Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Sprema li Anušić rušenje Plenkovića zbog koalicije HDZ-a i SDSS-a

Bez obzira na to što se Anušić svojski trudio držati predsjednicu u sedlu, njezine gafove bilo je nemoguće zadržati pod kontrolom. Više joj je puta savjetovao da se ostavi pjesme i govora koji nisu suvisli, prisjećaju se HDZ-ovci, tvrdeći da se Anušić tijekom te kampanje svako malo pitao što mu je to trebalo. Da tu pomoći nema, uvidio je u drugom krugu izbora, kada je kampanju prepustio Vasi Brkiću, čije čarobnjaštvo nije urodilo plodom. Na Pantovčak je došao Zoran Milanović, bivša predsjednica posvetila se svojoj karijeri, a Anušić, na iznenađenje mnogih, kao član tima Andreja Plenkovića, ušao je u utrku za potpredsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima.

Tek je tada ovaj umjereni konzervativac pokazao svoju moć u Slavoniji, stranačke je izbore osvojio bez puno muke, a onda su uslijedili i parlamentarni izbori na kojima je briljirao. Našao se pri vrhu ljestvice kandidata s najvećim brojem osvojenih preferencijskih glasova, no već tada ovaj je Slavonac pokazao Plenkoviću da neće baš sve biti po njegovu. S predsjednikom svoje stranke tada ujedno ulazi u prvi ozbiljniji konflikt. Premijer je, naime, inzistirao da Anušić na svoju listu u četvrtoj izbornoj jedinici ubaci HDSSB-ova Josipa Salapića, no osječki župan na to nije pristao, podsjećajući premijera na Salapićevu antihadezeovsku retoriku i činjenicu da je baš protiv njegove stranke svojedobno ratovao kako bi oporavio osječko-baranjski HDZ.

Oštre poruke

Leđa tada podbacuje ministar Medved koji Salapića prima u svoju izbornu jedinicu, a Plenković u to doba uviđa kako bi Anušićeva Slavonija dugoročno za njegovu političku budućnost biti ozbiljna nagazna mina. Ozbiljno je Anušić shvatio situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji pa je na red pozvao Plenkovićeva miljenika Marija Banožića. Ministra obrane pozvao je da se prihvati posla u svojoj županijskoj organizaciji stranke koju je članstvo masovno napuštalo priklanjajući se Škorinu pokretu. Dva su HDZ-ovca tada javno ušla u sukob, a iz Banožićeva kruga mogle su se čuti glasine o tome kako je Anušićev partner u boksu pobunjeni dožupan Josip Dabro, no on te glasine nikada nije komentirao.

Komentirao je zato Anušić koaliciju svojega HDZ-a i SDSS-a. Bez obzira na to što u Vladi sjedi i njegova ministrica Tramišak, vrlo je jasno osječki župan Plenkoviću dao do znanja da suradnju s Pupovcem treba raskinuti. Umjesto da tu prozivku u kampanji za lokalne izbore prehoda, Plenković se obrušio na Anušića, priznajući da ga je nazvao i upozorio da tako ne može razgovarati. Nije to Plenkovićevo upozorenje palo na plodno tlo.

Kada se Anušić u noći nakon prvog kruga lokalnih izbora uvjerio u apsolutnu dominaciju u svojoj županiji, gdje je snage odmjeravao s Vesnom Vučemilović, istog je trena stranačkom vodstvu poslao poruku da trebaju propitati HDZ-ovu politiku i neke odluke te je paralelno s time naglasio kako HDZ svojeg partnera treba tražiti u Domovinskom pokretu, iako je upravo on na lokalnoj razini, u svojoj županiji, kampanju vodio baš protiv Škorine sestre.

Lokalni neuspjesi

Nije Anušić osvojio samo županiju. Njegov je kadar i izgledni osječki gradonačelnik Ivan Radić, dečko koji je HDZ u Osijeku oporavio do te mjere da na ovim izborima sa svojom strankom piše povijest i otvara mogućnost da HDZ prvi put u povijesti lokalnih izbora ovlada gradom na Dravi. Njih su dvojica trenutno najmoćniji HDZ-ovci, ali bez Anušića Radić sam ne bi mogao ništa, konstatira se nakon lokalnih izbora u vladajućoj stranci u kojoj upravo Anušića ističu kao primjer politike kakvu bi stranka na nacionalnoj razini trebala voditi.

Sve se više priča o tome kako je Plenković s Pupovcem HDZ ipak gurnuo previše u centar te da se uspjesi na lokalnoj razini ne mogu pripisivati premijeru jer je stranka najviše podbacila u Zagrebu oko kojega se on najviše angažirao. U Splitu u drugi krug ulazi Vice Mihanović koji zapravo nije Plenkovićev već izbor Ante Sanadera, Plenovićev se kadar Goran Pauk u šibenskoj županiji bori za mandat s Jelićem koji je iz prvog kruga izašao s prednošću, a to se u vladajućoj stranci smatra zabrinjavajućim trendom jer u drugi krug idu i u Zadru, što se u HDZ-u ne pamti.

Vrlo je izgledno i to da HDZ gubi Vukovar koji bi, bez obzira na kolone na granici sa Srbijom, ipak trebao zadržati aktualni gradonačelnik Ivan Penava, stranački prebjeg koji se na parlamentarnim izborima priklonio Škori. Uz to, u drugi krug ide se i u Banožićevoj županiji, a to je nešto što se u vladajućim redovima također ne pamti. Pobjeda, dakle, nije ni izbliza onakva kakvom ju je Plenković u nedjelju nakon izbora nastojao prikazati predstavnicima medija, a Anušić je prvi koji je o tome između redaka progovorio i premijeru jasno dao do znanja da će neke taktike ipak morati mijenjati, jer bez obzira na sve, izgleda da Plenković još ne vlada stranačkim terenom u onoj mjeri u kojoj bi on to htio.

Potpuni anonimus

Stranački teren ionako je oduvijek bio sklon nešto konzervativnijoj politici od ove koju predsjednik Vlade propagira, a istini za volju, mnogima je još trn u oku suradnja s Pupovcem, na koju je Anušić kritički skrenuo pažnju. Kritike se u HDZ-u nižu i zbog Davora Filipovića, no nitko za zagrebački debakl i Škorin ulazak u drugi krug ne krivi ovog stranačkog poslušnika, već premijera Plenkovića koji borbu za glavni hrvatski grad nije shvatio dovoljno ozbiljno.

Iz zagrebačke organizacije stranke Plenković je eliminirao Andriju Mikulića, zahvaljujući kojemu je briljirao na parlamentarnim izborima jer je Mikulić na noge digao članstvo u rubnim dijelovima grada, a uz to, Plenković je izbjegavao sukobe s Bandićem čak i nakon što je na parlamentarnim izborima postalo jasno da se njegova politika urušava kao kula od karata. Te kalkulacije dovele su do toga da HDZ u Zagrebu na izbore izađe s potpunim anonimusom koji izazovnoj kampanji nije dorastao, pa su HDZ-ovci izgubili ono što su na izborima za parlament izgradili.

Ovi su lokalni izbori, bez obzira na osvojene županije i gradove, ogolili HDZ-ove kadrovske slabosti kojima će se Plenković morati pozabaviti, no izgleda da je pred vladajućom strankom i još jedan serijal sukoba koji će se po ustaljenom običaju odvijati za stranačkim stolom, daleko od očiju javnosti. Nitko se u stranci ne usudi govoriti o Plenkovićevu rušenju, niti je to u ovom trenutku realno  očekivati s obzirom na to da on kao premijer upravlja državom, ali izbori koji su potvrdili Anušićev neupitni status ipak pokazuju određene trendove.

U trendu su po HDZ-u i priče prema kojima bi ovaj Slavonac koji je šarmirao bivšu predsjednicu u budućnosti mogao šarmirati kompletnu naciju kao predsjednik stranke, a možda i kao budući premijer.

Koje su njegove reference, pitamo HDZ-ovce, a oni nam pak kažu da je Slavonija u Anušićevu mandatu postala veliko gradilište i da su ljudi njegov angažman, projekte, ali i njegove stavove nagradili glasovima.

Izvor: 7Dnevno

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x