pozicija je odstupilo 1.332 bogataša što nikada prije nije zabilježeno. Prošla godina je donijela sličnu situaciju, najveći egzodus CEO-a je bio tijekom siječnja 2020. kada je 219 super-bogatuna odlučilo potražiti utjehu u “filantropiji”, “humanitarnom radu”, “mirovini” i “mirnom životu u krugu obitelji”.

Ruku pod ruku s masovnim ostavkama svjetskih CEO-a je išla i potražnja i prodaja podzemnih bunkera, a samo jedna američka firma za proizvodnju istih je tijekom 2020. doživjela povećanje proizvodnje od 500% i povećanje potražnje za 2000%. Tržište bunkera je procvjetalo, a nudi se svašta od za smrtnike neprocjenjivih luksuznih podzemnih obitavališta do jeftinih cjevastih obiteljskih bunkera koji se prodaju za siću od 60.000 dolara.

Ovu knjigu treba pomno proučiti jer mnogo toga objašnjava. Korona nije opasna, ali je treba iskoristiti za veliki reset – riječi su autora knjige.

Egzodus super-bogataša s vodećih funkcija globalnog gospodarstva nas nimalo ne bi trebao začuditi, “Herr” Klaus Schwab smatra kako je vrijeme za promjene te je svim svojim pajdašima iz Davosa, od Gatesa do Bezosa objasnio kroz knjigu COVID-19 THE GREAT RESET (Covid-19 i veliki reset) kako se pandemija korone mora iskoristiti iako je ona najmanje opasna pandemija koju smo imali prilike iskusiti u zadnjih dva milenija, te da će smrtnost iste biti blaga prema smrtnosti prethodnih pandemija. Schwab također smatra kako korona ne uzrokuje egzistencijalnu prijetnju, no da će se globalni šok osjećati još desetljećima te da taj šok treba iskoristiti za veliki globalni reset i stvaranje “boljeg svijeta”.

Izvor: sott.net

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x