Kontaktirajte nas na:

Politika

SONJA BISERKO: U Skupštini Srbije će biti sve sami obožavatelji ratnih zločinaca

Sve ukazuje na to da će odnosi u regionu i dalje biti napeti i da nema prostora za nadu da će se stvari kretati na bolje

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Sonja Biserko

Činjenica je da su se na izbornim listama nalazili ratni huškaši i haški osuđenici jasno ukazuju na moralni pad i neosjetljivost prema žrtvama Miloševićeve politike od koje se, nažalost, još gotovo niko nije distancirao, ocjenjuje za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, u odgovoru na pitanje kako će se buduća vlast i sastav Skupštine Srbije odraziti na suočavanje sa ratnom prošlošću i stepen nacionalizma u društvu.

Novi sastav Skupštine, dodaje sagovornica Danasa, ne ohrabruje da će na tom planu biti napretka.

– Kako glavnu ulogu i monopol u tom procesu ima država i nacionalne elite, a u funkciji navodne zaštite identiteta srpskog naroda, prostor koji se otvorio za dijalog o prošlosti neposredno poslije 2000. godine, dolaskom naprednjaka zatvoren je, kao i svaka mogućnost za objektivizaciju nedavne prošlosti. Srpske elite ni jednog momenta nisu pomjerile svoje stanovište kada je riječ o odgovornosti za ratove devedesetih, posebno nakon što je i Rusija snažno stala iza njega – ističe Biserko za list Danas.

Prema njenim riječima, u obradi prošlosti srpska elita ne polazi od bilansa, odnosno od činjenice da je nacionalni projekat završio u zločinu. Umesto pravljenja bilansa, srpska elita je, napominje Biserko, u fokus svojih prioriteta stavila relativizaciju odgovornosti i negiranje rada Haškog i drugih sudova koji su u velikoj meri objelodanili primarnu odgovornost Srbije za brutalni raspad Jugoslavije.

– Njena nespremnost da se okrene sebi dovelo je do toga da je njena sadašnjost ispunjena porazima, frustracijama i poniženjima. Tokom posljednjih decenija Srbija je izgubila temelj na kome gradi svoje dostojanstvo i samopoštovanje. Koncept tranzicione pravde nikada suštinski nije prihvaćen, niti je za to usvojena strategija koja bi društvo vodila ka prevladavanju prošlosti. Umjesto toga nastavljen je kontinuitet sa nacionalizmom odnosno projektom koji je davno definisan, a koji je Milošević spremno prihvatio. Sve ukazuje na to da će odnosi u regionu i dalje biti napeti i da nema prostora za nadu da će se stvari kretati na bolje. Proces suočavanja je transgeneracijski i prema tome, fokus bi trebalo da bude na novim generacijama – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Đorđo Žujović, član LDP-a, ističe za Danas da pošto su se u skupštini našli sve sami obožavaoci ratnih zločinaca i pripadnici škole negiranja ratnih zločina, jasno je kako će uticati na suočavanje sa ratnom prošlošću.

„Vučić i Dačić kao stari đaci svojih bolesnih učitelja i novi izdanak lažnog srpskog patriotizma Šapić, to je najbolje ogledalo svega što se u Srbiji danas događa, a pošto su do juče nosili majice sa Šešeljevim likom, pravili skupove podrške Karadžiću i Mladiću ili se grlili sa Šljivančaninom, onda i ne treba neki odgovor. Vučić je ispunio svoj san, napunio je Skupštinu ljudima po svojoj mjeri, poslušnim i bolesno ambicioznim“, kaže sagovornik Danasa.

Međutim, dodaje Žujović, Vučić je uradio i ono što je bilo njemu veoma važno – očistio je Skupštinu od svakog glasa koji ne bi da čuje „većinska Srbija“, a jedan od tih glasova je i suprotstavljanje politici veličanja ratnih zločinaca. „A da li će se ikad više takvi glasovi naći u Skupštini? Bojim se nikad više, naprotiv. Teško će se i u javnosti čuti“, zaključuje Đorđo Žujović za beogradski list Danas.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x