Kontaktirajte nas na:

xBox

Svadba, Erdogan i Dodikovi razgovori o BiH bez stranaca

Dodik Hrvate doživljava kao manje važan faktor ili da ono što kaže on može se smatrati riješenim i za Hrvate, jer on ima puni kredibilitete govoriti i u ime Hrvata budući da se sa hercegom Čovićem plemenitim slaže po svakom pitanju.

Online:

/ Datum objave:

Ovih dana Bakirovi mediji su preplavljeni vijestima o svadbi njegove kćerke. Logično, kad dada plaća onda se mora znati što će se i objavljivati. Vijesti o svadbi dodatno su začinjene Erdoganovom posjetom i njegovim prisustvom na svadbi. Iz priloženih video i foto uradaka vidi se da je sultan najpopularnija osoba među bosanskim muslimanima. Sultan je sultan i njegova popularnost mora biti veća nego što istu uživa vezir Bakir, ako se o Bakiru uopće može govoriti o nekomu tko uživa status jednog vezira. Čini se da je on ipak jednu razinu niže u toj hijerarhiji.

Za razliku od tzv. probosanskih medija ostali mediji su površno izvijestili o svadbi „prenses“ Jasmine, jer logično taj događaj za građane BiH nema nikakvu važnost.

Ali su svi prenijeli nešto drugo. Nešto što je mnogo važnije i tiče se svih. Glavni likovi ovog događaja ipak nisu bili mladenci nego su bili turski predsjednik Erdogan i vožd bosanskih Srba Milorad Dodik.

Posebno je bila zanimljiva nazočnost Milorada Dodika, jer je on trebao bojkotirati političko Sarajevo i nije trebao dolaziti u glavni grad naše zemlje. Barem su takvi bili zaključci svih srpskih stranaka iz Republike Srpske. No, ipak je Erdogan u igri i bilo bi odveć luksuzno odbiti susret sa predsjednikom prijateljske Turske. One iste (nije baš ista, ali nećemo cjepidlačiti) Turske koja je haračila 500 godina nad Srbima. A valjda su neke emotivne veze kroz povijest stvorene i ne može srpski vožd odbiti sultana.

Dodik se pravdao time kako nije mogao dopustiti da dva bošnjačka člana predsjedništva slažu samo svoju priču Erdoganu, a da istovremeno nema Srba koji bi pred Erdoganom branili srpske interese i srpsku istinu. Zato je Dodik prekinuo srpski zavjet i došao u Topkapi Saraj podno Trebevića da Erdogan čuje što i Srbi imaju za reći.

I nije Dodik svoje stavove prezentirao bez argumentacije. Došao je i rekao je ono što misli. A misli onako kako dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH ne misle.

Posebno je bila zanimljiva konferencija za tisak na kojoj su članovi Predsjedništva BiH razmjenjivali oprečne stavove, a Erdogan se navodno snebivao.

Očekivano, Dodik je forsirao priču o mirnoj disoluciji zemlje i o neprihvatljivom izboru Visokog predstavnika u BiH. Naravno Komšić i Džaferović i ne pomišljaju o disoluciji, a Schmidt im je sasvim OK. To je barem jasno.

Međutim, u cijeloj ovoj priči razvila se tema o kojoj nitko ne govori niti ijedan medij nije našao za shodno da istu prokomentira. Naime, Dodik predlaže dijalog. Kako kaže priča o nesuglasicama o BiH treba biti interna stvar. S tim da Dodik nijednom riječju nije spomenuo da su i Hrvati dio te interne priče o Bosni Hercegovini. Jer po Dodiku uz njega i Bakira u toj priči bi trebao sudjelovati i Erdogan uz pozivanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Interno, nema šta.

Bez sumnje Dodik se postavio na način da je pitanje BiH interna stvar Srbije i Turske. Njemu je važno da se o priči oko Bosne i Hercegovine ne uključuje Zapad. Dodik ne želi nikoga iz EU, a pogotovo su mu nepoželjni sugovornici iz SAD-a, bez kojih rasplitanje Gordijskog čvora zvanog BiH Dodik može samo sanjati.

I da, pogađate i s pravom postavljate pitanje gdje su Hrvati u cijeloj ovoj priči? Očito da Dodik Hrvate doživljava kao manje važan faktor ili da ono što kaže on može se smatrati riješenim i za Hrvate, jer on ima puni kredibilitete govoriti i u ime Hrvata budući da se sa hercegom Čovićem plemenitim slaže po svakom pitanju.

Svaki budući razgovor o rješavanju pitanja Bosne i Hercegovine ne može isključiti bosanskohercegovačke Hrvate. To je bar jasno. Ali nije jasno tko će zastupati dignitet i interese Hrvata. Kada se malo bolje proanalizira dolazi se do zaključka da Hrvate nema tko zastupati?! Bilo tko da stane na pregovaračku poziciju Hrvata taj neće imati pregovarački potencijal kakvog imaju recimo Srbi. Jasno je da srpsku stranu i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini zastupaju teški nacionalisti kojima je uvijek malo tuđeg i koji ne pomišljaju da ono što su oteli drugima vrate.

Jasno je da će u cijelu priču biti uključen prestolonasljednik Hercegovine, a odnedavno i plemić hrvatskog roda Dragan Čović kojemu je jugoslavenstvo bila samo jedna prolazna avantura. Bilo je u ono vrijeme moderno biti ekavičar i jugović kao što je sada moderno zaodjenuti se u kockasto.

Dragan Čović će poslužiti kao smokvin list Dodiku. S njim će dobiti puni legitimitet i ruku više, jer pregovaračke pozicije Dodika i Čoviće gotovo su pa identične.

Čoviću bi odgovarala svaka disolucija Bosne i Hercegovine. Zna on da bi, kakogod da se kocka baci, onih njegovih par općinica iz zapadne Hercegovine, na ovaj ili onaj način, pripalo Hrvatima. A što će s njima dalje biti njemu je manje važno. Ako se i ne priključe Hrvatskoj neće to biti posebna zla kob za Čovića.

Da mu ponude prisajedinjenje srpskoj strani ne bi nas trebalo iznenaditi. A on bi bio zadovoljan i s kneževinom Hercegovinom koja bi mogla ostati samostalnom ili bi formalno ostala u sastavu BiH ili ovisi gdje bi se već Čović priklonio, a što mu u konačnici ne igra nikakvu presudnu ulogu. On bi dobio ono što određeni interesni krugovi u Hercegovini žele 30 godina. Dobio bi ono što je bio i prijepor hrvatsko-bošnjačkog sukoba. I tu bi priča o Bosni i Hercegovini završila, ili bi se bar riješilo hercegovačko pitanje, onih koji se danas uglavnom izjašnjavaju kao Hrvati.

Pored hercegovačkih Hrvata točka na i bila bi stavljena i po pitanju bosanskih Hrvata. Naime, tada bi priča o bosanskim Hrvatima definitivno bila završena. Pola milijuna bosanskih katolika od kojih se ogromna većina izjašnjavala (i još uvijek se izjašnjava) kao Hrvati spominjat će se kao faktor samo u knjigama povijesti. A možda niti u njima, jer ovisno tko će pisati te knjige.

Bosanski Hrvati su imali i još uvijek imaju tu nesreću da ne žive na homogenom nacionalnom prostoru. Raspršeni su na velikom području Bosne i nisu se mogli organizirati na način da ograđuju svoj teritorij i da pri tomu ignoriraju ostale građane drugih nacionalnosti koji sebe ne vide u jednom tako organiziranom društvu. Sukladno tomu interesi bosanskih Hrvata bili su oprečni u odnosu na interese hercegovačkih Hrvata. Iako je potonjih duplo manje oni su kroz razne spletke i lobije uspjeli izdominirati svoje interese čime su interesi bosanskih Hrvata bačeni u zapećak.

Tako je vođen rat i tako su planirani ratni ciljevi. Jednako je nastavljeno i sa poratnom politikom da bi razobličenje te politike među beha Hrvatima bilo vidljivo neskrivenim potezima hrvatskog prvaka, plemenitog, Dragan Čovića koji za svog mandata na čelu HDZ-a, bez imalo empatije prema bosanskim Hrvatima, veže zastavu sa voždom iz Laktaša s kojim se lako našao po pitanju raspleta priče zvane BiH.

Kada se iznad reklo da Hrvate nema tko zastupati nije se mislilo samo na plemenitog jugo preobraćenika Dragan Čovića i na njegov HDZ, jer stavovi plemića Dragana su više nego jasni.

Ako bi se na jedan ovakav razgovor o BiH pozvao Vučić, a Dodik baš njega potencira, red bi bio da se na isti razgovor pozove netko tko će reći što o svemu misli i Republika Hrvatska. A pravo je pitanje tko bi to iz Republike Hrvatske vodio interes o svim Hrvatima iz BiH. Na način i sa htijenjem kako bi to na drugoj strani, bez sumnje, zastupao Vučić kada su srpski interesi u pitanju?

Treba li pogađati dva puta ili odmah treba reći da bi Čović učinio sve da mu se u tim pregovorima iz RH priključi premijer Plenković ili radije ministar Grlić Radman. Jer to bi bili autentični predstavnici Republike Hrvatske kada su u pitanju interesi Hrvata u BiH.

Interes Republike Hrvatske po pitanju Bosne i Hercegovine i Hrvata u BiH je takav da se može reći kako on ne postoji. Ne vidi se. Ne osjeti se. Zvuči čudno, ali je jednostavno tako.

Ono što ima interesa kada je u pitanju Zagreb je zapravo rezultat lobiranja iz Hercegovine. Takvi interesi se prožimaju 30 godina i sve izvan toga je plod slučajnosti i plod nekakvih okolnosti i situacija koje se nisu mogle izbjeći. Da je drukčije rezultat takve politike sigurno bi bio drukčiji, a ne takvi da u Bosni imamo ovo što imamo. A imamo praktično jedno veliko ništa!

Paritet Erdoganu i Vučiću bio bi predsjednik Zoran Milanović. I bio bi red da se na takve pregovore pozove gospodin Milanović.

Sada se tek vidi koliko je dobro što na poziciju Predsjednika Republike Hrvatske nije ponovo izabrana Kolinda Grabar Kitarović. Jer da jeste, onda bi priča davno bila završena. Grabar Kitarović bi nedvojbeno zastupala interese HDZ-a, a to znači i interese Dragana Čovića, plemenitog. Pa bi u tom slučaju bilo svejedno da li bi Hrvatsku zastupao Plenković ili Grabar-Kitarović.

Ovako bi ostao Milanović kao jedina moguća uzdanica. Kao jedini faktor u tim pregovorima koji bi, za očekivati je, gledao interese svih Hrvata.

Malo je to sve ipak zagonetno, jer se predsjednik Milanović u zadnje vrijeme iskazao kao gorljivi kritičar određenih stavova političkog Sarajeva i nerijetko je zastupao i odobravao teze HDZ BiH i Dragana Čovića koje su kao strijele odapete prema Bošnjacima i politici bošnjačkog vodstva.

Nije sporno da su takvi stavovi predsjednika Milanovića opravdani i da su na mjestu iako je time postao omražen kod većine Bošnjaka. Reklo bi se logičan slijed događaja.

Zbog svojih izjava i nekoliko gesti Milanović je od teškog komunjare postao izrazito prihvatljiv političkom establišmentu u stolnom gradu Hrvata. Prihvaćenje kao eksponent Čovićeve politike i kao netko tko daje snažan vjetar u leđa Čoviću, plemenitom, da ustraje u politici koja je narodu usađena u glavu kao jedina ispravna i moguća.

No, jeli Milanović baš takav i da li bi Milanović podržao ono što budući herceg Dragan Čović priželjkuje? Teško je u ovom trenutku znati. Poznato je da je Milanović principijelan i da ne bi lako radio protiv svojih uvjerenja. Ali uvijek postoji ono ALI… Možda bi se Milanović i držao svojih uvjerenja i principa, ali u igri su puno veći interesi. Interesi pod kojima bi i Milanović pokleknuo. Otuda i gornja tvrdnja da interese BiH Hrvata doslovno ne bi imao tko zastupati.

Hrvati se nalaze u povijesnom rascjepu i jednoj atmosferi političke stranputice, barem kada su nacionalni interesi u pitanju. Nad Hrvate se nadvio teški oblak propagande koji Hrvatsku i Hrvate želi prikazati ustašoidnim čime se želi otupiti svaka nacionalna oštrica i svako političko djelovanje koje bi učvrstilo hrvatski nacionalni identitet.

Ne razvija li se program Memoranduma 2 SANU-a baš onako kao su njegovi tvorci i zamislili. Dok s jedne strane u Srbiji buja velikosrpski nacionalizam uz forsiranje četništva i njihove ideologije s druge strane se na Hrvatsku vrše pritisci i cijeli se hrvatski politički front seli daleko od nacionalnog i usmjerava se na ljevičarski kolosijek koji više odgovara srboslaviji i srpskim interesima nego nacionalnim interesima Hrvata. Politički Zagreb gotovo da je nacionalno bezosjećajan po pitanju same Hrvatske, a kamo li da pokazuje interes za Hrvatima u BiH. Dok Hrvatska izigrava i zagovara nekakve nazovi europske vrijednosti dotle im susjedstvu igra povampirena neman koja posvemašno nije odustala od politike Virovitica-Karlovac-Karlobag. Otuda i politika te nemani prema Bosni i Hercegovini. A Republika Hrvatska se ponaša indolentno i svoje stavove eksponira preko Dragana Čovića koji bi u ime Hrvata zadnji trebao predstavljati Hrvate. Jer onaj tko je intimus sa Dodikom i komu je Aca prijatelj taj nije dostojan zvati se Hrvatom.

Milanović to razumije, ali je pitanje može li on nametnuti svoje stavove ili je njegova pozicija samo jedan mali kotačić koji ne bi mogao odigrati veliku ulogu.

Do ovih razgovora koje Dodik priziva možda neće ni doći, ali je važno istaći što nas može očekivati ako do takvih razgovora i dođe. Možda bi bilo bolje da se u ovakvim pregovaračkim okvirima ti zazivani pregovori i ne dogode. Jer i ovakva nakaradna BiH bolja je od one koju bi dogovorili Čović, Dodik i Vučić. Makar im blagoslov dao Erdogan.

Dragan Radić | herceg-bosna.com

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

xBox

RATKO DESPOT, DRAGOVOLJAC IZ ŠIBENIKA U BUJICI: “I Nikola Tesla bio je Hrvat pravoslavne vjere!”

Zbog toga što se izjašnjava kao Hrvat, Ratku Despotu su četnici prijetili smrću i prije devedesete: – Nazivali su me Bunjevcem i ‘ustašom’… Ekscesi su se događali i zbog mog govora, zamjerali su mi jer sam govorio ‘di’, a ne ‘đe’ i slične stvari…

Online:

/ Datum objave:

Na popisu stanovništva izjasnit ću se kao Hrvat pravoslavne vjeroispovjesti, tako se izjašnjavao i Nikola Tesla i njegovi roditelji – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, Ratko Despot, dragovoljac Domovinskog rata iz Šibenika: – U mojem selu bilo je osam kuća, iz četiri su ljudi otišli, a u četiri ostali. Pišu se kao Hrvati pravoslavci, ali zbog toga kod njih postoji strah! Boje se da za to ne čuje neki njihov susjed ili rođak, koji je s one strane Drine i zato se izjašnjavaju tajno… Ali ja javno govorim da sam Hrvat i pravoslavac. Smatram da time nisam nikoga uvrijedio, niti mi je to namjera.

“I na zadnjem sam se popisu stanovništva izjasnio kao Hrvat i pravoslavac, uopće ne razmišljam drukčije se izjasniti,” bio je iskren ponosni Šibenčanin: “Iako je naša crkva postojala i ranije, u vrijeme Juge nismo se smjeli tako izjašnjavati. Dobro znamo koliko na Mirogoju leži pobijenih hrvatskih pravosalvnih svećenika, a mnogima se ni dan, danas, ne zna za grob…”

Moji su u benkovački kraj došli još 1904. godine, a u naše selo nikada svećenik SPC-a navratio nije – prisjeća se Despot: – I ćaću i mater sahranili su katolički svećenici, jer nažalost, hrvatskih pravoslavnih svećenika nije bilo, a srpske nisu htjeli. Ćaća je govorio da s njima nije mogao ni živ, pa ne želi ni mrtav!

DESPOT: “PUPOVAC HRVATSKIM BRANITELJIMA PRAVOSLAVCIMA NI KUTIJU CIGARETA NA BOJIŠTE NIJE DONIO!”

Despot je više od 2.200 dana proveo na bojištu: – Pupovac nas, pravoslavce koji smo branili Hrvatsku, nikada nije posjetio na bojištu, u rovove nam nije donio ni kutiju cigareta! Za njega je riječ ‘hrvatski branitelj’ nepostojeća, a  tvrdi da su čak i pripadncii SDSS-a bili u hrvatskim borbenim redovima… Ja sam prošao više brigada, a nijednoga nisam vidio! To su priče za malu djecu!

“Pupovčevi su bili u četnicima, a gdje će drugo bit,” tvrdi Šibenčanin, rodom iz Bulića pored Benkovca: “U našem se kraju dobro zna gdje su bila njegova braća… Pupovac je iz Miranja Donjih, a samo je jedan momak, pravoslavac iz Miranja Gornjih, ostao s nama u Sankvocima i kasnije su ga ubili.”

Despot je u Bujici pozvao Pupovca da mu javno odgovori na jedno pitanje: – Nek mi kaže je li Franje Tuđmana vojnik sutpio u Srbiju svojom čizmom ili je bilo obrnuto?

PRAVOSLAVAC IZ ŠIBENIKA TVRDI: “TESLA JE HRVAT!”

“Oni govore da je Tesla njihov,” prigovorio je Ratko Despot pravoslavnim Srbima: “Tesla je Hrvat! Eno mu u Zadru rodnog lista ćaćinoga! Dmitar Tesla, Hrvat, bio je svećenik u Hrvatskoj pravosalvnoj crkvi! Našao sam mu i grob od dida, poviše Gračaca!”

Hrvatski pravoslavci su povijesna činjenica, o tome svjedoči i moja obitelj, koja je oduvijek tu – iskren je Despot: – Ja cijenim Srbina iz Srbije, ali ne mogu razumijeti da hrvatski pravoslavci pristaju da im se nameće srpstvo preko okupacijske crkve, kao što se sada radi na primjeru Crne Gore.

“Događaje u Crnoj Gori doživo sam kao agresiju,” komentirao je Despot nedavni desant SPC-a na Cetinje: “Tko može u moju kuću ući bez mog odobrenja?! To je isti scenarij kojim je Srbija krenula na agresiju na Hrvatsku državu. Došla je sa svojom vojskom, no, ovdje je već imala i drugu vojsku, tzv. Srbe pravoslavce, okupljene oko SPC-a!”

PRIJETILI MU UBOJSTVOM DJECE JER SE IZJAŠNJAVA KAO HRVAT PRAVOSLAVNE VJERE!

Zbog toga što se izjašnjava kao Hrvat, Ratku Despotu su četnici prijetili smrću i prije devedesete: – Nazivali su me Bunjevcem i ‘ustašom’… Ekscesi su se događali i zbog mog govora, zamjerali su mi jer sam govorio ‘di’, a ne ‘đe’ i slične stvari…

“Svejedno je njima jesi li katolik ili pravoslavac, njima smeta što si Hrvat,” napominje gost Bujice: “Sve što je hrvatsko, za njih je odmah ‘ustaško’!”

U vrijeme Domovinskog rata Martićeva ‘milicija’ ucijenila mu je glavu na 100 tisuća maraka, dok ga je tzv. RSK u odsutnosti osudila na smrt: – Martiću sam preko Hrvatskog radija ’91. poručio da u Šibenik neće nikada, a ja u hrvatski Knin hoću!

“Dok su još radili telefoni sa Srbijom, mojoj se dici prijetilo ubijanjem, silovanjem, curice su mi tada imale deset godina,” prisjetio se kroz suze Šibenčanin, a na pitanje tko je prijetio, iskreno je odgovorio: “Po govoru i naglasku – Srbi, čak iz Srbije… Bila je to ekavica…”

ZA HRVATSKA PRAVOSLAVNA SELA VODE NEMA, A TAMO GDJE URGIRA PUPOVAC – VODOVOD ODMAH STIŽE?!

Kada je 1990. godine u Benkovcu pokušan atentat na dr. Franju Tuđmana, Ratko Despot je vidio skupinu iz koje su bili napadači: – Stao sam pred njih i pitao kuda idu? Jedan četnik, sa slikom Slobodana Miloševića pokušao se probiti prema pokojnom predsjedniku… Galamili su i vikali, prilično su se neprijateljski ponašali… Rekao sam tim četnicima da ću ja dobiti svoju Hrvatsku državu i svoju Hrvatsku pravoslavnu crkvu!

Zbog toga što se deklarira kao Hrvat pravoslavne vjere, i u kolovozu 2019. godine su mu prijetili smrću: – Bila je večer i sa suprugom sam sjedio na verandi. Netko me je nazvao s nepoznatog broja i zaprijetio mi: “Dosta je i tebe i tvoje države, treba tebe i tvoju državu likvidirati!”

Počinitelj je pronađen, međutim, postupak zbog prijetnji smrću na lokalnom sudu još uvijek nije završen: – Bilo je to baš u vrijeme kada su hrvatske navijače prozivali zbog napada na Borisa Petka u Uzdolju, kod Knina. Pupovac je zbog toga odmah reagirao i institucije su odradile svoj posao, ali u mom slučaju nije bilo takvih reakcija i stvar još uvijek nije završena.

Pupovčevi Srbi sami izmišljaju neku ugroženost da bi iz države Hrvatske cicali novac, izvlačili ga za sebe – smatra hrvatski pravoslavac: – Ja sam iz hrvatskog pravoslavnog sela i mi vode nemamo. Moram iz Šibenika nositi po dvije litre da bi se napio vode… A tamo gdje su pravoslavni Srbi, Pupovac je urgirao i vodovod je dovođen četiri kilometra, zbog dva stanovnika!

POPOVI SPC-a NISU DOPUSTILI HRVATSKOJ VOJSCI POČASNI PLOTUN ZA BRANITELJA PRAVOSLAVCA?!

Šibenčanin koji se izjašnjava kao Hrvat pravoslavne vjeroispovijesti, požalio se u Bujici da se “nema gdje pomoliti Bogu, dok SPC raspolaže milijunskom imovinom u državi protiv koje intenzivno radi”: – Vjernika zainteresiranih za HPC ima više od 20 tisuća, a od toga su pola branitelji. Nažalost, mi nemamo svoja svetišta i ja sam u duhovnom smislu – beskučnik. Jučer sam bio u Petrinji u crkvi, ali katoličkoj i tamo sam se pomolio i to je u redu, ali bi ipak voljeli jednoga dana imati svoju crkvu. Volio bih da postoji barem jedna u Zagrebu, pa da jednom godišnje dođem i pomolim se Bogu u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi.

Svećenici SPC-a na području Šibenika u više su navrata odbili služiti obred tijekom posljednjih ispraćaja hrvatskih pravoslavnih branitelja: – Ja sam se zbog toga u Šibeniku već sukobio s vladikom i jednim popom! Kada je bio jedan od ispraćaja, pop koji je vidio hrvatsku zastavu, vratio se nazad! U jednom drugom slučaju čak je bio zabranjen ulazak Hrvatskoj vojsci na pravoslavno groblje i branitelj pravoslavac ostao je bez počasnog plotuna!

PODRŠKA HOS-u: “MENI KAO PRAVOSLAVCU, NE SMETA NJIHOV POZDRAV!”

Ratko Despot ratovao je od Benkovca, preko šibenskog zaleđa, sve do Dubrovnika i Hercegovine, sudjelovao u operacijama ‘Maslenica’ i ‘Oluja’, a u emisiji je poseban pozdrav poslao HOS-ovcima i Marku Skeji: – Nema se što priznavati ili ne HOS, kad je on činjenica, baš kao i njihov pozdrav, koji meni kao pravoslavcu nimalo ne smeta! HOS-ovci su se borili s nama rame uz Rame, a Skejo je moj veliki prijatelj! HOS-ovce sam susretao na više ratišta, od dubrovačkog, preko Hercegovine do Škabrnje i tada nikome nisu smetali, kada je trebalo prolijevati krv!

Zoranu Milanoviću koji je zbog HOS-ovaca odbio otići na obljetnicu ‘Maslenice’, Despot je poručio: – Milanović se na našoj krvi i na naš račun vani školovao, dok je ovdje sve gorilo!

BUJICA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

xBox

DR. FRA LUKA MARKOVIĆ: “Vučić vlada Srbijom čvršćom rukom nego što je to radio Milošević”

Situacija kakva je sada dovodi Hrvate u priliku da biraju Čovića. Dobrim dijelom i bošnjačka politika doprinosi tome da Hrvati unutar hrvatskog korpusa gube demokratski pluralizam. Sve se svodi na jednu stranku.”

Online:

/ Datum objave:

Dr. fra Luka Marković

“Srbija sigurno nije odustala od ideje stvaranja velike Srbije”, istakao je fra Luka Marković.

“Ako neko dozvoli sebi, kao Joanikije, da bude uveden u tu službu pod zaštitom policije, vojske do zuba naoružane, onda to liči na jednu vrstu ponavljanja 1918. godine.”

Smatra da Crnoj Gori prijeti možda čak i građanski rat i to iz dva razloga: “Prvo, očito je da su crnogorski Srbi vrlo agresivno krenuli protiv svoje vlastite države. Crnogorci su osviješćeni, pogotovo mladi Crnogorci, i siguran sam da ovaj pobuna neće biti u onij razmjerima kao 1918., niti je Srbija ona sila koja je bila 1918. Drugo, Srbi imaju nekoliko općina u kojima su većina i u stanju su u svako doba napraviti nerede u tim općinama, kao što su to svojevremeno uradili u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Država Crna Gora može biti preko noći blokirana u svom funkcioniranju, a to može izazvati građanski rat.”

O obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode, nacionalne zastave, te srpskom svetu kaže da to, u ovom trenutku, treba ignorirati.

“Vučić se nalazi u vrlo kompleksnoj situaciji. Optužuju ga da je surađivao s kriminalcima, uništio je opoziciju u Srbiji, Srbi nemaju slobodnih medija. Može se reći da Vučić vlada Srbijom čak čvršćom rukom nego što je to radio Milošević. To vide druge države. Njemu treba malo parade o svesrpskom svijetu, tako da ja ne vidim da će se tu nešto posebno dogoditi. Bošnjaci i Hrvati u BiH trebaju postati oprezni, približiti se jedni drugima. Na koncu, sve te svađe između Bošnjaka i Hrvata se mogu riješiti ukoliko se bude govorilo miroljubivim jezikom. Nažalost, kod nas je sve više u modi jezik koji omalovažava, provocira i zaoštrava situaciju, a stanje je vrlo problematično.”

Fra Luka Marković navodi da se mržnja nažalost vidi na svakom koraku.

“Potrebno je ozbiljno pristupiti problemu jer mi ne znamo da li je ovo kod Vučića samo igra ili ima neke namjere. Ovo sa Crnom Gorom što se događa ukazuje na to doista da ima pokušaja da se stvori velika Srbija. Istina to će biti malo teže nego što je bio pokušaj 1991. jer niti BiH niti Hrvatska nisu više nenaoružane i neće čekati onako da se dogodi kao što se tad dogodilo.”

Zakon o ćiriličnom pismu je udar na Bošnjake i Hrvate

Smatra da je nužan dogovor između Hrvata, te da ovo što se sada radi nije dogovor.

Ističe da je Zakon o ćiriličnom pismu udar na Bošnjake i Hrvate.

“To je paradoksalna odluka. Ćirilica je srpsko pismo, imaju ga pravo njegovati, uraditi sve da Srbi pišu ćirilicom, ali se ne može nametnuti u onom obliku kako oni to sada žele Bošnjacima i Hrvatima.”

O svojoj tvrdnji da su Hrvati u BiH obespravljeni kaže da je to jedan vrlo kompleksan pojam.

“Ne mislim da su Hrvati individualno obespravljeni trenutno. Hrvati u kantonima u kojima su većina imaju čak ponekad i veće privilegije nego Bošnjaci.”

Na pitanje šta je ključno hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini fra Marković odgovara: “Individualna sloboda postoji. Ali je činjenica da ima pokušaja u zadnje vrijeme da se dokinu kantoni, ima pokušaja da se dokine Dom naroda, ima pokušaja da se Hrvatima bira član Predsjedništva BiH i to se već u praksi i pokazalo. Čovjek ne može razumjeti drugog dok se ne stavi u njegov položaj. Bošnjaci bi morali razmisliti o tome kako bismo mi reagirali da Hrvati udruženi sa sekularnim Bošnjacima biraju Bošnjacima člana Predsjedništva. Dakle to su ključni problemi. Ovakva situacija kakva je sada dovodi Hrvate u priliku da biraju Čovića. Dobrim dijelom i bošnjačka politika doprinosi tome da Hrvati unutar hrvatskog korpusa gube demokratski pluralizam. Sve se svodi na jednu stranku.”

Smatra da kao uzor moramo uzeti Švicarsku, ali kad se govori o etničkom i građanskom ima jako puno tzv. stručnjaka koji nemaju pojma kako su pojedine države uređene.

“Recimo, zašto Srbi ne bi pristali na jedan novi Dejton ili na nove pregovore, pa oni mogu imati jedan kanton Drvar, Člamoč, Grahovo, ali zato mogu ustupiti Bošnjacima i primiriti Bošnjake, Srebrenicu i neke dijelove okolo gdje su sjećanja jako teška. Ja se nadam da će Bošnjaci i Hrvati postići sporazum, ali mislim da konačno rješenje mora biti i u ustupcima Srba. Srbi moraju shvatiti da Republika Srpska nije cjelovita. Distrikt Brčko dijeli Republiku Srpsku na dva dijela, kao što je recimo bošnjački korpus podijeljen između bihaćke regije i centralne Bosne.”

Prvi put imamo ozbiljnog visokog predstavnika

Kaže da vjeruje da bi, ako se dogodi to da u konačnici dođe do regija, HDZ Hercegovine pristao na to da Hercegovina bude regija.

“U tom slučaju bi, ukoliko bi Bošnjaci pristali, čak i sa istočnom Hercegovinom Hrvati bi bili većina od 60% stanovništva. Međutim, postavlja se pitanje šta će biti s nama u Posavini, šta će biti sa Hrvatima srednje Bosne, šta će biti sa Bošnjacima u RS-u. Dakle mislim da sva tri naroda moraju stvoriti gremije koji će početi ozbiljno razgovarati o preuređenju Bosne i Hercegovine. Ja ne vidim drugo rješenje nego u osnivanju kantona ili federalnih jedinica diskontinuiteta tako da nijedan narod ne može biti zakinut. I ako imamo jedan većinski hrvatski kanton onda u njemu možemo imati većinsku bošnjačku općinu u kojoj Bošnjaci imaju sve ono što imaju Hrvati. Ili obratno. Treba početi razgovarati jednim jezikom pomirenja, a ne jezikom u kojem se Hrvate osuđuje da su ustaše, fašisti zato što traže da biraju svog člana Predsjedništva ili da imaju svoje kantone.”

O ulozi međunarodne zajednice u rješavanju problema u BiH fra Marković kaže: “Gdje je međunarodna zajednica riješila problem? Nije ga riješila u Sriji, u Iraku, u Afganistanu. Povukli su se podvijena repa. Ovdje često dolaze ljudi koji su trećerazredni političari. Prvi put imamo ozbiljnog visokog predstavnika koji se našao u vrlo neugodnoj situaciji. Inzko je donio jedan zakon koji je trebao donijeti na početku. Zaoštrio je situaciju i otišao. Ovaj čovjek sada mora rješavati probleme. Situacija je tako usijana da svi kažu neće biti rata. Međutim, ratovi ne počinju uvijek planski. Dovoljno je da nekoliko mediokriteta napravi incident i da nastane gužva. Neću reći da će doći do frontalnih sukoba, ali uvijek neko može izazvati probleme. Međunarodna zajednica može samo podurpijeti da riješimo probleme, a njih mogu riješiti samo Hrvati, Bošnjaci i Srbi.”

Smatra da Hrvatska kao država ne može riješiti probleme Hrvata u BiH, ali može poduprijeti i sudjelovati u potpori dijaloga između Hrvata, BOšnjaka i Srba.

“Siguran sam da Hrvatska neće gledati mirne duše da se Republika Srpska odvoji. Ne vjerujem da će Srbi to pokušati.”

“Bosna i Hercegovina ima budućnost. Ja volim moju Posavinu, preko toga volim i BiH, ali BiH mora biti tako uređena da bude funkcionalna, korisna za sve narode i vjerujem da će doći do sporazuma”, istaknuo je fra Luka marković.

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

xBox

PROF. DR. VALERIJE VRČEK: “Maske ne štite nego štete, naročito su opasne za djecu, a ni Hipokrat ih ne bi nosio!”

Njemački znanstvenici u jednoj od najvažnijih studija o maskama, ustvrdili su da su štetni utjecaji njihova nošenja – klinički relevantni, konstatirao je profesor: – To je ozbiljna izjava ozbiljnih znanstvenika. Ako to ignorirate, onda imate problem.

Online:

/ Datum objave:

Kada djeci nabijete masku na lice, to je nasilje – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, dr. Valerije Vrček, profesor kemije s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu: – Ponižavate im djetinjstvo, odgađate im kontakte s ljudima, s njihovom generacijom, namećete im distance… I konačno, čak ih proglašavate inkubatorima virusa! To je epidemiološki udar na škole, epidemiološko nasilje bez srama. To je epidemiološka pedofilija i iživljavanje nad djecom!

Povod za gostovanje profesora Vrčeka u ponedjeljak navečer u Bujici, bili su dramatični događaji iz Krapinskih Toplica, gdje već nekoliko dana prosvjeduju roditelji koji se protive tome da njihova djeca nose maske tijekom nastave: – Škola bi trebala biti prostor gdje je nulta tolerancija na nasilje. Ali, nulta tolerancija na nasilje bilo kojeg oblika, uključujući i psihičko nasilje, a ono što mene posebno smeta je kemijsko nasilje!

ŠKOLSKE UČIONICE PRETVARAJU SE U KEMIJSKE ČISTIONICE!

Posljednjih godinu dana bili smo svjedoci nasilja koje se provodi svakodnevnim zalijevanjem učenika dezinficijensima, prilikom ulaska u školu – tvrdi ugledni kemičar: – Nasilje nad učenicima provodi se pištoljem na čelu, da im se izmjeri temperatura! Nasilje se provodi pretjeranom sterilizacijom škole, podova, klupa, bez ikakvog razloga…

“Školske učionice pretvaraju se u kemijske čistionice,” rezolutan je dr. Vrček: “To je kemijsko nasilje nad školom!”

U Krapinskim Toplicama nije se dogodio nikakav nasrtaj na učitelje – upozorava ugledni sveučilišni profesor i kolumnist ‘Glasa koncila’: – To je nasrtaj na političke odluke koje omogućuju epidemiolozima da se razmašu po cijelom odgojno-obrazovnom sustavu, svih škola Hrvatske.

Maske ne štite, maske štete – kategorički tvrdi naš znanstvenik s iznimnom međunarodnom reputacijom, uz dozu ironije: – To je igra riječi, možda je netko u Stožeru pobrkao slova?! Razlikuje se samo jedno slovo – štiti i šteti…

ŠTETNI UTJECAJI NOŠENJA MASKI KLINIČKI SU RELEVANTNI?!

U zadnjoj velikoj njemačkoj studiji o maskama, sabrana su sva istraživanja, njih više od dvije stotine, o utjecaju maski na zdravlje ljudi, posebice djece – navodi dr. Vrček: – Prvo, što možete i očekivati je porast ugljičnog dioksida u krvi. Da kažemo laički, zakiseljavanje krvi. Pad kisika, hipoksemija. Ubrzani rad srca, povišeni krvni tlak… Tu je ubrzano disanje, kratak dah, otežano disanje… Tu je i vrtoglavica, glavobolja… Tu su i klasične stvari poput iritacije kože, pojave akni, crvenila… Slabost, umor, pospanost, itd.

Njemački znanstvenici u jednoj od najvažnijih studija o maskama, ustvrdili su da su štetni utjecaji njihova nošenja – klinički relevantni, konstatirao je profesor: – To je ozbiljna izjava ozbiljnih znanstvenika. Ako to ignorirate, onda imate problem.

Izaberite si jedan hod, zalijepite si masku na lice, dišite dva školska sata i pogodite što ćete dobiti – postavlja javno pitanje Valerije Vrček, uz napomenu kako to nije sve: – To su samo simptomi koji se vrlo često pojavljuju u isto vrijeme. Postoji i MIES, maskom inducirani sindrom iscrpljenosti. Platite cijenu, a nemate pojma o čemu se radi!

MASKE KAO OBLIK KEMIJSKOG I PSIHIČKOG NASILJA NAD DJECOM…

“Djeca su pored prodavačica, medicinskih sestara i taksista, najugroženija skupina koja je prisiljena nositi na licu štetni artefakt,” nastavio je profesor u istome tonu: “Svi koji su prisiljeni, ni na koji znanstveno utemeljeni način, trošiti tu masku žrtve su nasilja. A posebno je grozno kemijsko i psihičko nasilje nad djecom.”

Djeca su, po svemu sudeći, najveće žrtva pandemije, upozorava dr. Vrček: – Govorimo o populaciji koja nema veze s virusom. U Hrvatskoj imamo mladih ljudi, djece, klinaca, studenata, teenagera, recimo milijun. Za njih virus nije rizik, ali maska je!

Nastavio je govoriti o kemiji zaštitnih maski: – Kemičar sam i ta me tema jako zanima, zapravo sam bio iznenađen da donedavno nitko pametan i pošten nije uzeo masku i provjerio što se to u njoj nalazi? Nano i mikro plastične čestice, polimeri što je i logično zato što su maske – plastika. I to ne obična plastika…

KEMIČAR PRED KAMERAMA POKAZAO MASKU: “To je reinkarnacija plastične boce Coca Cole!”

Vrček je pred kamerama iz novčanika izvukao masku i konstatirao: – Ovo je vrlo vjerojatno bila boca Coca Cole! To je reinkarnacija plastične boce Coca Cole. Od deset grama došli smo do ova tri. To je uvoz iz Kine i osim što je jedan veliki ekološki problem, to je plastično smeće i poluproizvod! Tjeraju nas da ga stavljamo na lice, a većina ljudi nema pojma što je to i nikada im nitko nije dao deklaraciju, niti objasnio što se nalazi u tim maskama?

“Unutra su vam nano-forme silikata, silicija,” nastavio je pred kamerama analizirati kemijski sastav maski ugledni hrvatski kemičar: “Tu je i jedan zanimljiv silikat – azbest. Teški metali; olovo, kadmij, antimon, bakar… To su vam sve metali koji su se koristili u proizvodnji maske kao katalizatori i onda zaostaju u njezinoj strukturi.”

Unutra imate azur bojila, kancerogene boje – nastavlja profesor: – Unutra imate parole, imate kaptrolaktan, to su već ružne kemijske riječi… Kaptrolaktan koji se nalazi u velikom djelu maski, kad vam se otopi u vašoj vlazi nosa, pretvara se u registrirani hemosatski lijek, aminokaptrolična kiselina… To je lijek koji inhibira hibrinolizu ugrušaka krvi.

MASKE I CJEPIVO – LUDA KOMBINACIJA!

“Kada povežete maske i cjepivo, to je luda kombinacija,” tvrdi dr. Valerije Vrček: “Imate sulfaktante unutra… Imate jednu kompletnu kemiju… To nije strukturni dio maske, to su površinski vezane tvari koje se oslobađaju iz maske zbog disanja, sline i nosne sluznice. Ako, primjerice, zbog ambrozije malo šmrcate, uz pomoć maske će veliki dio spomenutog kemijskog arsenala završiti u vašoj krvi! Maske sadrže jedan kemijski koktel i ništa dobro ne može se razviti iz svega toga.”

Na pitanje zašto ga nitko iz Stožera nikad nije kontaktirao kao znanstvenika oko kemijskog sastava maski koje vlaže, Vrček je odgovorio: – Dobro pitanje, ali ja odgovor ne znam. Ako nemaju vremena i ako nemaju ove podatke, onda se ne bi trebali pozivati na svoje preporuke, tvrdeći da su znanstveno utemeljene. Jedino što znamo je da o maskama, o dezinficijensima, a uskoro i o cjepivu, ne postoji znanstveni konsenzus.

Na pitanje bi li Hipokrat dopusti nošenje maski, gost je odgovorio: – S ovim podacima sigurno ne bi! Njegovo načelo je ‘primum non nocere’ što bi rekli, najprije nemoj škoditi, nemoj oštetiti dijete provodeći svoje nasilne, umišljene brige o zdravlju i umišljene epidemiološke mjere. Međutim, lako za Hipokrata, ja bih se tu pozvao na jednu drugu instituciju. To je pravobraniteljica za djecu. Gdje je ona?

VRČEK KOMENTIRAO NAPADE NA LAUCA: “SALTO MORTALE JE KOD ZNANSTVENIKA U REDU!”

“Maska ne štiti, nego šteti i maska je kemijsko smeće,” još je jednom istaknuo profesor Vrček: “Prisiljavate ga svakom djetetu nalijepiti na lice! Četvrti razred ne, a peti razred da, koja je tu logika?! Da dijete u četvrtom razredu ne treba imati maskua dijete u petom mora! Kakav je to kompromis, koja je to znanstvena referenca? To su sulude stvari, koje otkrivaju da je nešto u sustavu poremećeno.”

Zašto pravobraniteljicca za djecu ne vrisne nakon ovih podataka, zašto šuti – pita se Vrček: – Još gore, ona ne šuti, ona govori i kaže nedavno da su maske jedina epidemiološka mjera koja nas može zaštititi od širenja zaraze! Maske ne samo da ne štite, nego su vrlo rizičan proizvod ukoliko ih koristite redovito.

Radi se o prodaji proizvoda koji potječu iz industrije straha – zaključuje dr. Vrček: – U početku su se prodavale maske i testovi jer cjepiva nije bilo. Priča je, očigledno, postala jasna i zaokružena s pojavom igle.

Prof. dr. Valerije Vrček u Bujici je prokomentirao i napade na kolegu Gordana Lauc, s kojim je u početku korona krize bio u znanstvenom konfliktu, no, sada više nije tako: – Tu imamo jedan salto mortale kod nekih ljudi i meni je to drago. U znanosti je to legalno i za očekivati. Kolega Capak je prvo rekao da maske nemaju smisla i da je to besmisleni trošak. Kasnije se pogledalo preko ograde i vidjelo se da se u Europi masovno troše maske pa je maska proglašena kao beskrajno korisna epidemiološka alatka. Tada se galamilo “Glupane, stavi masku!” Razboritiji su s vremenom vidjeli u kojem to smjeru ide i masku su nazvali “gluparijom”. To je u redu.

BUJICA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x