Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

UPORNI AUSTRIJANCI: Još jedan vikend prosvjeda u cijeloj zemlji

Protivnici mjera protiv korone i cijepljenja ponovno su izašli na ulice u subotu u glavnom gradu savezne države, uključujući ovaj put relevantne skupine koje su također poslijepodne predvodile prosvjedni marš preko „Ringa“. Policija je razbila, zaustavila i podijelila prosvjedni marš, a zatim izvršila kontrole. Raspoloženje se brzo zahuktalo. Došlo je do sukoba, očito i do nekoliko uhićenja. Prosvjedni marš je ponovno počeo nešto kasnije i nastavio se preko prstena natrag do Heldenplatza.

Dva najveća prosvjeda održana su na Heldenplatzu i Maria-Theresien-Platzu od podneva. Istaknute su brojne austrijske zastave, kao i transparenti i natpisi s parolama protiv korone i cijepljenja. Unatoč najavama i pozivima, velik broj sudionika ni ovaj put nije ispunio uvjet nošenja maski. I prije početka prosvjeda na društvenim mrežama su se zamjerile da brojni prosvjednici nisu nosili maske u javnom prijevozu na putu do skupa.

Inkapsulirani dio kolone

U poslijepodnevnim satima, oko 14 sati, po ringu se počeo kretati prosvjedni marš. Međutim, na visini Goetheovog spomenika kolona je zaustavljena. Razlog prema navodima policije: opasni predmeti koji su pronađeni kod nekih od sudionika. Ovi su bili podvrgnuti kontroli. Dio povorke, čiji se sudionici mogu svrstati u desničarsku scenu, kapsuliran je iz ostatka prosvjednog marša.

Petarde, pirotehnika, papar sprej

Raspoloženje je bilo napeto. Na primjer, bilo je izvješća o bacanju petardi u masu, a pirotehnički predmeti su više puta zapaljeni. Nešto kasnije došlo je do prvih sukoba između policije i prosvjednika koji su prednjačili. Bilo je dojava o bacanju predmeta na policijske službenike. Korišten je papar sprej, kao i prva uhićenja.

Nešto prije 15:30 protestna šetnja se ponovno počela kretati i nastavila preko prstena prema Heldenplatzu. Policija je broj sudionika prosvjeda u subotu poslijepodne procijenila na 40.000. Oko 17 sati, malo prije nego što su demonstranti stigli do Heldenplatza, protestna šetnja na Ringu, u blizini Burgtora, ponovno je zastala. Na trg je krenulo tek nekoliko sudionika. Nakon nekoliko zahtjeva za dalje, policija je krenula s provjerom identiteta. Ponovno su izolirane skupine krenule s pirotehnikom.

Dežuralo je oko 1000 policajaca, a u Beč su poslani i dužnosnici iz saveznih država radi pružanja potpore. Kao rezultat prosvjeda i zatvaranja Ringstrasse u dijelovima, došlo je do privremenih prepreka u prometu u središtu Beča. Oko 18.30 Ringstrasse je opet uglavnom bila slobodna. Prosvjed je u subotu održan i u zapadnoj Austriji. Protivnici cijepljenja satima su paralizirali centar Bregenza. I ovdje je uglavnom bilo mirno.

Ministar unutarnjih poslova apelira na FPÖ

Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) u izjavi za Krone zahvalio je dežurnim policajcima i pohvalio “dosljednu intervenciju protiv nasilnih kriminalaca”. “Iznad svega, različite vrste sudionika – obitelji s djecom, ali i nogometni huligani i identiteti koji marširaju jedni pored drugih – zahtijevaju vrhunsku izvedbu od policajaca”, rekao je Karner. S obzirom na nadolazeće demonstracije korona virusa u Innsbrucku u nedjelju, na kojima su najavljeni govori šefa FPÖ-a Herberta Kickla i glavnog tajnika FPÖ-a Michaela Schnedlitza, Karner je apelirao na Slobodarsku stranku da “vodi politički diskurs u parlamentu, a ne na cesti”. To olakšava rad policije i promiče koheziju u zemlji, naglasio je ministar ÖVP-a.

Izvor: krone.at

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x