Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

UPITNA UČINKOVITOST CJEPIVA: U Izraelu 37 novozaraženih i nakon primljene 3. doze cjepiva

Treba dodati kako su u konzultacijama s Pfizerom u Izraelu do sada uspjeli cijepiti i vrlo značajni udio populacije starije od 60 godina i s trećom tzv. booster dozom cjepiva, pa se sada nadaju da će usporiti i slučajevi, kao i hospitalizacije i smrti. U slučaju da se ne realiziraju optimistična predviđanja stručnjaka u sljedećih tjedan ili dva, učinkovitost Pfizerovg mRNA cjepiva, koje se mjesecima smatralo najboljim, mogla bi postati upitnom, javlja Jutarnji list.

U izraelskom Sheba Medical Centeru mjesečno su testirali medicinsko osoblje koje je bilo cijepljeno još u prosincu prošle godine te su primijetili značajni pad razine antitijela još u svibnju, ali su računali kako će cjepivo ipak osigurati vrlo visoku zaštitu od težih ishoda bolesti; hospitalizacije i smrti.

Međutim, kod starijih osoba u Sheba Medical Centeru primijetili su ne samo značajni rast zaraženih nego i onih kojima je nakon obje doze cjepiva bila potrebna medicinska skrb. Kad je u pitanju sama zaštita od infekcije u Izraelu su do kolovoza utvrdili pad učinkovitosti cjepiva na 39 posto, dok je kod starijih od 65 godina prevencija težih oblika bolesti pala na zabrinjavajućih 55 posto.

U lipnju i srpnju u Izraelu broj zaraženih povećavao se sličnom brzinom, ali je od početka kolovoza osjetno brži rast zaraženih među cijepljenima. Naime, otprilike početkom kolovoza u Izraelu su počeli cijepiti starije trećom booster dozom. Iako izraelski znanstvenici nemaju dilema o tome da su visoki brojevi zaraženih i teže bolesnih posljedica slabljenja učinkovitosti cjepiva, istraživanja iz drugih zapadnih zemalja nisu utvrdila tako brzi pad učinkovitosti Pfizerovog cjepiva.

Nema puno dilema među stručnjacima oko toga da je nakon pojave delte ubrzano širenje zaraze i među cijepljenima, ali i da je zaštita od težih ishoda ostala visoka. U Britaniji je nakon širenja delta soja proporcija hospitaliziranih pala za 70 posto.

No, u Izraelu, gdje su ranije cijepljeni te su praktično svi cijepljeni Pfizerom, proporcija hospitalizacija u odnosu na broj slučajeva pala je samo 40 posto. To je jedan od razloga zbog čega određeni broj eksperata ponovo aktualizira cjepivo AstraZenece jer se pokazalo kako ono duže ima višu razinu zaštite od težih ishoda.

Izraelski premijer Naftali Bennett upozorio je kako mnogi iz najranjivije skupine starijih osoba cijepljenih s dvije doze hodaju uokolo i imaju dojam da su zaštićeni, ali još nisu svjesni kako je ta zaštita „erodirala kroz vrijeme protiv delta soja“.

U Izraelu se stoga boje nove preopterećenosti bolničkih kapaciteta, a oni su sada napola popunjeni. Premijer Bennett stoga je najavio plan ulaganja 800 milijuna dolara u udvostručenje bolničkih kapaciteta za liječenje onih kod kojih se razvije teži oblik COVID-19 bolesti.

Za sada su u Izraelu zadovoljni prvim podacima o učincima treće booster doze cjepiva. Maccabi Healt Service utvrdio je skok učinkovitosti od čak 89 posto. Oni su vodili studiju s 150.000 ljudi starijih od 60 godina cijepljenih trećom dozom. Od tih 150.000 samo ih je 37 zaraženo SARS-CoV-2 virusom nakon što su primili booster dozu. No, i dalje su nepoznati dugoročniji učinci treće doze cjepiva kad su u pitanju moguće nuspojave, zaštita od zareze ili težih ishoda.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x