Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

U CRNOJ GORI MOGUĆ OBRAT: Postaje li Đukanovićev “politički krvnik” njegov žeton za povratak na vlast?

Hoće li sutra, 13. decembra, u Crnoj Gori doći do velike promjene ili će se situacija samo dodatno zakomplicirati i uvesti zemlju u novu krizu i neizvjesnost?

Naime, već se danima u Crnoj Gori kalkulira i nagađa da bi zastupnici jedne od manjih vladajućih stranaka – URA Dritana Abazovića – ili barem neki od njih (dovoljan je samo jedan) mogli promijeniti svoje mišljenje te izglasati nepovjerenjem sadašnjoj koalicijskoj prosrpskoj vladi premijera Zdravka Krivokapića, čime bi ne samo nju srušili nego i omogućili izravni ili barem posredni povratak najjače procrnogorske stranke DPS predsjednika Mila Đukanovića da se vrati u sedlo i ponovno preuzme vlast.

Minimalna većina

Podsjetimo, u crnogorskoj Skupštini sadašnja vladajuća koalicija ima prednost od samo jednog zastupnika – (odnos je 41:40) pa je dovoljno samo jedan “prebjeg” da se stvari stubokom izmjene, prenosi “Jutarnji list”.

“Siguran sam da ćemo imati dovoljno glasova ili ćemo osigurati politički dogovor da Krivokapićeva vlada padne”, rekao je lider oporbenog SDP-a Raško Konjević.

Od tada traju nagađanja o tome ko bi mogao biti presudni glas, a najviše sumnje pada na stranku URA, koju iz radikalno prosrpskog Demokratskog fronta, već sedmicama optužuju da “šuruju” s Milom Đukanovićem, pa čak spominju i “milione eura” koje je on spreman dati za taj presudni “zlatni glas”.

No stvari nisu tako jednostavne, jer svi igraju oprezno. Iako već mjesecima stvari unutra vladajuće prosrpske koalicije ne funkcioniraju, a iz DF-a stalno iskazuju svoje nezadovoljstvo Krivokapićem (on je, podsjetimo, odgodio put u Bruxelles kakao bi bio u Podgorici na ovoj važnoj sjednici gdje se raspravlja o njegovoj sudbini), ali ne izazivaju krizu upravo zbog “opasnosti” povratka DPS-a na vlast.

U DF-u bi najradije nove izbore, jer smatraju da bi oni na njima ostvarili dovoljno glasova da sami ili uz njima odane stranke sastave Vladu, jer unatoč što su dio vladajuće koalicije njihovih predstavnika nema u Krivokapićevom timu.

No DF nema podršku ostalih stranaka iz vladajuće koalicije za prijevremene izbore pa je realizacija te ideje moguća jedino uz podršku opozicije, odnosno DPS-a, koji se već dugo zalaže za prijevremene izbore.

Naime, DF ne želi uz pomoć svojih “krvnih neprijatelja” rušiti Vladu protiv koje su i sami.

DF je zato, da bi možda preduhitrio nepovoljno po njih glasanje u Skupštini, predložio da se glasa o “skraćenju mandata sadašnjim zastupnicima”, čime bi na neizravan način izazvao izbore i produžio život sadašnjoj Vladi koliko njima odgovara.

Svi kalkuliraju

No partneri DF-a, čini se, ni za te opcije nisu zainteresirani. Analitičari u Podgorici smatraju da postoje tri mogućnosti kojima bi se sadašnja situacija mogla riješiti. Što god bilo, najizglednija je situacija prijevremeni izbori.

Prva mogućnost je da se ne izglasa povjerenje vladi Zdravka Krivokapića čime se otvara mogućnost prijevremenih izbora ali, kako smo već rekli, DF ne bi htio da u tome bude s DPS-om.

Druga varijanta je da se izglasa nepovjerenje vladi i osnuje manjinska vlada, na čelu s URA-om, nekim manjim oporbenim strankama te strankama nacionalnih manjina, koja bi vladala uz podršku DPS-a koji ne bi ulazio u vladu, ali ona bi također bila privremena.

U Podgorici misle da bi se održala kojih pola godine ili nešto više, te bi se na jesen 2022. godine raspisali izbori. I treća varijanta je da se DPS slavodobitno vrati na vlast, a da u Vladu uđe i URA kao njen koalicijski partner.

Jedino u ovom slučaju do prijevremenih izbora ne bi možda došlo tako brzo. Naime, pad Vlade u Skupštini, ne mora voditi ka prijevremenim izborima, jer onaj koji uspije prikupiti 41 zastupnika, može sastaviti novu Vladu.

Svi igraju i kalkuliraju, ulozi su veliki. DPS se želi vratiti na vlast, DF ne želi izgubiti utjecaj, Krivokapić premijersku poziciju, a Abazović ne želi isplatiti “žeton”. | depo.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x