Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Srbija masovno rehabilitira četnike: Što Hrvatska ima tražiti s današnjom Srbijom?

Rehabilitiran Kalabić

Kada se sjetimo nedavnog susreta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i premijerke Srbije Ane Brnabić, uz nasmiješene Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića, srpskog gradonačelnika Vukovara u kojem su JNA, četnici i domaći Srbi počinili genocid nad Hrvatima – svaki Hrvat se zamisli. Druga strana medalje je ono što se događa u Srbiji.

Napadi na Oluju, Hrvatsku vojsku i HOS

Posebno smetaju riječi Ane Brnabić o HOS-u i Oluji.

“Nitko ne može da legitimizirati tu akciju, tko god da bude tamo i što kod da kaže”, rekla je Brnabićeva 2020. godine, komentirajući najavljeni odlazak predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25. godina od “Oluje”.

Srbija rehabilitira zločince

Druga strana medalje je ono što se događa u Srbiji. Ta agresorska država na čijem je čelu Aleksandar Vučić, zločinac iz Gline, desna ruka četničkog vojvode Šešelja i ministar informiranja u vladi najvećeg ratnog zločinca Slobodana Miloševića, postala je slijepo crijevo Europe.

Osim jasnog podržavanja agresije na Ukrajinu, i to na način da se čak i Rusi stide toga, Srbija odavno rehabilitira ratne zločince iz Drugog Svjetskog rata.

Jedan od njih je četnički vojvoda Nikola Kalabić, zločinac par excellance koji je mnoge obitelji zavio u crno.

Kalabić je jedan od navećih četnika u 2. svjetskom ratu

Viši sud u Valjevu i pravomoćno je rehabilitirao nekadašnjeg četničkog zapovjednika iz Drugog svjetskog rata Nikolu Kalabića. Kako javljaju srpski mediji, Viši sud je još 2017. donio odluku o rehabilitaciji, ali su zbog žalbe opet otvorili slučaj i sada je donesena konačna presuda, piše bhstring.net
Kalabić je bio jedan od najbližih suradnika četničkog vođe Draže Mihailovića, a njegove su jedinice poznate po brojnim zločinima nad civilima u Srbiji.

Kalabića je nakon rata, u prosincu 1945. godine, uhapsila OZNA. Potom je pristao surađivati s vlastima u hvatanju Draže Mihailovića.

Sudski postupak rehabilitacije pokrenula je njegova unuka Vesna Kalabić tvrdeći da joj djed nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića i da je stradao iz političkih, nacionalnih i ideoloških razloga.

Ni zločinac ni izdajnik, tvrdi sud

Prvi postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a kako navodi Beta, prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu “kojim je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svjedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri rijeke Gradac kod Valjeva” te da “prema tome, nije mogao izdati svog zapovjednika Dragoljuba Mihailovića”.

Posljednjih godina sudovi u Srbiji gotovo po pravilu donose odluke o rehabilitiranju četnika. Tako se odlukom Višeg suda u Beogradu od svibnja 2015. i četnički zapovjednik Dragoljub Draža Mihailović smatra neosuđivanim.

Među rehabilitiranima su i Milan B. Radivojević iz Grabovca kod Trstenika, također jedan od četničkih zapovjednika, ali i brojni drugi manje poznati pripadnici četničkog pokreta.

Što Hrvatska ima raditi u društvu notornih predstavnika Srbije?

Kada sve stavimo u jedan kontekst, pitamo se što hrvatski predstavnici imaju raditi s ovakvim ljudima koji predstavljaju ovakvu državu. Vukovar, Srebrenica, Sarajevo i tisuće mjesta ubojstava, za Srbiju se nisu ni dogodili.

U javnosti ni pijeteta, ni žaljenja, ni pokajanja za te monstruozne zločine.

Izvor: narod.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x