Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Tko iz političkog Sarajeva popusti Čoviću bit će proglašen za nacionalnog izdajnika

Tako “Večernji list” piše kako će s bošnjačke strane sasvim izvjesno, i dalje biti inzistiranja da se u reformu Izbornog zakona ugrade i neka druga rješenja koja se ne tiču legitimnog nacionalnog predstavljanja.

“Večernji list” piše da je teško vjerovati da će SDA pristati na rješenje koje ne bi uključivalo potporu nekih drugih bošnjačkih stranaka, a kako eventualni dogovor s HDZ-om ne bi bio u bošnjačkoj javnosti spinovan kao “nacionalna izdaja Bosne i Bošnjaka”.

Drugim riječima Čovićevi medijski organi najavlju raspisivanje konkursa na upražnjeno mjesto “sarajevskog veleizdajnika”, koji bi bio spreman prihvatiti HDZ-ove prijedloge i time olakšati neugodnu poziciju SDA.

Istina, nije da ne postoje kandidati za nešto poput toga, što se dalo vidjeti na primjeru Tuzlanskog kantona gdje su SDP i NS u vlast uveli “legitimni HDZ”, iako HDZ uopće nije zastupljen u skupštini. Također, javnosti je već od ranije poznata Konakovićeva naklonost tzv. legitimnom predstavljanju Hrvata, za što se Konaković i lično zauzeo prije samo par mjeseci.

S druge strane, odnosno na lijevom političkom spektru jedino DF Željka Komšića nije ispoljavao razumijevanje za uvođenje tzv. legitimnog predstavljanja naroda na principima UZP-a i etničkih izbornih jedinica.

“Večernji list” uz to navodi i red poteza u izbornoj reformi. Prvi korak svakako je, kako navode, nalaženje zajedničkih točaka u stavovima i prijedlozima koje iznose obje strane, drugim riječima pronalaženje trulog i veleizdajničkog kompromisa.

Potom bi trebalo, navodi “Večernji list”, uslijediti njihovo definiranje kroz konkretne zakonske prijedloge, dok treća faza uključuje slanje dokumenta u parlamentarnu proceduru i osiguranje potpore drugih stranaka za usvajanje reformiranog Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Cijeli ovaj proces trebalo bi, priopćavaju Čovićevi mediji, okončati u idućih nekoliko mjeseci kako bi usvojeni zakon stupio na snagu prije ulaska u novu izbornu godinu.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x