Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SPAŠAVANJE BAKIRA: Dok je Reisa živog naši lopovi mogu mirno spavati

POSLIJE SDA POTOP

Zaštitničko istupanje reisa Huseina Kavazovića koje je iskazao povodom aktuelnih hapšenja i prtivaranja trojice političkih funkcionera u Sarajevu nije uopće iznenadilo javnost. To je postao reisov adet. On tako brani Bošnjake od navodne harange i progona. Tako je postupio i u slučaju hapšenja i pritvaranja Fadila Novalića, kao što je javno u svojim govorima osuđivao državnu javnu tužiteljicu Gordanu Tadić za pristrasnost i zataškavanje istraga o ratnim zločinima nad Bošnjacima. Ako su mu Amerikanci dali za pravo stvaljajući tužiteljicu na crnu listu, sud ga je demantirao u slučaju Novalića jer je osuđen za korupciju u aferi „Respiratori“.

POSLIJE SDA POTOP

Na svu sreću isti dan kad je se oglasio reis Kavazović svojim dušebrižnikim statusom na Facebooku uhapšen je brat državnog javnog tužioca Milanka Kajganića. Tako da je Reisu izbijen adut iz ruku kako se samo progone i hapse Bošnjaci, jer tužilac nije Bošnjak.

Ali, imao Reis adute i argumente za svoje istupe ili ne, oni kao takvi, puni brige za Bošnjake, postižu svoj efekat i cilj, a to je dovraćanje i demoraliziranje ljudi u pravosudnim institucijama da rade svoj posao. Veoma je teško raditi pod takvim pritiskom da riskirate etiketu antibošnjačkog elementa. Tim prije što vas atmosfera linča kakva vlada u režimskim medijima navodi na pomisao da biste mogli i sami postati žrtva ukoliko vas „uzmu na zub“, a da vas pri tom neće imati ko braniti. Na fonu toga režimski mediji šire psihozu među masama da je poslije „nastupio potop“, da je ova „oktroirana vlast“ kratkog vijeka, te da je neminovan povratak SDA na vlast.

TROJKINE NAMIGUŠE

Iako se lideri Trojke, Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković, sustežu komentirati ovakve istupe bošnjačkih prvaka, simulirajući predanost ozbiljnim (državnim) obavezama i poslovima koje su preuzeli, njihov takav ignorantski odnos također ohrabruje huškače i medijske kerbere da razjaruju mase protiv aktuelne vlasti. Za sada je glavna meta Konaković koji je najavljivao hapšenja zbog korupcije. Od Forte se nije ni očekivao neki fajt, važno je da je on ostvario svoje karijerističke snove, dok se to svakako očekivalo od Konakovića i Nikšića. Međutim, i oni pucaju od samozadovoljstva da su upće uspjeli formirati vlast i zasjesti u fotelje. Mediji koji su ih podržavali u kampanji kao opozicju režimu uočavaju ovakvo njihovo ponašanje i polahko se distanciraju od nih. Vrlo mali broj medija, mogu se prebrojiti na prste jedne ruke, stoji iza Trojke. I ti njihovi odabrani mediji, na žalost, ne uspijevaju parirati režimskim medijima ni u jednom segmentu propagande.

Pored toga loš izbor kadrova od strane Trojke ohrabruje pristalice SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića koji kaže da je “SDA je u odnosu na sljedeće stranke kao jedan košarkaš iz NBA lige u odnosu na nekog prosječno visokog građanina. Ostale stranke su nam do pasa, neke i do koljena”.

Ponašanje nedoraslih kadrova Trojke, poput Denisa Bećirovića i Benjamine Karić, pokazuje da oni imaju kompleks manje vrijednosti u odnosu na kadar SDA, te stoga poput „namiguša“ dodvoravaju i „Kurti i Panti“ kako izbjegli mogućnost da budu meta njihovih režimskih medija i botova. Osim što Nikšić i Konaković sve to toleriraju, pa čak iskazuju razumjevanje za njihovo takvo ponašanje, oni osobnim ignorantskim odnosom prema istinskim pregaocima koji su doprinjeli da dođe do promjene vlasti možda čine gore stvari od ovih „namiguša“ jer su nesvjesni da bez podrške intelektualca i medija postaju „glineni golubovi“ . Takvima im niko ne može pomoći osim dragog Boga.

A borba protiv korupcije? Ma hajte, molim vas, dok je Reisa živog naši lopovi mogu mirno spavati.

Izvor: TBT

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x