Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SRBIJA STJERANA U KUT: Rusija ili Europska unija?

Kako saznaje Nova.rs, zapadni partneri očekuju od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da započne usklađivanje vanjske politike sa Europskom unijom i da se pridruži sankcijama do ljeta.

Od početka rata u Ukrajini, Srbija je relativno uspješno balansirala između Istoka i Zapada, izbjegavajući da se opredijeli i zauzme stranu. Međutim, period “sjedenja na dve stolice” istječe i Srbija će morati da donese odluku – Europska unija ili Rusija.

Od odluke da li će uvesti sankcije Rusiji i pridružiti se EU mjerama, u mnogome će, kako je rečeno za Novu, zavisiti i dalji europski put Srbije, uz napomenu da se u Europskom parlamentu, ali i u Europskoj komisiji, sve češće mogu čuti prijedlozi za potpunu obustavu pregovora sa Srbijom dok se ne uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Prema informacijama do kojih je došao portal Nova, prvobitni rok za uvođenja sankcija Rusiji je 15. svibanj, ali se na tom datumu neće insistirati, imajući u vidu političku situaciju u Srbiji i činjenicu da još uvijek nije formirana nova Vlada Srbije.

Zapadni partneri očekuju da se izvršna vlast u našoj zemlji formira do kolovoza i da će jedna od prvih odluka nove vlade biti uvođenje sankcija.

Do tada će, kako je rečeno, na ovu temu razgovarati sa šefom države Aleksandrom Vučićem.

Najmoćnija država EU, Njemačka, prednjači, kako navode sagovornici Nova.rs iz Brisela, u apelima i pritiscima na Srbiju.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x