Kontaktirajte nas na:
Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

KREŠIMIR MILETIĆ: – Epidemiološke mjere samo su izgovor, Merčep nije ispraćen uz vojne počasti, zbog politike HDZ-a i SDSS-a!

TOMISLAV JOSIĆ: Ogorčen sam na branitelje, gdje su sada udruge, gdje je Generalski zbor, zajednica ‘Gojko Šušak’?!

BRANIMR GLAVAŠ: “Ovo je sramota aktualne vlasti! Da je Blago Zadro živ i njega bi proglasili zločincem!“

MIODRAG DEMO: – Odgovorni su Medved, Banožić i Božinović!

IVAN ANĐELIĆ – DOK: – Žrtvovali su ga isto kao i Brodarca!

Od svih televizija u Hrvatskoj, jedino su kamere Bujice Z1 televizije bile na zagrebačkom Mirogoju, gdje je u srijedu pokopan Tomislav Merčep. U studiju Bujice gostovali su Merčepov suborac iz Vukovara i predsjednik Savjeta za branitelje Grada heroja Tomislav Josić i Krešimir Miletić, maloljetni dragovoljac Domovinskog rata, koji je pod Merčepovim zapovjedništvom, 1991. godine ratovao na gospićkom bojištu.

“Tomislav Merčep je prekrasan otac i predivan čovjek i nama je na ratištu bio kao drugi otac,” rekao je Miletić: “Kada je shvatio da smo ih prevarili za godine i da imamo samo 17, a drukčije nas ne bi pustili na ratište, Merčep nas je izdvojio i zapovjedio starijima od nas da nam ne smije pasti dlaka s glave! Možete zamisliti kako je to izgledalo na prvoj crti bojišta u Gospiću, koji je tada, po nekim procjenama, branilo svga par stotina ljudi… Tomo je jako puno doprinio i na svakom ratištu, na kojem se pojavio, napravio je preokret. Čim je došao, već sutradan su padale vojarne i oslobođan je teren pod okupacijom.”

Merčep je, uz Blagu Zadru, najzaslužniji za obranu Vukovara – smatra Tomislav Josić: – On i Blago Zadro posložili su cjelokupnu obranu, a dolaskom Dedakovića i Borkovića obrambena linija je utvrđena… Da nije bilo Merčepa i Zadre, Vukovar ne bi toliko dugo izdržao.

JOSIĆ: “ZAŠTO STANIMIROVIĆ NIJE SUĐEN PO ZAPOVJEDNOJ ODGOVORNOSTI ZA VUKOVARSKU BOLNICU?!”

Na pitanje zašto Tomislav Merčep nije sahranjen uz vojne počasti, Josić je odgovorio: – Politika je jednostavno takva. Ako nisi punoglavac, ako im ne klimaš glavom i ne digneš ruku kad ti tako kažu, naravno da si nepodoban.

Osvrnuo se na presudu za ratne zločine koju je imao Merčep: – Njega su osudili po zapovjednoj odgovornosti. Ne postoji niti jedna pisana zapovijed u kojoj bi Tomislav Merčep zapovjedio da se bilo tko ubije, niti je on sam izvršio bilo kakav zločin. Nekima drugima, koji su trebali biti osuđeni po zapovjednoj odgovornosti, gleda se kroz prste…

Na koga misli, zanimalo je voditelja, a Josić je, bez dlake na jeziku, prozvao Plenkovićevog koalicijskog partnera: – Spomenuo bih Vojislava Stanimirovića, koji je bio komandant saniteta tzv. SAO Krajine. Samim time, kad je ušao u vukovarsku bolnicu, bio je zapovijednik na tome mjestu. Pod Stanimirovićevom zapovjednom odgovornošću ubijeno je 260 ranjenika! Nažalost, hrvatsko pravosuđe nije nikad našlo dovoljno dokaza niti je imalo dovoljno dobre volje, a politika je stopirala da se Stanimirovića osudi. Žalosno je da mi sudio naše branitelje i ljude koji su zaslužni za obranu države, a oni koji su je napadali, jednog će dana, izgleda, biti sahranjeni uz vojne počasti!

U Bujici je objavljen dokument Ministarstva obrane, iz kojeg se jasno vidi kako je aktualna vlast odbila da Merčep bude pokopan uz vojne počasti. Autentičnost dokumenta potvrdio je pročelnik zagrebačkog Ureda za branitelje Miodrag Demo i vrlo konkretno otkrio pozadinu cijele afere: – Tomislav Merčep je, kao hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, imao pravo na posljednji ispraćaj uz vojne počasti. Naše institucije i naša ministarstva u ovom su slučaju prekršile zakone Republike Hrvatske, zar to nije žalosno?!

DEMO: “DA SE NE BI MOŽDA PUPOVAC NALJUTIO?!”

Na konkretan upit, o kojim je ministarstvima riječ i koji su ministri odgovorni, Demo je vrlo jasno odgovorio: – I ministar branitelja i obrane i MUP-a! Nije u redu prema čovjeku… Merčep je osuđen kako je osuđen, ali on je svoju kaznu odslužio i ne mogu mu oduzeti elementarno pravo jer mu ono pripada i stečeno je temeljem zakona.

Na pitanje jesu li dosita posrijedi bili epidemiološki razlozi ili je to samo izgovor aktualne vlasti da ne pošalje počasni vod na Mirogoj, Miodrag Demo odgovorio je protupitanjem: – Da se ne bi možda Pupovac naljutio?!

“Tko je Pupavac da nam oodi politiku,” pita Demo i poručuje: “Ako je to cijena svega, smatram da to nije dobro.”

Odluka koju je donio MORH nema apsolutno nikakve veze sa onime što piše u dokumentu i smatram da je ona posljedica političkog dogovora SDSS-a i HDZ-a – komentirao je Krešimir Miletić: – Kada su odlazili na razne komemoracije, s Pupovcem i Miloševićem u glavnim ulogama, tada im nije smetala korona! Ovo je jedan izgovor, jedna forma da se izbjegne politička istina i da se Hrvatsku državu odmakne od Tomislava Merčepa.

MILETIĆ: “MERČEPA SE PONIŽAVA I NAKON SMRTI!”

Ne mogu reći da sam razočaran u politiku zbog toga što se dogodilo Merčepu jer politika nam priča priče, lažu, pričaju jedno, a rade sasvim drugo i na to smo već, nažalost, navikli – komentirao je Josić: – Ogorčen sam na hrvatske branitelje! Da je SDP na vlasti i da se ovako nešto dogodilo, vjerujem da bi se sve udruge odmah pobunile. Tomo je sahranjen bez ikakvih vojnih počasti, a ja sam sto posto siguran da se neće javiti niti jedna udruga, niti Generalski zbor, niti HDZ-ova Zajdnica branitelja ‘Gojko Šušak’… Nitko se neće javiti! Oni se ne smiju pobuniti i moraju šutjeti! HDZ je na vlasti i oni su sada svete krave! Zato sam više ogorčen i ljut na hrvatske branitelje, zbog ovakve situacije nego na političare.

“Tomislav Merčep dao je nevjerojatan doprinos u obrani i oslobađenju Hrvatske,” kaže Krešimir Miletić, također ogorčen činjenicom da su njegovom ratnom zapovjedniku uskraćene vojne počasti: “Čovjeku je oduzeto dostojanstvo i zadnje pravo koje svi imamo. Na koncu života, kada ti više nitko nište ne može oduzeti jer tvoj je život završio, oni ga opet ponižavaju i šalju jednu izuzetno ružnu poruku. A način na koji se nekoga ispraća je poruka ne samo toj osobi i njegovoj obitelji, već je to poruka svima nama, koji smo tih dane sudjelovali u obrani Hrvatske.”

Tomislav Merčep je puno više od jednog događaj, koji je sudski obilježen na, po meni, sramotan način – napominje Miletić i slaže se s Josićem: – Merčepu nikada nije dokazano da je i na jedan način bio povezan sa zločinima koje su mu stavili na teret, čak ni na prvome sudskom ročištu, kada je bilo prvo suđenje samim počiniteljima, Merčep uopće nije pozvan kao svjedok niti je bio zaveden u spisu… I tada kreće uigrani napad, medijska haranga, različite udruge rade pritisak, a naša politička nazovi-elita popušta i organizira se novo suđenje, na kojemu su mu prišili najniži oblik pravne odgovornosti, a to je da je on, navodno, mogao spriječiti, a nije spriječio počinitelje. I počinitelji i svi svjedoci koji su prošli kroz sudnicu, svi su unisono govorili kako Merčep sa svime nema apsolutno nikakve veze.

ZAŠTO JE DUBOKA DRŽAVA UDARILA NA LJUDE POPUT MERČEPA?

“Merčepov najveći krimen je to što je bio posebno snažna ličnost i osoba koja se nije dala kontrolirati,” uvjeren je Krešimir Miletić: “Sve osobe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i koje nisu bile pod kontrolom vlasti, a uživale su ugled među svojim suborcima i imale sjajne rezultate na bojištu, prije ili kasnije, našle su se na udaru duboke države. Tomo Merčep je bio taj, koji je bio glavni kipar i arhitekt obrane Vukovara. Došao je u Gospić i Gospić je obranjen. Nakon toga ide na slavonsko ratište, gdje također slijedi preokret u Pakracu i Lipiku… Planirao je i akciju proboja prema Vukovaru, tri puta je ranjen… I sada se cijeli njegov život, na izraito ružan način, svodi na presudu u kojoj, ja osobno, ne vidim nikakvu težinu.”

Tko nije vidio kako je izgledalo gospićko ratište tih dana ’91. godine, on teško može razumjeti bilo koga i bilo kakvu situaciju – napominje Miletić i nastavlja: – Tada nije bio natječaj za balerine i tada se nije ovako pisalo o našim herojima… Postoje različiti kolumnisti, koji Merčepa opisuju kao nekakvog smiješnog čovječuljka iz vukovarskog kombinata ‘Borovo’… A upravo je to prekrasna priča; kako jedan običan čovjek, iz jednog kombinata, iz jednog malog grada kao što je bio Vukovar, odjednom postane nevjerojatan junak na ratištu, netko tko organizira obranu cijelog jednog grada. I ne samo svoga grada… Njemu nije bio problem otići i organizirati obrane i drugih gradova po Hrvatskoj. Svi mi, koji smo bili u njegovoj blizini, nismo mogli osjećati strah… Tomislav Merčep je nosio jednu nevjerojatnu karizmu, a unosio je mir i hrabrost u ljude oko sebe.

DOK ANĐELIĆ: “MERČEPA SU ŽRTVOVALI ISTO KAO I BRODARCA!”

Pukovnik Hrvatske vojske i vukovarski dragovoljac Ivan Anđelić – Doktor o Merčepu je rekao: – Narod mu je vjerovao, stali smo iza njega, rezultati se vide. Stvorena je Republika Hrvatska i daj Bože da smo imali toliko generala sa uspjesima u Domovinskom ratu, kao što je Merčep! Organizirao je obranu Vukovara i kada smo imali najmanje, kada nam je bilo najteže, ljudi su išli za njim i jedino su njemu vjerovali – i pored Merčepa je bio naš pokojni Blago Zadro. Godine ’91. sa ono malo oružja i malo ljudi, svojim je srcem i hrabrošću zauzeo i vratio položaje izgubljene kod Pakraca… Zna se kako bi Gospić prošao i da bi i on pao da Merčep sa svojim dečkima nije došao u Liku i vratio ključne obrambene položaje u naše ruke…

Dok Anđelić je ogorčen na ponašanje aktualne vlasti, ali i onih ranijih, prema Tomislavu Merčepu: – Naša vlast sluša Europu i postupa po njihovim zakonima, za svoje su ga interese žrtvovali, a mi, prijatelji Tome Merčepa, postupili smo onako kako nas je on učio i vodio!

“Hrvatska je Merčepa žrtvovala, isto kao i našeg generala Bobetka, kao i Slobodana Praljka, kao i Đuru Brodarca,” govori Anđelić i napominje: “Suđeni su isto kao i naši Zrinski i Frankopani pa je, s velikim odmakom vremena, povijest ipak pokazala da su oni sveci i počasno su sahranjeni su u katedrali!”

Nema čovjeka kome Merčep nije pomogao i iza koga nije stao, ponosan sam što sam bio s njim – zaključio je sjećanje na svog suborca Ivan Anđelić – Doktor.

GENERAL BRANIMIR GLAVAŠ EKSKLUZIVNO ZA BUJICU: “MERČEP JE HEROJ I KLASIČAN PRIMJER NEPRAVDE KOJA SE NANOSI BRANITELJIMA!”

Ekluzivni intervju za Bujicu o svom prijatelju i suborcu, Tomislavu Merčepu, dao je ratni zapovjednik obrane Osijeka Branimir Glavaš.

S generalom Glavašom razgovarala je Andrea Jelena Barešić: – Tomislava Merčepa upoznao sam na Silvestrovo 1989. godine u Šarengradu, prigodom osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, njezinog prvog temeljnog ogranka na području današnje Vukovarsko-srijemske županije. Naše prijateljstvo je potrajalo sve do trenutka dok nije ispraćen na posljednji počinak…

Za Glavaša su Merčepove ratne zasluge “neupitne i nedvojbene”: – Nakon prvih demokratskih izbora, kada je srušen stari komunistički režim, praktički već u lipnju, srpnju i kolovozu ’91. godine, pojavom srpskih barikada na kninskom području i nešto kasnije u Slavoniji, Merčep je organizirao obranu, ne samo vukovarskog područja, već cijelog tog dijela istočne Slavonije. Surađivali smo od prvoga dana i imao je jako dobar osjećaj za procjenu razvoja budućih događaja na istoku Hrvatske. Za njega uopće nije bili upitno i dvojbeno da će vrlo brzo doći do otvorene velikosrpske agresije, s namjerom da se osvoji i okupira barem dio Hrvatske, na Šešeljevoj liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag.

I generala Glavaša muči nepravda koja je učinjena Tomislavu Merčepu: – Bio je primjer žrtve i svih nepravdi koje su u proteklih dvadeset i pet godina nanošene populaciji hrvatskih branitelja. On je najklasičniji primjer i boljega nema, simbolizira svu tu nepravdu… Tomislav Merčep je nedvojbeno heroj Domovinskog rata i tu nema nikakve dileme! Bez obzira što se maše nekakvom, danas, pravomoćnom presudom da je on odgovoran za nekakve ratne zločine.. On je heroj Domovinskoga rata, rame uz rame pokojnom generalu Blagi Zadri!

GLAVAŠ: “BLAGO ZADRO JE IMAO SREĆU ŠTO JE POGINUO, DANAS BI I NJEGA PROGLASILI ZLOČINCEM!”

“Blago Zadro je, za razliku od Tomislava Merčepa, imao životnu sreću – i on osobno i njegova obitelj – da je položio svoj život u temelje Hrvatske države u listopadu 1991. godine,” nastavlja Glavaš: “Da je Blago Zadro preživio velikosrpsku agresiju, budite sigurni da bi, rame uz rame s Tomislavom Merčepom, bio suđen! On bi, rame uz rame svih drugih hrvatskih branitelja prepoznatljivih u pojedinim dijelovima Hrvatske, bio suđen i presuđen kao ratni zločinac! I danas ne bi bio heroj Blago Zadro i služio za dnevno političke predstave političkih struktura… Imao je sreću što je poginuo i što će ga Hrvatska u budućnosti pamtiti kao heroja, što je uistinu i bio. Ja to mogu najbolje reći jer sam prošao sličan put Tomislavu Merčepu; da je Blago Zadro preživio, dobio bi najmanje deset godina zatvora i bio bi zatočenik naših kazamata!”

I Glavaš je u Bujici prokomentirao pogreb Merčepa bez vojnih počasti: – To je sramota aktualne hrvatske vlasti i općenito Hrvatske države! Obrazloženje i objašnjenje da zbog epidemioloških razloga neće biti počasne paljbe, to je sramotno! Sramotno je od ministra obrane, kojem je Merčep stvarao Hrvatsku državu i sramno od našeg suborca – ministra Medveda! Mislim da nije smio popustiti i da je na Mirogoju morao biti počasni vod, počasni plotun morao je biti ispalljen kada odlazi heroj Domovinskog rata i simbol Domovinskog rata u istočnoj Hrvatskoj.

“Ako su epidemiološki uvjeti takvi, kakvi jesu, na Mirogoju nije trebao biti cijeli vod, moglo ga je biti pola, moglo je biti pet hrvatskih vojnika s pet pušaka, uz distancu i na taj način bi Hrvatska Merčepu, barem simbolično, odala počast koju je uistinu i zaslužio,” zaključio je Branimir Glavaš.

JOSIĆ OTKRIO: “SINIŠU GLAVAŠEVIĆA NA MJESTO UREDNIKA HRVATSKOG RADIJA VUKOVAR POSTAVIO JE TOMISLAV MERČEP, A EVO KAKO MU SE BOJAN ZAHVALIO…”

Da je danas bio sprovod nekoga iz SDSS-a i da je preminuo netko politički važan ovoj vlasti, netko o kome ovisi opstanak Plenkovićeve vlade, tada bi na Mirogoj došlo i pet počasnih vodova, ako treba – konstatirao je u nastavku emisije Krešimir Miletić, uz napomenu: – Kada nešto hoćeš, pronađeš način, a kad nešto ne želiš, pronađeš opravdanje i izgovor.

S Miletićem se složio i Josić: – Da je Merčep na sahrani imao visoke vojne počasti, da je na Mirogoj došao bilo tko iz Vlade ili netko od visokih dužnosnika, HDZ bi se zamjerio svom koalicijskom partneru SDSS-u i ta “pomirba” koju sada toliko promoviraju, ne bi mogla ići dalje… To je razlog zbog kojeg su pristali na ovaj ustupak, nisu htjeli naljutiti svoje političke partnere.

Tomislav Josić u Bujici je posebno prokomentirao objavu Bojana Glavaševića, koji se na društvenim mrežama na vrlo ružan način oprostio od Tomislava Merčepa. Otkrio je i jedan zanimljivi detalj: – Upravo je Tomislav Merčep za urednika Hrvatskog radija Vukovar postavio Sinišu Glavaševića! Siniša je bio degradiran i Merčep ga je postavio za urednika, a ovo što je Bojan napisao, vjerojatno je hvala Merčepu koji je promovirao njegovog tatu!

NITKO IZ VUKOVARSKOG HDZ-a NIJE BIO NA SAHRANI UTEMELJITELJU MERČEPU!

“Glavaševićava izjava je monstruozna,” nadovezao se Krešimir Miletić: “To je pokušaj da se, prije svega, dehumanizira jedna osoba. Nas kršćanska vjera uči da se nikada ne ograđuješ od čovjeka kao takvoga i nečiji cijeli život ne možeš stisnuti u jedan događaj. To što je napisao Glavašević je protuljudski i žalosno je da ljudi, koji se nalaze u Hrvatskom saboru, promoviraju ovako protudemokratske i protuhumane ideje ismijavanja ljudske smrti. A to dolazi iz kruga koji se pred javnošću voli definirati da su upravo oni promicatelji tolerancije, pravednosti i otvorenog društva.”

Josić se osvrnuo i na paradoks da je vojne počasti Merčepu uskratilo ministarstvo na čijem je čelu novi predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Mario Banožić, a upravo je na tom području Merčep utemeljio HDZ devedesete: – Na posljednjem ispraćaju Tomislava Merčepa nisam vidio nikoga iz HDZ-a Grada Vukovara, niti iz županije! Kada su Ivan Penava i cijela vukovarska ekipa napustili HDZ, Nikola Mažar, Zvonko Milas i Tomo Medved pozdravljali su neke druge “utemeljitelje”, iako su ti “utemeljitelji”, poput župana Bože Galić, 90-te i 91. godine bili na listama Saveza komunista, kasnije SDP-a…

Tomislav Josić u Bujici je potvrdio da je Plenkovićev zamjenik Tomo Medved iz Ministarstva hrvatskih branitelja, nakon Penavinog napuštanja HDZ-a, eliminirao sve Vukovarce koji su bili bliski gradonačelniku: – Jednostavno nisi podoban i moraš se maknuti jer politici to ne odgovara.

BUJICA

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

xBox

Đula Rušinović Sunara: “Najava uvođenja ‘covid putovnica’ podsjetila me na obilježavanje Židova od strane nacista!“

Gošća Bujice na Z1 televiziji bila je specijalistica opće kirurgije i dragovoljka Domovinskog rata – Đula Rušinović Sunara. Ugledna splitska liječnica je majka četvero djece, bila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata te potpredsjednica Svjetske udruge za medicinsko pravo…

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nakon teške životne borbe s čak dva karcinoma, morala je prestati voditi Udrugu, zbog čije je uzurpacije posjećivala i DORH. Zbog prilično britkih stavova o aktualnim medicinskim pitanjima i kritike zdravstvenog sustava, već neko vrijeme nije miljenica tzv. mainstreama u Hrvatskoj…

Dr. Rušinović Sunara je u Bujici prokomentirala izjavu grčkog premijera Kiriakosa Mitsotakisa o mogućem uvođenju tzv. covid putovnica, opcije koju nakon cijepljenja protiv korone, ne isključuje niti HDZ-ovac Krunoslav Capak, jedan od ključnih ljudi Božinovićevog Stožera i aktualni šef HZJZ-a: – Mene to podsjeća na žute zvijezde, kojima su nacisti označavali Židove! Asocira me na najgore moguće stigmatiziranje i diskriminaciju skupine koja nešto hoće ili neće…

Dr. Rušinović Sunara smatra da je cijepljenje saborskih zastupnika protiv korone bio “loš marketing”, a ona se neće cijepiti, “osim ako ne bude prisiljena”: – Kad bih išla u tropske zemlje, ja bih uzela cjepivo protiv tropskih bolesti jer inače ne bih mogla kupiti kartu za zrakoplov, a što se tiče korone, ako ne moram, neću se cijepiti!

Na pitanje – zašto, odgovorila je: – Neću zato jer ne vidim od toga korist! Ako pogledamo zadnje statistike, vidimo da broj zaraženih znatno pada, prije nego što su rezultati cijepljenja uopće mogli doći do javnosti… Korona je praktički nestala u Novom Zelandu, u Kini ima par slučajeva… Neke stvari naprosto imaju svoj prirodni tijek i virus se pojavi, ide gore-dolje pa nestane.

PROPAGIRANJE JEDNOUMLJA U MEDICINI

Posebno se osvrnula na vijesti iz Norveške, gdje je 33 starijih osoba umrlo nakon cijepljenja protiv korone, a tamošnja Agencija za zdravlje je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog primjene Pfizerovog cjepiva: – Ne smijemo ništa propitkivati, odmah nas cenzuriraju! Došli smo dotle da se u jednoj znanosti kao što je medicina, doslovce propagira jednoumlje! Više ne smijemo ni pitati jesu li neke stvari možda ipak drukčije od službenih tumačenja?!

Za najavljene nove valove korone, kao i neke nove sojeve virusa, liječnica je rekla: – Svaki dan imamo ne jedan nego mnogo valova, na desetke raznih virusa koje nismo detektirali, koje ne poznajemo, nemamo jasno izražene simptome, ne razumijemo od čega nam je nešto, mirno idemo naprijed i sve je OK.

“Postoje ljudi u Africi koji prolaze i glad i ratove, proživjeli smo mnogo ružnih stvari, u povijesti je bilo velikih infekcija i velikih pandemija, čovjek se sa svim tim susreće od vajkada,” podsjetila je Đula Rušinović Sunara: “Bilo da je riječ o kugi, covidu ili gripi, svinjskoj ili nekoj trećoj, posve je svejedno, ali nešto se doista događa i čovjek mora s tim naučiti živjeti, a ako ne nauči, onda neće živjeti, može životinjariti!”

BORBA S NOVIM VJEŠTICAMA

Od ‘Španjole’ je pomrlo 20 milijuna ljudi, ali mi i dalje živimo – nastavila je: – ‘Španjola’ danas više nije problem, sada imamo neki novi virus i borimo se s novim vješticama… Ipak, pravo činjenično stanje kao da nikoga ne zanima. Za svako društvo je važno da živi uravnoteženo i stabilno, da se osjeća sigurno. Sijati strah u društvu je najmanje poželjno, a zbog proizvodnje straha i prihvaćanja takve situacije, svi smo pali na ispitu.

“U Hrvatskoj svake godine umire više ljudi nego što se rodi i zato smo u negativnom demografskom trendu. Mi jednostavno izumiremo kao narod. Svake godine imamo prekobrojne mrtve, u odnosu na rođene,” upozorava ugledna liječnica na aktualnu statistiku, ali i paradoks situacije s koronom: “Rođenih je između 30 i 40 tisuća svake godine. Umrlih je više, inače ne bi izumirali. I odjednom četiri tisuće predstavlja neki problem?!”

Statistika jasno pokazuje da je u protekloj, 2020. godini, bilo manje mrtvih nego u 2019. godini – tvrdi doktorica Rušinović Sunara: – Prirodni mortalitet bio je manji, a ne veći. Zašto onda takvo bombardiranje brojkama?!

“Moja se ujna, koja ima 80 godina i živi na Drveniku, panično boji covida,” nastavlja splitska kirurginja: “Pitala sam je – je li ove godine bila prehlađena, nije bila ni jednom, a u 2019. godini bila je tri puta!”

JESU LI OBOLJELI OD KARCINOMA DISKRIMINIRANI ZBOG KORONE?!

Svaki ljudski život je jednako vrijedan i važan, ali u ovom kontekstu moram postaviti bitanje; što je sa životima onih koji su sada prestrašeni i umiru od straha – pita se liječnica koja se punih pet godina borila protiv raka dojke, a vodi i tešku životnu bitku s rakom maternice, no, pacijenti oboljeli od karcinoma, sada su, zbog antikorona mjera, u prilično teškoj situaciji i na neki način diskriminirani: – U zadnjih godinu dana nisam baš prečesto išla na kontrole… Prvo su mi javili da dođem početkom trećeg mjeseca, nakon toga da mi se odgađa kontrola za kraj trećega, a krajem trećega da je lockdown pa da će mi javiti kada će biti novi termin! Mnogi moji kolege s pravom se boje što će se dogoditi nakon što se stvarno završi priča oko covida?! Do sada se govorilo da je karcinom uzrok smrti kod četvrtine preminulih, a nakon korone nam se može dogoditi da to bude polovica jer karcinome dugo ne dijagnosticiramo…

Ovakve bolesnike, kao što sam ja i kojima se zbog korone odgađaju kontrolni pregledi, uopće se više ne prati – konstatirala je doktorica Rušinović Sunara: – Ako baš inzistirate i ako ste silno uporni pa tražite veze i vezice, tek tada će vas primiti i možda ćete nešto napraviti, međutim, to je vrlo rijetko u ovoj situaciji…

Kada joj je, prije pet godina, dijagnosticiran rak dojke, odbila je kemoterapiju: – To je moje pravo! Ja imam pravo odbiti ili prihvatiti ponuđeni način liječenja i to je jedno od osnovnih prava pacijenata. Smatrala sam da neću podnijeti kemoterapiju i da taj njihov prijedlog može biti vrlo dobronamjeran, ali za mene ipak – poguban. Zahvalila sam im na preporuci i odbila kemoterapiju! Začudilo me kada se kod nekih mojih kolega razvila reakcija tipa – “Koji si ti to doktor!” ili “Kako možeš to odbiti?!”… Takav nastup je vrlo upitan… Imala sam pravo odbiti kemoterapiju. I ja sam čovjek koga se ima poštivati!

ĐULA RUŠINOVIĆ SUNARA: “I Hitlera je financirala farmaceutska industrija! I Sanader je išao u Veronu… Ovo je ropstvo!”

Zbog posljedica zračenja, doktorici Rušinović je prilično teško nositi masku: – Maska me jako guši, imam jednu zaduhu od zračenja i pokrivanje nosa mi jako smeta!

Smatra da je nošenje maski vrlo štetno za mnoge koji su sada na to naprosto prisiljeni: – Ljudi koji pate od vrlo ozbiljnih kroničnih opstruktivnih bolesti pluća nose maske, a to je za njih kontraindicirano! Oni koji nameću nošenje maski, direktno ubijaju te ljude! Toliko su ih prestrašili da su mnogi od njih uvjereni kako bi mogli umrijeti od covida, ako ne nose maske, a to što će ih, zapravo, maska ubiti, sada su zanemarili! Do te mjere su ustrašili ljude da oni sami sebi čine zlo.

Dr. Rušinović Sunara tvrdi da se današnje zdravstvo “svelo na prodaju ljekova”: – I Hitlera je financirala farmaceutska industrija! I Sanader je šetao po Veroni… Svi koji igraju neku ozbiljniju visoku političku ulogu u svijetu, imaju veze s farmaceutskom industrijom. O tome se kao šuti, ali svi to dobro znaju. Kada netko zastupa nešto, što ide u korist farmaceutskoj industriji, taj onda prolazi… A ovakvi kao ja, koji su spremni to reći javno, odjedanput nestanu sa scene, presele se ili traže azile…

Ipak, splitska je liječnica, unatoč svemu, optimist i ne boji se najava novih valova, novih zatvaranja i novih sojeva covida: – Ne možete ljude držati u ovakvom ropstvu! Ovo je ropstvo! Nemamo pravo nikakvog govora, ne smijemo izlaziti iz kuća, ne smijemo komunicirati s drugim ljudima, ne smijemo se više naći ni na kavi… Ako vas slučajno čujem da ste pričali nešto protiv cjepiva – to može biti strašno! Samo da još Udba nije razasuta okolo i da vas prijavljuju! Di je Goli otok?! Neki će se stvarno to početi pitati jer očito fali vlastima, gdje ćemo sa svim tim ljudima?

BUJICA

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

xBox

IVICA PANDŽA ORKAN: Potres i rat, kriminal i zločini na Banovini!

BEZ CENZURE: Bujica na posljednjem ispraćaju Andrije Filipovića, 56-godišnjaka koji se raznio bombom u Petrinji: Bio je pripadnik HVO-a i nije imao riješen status!

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Medvedu sam vjerovao sve ove godine, do prije par mjeseci, a sada mu više ništa ne vjerujem i kod mene kredita više nema – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske koji je preživio potres i sada je ogorčen na Plenkovićev Krizni stožer: – Ne znam što rade Horvat i Medved, ali znam da u Stožeru imaju čak i doktoricu ginekologije! Uz dužno poštovanje, što ona radi tamo?! U Plenkovićevom su stožeru trutovi i mnogi drugi ušminkani likovi, u njemu nema mjesta za one koji su spremni ginuti. Sustav Civilne zaštite je zapušten, a HGSS funkcionira samo u Novskoj, gdje ga vodi ratni specijalac!

“Potres sam doživio u svom stanu, u stambenoj zgradi izgrađenoj 1948. godine, koja se nalazi između sisačkog Starog zidanog mosta i bolnice,” opisao je Pandža trenutak udara: “Sisački most nije nastradao ni u Drugom svjetskom ratu ni u Domovinskom ratu, a sada je petnaestak metara cigle i ograde toga mosta, palo u rijeku Kupu… U 12 sati i 19 minuta bio sam u dnevnoj sobi i dogodilo se čudo… U ratu sam ranjen letio po zraku, međutim, ovo je nešto strašno – puno gore od rata!”

Imaš osjećaj da ti se zgrada u kojoj stanuješ, sastavlja s druge tri, kao da si u nekoj velikoj vešmašini, u centrifugi i da se sve vrti – nastavio je: – Kad sam pokušao otići iz dnevne sobe i stati pod štok, ispred mene kao da su se stvorile stepenice kojih nema… Pokušavaš visoko dignuti nogu, a nakon toga, kada staneš, propadaš i to traje, drma…

ORKAN NAVIJA ZA DINAMO, A POMOGLA MU JE TORCIDA, IMA I POSEBNU PORUKU ZA TRUTA…

Orkanu je u obnovi razrušena zgrada, srušili su se dimnjaci i nema grijanja: – Prvi su mi u pomoć došli navijači Torcide, s područja Šibenika, Vodica, Mokošice i Hercegovine… Doslovce su “pojeli” tu ciglu, rasturili dimnjake do kraja i krenuli sve čistiti… Ja sam inače navijač Dinama, a ti dečki su mi nesebično pomogli, radili su nekoliko dana na mojoj zgradi, pa na susjednoj zgradi i na još jednoj…

Zbog ružne poruke upućene navijačima, Orkan je bio prilično žestok prema šefu Civilne zaštite Damiru Trutu: – Trut je pravi trut! To kaže i samo prezime, trut je netko tko je kilav, samo sjedi i ne poduzima ništa… Zamislite vi njega, on otvara front i pokazuje da ni Stožer ni Vlada, nemaju nikakvu strategiju. Puštaju takvog lika na televiziju, a on svojim izjavama otvara bokove i navlači bijes navijača, bijes Torcide… Neslužbeno sam čuo da on neće dobro proći s tim dečkima! Bilo bi mi žao da se to dogodi, da ga nalupaju kao konja! Ti dečki nisu tražili ništa, ne znam ni njihova imena, ali ovim putem im se zahvaljujem!

Potres je rasturio i zgradu braniteljskih udruga u Sisku – podsjetio je Pandža i nastavio: – Razbijena je bista i grobnica generala Janka Bobetka, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske!

Pandža je javno predložio Uskoku da ga pozovu na razgovor, kako bi im pokazao konkretne dokaze o velikom kriminalu tijekom poslijeratne obnove: – Iste firme koje su radile obnovu nakon rata, sada će biti angažirane da obnavljaju Banovinu nakon potresa! Za lopovluk u vrijeme obnove ima krivaca i među onima što sada bale pred kamerama i mikrofonima! Zato koristim ovu emisiju da apeliram na istražitelje USKOK-a da me pozovu i da ih odvedem pred kuću koja dokazuje kako se kralo, dok još nije srušena i dok dokazi nisu uništeni!

ORKAN O LIKOVIMA IZ MAJSKIH POLJANA: “Poznajem najmanje dvojicu Mile Paspalja – i oba su zla!“

Orkan je u Bujici komentirao snimke koje kruže društvenim mrežama, a na kojima Milorad Pupovac u Majskim Poljanama pozira s izvjesnim Milom Paspaljem, koji je u vrijeme rata, kako se govori, bio na “drugoj strani“… Prokomentirao je i nastup Mile Paspalja na beogradskoj Happy televiziji, gdje Hrvate već danima optužuje za zločine na Banovini: – Poznajem najmanje dvojicu Mile Paspalja i oba su zla! Jedan je prijeratni vozač kamiona, tamiča, u pogonu željezare u Sisku, koji je u ratu napredovao i postao predsjednik tzv. Skupštine ‘Republike Srpske Krajine’. Dan prije Oluje, pojavio se u Genevi na pregovorima, u diplomatskoj limuzini i tada sam znao da je ‘Krajini’ kraj i bez Oluje! Za vrijeme okupacije, taj je Paspalj dolazio u glinski zatvor i ispitivao je hrvatske logoraše, branitelje Hrvatske Kostajnice, koji su pred njim strašno mučeni i prebijani…  I to je Mile Paspalj s Happy televizije! Drugi Mile Paspalj živi u Hrvatskoj, u Majskim Poljanama. Radi se o osobi s kojom sam osobno razgovarao 2007. godine za potrebe jedne druge televizije… U kameru mi je priznao da je pokazao put bivšem pripadniku KOS-a Dušku Maloviću i njegovoj postrojbi, do Novog Sela Glinskog, gdje su ’91. ubili 33 hrvatska civila, među kojima i Katicu Šimanović, staru samo 15 godina, njezinu majku, oca i djeda. Danas u Novom Glinskom Selu živi Joso Šimanović, a nakon potresa, njegova kuća izgleda kao da je na nju pala bomba. Sin tog Mile Paspalja danas radi kao zatvorski čuvar u Glinskom zatvoru, u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske! Valjda čuva generale i hrvatske branitelje, koji tamo robijaju!

Umirovljeni pukovnik HV-a u Bujici se nije propustio osvrnuti niti na informacije da Milorad Pupovac i ekipa iz vladajućeg SDSS-a, kada obilaze sela pogođena potresom, novac dijele po nacionalnom kuljuču, samo “svojima” te inzistiraju na prioritetnoj obnovi kuća osoba koje uopće ne žive na Banovini i koje se zbog ratnih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije, ne usude vratiti u Hrvatsku: – Trebao je Milorad Pupovac otići u Petrinju, do hrvatskog branitelja Koste Danilovića, koji je isto teško stradao u ovome potresu!

KOSTA DANILOVIĆ NE MOŽE DOBITI KONTEJNER NITI OD PUPOVCA NITI OD PLENKOVIĆEVA STOŽERA!

“To je čovjek, rodom iz Bosne, s Vlašića, koji je prije rata u Petrinji pošteno živio i radio,” nastavio je Pandža pričati o hrvatskom branitelju pravoslavne vjere, čija je kuća teško stradala u potresu: “Spletom okolnosti ostao je u okupiranoj Petrinji, vidio brojna zvjerstva, skupljao tijela pobijenih Hrvata i pokapao ih… O tome je puno puta svjedočio hrvatskom pravosuđu i našoj policiji… Kostu Danilovića četnici su zatočili u srpski koncentracijski logor u Glini, gdje je dobio najžešće batine od svih logoraša! Republika Hrvatska ga je razmijenila i Kosta Danilović je cijeli Domovinski rat, nakon izlaska iz logora, čestito, pošteno i krajnje odgovorno branio legendarnu Sunju. Tamo gdje je Kosta Danilović bio na straži, nije moglo proći ništa! I taj čovjek sada ne može dobiti kontejner ni od Milorada Pupovca, ni od Plenkovićevog Stožera!”

Neka Pupovac Kosti Daniloviću sutra odveze kontejner – okrenuo se Orkan prema kameri i još jednom poslao jasnu poruku šefu SDSS-a: – Kada sam pitao Kostu što mu treba, rekao je – samo vreća za spavanje. Pitao sam ga je li otišao u Centar za socijalnu skrb, a on je odgovorio da je bio tamo i da nije mogao doći na red od onih protiv kojih se borio!

TAMARA KOZBAŠIĆ IMALA JE SAMO 13 GODINA KADA SU JE U PETRINJI UBILI ‘SAO MILICAJCI’, BILA JE IZ ‘MIJEŠANOG BRAKA’…

Pandžu je izjava Milorada Pupovca agenciji Tanjug o “djevojčici iz miješanog braka”, najmlađoj žrtvi potresa, podsjetila na svirepo četničko ubojstvo, također 13-godišnje žrtve, s početka studenoga ’91. godine: – Petrinja je okupirana 21. rujna 1991. godine… U okupiranom gradu ostala je obitelj Kozbašić. Otac Hrvat, majka Srpkinja i dvoje djece – Alen i Tamara. Sve ih je pobila specijalna jedinica Martićeve milicije u obiteljskoj kući u Petrinji! Tamara je imala samo trinaest godina, isto kao i djevojčica koja je poginula u potresu, a njezin brat Alen svega devet godina… Njihov djed došao je na mjesto zločina, po njihova tijela, da ih transportira u Bosnu i tamo pokopa. Dočekan je na cesti iz Kostajnice, kod križanja za Hrastovicu, pitali su ga – što vozi? “Vozim ubijenog zeta, kćer i dvoje unučadi,” rekao je starac, na što su mu odbrusili: “Ti si ustaša?!” Ne, ja sam Srbin – odgovorio je, nakon čega su ga natjerali da istovari tijela svoje pobijene obitelji… Pješice je morao otići natrag u Petrinju, kod mrtvozornika po potvrdu da mu ne trebaju limeni sanduci za prijevoz jer je vani dovoljno hladno pa su dovoljne i vreće za tijela pobijenih! Kozbašići su i danas pokopani u Gornjoj Sanici, kod Ključa – Otac Milan, majka Gordana, sin Alen i kćerka Tamara.

Ivica Pandža otkrio je ime pripadnika okupatorske “Vojske Srpske Krajine“, koji je radio na poslijeratnoj obnovi crkve biskupa Košića, a osuđen je za ratni zločin, nakon čega ga je hrvatsko pravosuđe, u drugom stupnju procesa – oslobodilo. Mons. dr. Vlado Košić je o tome svjedočio u emisiji Press klub Tihomira Dujmovića, na Z1 televiziji, međutim, ime zločinca nije javno otkrio, pa je to učinio Orkan u Bujici: – Naravno da znam tko je to: Stanko Divjakinja! Bio je u presudi zajedno s Borom Mikelićem, petrinjskim prijeratnim i okupacijskim bossom.

Kamere Bujice bile su i u petak u Petrinji, na posljednjem ispraćaju Andrije Filipovića, hrvatskog branitelja i pripadnika HVO-a, koji se prije dva dana raznio bombom u svom domu u Radićevoj ulici. Mediji, koji su o tome izvjestili, napisali su tek da je riječ o 56-godišnjem muškarcu, a prešutjeli činjenicu da je riječ o Hrvatu, koji je u Petrinju doselio iz Bosne, odakle je protjeran, s teritorija tzv. RS-a i nije imao riješen status, baš poput mnogih drugih veterana Hrvatskog vijeća obrane. O samoubojstvu hrvatskog branitelja nije izvjestila ni jedna druga televizija, a Ivica Pandža Orkan je upozorio: – Još nam je i dobro dok se događa nekakav muving na terenu, dok dolaze ljudi sa strane, dok netko buši, brusi i zida… A kad nastane mir, kada se narod suoči s problemima i birokratskim zavrzlamama, mene je, iskreno, strah da će ovakvih stvari biti još više…

BUJICA

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

xBox

Matija Štahan o crvenoj buržoaziju i ‘Velikom vođi’ Plenkoviću: “Vodstvo HDZ-a ponaša se kao da Berlinski zid još nije pao!“

HDZ je klijentelistička skupina, bez ideologije i bilo kakvog sadržaja – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, mladi analitičar Matija Štahan, koji je komentirao Plenkovićeve zadnje napade na medije i famoznu sjednicu predsjedništva vladajuće stranke: – Oni su tek privid demokrćanstva i suverenizma, a moglo bi ih se nazvati i demopoganima, u toj stranci podjednako ugodno osjećaju se i udbaši i tzv. ustaše!

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

HDZ je klijentelistička skupina, bez ideologije i bilo kakvog sadržaja – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, mladi analitičar Matija Štahan, koji je komentirao Plenkovićeve zadnje napade na medije i famoznu sjednicu predsjedništva vladajuće stranke: – Oni su tek privid demokrćanstva i suverenizma, a moglo bi ih se nazvati i demopoganima, u toj stranci podjednako ugodno osjećaju se i udbaši i tzv. ustaše!

Govorio je o sličnostima HDZ-a i Saveza komunista: – Sličnosti ima u unutarnjem ustroju i u mentalnim atavizmima ili zaostacima brojnih istaknutih članova HDZ-a, koji se danas, 2021. godine, ponašaju kao da Berlinski zid još uvijek nije pao!

“Cjelokupni HDZ može se usporediti s poznatom fotografijom patka ili zeca,” opisjuje vladajuću partiju mladi analitičar: “Tu Wittgensteinu omiljenu sliku, upotrijebio sam kako bih HDZ opisao kao stranku koja proizvodi iluzije o tome što ona jest, dok je, zapravo, perpetum mobile za održavanje na vlasti ili korporacija za proizvodnju privida o bivanju strankom.”

HDZ KAO ‘STRANKA FANTOM’ TEATAR SJENA ILI LAŽNI PROFIL NA FACEBOOKU!

Prividi koji se proizvode, često su međusobno isključujući – nastavlja Štahan: – Imali smo zeca Davora Ivu Stiera, kao prvaka demokršćanstva unutar HDZ-a, a imamo i patka, ministra Davora Božinovića, koji se afirmirao još u komunističkom sustavu. Pučanstvo i birači, koji gledaju na taj amalgam svega i svačega, mogu u tome, kao u testu Rorschachovih mrlja, vidjeti što god žele… Mnogi će prepoznati ono negativno i to će ih odbiti od HDZ-a, ali kako rezultati izbora pokazuju, još više njih će vidjeti nešto, što će im se svijdeti. Uzet će si taj jedan dijelić, jednu dimeziju tog multidimenzionalnog, a zapravo, bezsadržajnog kolektiva, kao što je HDZ, upisati neke svoje vrijednosti u taj dijelić i pretpostaviti da je čitava stranka takva, iako nije.

“Riječ je o fantomskoj stranci, stranci fanotomu,” slikovit je bio gost Bujice: “HDZ obuhvaća hrvatsko društvo kapilarno jer se njezini članovi prožimaju kroz sve moguće institucije, bilo da su u vlasništvu države ili nisu… Riječ je o kolopletu raznih vizija, od kojih ni jedna ne natkrivljuje druge, a sve su zapravo lažne i isprazne!”

Na opasku voditelja da mu se Plenkovićev HDZ čini kao neki lažni profil na Facebooku, gost odgovara: – Možemo reći da su oni i svojevrsni teatar sjena i ima puno metafora kojima bismo mogli opisati nepostojeću narav HDZ-a onkraj toga klijentelističkoga elementa, koji je uvijek prisutan. Ako odemo u grčku mitologiju, onda imamo mitskoga Proteja, božanstvo koje je opjevao Homer i mnogi drugi, a čija je značajka bila nepostojanost. On nije imao svoju stalnu pojavnost, nego se preobražavao iz jednog oblika u drugi. Otprilike tako nešto je i HDZ!

STIEROV ODLAZAK U VATIKAN ZNAČI DA NJEGOV POKUŠAJ PREOBRAŽENJA HDZ-a U DEMOKRŠĆANSKU STRANKU – NIJE UPSIO!

“Kad je potrebo u europskom kontekstu prikazati se slijednicom svih najsuvremenijih permisivnih lijevih ili liberalnih strujanja Bruxellesa i euroatlantskih organizacija i grupacija, HDZ će biti takav, a kada je potrebno obilježiti nekakav događaj iz Domovinskog rata, HDZ će biti u prvom redu. Kada je potrebno nazočiti Svetoj misi, HDZ je opet tu,” tvrdi Matija Štahan i zaključuje: “Ni jedno, ni drugo, ni treće ne određuje HDZ-ovu bit, osim jednu značajku toga pokrečućega mehanizma za održavanje na vlasti.”

Kada bi u samo jednoj rečenici morao definirati HDZ, rekao bih da je riječ o korporaciji koja prozivodi privide o bivanju stranka – kaže Šrahan i nastavlja: – Oni nisu ništa doli konglomerat međusobno isključujućih i nerijetko proturiječnih politika ili pseudopolitika privida pojedinih svjetonazora, koja postoji kao perpetum mobile za održavanje na ili pri vlasti i pri polugama moći hrvatskoga društva, koje često nije na vlasti nego u nekim zakulisnim dimenzijama.

Štahan smatra da se HDZ samo kiti demokršćanstvom: – To nije demokršćanstvo, to je nešto potpuno suprotono. Oni su postdemokratska i postkršćanska stranka. Postoje mnogobrojne sličnosti između HDZ-a i njihovih sestrinskih stranaka u kontekstu Europske unije, gdje druge demokršćanske stranke, također zagovaraju onakve politike ili antipolitike, kakave provodi i HDZ. Oni možda jesu demokršćanska stranka po tome što su se demokršćanske stranke danas preobrazile u Europi, ali nisu demokršćanska stranka po tome što te riječi doista etimološki i znače. Svoj demokratski aspekt oni su najjasnije, najizravnije izdali, blago rečeno, netransparentnim tretmanom dviju referendumskih inicijaziva iz prethodnog mandata – Istina o istanbulskoj i Narod odlučuje, čije su potpise na sumnjiv način prebrojali i potom uništili dokazne materijale, bez nazočnosti zainteresiranih strana. Riječ je o izigravanju demokratskih načela. Demokracija može postojati dok se ne zadre u neko stečeno leglo osobnog interesa, tada prestanu funkcionirati demokratski mehanizmi i tada se aktiviraju one stare, restriktivne sile, koje su djelovale uspavanima zadnjih trideset godina, ali kada zagusti, one opet stupaju na scenu. Što se tiče kršćanske provinijencija, ona je opet dovedena u pitanje upravo istim tim referendumskim inicijativama, koje upućuju na problematičnost nekih aspekata Istanbulske konvencije, nespojivih s kršćanskom antropologijom ili nekim judeokršćanskim pogledom na stvari – kako u društvu tako i u obitelji ili među ljudima.

Komentirao je odlazak Davora Ive Stiera za veleposlanika u Vatikan: – On je bio amblematska figura pokušaja preobražavanja HDZ-a u neku vrstu demokršćanske stranke, o čemu se višekratno očitovao, vrlo dobro definirajući slabe točke HDZ-a, kao što su klijentelizam i očuvanje dogovorne ekonomije iz pretdemokratskih vremena. Njegovo premještanje u Vatikan možemo protumačiti kao signal da njegova misija preobrazbe HDZ-a u stranku demokršćanskoga tipa nije uspjela!

PROTUDEMOKRATSKA SRŽ HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a i SDSS-a…

Što se krije ispod tzv. demokratske površine novopečenih elita, zanimalao je voditelja, a mladi analitačar je rekao: – Ispod površine se krije protudemokratska srž aktualne hrvatske političke elite i onih glavnih stranaka establishmenta – HDZ-a, SDP,a HNS-a, IDS-a i SDSS-a. Iako se one nominalno ili prividno služe demokratskim mehanizmima, zapravo samo žele očuvati svoju moć što netaknutijom i perepetuirati je što dalje u budućnost.

Štahan je posebno prokomentirao Plenkovićevo najnovije prozivanje medija, nakon prozivki za lošu reakciju na potres koji je pogodio Banovinu: – Ako se čvrsto želimo držati demokratskih načela slobodnoga društva, slobodnih građana i slobodnoga tržišta, što Hrvatska načelno ili deklarativno jest, onda bi odgovorni nositelji javnih funkcija trebali vrlo suzdržamo primijećivati kako se mediji odnose prema njima.

“U Hrvatskoj su mediji često ispostava političkih stranaka razno, raznih provinijencija i društveno-političkog establishment,” konstatira Štehan: “Riječ je o jednoj bari, umjesto da se radi o potpuno odvojenim dimenzijama kao što bi bio slučaj u nekom zdravijem društvu. Instrumentalizacija medija u političke svrhe, nije samo hrvatski slučaj, istome svjedočimo i na cjelokupnom zapadu… U Hrvatskoj je riječ o nesretnoj kombinaciji očuvanja statusa pretdomokratskih elita iz komunističkog vremena, stare nomenklature, tzv. crvne buržoazije i njihovih nasljednika.”

Bilo je zanimljivo vidjeti kako se premijer Plenković uznemirio kada su mediji doveli u pitanje učinkovitost državnih unstitucija, po pitanju sanacije potresom stradalih područja i protumačio to kao svojevrsnu demontažu države. Možemo se slobodno zapitati, s obzirom na uznemirenost premijera, jesu li ti temelji države zaista toliko labavi i klimavi da ih može ozbiljno rasklimati neki društveni potres, kao što je ovaj istinski, pravi potres, uništio loše temelje mnogih kuća i zgrada na području oko Siska i Petrinje – pita se Štahan i zaključuje: – Premijerovu zabrinutost možemo tumačiti, kao jedan trenutak lucidne samospoznaje…

BEZSADRŽAJNA HRVATSKA POLITIČKA ELITA LIŽE PETE STRANIM CENTRIMA MOĆI!

Šrahan je magistar komparativne književnosti, a voli Silvija Strahimira Kranjčevića: – Jedna se njegova pjesma svakodnevno uprizoruje u našem životu, a to je Gospodski Kastor… Ako je riječ o Gospodskom Kastoru i veselom psiću slugi, koji liže pete svojim gospodarima, onda ne možemo reći da postoji samo jedan u ulozi gospodara ili samo jedan u ulozi psića, nego je riječ o bezsadržajnoj hrvatskoj političkoj eliti, koja simbolički liže pete stranim centrima moći i duhu vremena koji nameće nove vrijednosti, ne nužno kompatibilne htijenjima hrvatskog naroda.

Nakon Tuđmanove smrti, primijetit ćemo kako je bezsadržajnost pod krinkom opredjeljenja, postala pravilo, a snažno ideološko opredjeljenje iznimka u HDZ-u – analizirao je Matija Štahan: – Jedino u mandatu Tomislava Karamarka kao predsjednika stranke, HDZ pokazao čvrsto zauzimanje nekih svjetonazorskih pozicija, dok je u svim ostalim slučajevima, bio tek plutajući označitelj ili pojam u koji se mogu upisati bezbrojni sadržaji.

Mnogi se danas pozivaju na dr. Franju Tuđmana, a Štahan je to nazvao ‘retuđmanizacijom’: – Čak je i Arsen Bauk, prije nekoliko godina izjavio kako će u svojem saborskom uredu postaviti sliku Tuđmana kao partizanskog oficira, u generlaskoj unirformi! Moja teza je da je retuđmanizacija koju proživljavamo, od, zapravo, nova detuđmanizacija! Svi dionici političkoga života, ili gotovo svi, pozivaju se na jedan izdvojeni aspket Tuđmanove ostavštine i njegove ličnosti, njegove politke, ali oni međusobno nisu kompatibilni. Tomislav Karamarko je krenuo u misiju retuđmanizacije HDZ-a i Andrej Plenković, koji je oprečan Karamarku, hvali se kako je HDZ pozicionirao upravo tamo gdje ga je Franjo Tuđman želio staviti. Riječ je o proizvoljnom uzimanju različitih aspekata, međusobno proturiječne, duge Tuđmanove biografije i njihovom proglašavanju univerzalnim znakom valjanosti i tuđmanizmai koji nas onda legitimira za upravljanje njegovom strankom. Ako bih ja morao od svih tih Tuđamanai koji su postojali; Tuđmana generala u JNA, Tuđmana disidenta, Tuđmana proljećara, Tuđmana zatvorenika, Tuđmana pjesnika, Tuđmana ratnog i povijesno-političkog teoretičara, Tuđmana ustanovitelja demokratskih institucija Hrvatske, Tuđmana utemeljitelja HDZ-a, Tuđmana pobjednika u ratu i Tuđmana suverenista, birati koji je od svih tih elemenata ključan i koji odražava srž Tuđmanovog djelovanja i po čemu bi on bio bitan i nama danas 2021. godine a koji su već zastarjeli za hrvatsku stvarnost, onda bih odabrao upravo taj suverenistički nerv.

RETUĐMANIZACIJA JE NOVA DETUĐMANIZACIJA!

Tuđmanovo upravljanje državom, od upravljanja svih njegovih nasljednika, razlikovao je upravo suverenizam i borba za vlastite, nacionalne vrijednosti,” napominje Štrahan, koji je vrlo kritičan prema Plenovićevom ‘novom suverenizmu’: – Pojam novog suverenizma jako me podsjeća na ono što je Ivo Josipović nazvao ‘novom pravednošću’. U svojoj srži, riječ je o besmislici jer to su pojmovi koji pretendiraju biti apsolutnima, pojmovi koji imaju neki svoj smisao i koji se ne bi trebali mijenjati iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, iz konteksta u kontekst. Nešto što je bilo pravedno prije 20 godina, pravedno je i danas i bit će pravedno i za sto godina, slično je i sa suverenizmom. Reći da je nešto ‘novi suverenizam’ ili ‘nova pravednost’ može ili ne značiti ništa ili značiti da je to potpuna suprotnost suverenizmu i pravednosti.

SLOBODAN PROSPEROV NOVAK PUPOVCA NAZVAO ‘NAVODNIM LINGVISTOM’ I PORUČIO: “Hrvatski jezik ne određuju ni Milošević ni Pupovac, a čuva ga Hrvatska vojska!“

U Bujicu se iz Gradca kod Makarske, uživo javio ugledni hrvatski književnik, Slobodan Prosperov Novak. U vikendicu na moru otišao je usred zime, zato što u stanu, u središtu Zagreba, koji je stradao u potresu, još nema grijanje i obnova mu, kao i mnogima drugima – kasni. Složio se s voditeljem Bujice da se u javnost sada namjerno plasiraju rasprave poput one o Baniji ili Banovini, kako bi se skrenula pozornost s velikih problema, s kojima se vlast susrela nakon strašnog potresa kod Petrinje: – Došlo je do totalnoga medijskoga i informacijskoga kaosa i meni se čini da bi se možda na tom primjeru moglo pokazati kako se kod nas stvaraju afere, koje zagađuju hrvatski duhovni okoliš.

“Hrvoje Klasić, onaj notorni nastavnik s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, rekao je da se tu dogodilo nešto što je pohrvaćenje nečega vezanoga za Srbe. On, dakle, smatra da je netko pohrvatio jedan geografski termin u Hrvatskoj. Došlo je do veselja priučenih lingvista, čak i u slučaju Milorada Pupovca, koji je to, navodno i profesionalno. Došlo je do veselja kad im se pružila prilika da govore kako postoje dvije riječi za jednu stvar. Milošević kaže da jedva čeka vrijeme kad će Banovina i Banija biti jedini problem i kaže da je za Baniju. Onda Pupovac kaže da Banija ima dugu uporabu… Imala je, dragi moj, ali je više nema,” poručio je Prosperov Novak šefu SDSS-a pa mu onda očitao pravu lekciju: “Termin Banovina izabrana je u javnu upotrebu ’91. godine i ta se stvar u zemlji mora poštovati! Mene čudi da hrvatska vlast to ne zna poštovati i dopušta ovakve šumove u komunikaciji. U velikom akademijnom riječniku od tridesetak svezaka, već 1880. godine, u prvom svesku, koji je od a do slova b, navode obje riječi, ali kod riječi Banije piše: “Vidi pod Banovina!” Onda pod Banovina piše ono što piše kod starih pisaca, navode se primjeri… Podijeliti ljude oko jezika, mene to podsjeća na Vučićevu Srbiju i njegove obožavatelje! To je isto kao kad Vučić i njegovi, u Srbiji stalno govore Republika Kosovo i Metohija, a sav ostali svijet govori Kosovo i to postaje normalno. To su geografski dubleti koji su opasni. Ta dva čovjeka koji sudjeluju u vlasti – i Milorad Pupovac i Boris Milošević, se poigravaju s vrlo opasnim temama! Oni smatraju da jezik nije ozbiljna tema, no, jezik je, na njihovu nažalost, ozbiljna tema, ne zato što ga se manipulira. Uzmite samo u Srbiji manipulaciju s riječju Bunjevac za Hrvate, gdje se riječ bunjevački Hrvati ne smatraju za dvije riječi nego za dva pojma. Bunjevci su po tamošnjim manipulacijama, neki drugi Hrvati, koji nisu baš Hrvati jer su oni vezani s Jugoslavijom, itd… Nije jezik nešto što bi trebalo preskočiti i reći da je sve to jedan jezik. Što se tiče Banije i Banovine, to je Hrvatska i hrvatski jezik, a njega, srećom, ne određuju ni Pupovac ni Milošević!”

UGLEDNI HRVATSKI KNJIŽEVNIK NARUGAO SE NAZIVU ‘REPUBLIKA SRPSKA’: “Zemlja koja se zove po pridjevu, ne treba ni postojati, to je sprdačina!”

Danas hrvatski jezik ne čuvaju samo lingvisti, jer kad bi ga čuvali samo lingvisti, onda bi ga čuvao Milorad Pupovac – nastavio je ugledni književnik u istom tonu: – Čuvaju ga ratni zrakoplovi, graničari, Hrvatska vojska i to je notorna stvar! Osim toga, u Hrvatskoj su regije mijenjale imena kroz povijest. Zamislite da ntko Dubrovnik počne zvati Ragusa… Ti dubleti naprosto nisu dopustivi! Može netko govoriti Švajcarska ili Švicarska, ali u hrvatskoj službenoj upotrebi je Švicarska!

Zaključio je s još jednom porukom Pupovcu: – Dosjetka, koju je Milorad Pupovac danas rekao za zagrebačku Knežiju, da je netko napisao da ‘Knežija nikad neće biti Kneževina’, to me podsjeća na onaj slavni natpis iz rata ‘Osijek nikada neće biti Ocek’… To je ružno i mislim da bi vlast trebala reagirati, a ako to ne učini, onda je nesposobna!

Naš hrvatski jezik je političko pitanje upravo zbog Pupovca i njemu sličnih – smatra Slobodan Prosperov Novak.

A što ugledni književnik misli o nazivu ‘Republika Srpska’ – zanimalo je voditelja Bujice. Prosperov Novak: – Tzv. RS je nastala kao Republika Srpska Bosne i Hercegovine. Onda je netko nepoznat, obrisao Bosne i Hercegovine i ostala je ‘Republika Srpska’. U naslovu ‘Republika Srpska’ postoji jedna gotovo parodija, sprdačina sa imenom Hrvatska! To je njima dublet po zvuku, samo su se prevarili; Hrvatska je imenica, a srpska je pridjev. Hrvatska je kao Engleska, kao Francuska, nisu to pridjevi… A ovo je pridjev! Zemlja koja se zove po pridjevu, doista ne traba postojati!

BUJICA

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x