Kontaktirajte nas na:

Politika

ŠTO VRIJEDI ZA CIK NE VRIJEDI ZA MEDIJE: Pogledajte kompletan spisak birača za glasanje putem pošte

S obzirom na to da je Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila CIK-u uklanjanje spiska birača prijavljenih za glasanje putem pošte, Istraga je odlučila ovaj spisak učiniti dostupnim svim bh. građanima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH naredila Centralnoj izbornoj komisiji BiH uklanjanje spiska birača registrovanih za glasanje putem pošte, zbog velikog interesa javnosti i sprječavanja izbornih prevara, odnosno sprječavanja počinjenja krivičnih djela, redakcija portala Istraga.ba odlučila je ovaj spisak učiniti dostupnim svim građanima BiH. Kompletan spisak možete vidjeti ovom linku i utvrditi da li je neko ukrao vaš identitet.

Na spisku se ukupno nalazi 101 771 birač prijavljen za glasanje putem pošte. Najviše prijavljenih za glasanje iz dijaspore je za Brčko distrikt. Ukupno je prijavljeno 5180 birača koji će za tu izbornu jedinicu glasati putem pošte. Za Teslić je prijavljeno 3298, za Opštinu Bratunac se prijavilo 3385 birača. Za Srebrenicu je 2301, Zvornik 2662, Gornji Vakuf 1444, Tomislavgrad 1711, Ključ 1004, Lopare 1188, Doboj 2054, Banja Luka 2998 …

Upravo zbog enormnog povećanja broja birača putem pošte, Centralna izborna komisija BiH odlučila je, vodeći računa o ličnim podacima, objaviti spisak prijavljenih, nakon čega su brojni bh. građani ustanovili da im je ukraden identitet. Uslijedile su, potom, prijave koje je CIK proslijedio Tužilaštvu BiH, ali je glavna tužiteljica Gordana Tadić saopćila kako je državno tužilaštvo nadležno samo za kriminal počinjen tokom provođenja aktivnosti za opće izbore.

CIK-ovu odluku da objavi spisak osoba prijavljenih za glasanje putem pošte, početkom oktobra je pozdravio i OSCE.

“Misija OSCE-a u BiH ima dugogodišnje izvrsno partnerstvo sa Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK) i pozdravljamo nedavnu odluku CIK-a o objavljivanju imena birača registrovanih za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine, kao značajan korak ka povećanju transparentnosti i integriteta provedbe izbora” saopšteno je iz Misije OSCE-a za N1 televiziju.

Međutim, nakon što su, zahvaljujući objavi spiska, u javnost dospjele brojne priče o fiktivnim biračima, reagovala je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH čiji se direktor Petar Kovačević bori za naklonost politike koja bi trebala odlučivati o njegovom novom mandatu. Agencija je, naime, naredila CIK-u da ukloni ovaj spisak sa svoje stranice, što je i učinjeno.

Kako se Rješenje Agencije isključivo odnosi na CIK, redakcija Istrage je, uz konsultacije sa pravnicima, procijenila da se zabrana objave ovog spiska ne odnosi na medije. Stoga smo, vodeći se isključivo javnim interesom, odluči objaviti ovaj spisak s ciljem sprječavanja izbornih prevara.

(Tekst prenosimo u integralnoj verziji sa portala Istraga.ba)

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x