Kontaktirajte nas na:

Preporuka

STVARA SE TURSKI SVIJET: ‘Sultan’ Erdogan gura veliku agendu, kroji se novi poredak

Uzbekistanski drevni grad Samarkand, pravi povijesni i arhitektonski biser, koji je široj javnosti postao poznat nakon što je u njemu nedavno održan summit na vrhu Šangajske organizacije (SCO) koja uključuje 15-ak država s euroazijskog prostora, danas je domaćin prvom summitu Organizacije turskih država – OTS (preciznije, ovo je prvi summit nakon promjene imena te organizacije na sastanku u Istanbulu 2021., a prethodno se zvala Vijeće turkofonskih država).

Online:

/ Datum objave:

Photo: dw.com

Današnjem događaju nazoče čelnici pet država članica – Uzbekistana, Turske, Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, kao i predstavnici dviju zemalja promatrača – Turkmenistana i, zanimljivo – Mađarske.

Zemlje članice OTS-a zajedno imaju 160 milijuna ljudi, što je više od 2 posto svjetske populacije, a čine više od 3 posto globalnog BDP-a prema paritetu kupovne moći.

Na summitu će se razgovarati o pitanjima daljnjeg ubrzanja suradnje u sektoru trgovine, gospodarstva, prometa, kulture i turizma, kao i razmjena mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima, a planira se i potpisivanje više od 10 dokumenata. Najvažniji je, svakako, Deklaracija Samarkandskog summita, koji će objediniti stavove država članica o najvažnijim regionalnim i globalnim problemima. Utvrđeni su zajednički pristupi za osiguranje regionalne stabilnosti, sigurnosti i održivog gospodarskog razvoja, jačanje prometnih veza i produbljivanje kulturnog dijaloga, piše Geopolitika.news.

Nakon summita, iduće jednogodišnje predsjedanje OTS-om prelazi s Turske na Uzbekistan.

Regionalne organizacije uzimaju maha nakon sloma unipolarnog svijeta

S ubrzanim, dubokim globalnim geopolitičkim promjenama očito je narasla i potreba za intenziviranje suradnje turkofonskih država – tzv. Turskog svijeta. Naime, kako se sve brže uspostavlja multipolarni svjetski poredak, tako se intenziviraju i regionalne suradnje tj. uspostavljaju nove integracije regionalnog karaktera diljem svijeta, koje zamjenjuju one međunarodne tj. one globalnog karaktera koje po prirodi svoga posla ne mogu biti fokusirane na probleme i razvojne ciljeve pojedinih regija.

Regionalne organizacije su platforme koje i brže i više uzimaju u obzir nacionalne interese država regija, i učinkovitije rješavaju i probleme i pitanja suradnje i razvoja u svim sferama.

OTS „pikirao“ i na ruske teritorije

Ova organizacija, o kojoj je danas riječ – OTS, zapravo je „stavljena u opticaj“ još 1992. godine na summitu država turskog govornog područja u Istanbulu, što je bio prvi korak prema integraciji zemalja turskog svijeta.

Od 1992. do 2009. održano je devet summita, a nakon posljednjeg, potpisan je Nakhchivanski sporazum o uspostavi Vijeća za suradnju turkofonskih zemalja (Tursko vijeće), da bi 2021. isto bilo preimenovano u Organizaciju turskih država (OTS).

Zanimljivo je kako su spomenuti počeci organizacije planirali uključivanje i pojedinih regija Ruske Federacije, naseljenih pretežito muslimanskim stanovništvom, ali se od tih ambicija vrlo brzo odustalo, da bi sve konačno poprimilo današnji oblik.

Turska kao gravitacijsko središte

Naravno da je gravitacijsko središte OTS-a Turska, kao stanovništvom najveća ali i gospodarski i politički najmoćnija i najutjecajnija država članica. Po Tursku određenu poteškoću po ovom pitanju, koje je za nju nedvojbeno i strateško, predstavlja činjenica kako ona nema direktnog teritorijalnog spoja s ostalim zemljama članicama što onda, po geografskoj logici stvari teško može od Turske činiti epicentar ili gravitacijsko središte.

Upravo u tome i leži značaj ali i golema geopolitička i geostrateška osjetljivost pitanja Nagorno Karabaha odnosno ukupnih odnosa između Azerbajdžana i Armenije, s obzirom kako je ova potonja na svom jugu poput klina zabijena između azerbajdžanske enklave Nahičevan (koja graniči s Turskom) i glavnine azerbajdžanskog teritorija zapadno od njega.

Zanimljivo je, također, da se TOS preklapa s drugim važnim regionalnim organizacijama, poput spomenute i puno važnije Šangajske organizacije, kao i Euroazijske ekonomske unije koju predvodi Rusija – i čije su članice i neke od zemalja Srednje Azije iz postsovjetskog prostora (Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan). Također je vidljivo i da sve zemlje postsovjetskog prostora iz te regije nisu i članice TOS-a, poput Tadžikistana, etnički i jezično vrlo bliskog Iranu koji ne gleda blagonaklono na tursko širenje utjecaja na povijesnim prostorima drevnog Perzijskog carstva čiji je Iran neposredni nasljednik.

TOS kao konkurencija Šangajskoj organizaciji ili platforma za zajedničku suradnju?

S tim u svezi ključno će pitanje biti hoće li te organizacije međusobno surađivati ili se smatrati konkurentima?

Kako se sada čini, izglednije je ono prvo, jer su sve ključne zemlje suženog euroazijskog prostranstva (minus EU i pojedinih europskih zemalja s njom usko povezanih), zainteresirane za međusobnu suradnju bez uplitanja izvanjskih sila (čitaj Zapada u cjelini). Naravno, za tako nešto trebat će im i mudrosti i strpljenja, a rekao bih i živaca s obzirom da oko svih pitanja nemaju ni približno identične nacionalne interese (dovoljno je spomenuti gore navedeni prostor Južnog kavkaza gdje se sudaraju ruski, turski i iranski interesi). Jer elemente takve prirode, ako nitko drugi, sigurno znaju i željet će iskoristiti i Sjedinjene Države i Velika Britanija.

One ne žele biti izbačene s euroazijske geopolitičke „šahovske ploče“ – ključne za sve ostalo – i po prirodnim i po ljudskim resursima, ali i po brzom gospodarskom rastu – neuhvatljivom po Zapad koji opasno usporava.

Ima li Turska dovoljno gospodarske snage za liderstvo?

I za sam kraj. Važno je i pitanje turskog liderstva nad TOS-om, ne u vojno-sigurnosnom smislu jer niti jedna zemlja ne želi da netko nad njom vojno dominira i takve im regionalne organizacije sigurno ne trebaju. Njima treba lider koji ima gospodarsku snagu, koji je s njima spreman podijeliti dio svoje razvojne moći, investirati u velike projekte i sl.

Tu se nameće pitanje prave sposobnosti Turske. Njezino je gospodarstvo nedvojbeno snažno, nastoji pratiti i najsuvremenije tehnološke trendove, ali je trenutačno zahvaćeno ozbiljnom krizom i visokom inflacijom. Turska mora pronaći način za rješavanje tih nagomilanih problema na način da to učini što je moguće više samostalno, jer će, u protivnom, i sama pasti u ovisnost onih koji bi joj u tome mogli pomoći, ali pod uvjetom da Ankara njima bude poslušna.

A takav gravitacijski partner – ovisan o drugom, ne treba nikome (tako i srednjoazijskim turkofonskim državama), jer onda i sami mogu zatražiti i dobiti pomoć takve vrste i bez posrednika (od SAD-a do Kine).

Također treba dodati kako se kao glavni trgovinski partneri srednjoazijskih država postsovjetskog prostora periodično izmjenjuju čas Rusija, čas Kina – a Turska je po tom pitanju još daleko, što, naravno, ne znači da ne može i neće tražiti prostor za jačanje svoje gospodarske uloge.

Ali koliko će Turskoj biti složeno da sve stavi, da tako kažem, pod svoju kontrolu, svjedoči i upravo pristigla vijest iz Samarkanda, prema kojoj summit TOS-a nije odobrio dodjeljivanje samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar (priznaje ga jedino Ankara) status promatrača. O tome je novinarima kazao uzbekistanski ministar vanjskih poslova Vladimir Norov.

U tom kontekstu treba podsjetiti kako je ranije turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, nakon summita, za tursku televiziju TRT Haber kazao da je Turska Republika Sjeverni Cipar postala promatrač u organizaciji.

“Kao rezultat summita nije potpisana posebna odluka o Sjevernom Cipru. Uzbekistan se strogo vodi normama međunarodnog prava, poglavito u pitanjima suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta države. Ne može biti govora o priznavanju Sjevernog Cipra Cipar kao neovisne države”, rekao je Norov o ishodu summita.

Pa sad budimo pametni.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

DRAGO BOJIĆ: Tiranija bošnjačkog patriotskog nacionalizma

Učestali napadi na Franju Šarčevića i njegovu obitelj, verbalno nasilje, prijetnje i pozivi na linč, o čemu, uz časne iznimke, uglavnom šuti oportuna sarajevska javnost, pokazatelj su da bošnjački nacionalizam s patriotskom ambalažom najsnažnije uporište ima u glavnom gradu u kojem mu je i rodno mjesto

Online:

/ Datum objave:

Nakon što je 2011. godine Franjo Šarčević, u to vrijeme dvadesetogodišnji student, s prijateljima pokrenuo portal Prometej.ba, vrlo brzo se našao na listi „neprijatelja hrvatskog naroda“, jer je kao urednik portala objavljivao i sam pisao kritičke tekstove o hrvatskoj politici i hrvatskom nacionalizmu u BiH. Šarčević je unatoč napadima hrvatskih nacionalista ostao dosljedan sebi, te i dalje ponajviše kritički piše o hrvatskom nacionalizmu vodeći se moralnim stavom „da prvo treba počistiti ispred vlastitog praga“. No, kako „jedna nevolja ne dolazi sama“, bilo je samo pitanje vremena kad će se slobodoumni i nepotkupljivi Šarčević naći na udaru i drugih balkanskih nacionalizama. Čim je dirnuo u bošnjački nacionalizam i bosanski hipokrizijski patriotizam, na Šarčevića su se sručile galopirajuće horde bošnjačkih nacionalista i takozvanih bosanskih patriota.

Urednik portala Prometej.ba Franjo Šarčević godinama trpi verbalni zulum bošnjačkih nacionalista i bosanskih patriota koji sebe nazivaju i „građanima“ kako bi kamuflirali svoje nacionalističke porive. Raspomamljeni i raspamećeni hajkači ne prežu ni od čega, te često vrijeđaju i Šarčevićevu suprugu Lejlu, njihovu obitelj, prijatelje i suradnike. U maniri najperfidnijih kultur-rasista ismijavaju Šarčevićevo mjesto rođenja (selo Rumboci u općini Prozor-Rama) s šovinističkim aluzijama na (mješovitu) bračnu vezu između Franje Šarčevića i Lejle Reko Šarčević.

Ovih dana se, po tko zna koji put, na sjajnog matematičara i angažiranog intelektualca Šarčevića okomio dijabolični trovač medijskog prostora Nenad Filipović. Riječ je o notornom difamatoru i frustriranom plagijatoru čije tekstualne fekalije zaudaraju na najsmrdljivija bunjišta ljudske gluposti i pokvarenosti. Filipović je otrovnim pamfletom protiv Šarčevića i portala Prometej.ba, u kojem krvoločno reži s iskešenim nacionalističkim očnjacima i na književnike Ivana Lovrenovića i Josipa Mlakića, novinarku Borku Rudić i potpisnika ovih redaka, najavio kandidaturu za najpoganijeg izdanka bošnjačkog patriotskog nacionalizma.

Najveći problem s bošnjačkim nacionalizmom jest u tome što se kamuflira patriotskim patosom, ljubavlju prema domovini i brigom za opstojnost države

Filipovićev, na lažima i podvalama konstruirani pamflet na portalu Proglas.ba (za građansko društvo!) ne bi zavrijedio nikakav osvrt da nije riječ o raširenoj „pojavi“ u bošnjačkim i bosansko-patriotskim krugovima. Tko god se usudi kritički progovoriti o bošnjačkom nacionalizmu, a tom nacionalizmu pripada velikim dijelom i bosanski patriotski građansko-politički odred kao jedinica za specijalne nacionalističke operacije – otkrivanje, lociranje i praćenje neprijatelja, proglašava ga se ustašom, uzepeovcem, četnikom ili nekim drugom pogrdnom kvalifikacijom.

Na listi „neprijatelja bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine“ nisu samo Hrvati i Srbi, nego i Bošnjaci koji ne podržavaju takvu ideologiju, a pogotovo oni koji pišu za portal Prometej.ba, zasigurno jedan od najboljih portala u BiH i na ovim prostorima. Šarčević je uspio okupiti respektabilnu grupu autorica i autora, stvoriti slobodni teritorij mišljenja s kritičkom distancom prema svim ideologijama. Radi cjelovite istine, treba kazati da Franjo Šarčević ima podršku mnogih ljudi u Sarajevu, među kojima su najvećim dijelom Bošnjakinje i Bošnjaci, koji tako, uz solidarnost prema prijatelju, čuvaju ugled svoga grada štiteći ga od prijeteće bošnjačke nacionalističke okupacije.

Najveći problem s bošnjačkim nacionalizmom jest u tome što se kamuflira patriotskim patosom, ljubavlju prema domovini i brigom za opstojnost države. Ti užareni patriotski sentimenti kuju se u kovačnici borbenog bošnjačkog nacionalizma, a javnosti se serviraju kao proizvodi humanizma i antifašizma. Riječ je zapravo o tome da se patriotskom i antifašističkom kamuflažom sakriju profašistički stavovi i nacionalističke aspiracije. Bošnjački nacionalisti koji stavljaju metu na čelo Franji Šarčeviću, njegovoj obitelji i svima koji ih podržavaju, nisu pritom nikakvi društveni otpadnici, nego velikim dijelom „ugledni“ i „poštovani“ članovi bošnjačke nacionalne zajednice: akademici, intelektualci, novinari, političari.

O kakvom je patriotizmu riječ vidjelo se i na histeričnim sarajevskim protestima prošle godine organiziranim od svih političkih partija s bošnjačkim, bosanskim i građanskim predznakom. Količina mržnje koju su organizatori i sudionici protesta iskazali prema pripadnicima hrvatskog naroda i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, naprosto je zastrašujuća. Prema toj logici, Hrvati su svi odreda ustaše, uzepeovci i fašisti, a visoki predstavnik je personifikacija Adolfa Hitlera koji provodi politiku aparthejda nad pripadnicima bošnjačkog naroda. Od tolikog broja sarajevskih akademika, intelektualaca i novinara, samo su rijetki reagirali na ove fašističke stigmatizacije.

O kakvom je patriotizmu riječ vidjelo se i na histeričnim sarajevskim protestima prošle godine organiziranim od svih političkih partija s bošnjačkim, bosanskim i građanskim predznakom. Količina mržnje koju su organizatori i sudionici protesta iskazali prema pripadnicima hrvatskog naroda i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, naprosto je zastrašujuća

Urednik portala Prometej.ba Franjo Šarčević nije jedini ustaša i uzepeovac na bošnjačko-patriotskoj listi ustaša i uzepeovaca. Na toj listi su i književnici Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Ivica Đikić i mnogi drugi, a odnedavno i povjesničar i publicist Dragan Markovina. Hajka na Franju Šarčevića, njegovu obitelj i portal Prometej.ba u uređenijim društvima izazvala bi snažniju reakciju javnosti, ponajprije tužiteljstva i pravosuđa. No, kako je riječ o disfunkcionalnom društvu u kojem se organizirano potiču progoni neistomišljenika, reakcija nadležnih institucija će vjerojatno i ovaj put izostati. Šarčevićima kao podrška ostaju njihovi prijatelji među kojima je, ponovimo to još jedanput, i veliki broj mislećih i razboritih Bošnjaka koji ne prihvaćaju ideološki koncept bošnjačkog patriotskog nacionalizma, jer su svjesni da i bošnjački nacionalizam, jednako kao i hrvatski i srpski, ima razorne učinke na bosansko-hercegovačko društvo.

Učestali napadi na Franju Šarčevića i njegovu obitelj, verbalno nasilje, prijetnje i pozivi na linč, o čemu, uz časne iznimke, uglavnom šuti oportuna sarajevska javnost, pokazatelj su da bošnjački nacionalizam s patriotskom ambalažom najsnažnije uporište ima u glavnom gradu u kojem mu je i rodno mjesto.

Autor: Drago Bojić | Polis.ba

 

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Preporuka

DW: Hoće li EU izaći na kraj i bez ruskog dizela?

EU je već obustavio uvoz ruske nafte. Ali obustava uvoza i naftnih derivata kao što je dizel će i Europi zadati više problema. Svakome je jasno da zapravo i iz Turske ili Indije kupujemo ruski dizel.

Online:

/ Datum objave:

Od prošle nedjelje i EU, kao što već čine SAD ili Velika Britanija, više ne kupuje dizel i druge naftne derivate iz Rusije. To je povezano s određenom maksimalnom cijenom za naftu i naftne derivate – najviše 100 dolara za barel rafiniranog dizela najviše kvalitete, baš kao i protumjerom Rusije kako neće niti prodavati naftu zemljama koje su uopće postavile granicu cijene.

Sankcije i obustava uvoza naravno da Rusiju koštaju – predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen procjenjuje kako zbog ovih mjera Kremlj već sad ima oko 160 milijuna eura manje prihoda – svakog dana. Ali svima je i prije bilo jasno da će Rusija i dalje nalaziti tržište i za naftu i za njezine derivate, a da će onda i takva ruska nafta na koncu završavati kod potrošača Europe.

Jer kod određivanja najveće cijene 5. prosinca prošle godine nije bilo većih poteškoća, no prekid uvoza naftnih derivata, a osobito dizela, je uzrokovao veliku nesigurnost na tržištu, tim više što su i njemačka skladišta dizel-gorivom na najnižoj razini u povijesti.

Bilo je jeftinije uvoziti

Eugen Lindelll i Joshua Folds iz savjetničke tvrtke područja energenata FGE nam objašnjavaju kako se i Rusija dugo vremena trudila umjesto jeftine nafte ponuditi bitno skuplje derivate i kako su se zapadni potrošači „navikli“ na tu ponudu i bitno smanjili svoje kapacitete rafinerija. „Prilično je komplicirano proizvoditi dizel, lož-ulje i druge derivate, dok je proizvodnja sirove nafte jednostavna i mnogo varijabilnija. Ipak, na svjetskom tržištu ima mnogo vrsta sirove nafte iz kojih se mogu proizvesti ti naftni derivati.”

Cijena dizela je već dugo visoka, a sad sve ovisi o tome hoće li Europa naći alternativu – i kako brzo će Rusija naći neko drugo tržište. Europa duboko poseže za svojim zalihama jer joj nafta treba – i za transport, poljoprivredu, a dizel se u industriji ponegdje koristio i kao nadomjestak za plin. Iako zbog razmjerno blage zime nema velikih briga zbog zaliha, može se očekivati da će cijena dizela još više rasti. Barem neko vrijeme će potrajati dok derivati stignu i iz drugih zemalja, a procesi prerade nafte su i u SAD-u i u Europi bitno skuplji nego što je to nudila Rusija.

„Pranje” ruskog dizela

„Tržište je trenutno veoma osjetljivo i uplašeno“, kažu nam analitičari. „Moramo najprije pričekati i promatrati kako se mijenjaju odredišta za rusku naftu, a da pritom ne dođe do dugotrajnih prekida u isporuci. No kad tržište shvati da se to dogodilo i stanje će se smiriti.“

Do početka napada Rusije na Ukrajinu je Europska unija gotovo polovicu svojeg dizela uvozila iz Rusije. Taj udio se u proteklih 12 mjeseci doduše smanjio, ali to su još uvijek značajne količine – u redu veličine 200 milijuna barela u godini 2022., po procjeni analitičara tvrtke Vortexa. Ovaj prekid uvoza Europi stvara nedostatak od oko 600.000 barela dizela i naftnih derivata – na dan. Europa je već odavno počela nabavljati derivate iz drugih izvora – s Bliskog istoka, Azije i SAD-a, ali i ti izvori su već opterećeni.

Tu je svima jasno da je takav indirektni uvoz u velikoj mjeri diesel-washing – „pranje dizela”. Na primjer Turska doduše ima značajne kapacitete za preradu nafte, ali dizel-gorivo koje se uvozi iz te zemlje je zapravo mješavina „turskog“ i ruskog dizela, naravno uz proviziju Turskoj. Posve slično posluju i Indija i čak Kina: Indija rado kupuje rusku naftu i derivate jer su i Rusi prisiljeni spustiti cijenu, i s još većim veseljem taj dizel prodaje Zapadu. Osim povoljne cijene je i tu bitno manji trošak prerade i skladištenja u Indiji, tako da je i izvoz dizela u Europu od početka rata uvelike narastao. To se najbolje vidjelo za vrijeme štrajka u rafinerijama Francuske, kad je preko noći skočio uvoz dizela iz Indije, zapravo zemlje koja jedva da pripada u tradicionalnog isporučitelja naftnih derivata.

Bolja računica kod prerade

I Kina inače prerađuje naftu prvenstveno za svoje potrebe, ali u ovim okolnostima se to promijenilo: i službeno je Peking podigao svoje izvozne kvote za naftne derivate. „Poslovna politika Kine bi mogla promijeniti stanje na čitavom tržištu“, smatra Mark Williams iz tvrtke Wood Mackenzie. Jer to je zemlja koja „ima u svojim rukama ključ za prerađivačke kapacitete čitavoga globalnog tržišta“.

Sve u svemu, Europljani plaćaju skuplje gorivo, ali taj novac ipak ne dolazi u blagajnu Rusije. Osobito kad je riječ o derivatima, treće zemlje radije kupuju sirovu naftu jer i same imaju kapacitete za preradu. „Rusija je već prisiljena svoj dizel nuditi sa žestokim popustom kako bi zasladila kupovinu i u onim zemljama koje to gorivo zapravo ne trebaju“, smatra Eugene Lidell.

To jesu zemlje koje možda dijelom i trebaju ruski dizel – kao zemlje Afrike ili Južne Amerike, ali tu je i Turska koja očito već unaprijed kupuje od Rusa kako bi taj „turski dizel“ prodala Europljanima. Lidell to sasvim jasno vidi i po statistikama gdje Turska već mjesecima povećava uvoz iz Rusije.

Na koliki popust je Moskva spremna?

„Te zemlje su spremne ‘uskočiti’ i kupovati takav jeftiniji dizel“, kaže Lidell, tako da stručnjaci njegove tvrtke uopće ne očekuju neki bitniji pad izvoza ruske nafte. No drugi stručnjaci nisu sigurni, što će biti reakcija Moskve kad shvate kako moraju previše spustiti cijenu da bi prodali svoju naftu. Hoće li onda sami od sebe smanjiti izvoz kako bi povećali potražnju?

Čitav smisao sankcija Zapada nikad nije niti mogao biti neposredni udarac na rusku trgovinu, nego je prisiliti da koristi posrednike. Mark Williams ne primjećuje neke značajnije učinke niti u ruskim kapacitetima za preradu nafte već i zato jer je 40 dolara za barel rafinirane nafte „još uvijek paprena cijena. Na toj razini i ruske rafinerije još uvijek dobro stoje tako da je i tu i int

Izvor: dw.com

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Preporuka

JE LI VUČIĆ OTPILIO DODIKA: “Prvi put čujem da se pitanje BiH i Kosova treba rješavati zajedno”

Nagađanja o ne baš sjajnom odnosu između predsjednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, dodatno su podebljane potpuno suprotnim stavovima i izjavama dvojice srpskih lidera oko rješavanja kosovske krize.

Online:

/ Datum objave:

Iako u javnosti, makar na prvi pogled, djeluje da Dodik i Vučić imaju vrlo prisne odnose, razmjenjuju čestitke na izbornim pobjedama, a Srbija je, ne jednom, pružala financijsku i svaku drugu vrstu podrške Srpskoj, već duže vrijeme postoje priče o tome da zapravo, iza paravana, predsjednici Srbije i Republike Srpske nemaju baš pretjerano visoko mišljenje jedan o drugom, te da se svojim izjavama i postupcima često “međusobno iritiraju”, piše Srpskainfo.

Zajedno ili odvojeno

U javnosti je tako, prije nekoliko dana, izbila žestoka svađa i međusobne optužbe između Dodikovog savjetnika Pere Simića i bivšeg savjetnika predsjednika Srbije, Nebojše Krstića, a sve povodom nedavne Dodikove poruke da “što god da se uradi oko Kosova, mora se uraditi zajedno”.

U raspravu se uključio i potpredsjednik PDP i bivši ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, koji je također ocijenio da Srbiji “ne pomažu Dodikove izjave o rješavanju kosovskog pitanja”.

“Ovakve izjave ne pomažu Srbiji, a Vučiću samo otežavaju stvari. Dio društva koji je zarobljen u prošlosti, koji ne želi Srbiju na Zapadu i čini sve da europski put propadne, nikada neće podržati takve odluke i zato nije fer tražiti od Vučića da osigura sveopće jedinstvo oko budućih odluka”, rekao je Crnadak.

Međutim, samo nekoliko dana nakon toga Dodik je u pisanoj izjavi ponovio i svoje ranije stavove o tome da se ne može odvojeno rješavati status tzv. neovisnog Kosova od statusa Republike Srpske u BiH, te da Srbi u RS, kako je zaključio, imaju puno veće pravo tražiti neovisnost nego što to imaju kosovski Albanci. Predsjednik RS također je optužio Zapad za provođenje dvostrukih standarda.

Opasnost od odmazde Zapada

U prilog tvrdnjama onih koji smatraju da u odnosima Vučića i Dodika “ne cvjetaju ruže” ide i nedavna izjava predsjednika Srbije, koji je prilikom skupštinske rasprave o famoznoj francusko-njemačkoj inicijativi za rješavanje kosovskog pitanja, namjerno ili ne, praktično “otpilio” Dodika i njegovu tezu o povezanosti rješavanja problema na Kosovu i u BiH.

“Prvi put čujem da se pitanje BiH i Kosova treba rješavati zajedno”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije, reagirajući na izlaganje pojedinih zastupnika oporbe koji su u svjetlu rješavanja kosovskog pitanja spominjali i situaciju u BiH.

Direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu sigurnost, Darko Trifunović, za Srpskainfo tvrdi da je predsjednik Srbije apsolutno u pravu kada navodi da se u ozbiljnim krugovima nigdje ne povezuje rješavanje stanja na Kosovu i BiH.

“Ako pažljivo pratite, jedini tko to pitanje stalno poteže je aktualni predsjednik Republike Srpske. Po mom mišljenju to nije politički mudro, jer tom pričom doslovno bodete oči Zapadu i zaista pravite Srbiji dodatne probleme”, kaže Trifunović.

On, između ostaloga, smatra da rukovodstvo Srbije pokušava, u trenutnoj geopolitičkoj situaciji,  izvući maksimalnu korist za Srbe koji žive na Kosmetu, te da službenom Beogradu, prema njegovim riječima, sada ne treba i briga i o položaju Republike Srpske koju, kako tvrdi, trenutno nitko ne ugrožava.

“Nigdje na Zapadu, makar u relevantnim krugovima, ne spominje se ideja o ukidanju Republike Srpske, pa zaista ne znam kome je potrebno da teme o odcjepljenju od BiH sada stavlja na stol i time se sam “namješta” za neke eventualne odmazde. Ne znam je li Vučić svojom porukom u Skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku, ali znam da mu uplitanje Republike Srpske u sadašnji problem sa statusom Kosova zaista ne treba”, tvrdi Trifunović.

Izvor: srpska.info

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x