Kontaktirajte nas na:

Preporuka

SPORAZUM HDZ-a i SDA? Teška matematika i ‘lov na Srbe’

Politički sporazum oko Mostara koji su u srijedu potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDA  Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te četiri veleposlanika i visoki predstavnik u BiH, nakon 12 godina omogućit će održavanje izbora u Gradu na Neretvi po novim pravilima. Niko nije siguran tko je pobjednik, ali ni kakav će rezultat donijeti novi izborni model i nova pravila.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Izetbegović Čović

Tek kada se prebroje glasovi i podjele mandati slika će biti jasnija. Do tada slijedi teška i komplicirana matematika i još teža kampanja.

Pregovori oko Mostara vođeni su pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, a na potpisivanju sporazuma su bili prisutni i veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, te specijalni predstavnik Europske unije Johann Sattler, veleposlanik Velike Britanije Matthew Field, veleposlanik OESS-a u BiH Kathleen Kavalec, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji bi trebali biti garanti da će se dogovoreno i provesti.

Što se mijenja

Kada je u pitanju Mostar, Sporazum podrazumijeva izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu vezanom za Grad Mostar, te izmjene Statuta Grada Mostara koji bi se trebao usvojiti na prvoj sjednici novog Gradskog vijeća Mostara. Osim toga u Mostaru je potpisan sporazum i da će u narednih pola godine biti urađene izmjene Izbornog zakona BiH kojim se osigurava legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i njenih građana u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Novi izborni model donosi i nova pravila po kojima će Mostarci birati Gradsko vijeće. Po tom modelu iz šest izbornih područja biraju se 22 vijećnika, na način da se iz većinski hrvatskih bira njih 13 (Jug 2, Jugozapad  7 i Zapad 4) , a iz većinski bošnjačkih devet vijećnika (Sjever 2 vijećnika, Stari grad 5, Jugoistok 2). Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se s gradske liste. Što se tiče nacionalne zastupljenosti u Gradskom vijeću Mostara, taj dio pregovarači nisu dirali i ostaje to da se u Vijeće bira najviše po 15 predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri, te jedan iz reda ostalih.

Ono što se na prvu da zaključiti jeste da, što se tiče izbornog modela, suštinski se nije ništa promijenilo. Na prvi pogled tri gradska područja ostala su bez jednog vijećnika, međutim ljudi sa tih područja mogu biti izabrani preko gradske liste.

S druge strane nacionalna zastupljenost u Gradskom vijeću također je ostala nepromijenjena i oni koji ne poznaju prilike u Mostaru i BiH mogli bi zaključiti da je u pitanju odličan model za izbalansiranost u gradu u kojem živi 51.216 Hrvata, 46.752 Bošnjaka, 4.421 Srba i 3.408 ostalih.

Nakon potpisanog sporazuma svi sudionici su zaključili da nema pobjednika, a na pitanje da li su Srbi prekriženi u Mostaru, Bakir Izetbegović kazao je da će oni biti ”jezičak na vagi”. Stoga je još jučer krenuo ”lov na Srbe” koji bi se mogli naći na listama SDA, HDZ-a, SDP-a…

Usvojeni model daje prednost tome da se na hrvatskim područjima u gradu izabere veći broj vijećnika, međutim ne treba zaboraviti da su stranke ljevice u tim područjima ”tradicionalno” uzimale po mandat ili dva.

Što se tiče položaja Srba, nova pravila čak otežavaju Srbima da izaberu svoje legalne i legitimne predstavnike, u odnosu na raniji model. Uzme li se u obzir da stranke sa srpskim predznakom nikada nisu prešle izborni prag i da su u prošlom Vijeću Srbi bili zastupljeni tako što je HDZ imao dva srpska vijećnika, SDA jednog, SDP jednog i Narodna stranka radom za boljitak jednog, sličan scenarij mogao bi se ponoviti i ovoga puta.

Na predstojećim izborima neće biti zanemariva ni uloga trećeg-lijevog bloka koji će sigurno uzeti značajan dio izbornog kolača. Kada je u pitanju Statut Grada Mostara, on je, osim u izbornim pravilima, promijenjen u još nekim dijelovima.

Najvažnija novost je da će biti definiran supotpis za sve transakcije iz  proračuna, što znači da bi načelnik odjela za financije, trebao uz gradonačelnika staviti potpis na sve financijske transakcije. Ovim je u Mostaru ozvaničen paralelizam i mogućnost blokade bilo koje značajnije odluke, te rada gradonačelnika. No, ove izmjene trebalo bi usvojiti novo Gradsko vijeće na svojoj prvoj sjednici. Ukoliko stranke potpisnice ne budu činile većinu u Vijeću ovaj sporazum, praktično, nikoga drugog ne obvezuje.

S druge strane ne treba zaboraviti ni činjenicu da su SDA i HDZ i ranije potpisivale slične sporazume koji nikada nisu provedeni. Jedan od njih bio je je i sporazum o rotaciji gradonačelnika Mostara koji je ostao mrtvo slovo na papiru iako su SDA i HDZ činili vladajuću koaliciju u Mostaru.

Sve opcije u Mostaru su otvorene. Šta će donijeti novi izbori i hoće li Mostar zadržati svoj omraženi epitet ”grada slučaja” vidjet ćemo ove jeseni. U cijeloj priči nije isključena ni opcija da aktualni gradonačelnik Ljubo Bešlić još izvjesni period ostane na čelu grada ukoliko novo Gradsko vijeće ne bude moglo postići dogovor oko novog gradonačelnika, što je bio slučaj 2008. kada je Mostar na gradonačelnika čekao 439 dana.

HDZ i SDA pozdravili sporazume

I dok su jučer iz SDA i HNS-a pozdravili potpisivanje sporazuma, u oporbenim strankama reakcije su drugačije.

Hrvatski narodni sabor pozdravio je jučer napore političkih predstavnika i potpisivanje Sporazuma o održavanju izbora u Gradu Mostaru i Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

”Ova dva velika Sporazuma čine toliko očekivani iskorak u konačnom rješavanju prepreka za održavanje izbora u Gradu Mostaru i funkcioniranje ključnih institucija u Bosni i Hercegovini koje trebaju zaštititi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH kao i Europskog suda za ljudska prava. Potpisani Sporazum za Grad Mostar predstavlja temelj za konačno održavanje demokratskih izbora u skladu sa svim odlukama i uklanjanjem diskriminatornih odredbi koje su spriječili izborne procese. Poslije 12 godina ovaj grad i njegovi žitelji konačno imaju mogućnost izraziti volju i birati svoje predstavnike na lokalnoj razini. Postignuti kompromis predstavlja primjer da se uz političku volju može napraviti prijeko potreban politički iskorak kojeg žitelji Mostara čekaju toliko godina”, poručuju iz HNS-a.

Iz mostarske SDA navode navode kako su zadovoljni postignutim sporazumom s HDZ-om BiH, ”jer je na taj način okončana dugogodišnja kriza oko održavanja lokalnih izbora i formiranja Gradskog vijeća Grada Mostara”.

”Smatramo da Sporazum predstavlja krupan korak naprijed, te da nije važan samo zbog Mostara, nego i ukupnih odnosa u Federaciji BiH, pa i cijeloj državi Bosni i Hercegovini”, naveli su i dodali kako ovaj sporazum ”afirmira principe jednakopravnosti građana i cjelovitosti Grada Mostara, te ujedno pruža mogućnosti za adekvatno predstavljanje svih dijelova Grada Mostara i odgovarajuće zastupanje njihovih interesa”.

”Onima koji sada naknadno žele relativizirati sporazum želimo poručiti da su imali dovoljno vremena i mogućnosti da reagiraju, jer se o izbornim modelima otvoreno i demokratski razgovaralo na susretima svih parlamentarnih stranaka u više pregovaračkih ciklusa. One koji su to možda zaboravili želimo podsjetiti da su svi ti sadašnji kritičari postignutog sporazuma svojevremeno i sami podržavali tzv. Model B (22-13) izbora Gradskog vijeća, iako to sada negiraju. Zašto to rade, to samo oni znaju”, navodi se u priopćenju.

Uz to, GO SDA Mostara objavio je kako želi pozvati ”sve probosanske opcije u Mostaru na udruživanje snaga, sa ciljem zaštite interesa svih građana Mostara i očuvanja multietničkog i jedinstvenog grada”.

Cementiranje stanja

Izaslanik SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Aner Žuljević mišljenja je kako je sporazum koji su potpisali HDZ i SDA višestruko štetan za Mostar i BiH. Taj akt je zanemario Srbe i ostale narode, po Žuljevićevim riječima, unatoč tome što je Mostar uvijek bio multietnička sredina u kome su, osim Bošnjaka i Hrvata, živjeli i drugi narodi.

”Da ponovimo još jednom, apsolutno je neprihvatljiv model pregovaranja sa dva politička subjekta koji su uzrok problema sve ove godine, a ne faktor rješenja. Zabrinjava pristup međunarodne zajednice u kojem je pitanje Mostara odlučila potpuno pogrešno rješavati kao bošnjačko-hrvatsko pitanje čime je direktno legitimirala ratne rezultate i na ovaj načinpraktično pobrisala aneks 7. Europejcu Čoviću su ispunjene želje o paketima i eliminaciji Željka Komšića, a iz SDA su nam godinama pričali da Mostar kao paket ne dolazi u obzir, a sad je evidentno da su uz Mostar dogovorene i ostale izmjene izbornog zakona. Ovo je zbog formata pristupa pregovorima i futurističkog statutarnog sadržajanajveći udar u temelje bosanskohercegovačkogmultietničkogbića od Daytona do danas.. koji će radi neodgovorno pragmatične međunarodne zajednice biti vjetar u leđa svim destruktivnim politikama da ubrzaju razvaljivanje države”, stava je Žuljević.

On je mišljenja da su ovim sporazumom kreirana stranačka geta u kojima će se međusobno ucjenjivati, dilate parcele, naplaćivati rente i tajkunima trpati u džepove proračunski novac, dok se grad ubrzano prazni od života!

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija sporazum je nazvala povijenim debaklom i pokazateljem koliko su HDZ i SDA, istinski koalicioni partneri i koliko su živjeli u ljubavi i razumijevanju.

”Oni apsolutno nisu napravili nikakav iskorak iz modela koji je bio 12 godina. To se moglo davno dogovoriti. Ovime su pokazali da su namjerno odugovlačili kako bi mogli trošiti naš novac”, poručila je te navela dvije stvari koje su po njenom mišljenju važne.

Baralija je poručila HDZ-u i SDA da neće imati dvije trećine u Vijeću grada Mostara.

“Kako ijedna stranka u ovom trenutku, šest, osam mjeseci prije održavanja izbora u Mostaru, može znati šta će se desiti i koliko će vijećnika imati. Jel’ vi nama poručujete da već znate ko će dobiti na izborima? Ako je to, onda je to tek problem. Mi smo željeli nakon svih ovih godina da napravimo iskorak, da ovih 10 godina nije protraćeno uzalud, da postoji šest gradskih područja, a oni žele zacementirati to. Ta gradska područja – tri na jednoj i tri na drugoj obali i oni na taj način sebi osiguravaju točan i siguran broj vijećnika sutra u Gradskom vijeću. Nakon toliko vremena i kad smo vidjeli da taj model ne funkcionira, oni sada hoće da i u narednim godinama upravljaju tako”, navela je Baralija za N1.

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž stava je kako je jedini dobitak činjenica da će izbora biti.

”Po laičkoj procjeni, samo je zacementirano aktualno stanje u gradu, osobito ukoliko se legitimira supotpisivanje svih financijskih transakcija, što je više nego ogromni ustupak s hrvatske strane, na koji bih i ja pristao, kada bi se isti preslikao na Travnik. Ovako sročen, samo će dovesti do toga da će i eventualne tehničke izmjene zakona o izvršenju proračuna kod određenih ljudi postati „vitalni nacionalni interes“, kao što je to trenutno slučaj u HNŽ. Dakle, povijesno cementiranje aktualnog stanja, kako bi stranački povijesno uposlene strukture imale dugu povijest boravka na gradskim jaslama”, mišljenja je Raguž.

Izvor: dnevni.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar

Dodajte novi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporuka

URBANI DESNIČAR: Ulazak (anti) FAŠISTA u Sabor

“Možemo”-7 mandata, “SSIP”-3 mandata. Izgleda malo, sitno, nebitno…. Varamo se dame i gospodo. Sad imamo 10 ultra ljevičarskih debila u Saboru. Plus “ugledni” SDP. A to uopće nije zanemarivo. Jednoga dana će ovi štovatelji ćopavog bravara, dobiti prigodu da sastave Vladu. Garantiram. Je li stvarno mislite da naši glasovi nešto znače? Znače, ali u k*rcu. Bitne su zapovijedi iz Brisela, Londona i Pariza. Jer ne može me nitko uvjeriti da je ovih 10 tifusara prešlo izborni prag. Nema teorije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Sabor

Niti smo neovisna država, niti odlučujemo o svojoj sudbini. I to je činjenica. Koju nisam ja izmislio, nego se temelji na faktima. Cijeli sustav nam je otišao ne u 3, nego u 33 P.M.! Što znači da ga treba iz temelja mijenjati. Ali kako? Ako ne zna 7-8 milijuna Hrvata u Domovini i Dijaspori, logično je da ni ja nemam pojma. Ustvari, postoji jedan izuzetno efikasan način ali ga ne smijem napisati. Jer bi me momentalno privelo.

Pogledajmo neke od zemalja EU, kojima su godinama vladali konzervativci. A danas su im na čelu “zeleno-crvene” koalicije. Sve je počelo upravo na ovakav perfidan način. Na početku lijevi anarhisti “stidljivo” uđu u parlament, a poslije prerastu u pokret koji je u stanju ucijenjivati vlast. Njemačka, Italija, Austrija…, samo su neki od primjera.

Što se u stvari dogodilo? Ne može jedna Rada Borić biti zastupnik. NE-MO-ŽE! Jer to je stvar opće kulture. Znamo da je Plenki poslušan đak globalističke elite. I da mu je u cilju što duže ostati na vlasti. Za tu privilegiju, treba uzvratiti uslugu. Jer danas ništa nije besplatno. “There’s no such thing as a free lunch” – kaže Englez. U prijevodu, ništa u životu nije besplatno. Dakle, evo tebi sinko 2/3 većina i stabilna Vlada, ALI uz uvjet da skupina STALJINISTA uđe u Sabor. Normalno da je očalinko odmah pristao.

Jeste li primjetili da je većina Andrejinih oponenata unutar ХДЗ-а, jednostavno nestala? Ni David Copperfield ovo ne bi bolje odradio. Okupirani svojim problemima, zaboravili smo na puno malih ali bitnih stvari. A to nas može skupo koštati. Pardon, već nas je koštalo ali najgore tek dolazi.
Pošto je na izborima pobijedila SOTONISTIČKA opcija, zanima me što je slijedeće? Dolazak multi-kulti migranata, prisilno cijepljenje, uvođenje 5G mreže, ukidanje kune, ulazak smrdije u EU..? Ili “radni logori” za neposlušne, po uzoru na Kinu?

Postoji još jedan neobjašnjiv fenomen. Hrvati BiH. Često sam pisao o njihovom lošem položaju i majorizaciji od strane druga dva naroda. Nakon ovih izbora više neću. Jer kako reče gosp. Marko Jurič, njima je izgleda dobro? Ma što dobro, njima je IZVRSNO! Nakon svih prevara i laži, oni opet masovno glasuju za HDZ!? Mazohizam, glupost ili nešto treće? Obatroje!

Umjesto jedinog čovjeka, koji je 4 godine zastupao njihova prava (posebice Branitelja HVO-a), oni izaberu dva hoštaplera i Zdravku Bušić. Pričam o Generalu Glasnoviću, čovjeku koji se bez ikakve naknade (plaću je dao u humanitarne svrhe) sam borio protiv vjetrenjača. I to mu je hvala? Uzalud činjenica da je pobijedio u Njemačkoj, SAD, Australiji, Južnoj Americi, Kanadi… To danas ne pije vode. Samo je bitan Mostar! Glavno uporište jugoslavenčine Čovića i njegovih uhljeba.

Kad sam prije izbora napisao da se sprema prijevara u režiji Ćuprije, bio sam u pravu. Nažalost. Izvjesni Milović sa njihove liste (ni kriv, ni dužan), je uzeo oko 10% glasova. Kome? HDZ-u nije sigurno. Jer oni imaju svoje poslušno stado, koje od rođenja zna koga treba zaokružiti. Po starom narodnom običaju, kad se beba rodi prvo zaokruži HDZ, pa joj onda prekinu pupčanu vrpcu.  

Dakle Mostovi glasovi bi otišli Generalu, koji bi onda bez ikakvih problema osvojio novi mandat. Ali pošto udbaška hobotnica ništa ne prepušta slučaju, dogodilo se upravo ono što su i planirali. Je li dotični drug Tvrtko bio samo “korisna budala” ili je kapnula koja marka za ćevape? Prije će bit’ ovo drugo. Jer kao što smo već konstatirali, danas ništa nije džaba.

Da skratim. Hrvatski narod je na ovim izborima još jednom dokazao, da je totalno politički nepismen i naivan. Dobar dio njih je “pao” na Plenkijevu priču, kako ovaj HDZ ide Tuđmanovim putem!?
Misovo…

Ovo nije jedini slučaj masovne zablude. Trećina države još uvijek misli da je u titino doba bilo bolje. Kako sad objasnit’ budali da nije tako? Mission impossible. Jedan mali dio dobrih ljudi i čestitih vjernika, još smatra da je lažni prorok i antikrist Franjo-pravi Papa?! Vidilo ga da nosi bijelu kapicu i njima dosta. Pa nije ga postavio dragi Bog, nego Soroš! O Vatikanskom puču, kućnom pritvoru Pape Benedikta, globalističkoj politici ovoga južnoameričkog ljevičara, štovanju poganskih simbola…., oni nemaju POJMA. Niti hoće da imaju. Jer lakše je ovako. Mozak na pašu i uživaj. Ko’ mu jebe mater kume…. .

Zaključak? Naši najveći neprijatelj nisu ni komunjare, ni četnici, ni globalisti, nego NEINFORMIRANOST i NEZNANJE! Nemam više nikakvih iluzija a ni emocija. Niti sam popizdio, niti sam razočaran. Jednostavno sam u nekom čudnovatom stanju. Ne kontam, kako ljudi mogu biti tako naivni i čemu sav taj strah od istine?

Moj savjet Hrvatskom iseljeništvu je slijedeći. Ne šaljite više ni $1 u ovu UDBAŠKU tvorevinu. Jer će vaš krvavo zarađeni novac jednostavno ispariti. U vidu magle. Šaljite samo svojim obiteljima i najbližima. I to je to. Prepametni “hrvati” su vas se odrekli, i zaključili da im više ne trebate. Ubuduće se i vi tako ponašajte. Jer nekima su očito draži domaći četnici od vas. I to su jasno pokazali na izborima.

Ako nekome stalno pomažete a ta vam osoba umjesto zahvale, opali šamarčinu, onda ne zaslužuje ništa.“Pomozi sirotu, na svoju sramotu” – rekao je Mate Parlov, u pauzi između 6. i 7. runde. A kad vas uhvati nostalgija, neka vam poveznica sa Domovinom budu Thompsonove pjesme i SVETA Hrvatska nogometna reprezentacija. Samo nam je još to ostalo.

Ipak se malo bolje osjećam kad vidim kako se komšije međusobno kolju. Opšti haos, šok, neverica i zabezeknutost! Dok žene, deca i nejač mirno protestvuju i zasipaju milicajce porukama ljubavi, pirinaćom, kačamakom i šargarepama, ovi uzvraćaju suzavcem!? Samo naprijed junačine! Ako zatreba oštrih predmeta, tu sam. Sve šaljem zabadava i to bez poštarine.

Ali postoji i druga strana medalje. Kakvi god da su, četalji su se pobunili protiv vlasti i masovno izašli na ulice. Kod nas je takav prizor čista fikcija. Upravo su došle i nove upute iz stožera:“Treba se što češće tuširati a ne samo prati ruke. Prvo ručnikom osušite lice i kosu, pa tek onda guzicu.” Tako kažu Vili i Alemka a u njihove se riječi ne sumnja.

Po nekom logičnom slijedu događaja, vrlo je izvjesno što nas čeka. Slijedeći PreCjednik će biti kornjača Manolić a Premijer partizanka Kata Peović. Imat ćemo i novu himnu, koja će glasiti otprilike ovako: “Sjedi Kata na kamen studencu, stisla noge, ne da koke Nijemcu”. Zastava se također mijenja, i umjesto grba na njoj će ponosno stajati lik Светог Саве sa zlatnom ćunom. A crven, bijel i plavi, zamijenit ćemo duginim bojama. EU se drastično smanjuje i ostaje samo 6 “najrazvijenijih” članica. Makedonija, srbija (bez Kosova), BiH, Crna Gora, Slovenija i RH.

Još sam nešto htio napisati ali sam zaboravio. Glava mi sve više liči na Bermudski trokut. Stalno je punim informacijama koje neobjašnjivo nestaju. I više ih nikako ne mogu naći.

Čak se više ne sjećam ni ko’ nas zavadi, ni kakvi su se sve “nesrećni” sukobi odvijali na ovim prostorima?

Jebaji ga…

“ZA DOMOVINU SPREMNI”

Izvor: urbanidesnicar.wordpress.com

Nastavi čitati

Preporuka

Željko Glasnović: Je li Franjo Tuđman na ‘Tuđmanovom putu’?

Gost u Podcastu Velebit je kandidat za saborskog zastupnika general Željko Glasnović. O netom proteklim izborima, HDZ-u, Domovinskom pokretu i aktualnostima vezanim uz izbore Glasnović odgovara na pitanje Marka Juriča.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Željko Glasnović

Gost u Podcastu Velebit je kandidat za saborskog zastupnika general Željko Glasnović. O netom proteklim izborima, HDZ-u, Domovinskom pokretu i aktualnostima vezanim uz izbore Glasnović odgovara na pitanje Marka Juriča.

Postavljene teme i pitanja na koje odgovara general Glasnović u priloženom videu u nastavku.

► Kakve su sve bile prepreke na glasačkim mjestima u BiH?
► Što se dogodilo s Neovisnom listom Željka Glasnovića? Koliko je bilo nevažećih glasova?
► Kako je Veleposlanstvo RH u Stockholmu preuzelo ulogu Državnog izbornog povjerenstva?
► Je li HDZ poslao telegram zahvalnosti svim malim desnim političkim opcijama koje su sudjelovale na izborima i omogućile HDZ-u ovako veliku pobjedu slijedećeg sadržaja: ‘Čestitamo vam na sudjelovanju na izborima i osobito cijenimo vašu političku inteligenciju’?
► Je li HDZ na ‘Tuđmanovom putu’?
► Vjeruju li i u HDZ-u da je HDZ na ‘Tuđmanovom putu’?
► Bi li Tuđman financirao tjednik Novosti s 4 mil. kuna da svakog tjedna vrijeđaju i ponižavaju hrvatski identitet, državu i narod i sastavljaju popise za likvidaciju?
► Bi li Tuđman kroz financiranje takvog tobože medijskog rada omogućio stvaranje i financiranje snažne političke platforme koja u svojem programu ima elemente onih političkih ideja koje su stajale u temeljima piolitike koja je izvršila agresiju na Hrvatsku?
► Bi li se u Tuđmanovo vrijeme progonilo novinare koji ukazuju na četničke pojave?
► Tuđman je uvijek inzistirao i tražio plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda. Hoće li Plenković započeti najprije pregovore s Domovinskiom pokretom i Mostom, bez obzira na rezultat, jer Tuđmanov bi HDZ najprije njima uputio poziv na razgovore, a osim toga to bi bilo sukladno logici političke pristojnosti i poštivanja volje većine?
► Je li to uzurpaciju i nepoštivanje demokratske volje većine ako se ne pregovara sa strankama koje su dobile najviše glasova, nego s onima koje su dobile najmanje, s manjincima?
► Bi li Tuđman mirno promatrao da mu se ubijaju suborci?
► Bi li Tuđman koji se i sam bavio istraživanjem Jasenovca razobličio klevetničke manipulacije o hrvatskom narodu?
► Bi li za vrijeme Tuđmana bilo moguće da policija i DORH u sukobu uzimaju izjavu samo jedne strane kao meritornu, od sukoba navijača u Vukovaru, od Uzdolja, u sukobu Škalamere i Arsića?
► Bi li Tuđman dozvolio da se sramoti hrvatski sabor egzibicijom Miroslava Pupovca koji je s trakom oko ruke aludirao da je u Hrvatskoj na vlasti nacistički režim?
► Žive li Hrvati u BiH dobro, ne žele nikakvu promjenu te su zato većinom glasali za HDZ?
► Koliko su Ankete i njihovi autori kompetentntni, koliko upće poznaju taj posao istraživanja javnoga mnijenja?
► Kako to da su tim anketama povjerovali i oni koji su ih naručili?
► Kako su lijevi i desni mediji izbušili Domovinski pokret?
► Je li desnica u Hrvatskoj izgubila hrabrost i ideju?
► Je li se desnica u Hrvatskoj pretvorila u salonske mudrijaše?
► Jesu li američki procesi uklanjanja nazivlja i znakovlja principijelno isti kao i uklanjanje znakovlja HOS-a u Hrvatskoj?
► Jesu nacionalisti postali politički dinosauri – vrsta koja izumire?

Izvor: projektvelebit.com

Nastavi čitati

Preporuka

Krišto čestita Plenkoviću i govori o zajedništvu, a u njenoj županiji HDZ posvađan i nema vlasti dvije godine

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto uputila je čestitku Andreju Plenkoviću i izabranim kandidatima Hrvatske demokratske zajednice te zahvalila biračima u XI. izbornoj jedinici. Dok Kršto čestita i kaže da je upućena “poruka zajedništva”, u njenoj županiji, Herceg-bosanskoj, skoro dvije godine od posljednjih lokalnih izbora nije formirana vlast i to zbog raskola u HDZ-ovim ograncima u Livnu i Tomislavgradu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

“Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine i Provedbeni izborni stožer (HDZ BiH) zahvaljuju svim biračima koji su i ovaj put iskoristili svoje pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i izašli na parlamentarne izbore za Sabor Republike Hrvatske.

Također, hvala vam što ste prepoznali listu HDZ-a za XI. izbornu jedinicu i dali joj uvjerljivu potporu te time sudjelovali u velikoj pobjedi Hrvatske demokratske zajednice na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem.

To je naša zajednička pobjeda i poruka da Hrvatsku nosimo u srcu i smatramo svojom domovinom i da je neodvojivi dio identiteta nas Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Naša izborna jedinica daje tri zastupnika i od njih u potpunosti očekujemo da artikuliraju interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu.

Posebna zahvala članovima Provedbenog izbornog stožera HDZ-a BiH, članstvu i simpatizerima HDZ-a BiH, gradskim/općinskim odborima i temeljnim ograncima, brojnim volonterima, svim našim glasačima i onima koji su nam pružili potporu te svima koji su na bilo koji način pomogli da danas slavimo veliku pobjedu.

Drage Hrvatice i Hrvati u BiH i iseljeništvu, još jednom hvala vam što ste bili dio ovog izbornog procesa i uputili snažnu poruku zajedništva”, piše Krišto u svojoj zahvali.

Podsjetimo, općinska organizacija HDZ-a Tomislavgrad u Skupštini HBŽ-a imaju većinu, od osam njih šest, te je unutar Kluba zastupnika HDZ-a BiH izglasana odluka da kandidat za sastavljanje nove vlade bude Ivan Vukadin.

Međutim, bez obzira na bolji rezultat tomislavgradskog ogranka, natpolovičnom većinom članova Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a za mandatara je izabran aktualni predsjednik Vlade HBŽ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivan Jozić. Ovo nije prihvatio tomislavgradski ogranak tako da je reagiralo i samo Predsjedništvo HDZ BiH podržavši ponovni izbor mandatara iz Livna. Epilog svega je izbacivanje iz stranke istaknutih članova, formiranje nove stranke i slabljenje HDZ-a u HBŽ-u te izvjestan gubitak vlasti.

Također, HBŽ je jedna od županija s najvišim postotkom iseljavanja Hrvata.

Izvor: republikainfo.com

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najčitanije objave

Popularno