Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

‘USTANI BANE, HRVATSKA TE ZOVE!’ Hrvatska se ujedinjuje u osudi mađarskih težnji za hrvatskim morem

Podsjećamo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak u Budimpešti nije uspjela privoljeti mađarskog  Orbana da prihvati prijedlog o embargu na rusku naftu uz ustupke Mađarskoj.

EU navodno kao alternativu Mađarskoj nudi naftni pravac iz Hrvatske u koju bi stizala morskim putem te onda kroz Janafov naftovod išla prema Mađarskoj. Orban, prema izjavama diplomata za France Presse, traži jamstva za povećanje kapaciteta naftovoda što bi uključivalo izgradnju dodatne infrastrukture i jamstva o europskim sredstvima.

Svi za jednog, jedan za sve

Sve je to zaoštrila Orbanova izjava koju je dao na mađarskom radiju prije tjedan dana, a u kojoj je Orban rekao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj, ciljajući na vrijeme kad je značajan dio hrvatske obale bio pod Ugarskom. Da joj more nije oduzeto, rekao je Orban, i Mađarska bi danas imala luku u koju bi joj se mogla dovoziti nafta.

Orbanovu izjavu u tri rečenice osudilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je navelo da je mađarski ambasador pozvan na razgovor.

Kako saznajemo, u Hrvatskom saboru postoji konsenzus oko osude Orbanovih izjava i, barem kako se prema nekim istupima u javnosti čini, teritorijalnim pretenzijama Orbanove administracije.

“Ma može Orban pjevati borbene. Hrvatska je suverena zemlja, pod Tuđmanovim vodstvom vratili smo i obranili svoj teritorij i on je cjelovit. Ovo su samo geopolitičke igrice, a sve zbog rata u Ukrajini”, rekao nam je izvor iz vladajućeg HDZ-a te zaključio: “HDZ uz premijera Andreja Plenkovića siguran je štit da nitko nikada neće dodirnuti Hrvatske granice”, siguran u sebe i svoju stranku je naš izvor iz HDZ-a.

I oporba uz HDZ?

Iz oporbe pak saznajemo da također osuđuju Orbanove istupe te da čvrsto stoje na liniji konsenzusa ukoliko će biti potrebe za to.

“Gledajte, mi o HDZ-u konstantno govorimo što mislimo, ono što vide svi, o kakvim se koruptivnim kracima radi i tako dalje. Ali druga stvar je kad netko iz susjedstva ili šire cilja na hrvatski teritorij, tu nema mjesta neslaganju. Takve politike moraju osuditi svi saborski zastupnici”, rekao nam je izvor iz vrha Most-a.

Izvor iz SDP-a potvrdio je da bi stali i iza HDZ-ovog premijera ukoliko bi trebalo osuditi Mađarsku politiku. “Ma nema tu veze tko je HDZ, a tko je SDP. Katolibanska nacionalistička i licemjerna politika mađarske Vlade treba biti osuđena od strane svih hrvatskih političkih opcija. Bilo lijevih, bilo desnih. Ako treba, možemo svi zajedno pred saborom pjevati ‘Ustani bane, Hrvatska te zove’”, rekao nam je izvor iz SDP-a.

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x