Kontaktirajte nas na:

Politika

U CRNOJ GORI ZGROŽENI SRBIJANSKIM MEDIJIMA: “Ovakva propaganda nije viđena na ovim prostorima”

Izvještavanje medija iz Srbije o situaciji u Crnoj Gori kulminacija je medijske propagande koja nije viđena na ovim prostorima, ocjenjuju iz Agencije za elektronske medije Crne Gore AEM. Najavljuju da će zbog neprimjerenih sadržaja, punih govora mržnje i diskriminacije narednih dana uptiti zahtjev Agenciji za elektronske medije Srbije da preispita sporne sadržaje.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Iz  crnogorskog AEM-a sugerišu medijskim kućama u Crnoj Gori da rade po zakonu i vode računa o tome kakve sadržaje objavljuju.

“Prosto apelujem, predstavnici Crne Gore, zvanična Crna Gora, oni naši čak i poznanici, rođaci, možda i prijatelji ne daj Bože, koji zagovaraju Montenofašizam, koji zagovaraju satiranje srpskog, naroda oni moraju da budu predmet poruge, moraju da budu predmet javnog ostrakovanja. Ovom čovjeku treba reći u kafani u restoranu, na ulici, na prijemu – vi predstavljate režim aparthejda, vi predstavljate moderni fašizam, vi predstavljate čovjeka koji je prodao vjeru za večeru”, kazao je historičar Čedomir Antić, u Bosni i Hercegovini poznat po kontroverznoj knjizi naručenoj od strane vlasti Republike Srpske “Istorija Republike Srpske” koja, vjerovali ili ne, sadrži poglavlja čak i o kamenom dobu. 

“Ozbiljne države poput Izraela i nekih drugih bi ovo smatrale čak i povod da se recimo vojska pošalje na granicu sa Crnom Gorom”, naveo je jedan od sagovornika medija iz Srbije.

Ovo su samo neki od inserata iz emisija koje nastaju u Srbiji, a koje su vidljive i u našoj državi. U pitanju je, poručuju iz Agencije za elektronske medije, nastavak negativne medijske kampanje protiv Crne Gore.

“Zaista nije u redu da neko u jednoj televizijskoj emisiji pokazuje sliku ambasadora Crne Gore u Beogradu, poziva građane da ga zaustavljaju na ulici, da mu saopštavaju da je on predstavnik fašističkog režima, da u nekoj drugoj emisiji se poziva da se vojska organizuje i da vojska krene prema Crnoj Gori, da ne govorimo o najekstremnijim uvredama”, kazao je Ranko Vujović iz AEM-a.

Radi se o opasnim sadržajima koji su zabranjeni zakonom i u Srbiji i u Crnoj Gori. Napominje da su obje države potpisnice konvencije o prekograničnoj televiziji Savjeta Evrope i direktive o audio-vizuelni medijskim uslugama Evropske unije.

“Ono što se dešava prethodnih 15 dana kulminacija je propagande koje još nije viđena koliko ja znam na ovim prostorima. Negativna je propaganda prema Crnoj Gori, znači radi se o različitim sadržajima, različitim emisijama, različitim televizijama, koje su sve vidljive u Crnoj Gori, koje šire govor mržnje, podstiču na diskriminaciju, podstiču na nasilje”, dodao je Vujović.

Zato će AEM pisati kolegama iz Srbije.

“Mi smo već to jednom uradili prije godinu dana zbog sličnih neprimjerenih sadržaja smo se obraćali agenciji u Srbiji i mi ćemo ovih dana razmatrati sve ove sporne sadržaje koje sam pomenuo i vjerovatno će iz toga da proističe neka inicijativa slične vrste”, kazao je Vujović.

Vujović očekuje da će Agencije za elektronske medije Srbije uvidjeti propuste medija iz te države i da će ih sankcionisati. Do tada poziva i medije iz Crne Gore da, kako je rekao, ne dolivaju ulje na vatru, već da pažljivo biraju koje sadržaje objavljuju. | S.B.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x