Kontaktirajte nas na:

Politika

SRBIJANSKI MEDIJI TVRDE DA JE NATO ODREDIO METE NA BALKANU: “Cilj je nasilno drobljenje srpskog etničkog prostora”!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da u Sarajevu, Podgorici i Tirani, pa i u Beogradu, djeluju timovi NATO-a za borbu protiv ruskog uticaja, što sagovornici Sputnjika potvrđuju, i ističu da su na njihovoj meti, prije svega, srpske zemlje, kako bi se preoblikovalo javno mnijenje i uticalo na odluke političkih elita

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dodik je, gostujući na Javnom servisu Srbije, rekao da u Sarajevu, Podgorici i Tirani postoje obavještajni centri NATO Alijanse.

Meta NATO timova vjerovatno i Beograd

– To su tri centra na Balkanu. U Beogradu vjerovatno djeluje neki skriveni koji se još ne može razotkriti. U Banja Luci naravno postoje razni centri – navodi Dodik, a njegova tvrdnja dobila je veliki odjek u javnosto Srbije.

Dodik je podsjetio i da je britanska Vlada rekla da je odredila šest miliona funti za spriječavanje ruskog uticaja na Balkanu, a američka administracija je, preko nekih organizacija, izdvojila više od 20 miliona dolara.

Ko čini NATO timove i kako rade

General u penziji Mitar Kovač za beogradsku redakiju ruske agencije Sputnjik kaže da se ti timovi formiraju „u skladu sa novim tendencijama sukobljavanja velikih sila i oblikovanja javnog mnenja na određenim područjima. Dodik ima prave informacije da ti timovi funkcionišu u većini zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, pa i Albanije, a u funkciji promene javnog mnjenja, a pre svega na srpskom etničkom prostoru”.

Kovač objašnjava da se radi se o tome da su ubrzanim koracima učinjene nasilne promjene drobljenja srpskog etničkog prostora po komunističkim kriterijumima prekrajanja granica još iz vremena Drugog svjetskog rata.

– To je, na žalost, pokušano i pokušava se i sa granicom autonomne pokrajine Kosovo i Metohija – prenose srbijanski mediji tvednju generala Kovača.

Kovač također navodi da te timove čine stručnjaci različitih profila iz oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija, psihološko-propagandnih dejstava, medija i odnosa sa javnošću.

Njihovo programsko i kontinuirano delovanje ostvaruje se ne samo preko tih centara, nego prvenstveno preko zvaničnih medija sa nacionalnom frekvencijom, ali i medija sa lokalnom frekvencijom – dodaje Kovač.

– Otuda i danas imamo tendenciju da se preko različitih nevladinih organizacija plasiraju finansijska sredstva za lokalne medije, jer je instrukcija i strateška smernica NATO-a da pored zastupljenosti na nacionalnim medijima ovladaju i većinom lokalnih medija – navodi sagovornik Sputnjika.

Kako kaže – osim pobrojanih lokacija, jedan dio tih centara se nalazi i u Srbiji pod različitim izgovorima i sa različitim izazovima.

– Nigde oni nisu prepoznati kao takvi centri, već funkcionišu na drugačiji način – da li pri kompanijama ili diplomatskim i kulturnim predstavništvima… Ali sigurno je da sprovode određene aktivnosti sa ciljem preoblikovanja država i javnog mnjenja na prostoru Zapadnog Balkana – navodi Kovač.

To se danas, kaže on, najviše čini u vezi sa nacionalnim i vjerskim pitanjima.

– Svedoci smo vremena kada su mnoge etničke, geografske i državne granice prerasle u nacionalne i nastale su nove takozvane političke nacije. Sigurno je da je to u funkciji smernica NATO – ističe Kovač.

Govoreći o potezima u vjerskoj sferi, Kovač kaže da se prvi pokušaji rade na prostoru Crne Gore.

– Kao što je proglašena vještačka crnogorska nacija, tako se proglašava i ‘crnogorska crkva’ – navodi on, i dodaje da se slično u narednom periodu može očekivati u Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu, a vremenom i u BiH.

Cilj – uskladiti odluke elita u regionu sa politikom NATO

Stručnjak za međunarodne odnose sa Fakulteta političkih nauka u Banja Luci Željko Budimir kaže za Sputnjik da su antihibridni timovi stigli najprije u Crnu Goru.

Ranije se u albanskoj štampi pisalo da su stigli i u Albaniju. To je proces koji je počeo američkim optuživanjem Rusije da na prostoru baltičkih država, a potom i u Ukrajini, sprovodi hibridne aktivnosti, tačnije – da vodi hibridne ratove protiv tih država, iako je tu vrstu nekonvencionalnog ratovanja patentirala upravo Amerika – ocijenio je on za Sputnjik.

On ukazuje da su na Balkanu Srbija i Republika Srpska izvan prostora NATO-a, dok se Crna Gora kao nova članica gleda kao zona ili potencijalno žarište nestabilnosti, pošto je u jednom politički haotičnom stanju ušla u Alijansu, ne ispunjavajući nijedan uslov samog Saveza.

– Napravljena je jedna postavka u kojoj ti timovi imaju zadatak da se kroz nekonvencionalni vid borbe, pre svega medijske, ostvari uticaj na narod, ali i na političku elitu da donose odluke u skladu sa politikom NATO – kaže on.

Uloga nevladinog sektora

Kad je riječ o Crnoj Gori, radi se, ističe Budimir, o sprječavanju uticaja srpskih političkih partija i Srpske pravoslavne crkve, kao najvažnije institucije srpkog naroda, ne samo u Crnoj Gori, nego i uopšte.

– U RS i Srbiji to se radi kroz djelovanje različitih nevladinih organizacija, ali i kroz institucije i medije, kako bi se ovaj prostor integrisao u NATO, jer je Alijansa u ovom trenutku u punom procesu konfrontacije sa RF, i to, prije svega, što je bitno – ovdje – navodi Budimir.

Kada se to stavi u kontekst onoga što je ranije izjavio bivši američki državni sekretar John Kerry – da su Srbija i RS ‘na liniji vatre’, onda je jasno o kom je vidu borbe riječ – smatra Budimir.

– Riječ je o borbi između dva suprotstavljena globalna bloka, u kojoj srpske zemlje koje prate liniju vojne neutralnosti ne odgovaraju priči političkog Zapada. I oni će se po svaku cijenu pokušati ugurati – zaključuje Budimir.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

MARKO VUČETIĆ: “Čovićev pakt s Dodikom je pakt izdaje Hrvata u BiH”

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za PINK TV da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

„Dodikovo preuzimanje patronata nad Hrvatima u BiH, pod krinkom lažne zabrinutosti nad njihovom sudbinom u njihovoj državi vrhunac je historijske ironije koja pokazuje kako pogrešne i promašene politike vode prema tome da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ostane bez vlastite države – Bosne i Hercegovine“, kaže Vučetić.

On dodaje kako su pogrešne politike sve one politike koje smatraju da je domovina Hrvata u BiH Hrvatska, a ne Bosna i Hercegovina.

„Ta pogrešna politika je, kako je to rekao fra Drago Bojić, Hrvate pretvorila u dijasporu u vlastitoj zemlji. Ta pogrešna politika se danas udružuje s onima koji su započeli rat Bosni i Hercegovini, s onima koji ni danas ne odustaju od ciljeva i namjera zbog kojih su pokrenuli ratove, samo što sada koriste nekadašnje neprijatelje – Hrvate, kako bi ih izigrali i zajedničkim izjavama doveli do ostvarivanja ciljeva politika rata i ratovanja“, smatra Vučetić.

Vučetić ističe kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ostavljeni i izigrani.

„Zajednička izjava je zapravo pakt s Dodikom, a to je pakt izdaje. Zbog tog pakta se prešućuju krivci za rat, a to je najstrašnija izdaja – izdaja žrtava“, mišljenja je naš sagovornik.

Oni koji šuteći izvršavaju naloge krivaca za rat, pretvarajući ih u saveznike, izdajice su vlastitog naroda, vlastite nutrine i historijskog mišljenja, dodaje on.

„Najostavljeniji i najizdaniji narod zasigurno je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Put izdaje vodi prema Dodiku, a na tom putu postoje mnoge izjave i sve su izjave izdaje“, zaključio je Marko Vučetić.

Izvor: vijesti.ba

Nastavi čitati

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x