Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Svađa Raspudića i Barbarića oko tog tko je kriv za loš položaj Hrvata u BiH

Saborski zastupnici raspravljaju o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije Zakona o odnosim s Hrvatima izvan Hrvatske za 2019., a među šest programa potpore, posebno je važan onaj za Hrvate u BiH, a za koji je RH izdvojila 25,8 milijuna kuna, kroz 89 programa i projekata, izvještava Direktno.hr.

Nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir u raspravi replicirala je HDZ-ovom Nevenku Barbariću.

“Govorili ste o tome kako je teško zadovoljiti ljudsko srce. Jedni smatraju da se daje previše, drugi misle da to nije dovoljno. Zazvučala mi je dosta moćno vaša rečenica koliko je ustvari važna ta pomoć koja stiže iz Republike Hrvatske za opstojnog hrvatskog naroda. Naravno da je Hrvatskoj važna suradnja s Bosnom i Hercegovinom, ali nam je i važno kako hrvatski narod kao konstitutivni živi u BiH”, rekla je Petir pa nastavila:

“Svjedoci smo da se Daytonski sporazum u tom segmentu ne poštuje i ne provodi u djelo i da se ponekad stječe dojam da su Hrvati građani drugog reda u BiH jer ne mogu ostvariti sva ona prava koja bi im kao konstitutivnom narodu trebala pripadati. Mislite li da se rješenje može naći u nadogradnji Daytona kako bi se to ispravilo ili je potrebno učiniti neke druge korake?”.

Barbarić je istaknuo da se nude rješenja.

“Mi tražimo povrat na izvorni Daytonski mirovni sporazum i sve ono što smo tada imali. Nametnute izmjene situaciju su dovele do apsurda. Već je govoreno o tome, nije samo član Predsjedništva nelegitimni predstavnik biran tri puta. Još je apsurdnija situacija izbor izaslanika u Dom naroda gdje Bošnjaci s onim silnim nametnutim izmjenama izbornog zakona i Ustava Federacije bez ikakvih problema – neovisno o izbornom rezultatu – kontroliraju i imaju 15 od 17 zastupnika u bošnjačkom klubu, 12 od 17 u srpskom klubu, pet od sedam u klubu ostalih i pet od 17 u hrvatskom klubu”, odgovorio je.

Potom se javio i saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić.

“Sve ste dobro govorili i slažem se sa svime što ste rekli. Zbunjuje me činjenica da održavate većinu Andreja Plenkovića koja je iznjedrila, lobirala, gurnula Mariju Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe, a koje ekspilicitno sada radi na dokidanju konstitutivnosti naroda BiH. Jeste li uvjereni koliko je shizofrena Vaša pozicija. Kojem Barbariću da vjerujem? Ovome koji kaže da Hrvatska čvrsto treba braniti konstitutivnost Hrvata u BiH ili ovome koji održava Plenkovićevu većinu čija nam ‘Marija Burić Perjanica’ šalje sramotan odgovor u kojemu nam uopće nije odgovorila na naš upit… Izabrani ste iz 11. izborne jedinice, golemom većinom glasova Hrvata iz BiH. Imate li odgovornost prema tim ljudima?”, upitao je Raspudić.

Poručio mu je da prijeđe na hrvatsku stranu te da ne bude dio stroja koji defitnitivni grobar Hrvata u BiH.

“Poštovani kolega, niste ni približno korektni kada tako nastupate prozivajući stroj iz 11. izborne jedinice. Bili ste na Odboru i svjesno te zanemarili odgovor koji je upućen Ministarstvu vanjskih poslova… Osobno bih volio da je odgovor spomenute tajnice Vijeća Europe bio korektniji i sadržajniji, no nije. Ja sam izabran u 11. izbornoj jednici na listi HDZ-a i – ma koliko se trudili Vi i dio medija da banalizira naš rad – sada može o tome tko je koliko doprinio opstanku Hrvata i tko je od nas zaslužan za položaj Hrvata u BiH”, odgovorio je Barbarić Mostovom Raspudiću.

Raspudić je potom tražio povredu Poslovnika.

“Povreda članka 238. – vrijeđanje i omalovažavanje zastupnika. Gospodine Barbarić, 15-20 godina na svoju štetu u hrvatskoj javnosti radim posao kojih je vas pet, a kasnije troje to trebalo raditi u Hrvatskom saboru. Šutili ste, sada šutite kada se izravno podriva konstitutivnost Hrvata u BiH. Dio ste stroja koji podržava Mariju Pejčinović Burić koji očito podržava ovakvu politiku Vijeća Europe”, rekao je.

Furio Radin, potpredsjednik Sabora, poručio je Raspudiću da to nije povreda Poslovnika pa mu je dao i opomenu.

Potom se i sam Barbarić zatražio povredu Poslovnika rekavši: “Raspudić omalovažava mene kao zastupnika. Cijelo vrijeme proveo sam u Bosni i Hercegovini, proveo u ratu na prvoj crti. Dok ste vi montirali spomenike Bruce Leeja, ja sam radio spomenike poginulim i nestalim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, dolazio u RH, zalagao se za svaki projekt i realizirao milijunske iznose projekata međugranične suradnje..”, rekao je.

“Izražavanje mišljenja ne znači omalovažavanje”, rekao mu je Radin pa mu izrekao opomenu.

Raspudić je ponovno zatražio povredu Poslovnika. “Bruce Leejev spomenik u Mostaru kojeg smo radili kao mladi ljudi, kao studenti, je svjetska pozitivna priča – i za Mostar i za Hercegovinu. To što vaša struktura nije bila u stanju 20 godina završiti spomenik hrvatskim braniteljima to je Vaš problem. Danas, 2021. godine, držite štangu politici koja izravno dokida konstitutivnost Hrvata u BiH. Sramite se”, poručio je Raspudić HDZ-ovom Barbariću.

Radin je tada Raspudiću izrekao drugu opomenu.

Ponovno je povredu Poslovnika tražio i sam Barbarić. “Raspudić u nedostatku argumenata vrijeđa i koristi izraze koji nisu primjereni ovom visokom Domu. Samo ću ponoviti da sam netko tko je proveo cijeli svoj radni životni vijek u Ljuboškom, za razliku od nekih drugih koji popuju što bi i kako to trebalo. Treba živjeti i osjećati onaj narod i potrebe koje su ‘dolje’, a ne filozofirati”, rekao je pa zaradio drugu opomenu.

Izvor: direkto.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x