Kontaktirajte nas na:

Preporuka

ŠOLJIĆ: Herceg-Bosna je formirana jer je postalo jasno da Hrvate nitko neće braniti

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače održana je svečana akademija povodom 28. obljetnice utemeljenja Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a njoj su govorili Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB i ratni ministar obrane HR HB, dr. Antonio Sesar, predsjednik Sabora HZ HB, dr. Miroslav Tuđman, zastupnik u Hrvatskom saboru i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

ČOVIĆ: Onima koji osporavaju Herceg-Bosnu, šaljemo poruku da BiH nema i neće je biti bez Hrvata

Svečanosti su nazočili brojni hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH, branitelji te javni djelatnici iz svih sfera života.

ŠOLJIĆ: Herceg-Bosna je formirana jer je postalo jasno da Hrvate nitko neće braniti

Ratni ministar obrane HR HB Vladimir Šoljić kazao je kako prepuna „Kosača“ najbolje svjedoči o tome što za Hrvate u BiH znači Herceg-Bosna. Ističe da Hrvati duguju zahvalnost legalnim i legitimnim političkim predstavnicima koji su donijeli važnu odluku o utemeljenju HZ HB.

„18. 11. 1991. velikim je slovima upisan u povijest hrvatskog naroda jer su se taj dan dogodila dva iznimno važna događaja. Prvi je pad Vukovara, a drugi je osnivanje HZ HB.“, rekao je Šoljić.

Napominje da su ta dva događaja različita, ali duboko povezana jer, kako kaže, da nije bilo događaja koji su prethodili padu Vukovara ne bi ni bilo potrebe formirati HZ HB.

„Nažalost, zbog sotonizacije Herceg Bosne i falsificiranja povijesti mi i u ovako svečanim prigodama moramo ponavljati notorne istine o razlozima osnivanja HZ HB“, rekao je Šoljić.

Dodaje da je Herceg Bosna osnovana u trenutcima kada je rat u Hrvatskoj bjesnio i kada je bilo izvjesno da će se on prenijeti u BiH. Također, podsjeća da su tada Srbi i Muslimani tada već imali formirane sustave obrane.

„Kod Srba je to bilo formiranje Srpske autonomne oblasti, a kod Muslimana osnivanje Patriotske lige koju su oni zvali Vojskom za obranu Muslimana“, rekao je Šoljić dodajući:

„Formiranje HZ HB dogodilo se u trenutcima kada je JNA, potpomognuta srpskim i crnogorskim rezervistima, napravila zločin i razorila hrvatsko selo Ravno. Tada je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović, izjavio da to nije naš rat. Bilo je jasno da Hrvate nitko ne želi i neće braniti“, rekao je predsjednik GV HZ HB.

Šoljić drži da je Hrvatima tada jedino preostalo formirati Herceg Bosnu i organizirati se u samoobrani.

„Herceg Bosna nije osnivana radi rušenja i razgradnje BiH i nije ni malo zločinačkija od onih koji nas tako nazivaju, Da je tomu tako svjedoči i činjenica da su hrvatski zastupnici u Skupštini BiH bili prevaga u donošenju odluke o neovisnosti, a hrvatski birači kod uspješnosti referenduma“, Istaknuo je Šoljić.

Napominje da je HVO prvo obranio prostore na kojim Hrvati čine većinu, ali je u značajnoj mjeri bio prisutan i ondje gdje Hrvati nisu bili većina.

„HVO je napravio najmanje zločina od sve tri vojske u BiH: Također HVO je napravio daleko manje progona nego što je to činjeno Hrvatima na područjima gdje su bile prisutne VRS i Armija BiH“, rekao je Šoljić.

Ratni ministar obrane HRHB podsjeća da su jedino Hrvati u BiH prihvaćali sve mirovne inicijative, bez razlike radi li se o domaćim ili međunarodnim inicijativama.

„U neravnopravnoj borbi i specijalnom ratu koji se vodi protiv Hrvata u BiH nama je potrebna pomoć Hrvatske na način kao što to radi sadašnje vodstvo RH. Mi nikada ne tražimo da to bude tako da se miješaju u unutarnje stvari u BiH, niti oni to čine“, smatra Šoljić.

On je mišljenja da se u BiH možda konačno treba ostaviti prošlosti i ostaviti je povjesničarima i pravosuđu, a političari bi se trebali dogovoriti kako stvoriti trodijelnu državu triju jednakopravnih naroda.

„Uzore ne treba tražiti daleko, a imamo ih kod nas, u Europi. To su Belgija i Švicarska. Očekujem da će narod u tom pogledu dati podršku legalnim i legitimnim predstavnicima Hrvata, ali i drugih naroda u BiH”, kaže Šoljić.

U odluci o osnivanju HZ HB naglašeno je da će ona poštivati demokratski izabranu vlast Republike BiH sve dok postoji državna neovisnost BiH u odnosu na bivšu, ili svaku drugu, Jugoslaviju.

SESAR: Formiranjem HZ HB Hrvati prvi puta postali politički faktor

Kratki osvrt na povijest Herceg Bosne dao je i dr. Antonio Sesar, predsjednik Sabora HZ HB, koji je bio maloljetni dragovoljac Domovinskog rata.

Sesar je dodao da je prije devet dana obilježena 30 obljetnica rušenja Berlinskog zida što simbolizira rušenje tiranije i ponovno rađanje slobode.

Istaknuo je da je hrvatski narod pad Berlinskog zida dočekao nakon gušenja ideja Stjepana Radića i Hrvatskog proljeća.

„Pred sami kraj zajedničke države Hrvati se okupljaju oko HDZ-a, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom .To je bio pokret temeljen na suverenosti i nezavisnosti s ciljem pristupanja euroatlantskim integracijama“, rekao je Sesar te dodao:

Nakon što je HDZ BiH dobio apsolutnu podršku na demokratskim izborima u SR BiH njegovi politički predstavnici 25. siječnja 1992. glasuju za odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti BiH i pozivaju hrvatski narod da daju podršku na referendumu 1. ožujka. 1992.“, istaknuo je Sesar.

On ističe da je jasno da bez takve politike ne bi bilo neovisne i cjelovite BiH.

-Par mjeseci ranije, 18. 11. 1991., politički predstavnici Hrvata u BiH donijeli su odluku o uspostavi HZ HB kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u BiH, u skladu s tadašnjim ustavnim rješenjima o mogućnosti formiranja zajednica općina, dodaje Sesar.

On pojašnjava da su se na današnji dan 1991. godine Hrvati u BiH deklarirali kao politički narod i kao subjekt pregovarali o svojoj poziciji i pravima.

„Osnivanje HZ HB, u tim okolnostima, bila je priprema za obranu od agresije i borbu protiv tiranije. U isto vrijeme to je bila borba za slobodu mirovnim rješenjem, u skladu sa Cutileirovim planom“,am rekao je Sesar.

Sesar smatra da se formiranje HZ HB može smatrati i kao kontinuitet naših nastojanja, od Petra Bakule i Paškala Buconjića, pa sve do politike HNS-a i naših nastojanja za vraćanjem u zapadni kulturno-civilizacijski krug iz kojega smo, kako kaže, istrgnuti prije 5. stoljeća.

-Taj kontinuitet u našem vremenu znači pristupanje u EU i NATO savez. Taj put će biti suočen s brojnim izazovima; geopolitičkim, sigurnosnim i gospodarskim. Migrantske krize, demografija i depopulacija, promjene i socijalna nejednakost pojmovi su koji će prevladati u javnom diskursu kod nas, ali i u većini drugih zemalja.

Sesar se upitao imamo li mi danas hrabrosti, odgovornosti i znanja za izgradnju pravednog sustava i sretnog društva u kojem će pojedinci i narodi biti ravnopravni.

„Mogu će je samo ako je kriteriji izvrsnost, kroz dijalog, suradnju, i izgradnju mostova. Ovo je naša zemlja, od Kulina bana do današnjih dana, ona je korijen naše kulture i tradicije. Ako se za nju ne borimo jesmo li vrijedni svog imena i svog nasljeđa. Ustrajmo tu i ostanimo tu“, naglasio je predsjednik Sabora HZ HB.

TUĐMAN: Alija nije prihvatio ponudu da Hrvatskka, Srbija i BiH zajedno proglase nezavisnost

U prošlom tjednu objavljena je knjiga prof. dr. Miroslava Tuđmana „Haaški krivolov – analiza dokaza o ciljevima zajedničkog zločinačkog poduhvata u predmetu IT 0474. Tuđman je u Kosači održao predavanje na temu „Herceg-Bosna i novi europski poredak.

On je mišljenja da je 18. 11. 1991. godine vrlo važan datum jer su se dogodila dva događaja, s istom porukom i s istim učincima; pad Vukovara i formiranje HZ HB.

„Formiranje Herceg-Bosne i HVO-a imalo je učinak u zaustavljanju agresije jugo-komunističke vojske na BiH i hrvatski narod u BiH, ali je isto tako zaustavljeno komadanje Hrvatske i potencijalni proboj JNA u Dubrovnik, Zadar i Split“, rekao je Tuđman.

Zastupnik u Hrvatskom saboru i prvi ravnatelj Hrvatske izvještajne agencije (HIS) smatra da je formiranje Herceg-Bosne poslalo političku poruku da Hrvati u BiH neće odustati od svoje slobode i da će odlučivati o svojoj sudbini.

„Sloboda i samostalnost samo 50 posto ovise od volje i želje naroda, a 50 posto od međunarodnih okolnosti“, rekao je Tuđman.

Napominje da se te međunarodne okolnosti vrlo rijetko mijenjaju, a to se prema prof. Tuđmanu u 20 stoljeću zbilo tri puta; nakon okončanja I. i II. svjetskog rata te nakon pada željezne zavjese.

„Moramo biti svjesni da zakonitosti u međunarodnom poretku odgovaraju zakonitostima u prirodi. To je nešto što određuje sudbinu i budućnost mnogih naroda. Trebamo biti svjesni da nisu svi željeli te promjene jer je to nužno značilo i promjenu ravnoteže u međunarodnim odnosima i zbog toga su oni bili protiv raspada Jugoslavije“, ističe Tuđman.

On je citirao tadašnjeg britanskog ministra vanjskih poslova Douglasa Hogga koji je kazao da je Jugoslavija jedini okvir unutar kojega je moguće zadržati mir među balkanskim plemenima.

Kaže da je Franjo Tuđman jedini povjesničar koji je još 1968. godine predvidio svijetlu budućnost malih naroda koji neće biti dijelom jednoga ili drugoga bloka nego je njihova budućnost unutar zajednice suverenih i samostalnih država.

Miroslav Tuđman je obznanio da je hrvatsko i slovensko vodstvo predlagalo Aliji Izetbegoviću, odnosno njegovim predstavnicima Adilu Zulfikarpašiću i Muhamedu Filipoviću odlaganje objavljivanja proglasa o samostalnosti, ako bi zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom to isto učinila BiH.

„Predsjednik Tuđman je tada rekao da će Hrvatska biti spremna odložiti proglašenje svoje odluke o suverenosti samostalnosti, od 25 lipnja, ako bi se i BiH pridružila da zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom istog dana proglasi suverenost. Izetbegović je to odbio i on je nakon toga, u somom mjesecu 1991. sklopio historijski sporazum sa Srbima. Znači, kalkulirao je s opcijama“, rekao je Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Tuđman je podsjetio na mišljenje Badinterove komisije za BiH koja je kazala da pravo naroda na samoodređenje ne može dovesti do promjene granice kakve postoje u trenutku neovisnosti, osim ako bi postojao suprotan sporazum zainteresiranih strana.

„Na djelu su bile tri oprečne koncepcije BiH; unitarna, koji su zagovarali Muslimani. Srbi su zagovarali ostanak u Jugoslaviji ili državnu zajednicu sa Srbijom. Hrvatska politika i HZ HB zagovarala je federaciju tri entiteta tako da je to bilo jedino racionalno rješenje krize, ali nažalost do toga nije došlo“, rekao je Miroslav Tuđman dodajući da je prvi hrvatski predsjednik još 1992. zagovarao da NATO izvrši udar na agresora na BiH što bi prisililo zaraćene strane na donošenje rješenja mirnim putem“, rekao je Tuđman.

Dodaje da treba otvoreno kazati kako je Bil Clinton, bivši predsjednik SAD-a, tri tjedna nakon inauguracije primio Aliju Izetbegovića te mu je tom prilikom kazao kako je protiv Vance-Owenovog plana te kako će podržati muslimansku politiku u BiH.

„Clinton je kazao da je to učinio kako se više ne bi govorilo da Amerika u cijelom svijetu ratuje protiv muslimana“, napomenuo je Tuđman.

Tuđman naglašava da na Washingtonski i Daytonski sporazum treba gledati kao na kompromis između SAD-a i europskih saveznika. Ističe da je konstanta međunarodne politike da ne podržava pokrete koji zahtijevaju autonomiju i neovisnost jer takve težnje narušavaju trenutne odnose u međunarodnom poretku. (primjer Katalonije, Škotske, i kurdskog pokreta za neovisnost).

Tuđman drži da je presuda hercegbosanskoj šestorci u Haagu u mnogome bila određena međunarodnim odrednicama jer se kroz odnos unutar suda može vidjeti kolebanje oko prihvaćanja ili neprihvaćanja tzv UZP-a. Ističe da se iz presude vidi da oni dokumenti koji su prihvaćeni, a u suprotnosti su s optužnicom, uopće nisu razmatrani u konačnoj presudi.

-To su oni odnosi koji se reflektiraju na budućnost tronacionalne BiH, ali i zahtjeve za nezavisnost drugih autonomnih pokreta u Europi, rekao je Tuđman.

Zastupnik u Hrvatskom saboru kazao je da unitaristička i hegemonistička bošnjačka politika, nasuprot srpske separatističke, vodi rastakanju i kraju BiH.

„BiH ima budućnost kao zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda s takvim ustrojem koji garantira opstojnost hrvatskog naroda. Paradoks je da su jedino Hrvati, kao najmalobrojniji narod, garancija opstojnosti BiH pod uvjetom da se Hrvatima i ustavno i stvarno zagarantiraju opstojnost i ravnopravnost. To je bila i ostala zadaća HZ HB, i to je jedina politika koja se treba voditi kako bi Hrvatski narod mogao opstati u Herceg Bosni i BiH“, zaključio je Tuđman.

ČOVIĆ: Onima koji osporavaju Herceg-Bosnu šaljemo poruku da BiH nema bez Hrvata

Predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović, kazao je kako utemeljenje HZ HB nije bio hir, nego krik, kako bi se očuvalo ono što je bilo ugroženo; život, hrvatski dom i domovina.

„Herceg Bosna je bila prkos i vrlo jasan odgovor onima koji se nisu pripremali 1991 i 92. pa nisu kroz institucije političke vlasti mogli odgovoriti ni na jedno iskušenje koje je dolazilo iz derventsko-brodskog kraja, Ravnog, a onda i diljem BiH“, rekao je Čović i dodao:

-Možemo biti ponosni što smo Hrvati i što smo se organizirali kroz HR HB te da možemo skrbiti o svom narodu,uz sve žrtve koje su podnesene, rekao je Čović dodajući da je Činjenica da su se Hrvati očuvali tamo gdje je bilo institucija HZ i HR HB, a gdje je nije bilo Hrvata danas gotovo i nema, rekao je Čović.

Predsjednik HNS-a ističe da na isti način i sada treba odgovarati onima s kojima Hrvati dijele BiH.

„Opet vrlo jasno, dostojanstveno, ponosno; ne savijajući glavu, jer ni jedan od vas ovdje nema razloga savijati glavu pred bilo kim. Pred bilo kakvim promišljanjima o onome što jesmo kao narod i kao HZ HB, uz različite atribute koji se znaju povremeno pridodavao“, rekao je Čović i dodao:

-Šaljemo im poruku: ne bude li Hrvata kao konstitutivnog naroda, niti je bilo, niti će biti BiH, rekao je Čović.

On je poručio da HNS radi na temeljima Herceg-Bosne i okuplja političko biće u BiH kako bi hrvatski narod bio ravnopravan s druga dva naroda na svakom pedlju BiH.

„Sve oo što je urađeno u HZ i HR HB ugrađeno je u anekse Daytonskog i Washingtonskog sporazuma i neka to bude odgovor svima onima koji kalkuliraju o tome što je Herceg Bosna“, ističe Čović.

Čović dodaje da hrvatski narod u BiH mora ostati jedinstven i u ovim trenutcima kada se sa svih strana pokuša izigravati politička volja naroda te kada rezultati izbora nisu implementirani.

Izvor: HMS

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

Novi zakon: Zbogom komentarima čitatelja ispod članaka, izdavači odgovaraju i za oglase

Predloženi zakon postao je vrlo nepopularan kod zainteresirane javnosti, posebno medijskih kuća, već u procesu javnog savjetovanja

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek očekuje kako će se prijedlog novog Zakona o elektroničkim medijima za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici. Nakon toga zakonski prijedlog bit će upućen u Sabor, kako doznajemo, u redovnu proceduru – u dva čitanja. A što se čekalo više od pola godine nakon što je Zakon o elektroničkim medijima prošao proces javnog savjetovanja još početkom ožujka?

– Nacrt prijedloga zakona prošao je javno savjetovanje koje je trajalo do 5. ožujka i slijedom okolnosti izazvanih pandemijom nije bio upućen ranije u daljnju proceduru. Predloženim Zakonom o elektroničkim medijima u nacionalno zakonodavstvo RH transponirat će se odredbe revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama u pogledu promjenjivog stanja na tržištu – poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

Predloženi zakon postao je vrlo nepopularan kod zainteresirane javnosti, posebno medijskih kuća, već u procesu javnog savjetovanja tijekom kojeg je upućeno više od 600 primjedbi, odnosno prijedloga poboljšanja zakona, od čega su brojni prijedlozi odbijeni u cijelosti. Neki od njih za medijske izdavače bili su od krucijalne važnosti.

Ograničenja medija

– Predloženi novi Zakon o elektroničkim medijima znatno se razlikuje od aktualnog te je općenito ocjena Udruge novinskih izdavača HUP-a da se njime u cijelosti znatno otežava rad pružatelja elektroničkih publikacija. Time se zapravo ugrožava sloboda i neovisnost medija, što i jest njihova primarna zadaća u skladu s odredbama Zakona o medijima. Zakon o medijima propisuje što sloboda medija znači, koja je uloga medija i koja su ograničenja medija.

Ta ograničenja su s ovim prijedlogom izmjena Zakona o elektroničkim medijima znatno pooštrena. Primjena zakona proširena je na pružatelje elektroničkih publikacija kroz više odredbi, što do sada nije bilo, pa je teško procijeniti kakav će to utjecaj imati na pružatelje elektroničkih publikacija i što to znači za medije.

Najveći problem izdavači vide u propisivanju odgovornosti izdavača za komentare i u iznimno rigidnim prekršajnim odredbama. Naime, prvi se put izrijekom propisuje odgovornost izdavača za komentare čitatelja, što bi posljedično moglo dovesti do tužbi radi naknade štete neovisno o odredbama Zakona o medijima – kažu u Udruzi novinskih izdavača.

Bez jasne definicije

Naime, člankom 93. Zakona o elektroničkim medijima predlaže se “odgovornost pružatelja elektroničkih publikacija za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik”. Drugim riječima, urednici i vlasnici medija mogu biti kažnjeni i zbog nekog rasističkog komentara ili, primjerice, zbog komentara koji potiču na nasilje, a koji se objavljuju ispod novinarskih tekstova na portalima, a najčešće to čine anonimne osobe.

Za kršenje odredbi iz članka 93. predviđa se kazna u rasponu od 100 tisuća do milijun (!?) kuna.

– Prekršajne odredbe su proširene (više od 100 prekršaja) i pritom nejasno definirane te prepuštene arbitrarnom tumačenju Agencije (potpuno su izmijenjene), a kazne su goleme. Minimalna kazna predviđena je u iznosu od 100.000 kuna, a tekst je sročen tako da sve može biti prekršaj. Dodatni problem je to što se u prekršajnim odredbama taksativno nabrajaju prekršaji koji su već predviđeni u Zakonu o medijima i drugim matičnim zakonima koji precizno definiraju kršenja u svom području, tako da se zapravo time predviđa mogućnost višestrukog kažnjavanja za isti prekršaj.

Također, proizlazi i da će većina oglašavanja moći biti kažnjiva prema tom prijedlogu zakona jer su prekršajne odredbe preširoke i bez jasne definicije da bi se moglo razlučiti što i kako se uopće može objavljivati i prema kojem zakonu će onda biti kažnjivo. HUP Udruga novinskih izdavača stoga je zakonodavcu uputila detaljno očitovanje te očekujemo prihvaćanje prijedloga izdavača kako bi se na vrijeme spriječile navedene neusklađenosti i moguće negativne posljedice – poručuju iz Udruge novinskih izdavača HUP-a.

Neravnopravan položaj

Boris Trupčević, predsjednik izvršnog odbora udruge, pridodaje da su “kad je riječ o odgovornosti izdavača za komentare čitatelja, domaći izdavači na domaćem tržištu stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na globalne internetske platforme”.

– Od lokalnih sudionika traži se praktički da pronađu rješenje za probleme koje ne uspijevaju riješiti ni globalni giganti, pri čemu znamo da se najveći dio govora mržnje događa na svima dostupnim globalnim platformama koje ostaju zaštićene od odgovornosti. Paradoksalno, ishod takvog rješenja mogla bi biti zabrana komentiranja te neizravno dodatno osnaživanje globalnih platformi – kaže Trupčević.

S druge strane, u Ministarstvu kulture i medija poručuju da su “vodeći računa o potrebi donošenja propisa koji će biti u skladu s razvojem tehnologije, načelima slobode medija i potrebom promicanja javnog interesa u obavljanju djelatnosti pružanja audiovizualnih medijskih usluga” predloženim Zakonom o elektroničkim medijima uredili brojna pitanja i riješili probleme.

Izvor: jutarnji.hr

Nastavi čitati

Preporuka

Zašto je Mostar “svjetski lider” po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika?

S obzirom na povećanje broja inficiranih korona virusom u Mostaru, djelatnici Doma zdravlja Mostar na svojoj Facebooke stranici iznijeli su alarmantne brojke o broju zaraženih u Mostaru te uputili su upozorenje i molbu građanima Mostara da se pridržavaju svih mjera za sprječavanje širenja covida-19 kako bi sačuvali svoje i zdravlje svojih sugrađana te pomogli i olakšali zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv ove infekcije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

– Alarmantne brojke zaraženih stanovnika HNŽ-a nam ukazuju da se nalazimo u ozbiljnom problemu. Brojke i slike govore same za sebe – upozoravaju iz Doma zdravlja Mostar i navode zabrinjavajuće brojke.
Kažu da je u periodu od 28.9.2020. do 18.10.2020. godine u Domu zdravlja Mostar obavljeno 4511 testiranja, do čega je na SARS CoV-2 pozitivnih PCR testova bilo 796. Od tog broja 30% su na SARS CoV-2 pozitivna djeca školske dobi. Ukupna incidenca (broj novooboljelih) iznosi 710,25 na 100 000 stanovnika.

U Domu zdravlja su napravili i usporedbu dvotjedne incidence na SARS Cov-2 pozitivnih PCR testova Mostara sa Republikom Hrvatskom i Njemačkoj pa je tako grad Mostar ima 554,99 pozitivnih testova na 100 000 stanovnika , Hrvatska 193,8 na 100 000 stanovnika, a Njemačka 40 na 100 000 stanovnika.
– Iz navedenih podataka je evidentno da je transmisija u zajednici izvan kontrole te ukoliko nastavi ovakav trend prijeti ozbiljna opasnost od urušavanja zdravstvenog sustava – apeliraju iz Doma zdravlja Mostar.

Kako vidimo, iz mostarskog Doma zdravlja ponovo, po tko zna koji put, apeliraju na građane da se odgovorno ponašaju kako bi se spriječilo širenje opasnog virusa. Međutim, umjesto upornog apeliranja na građane, čime posredno krivicu i odgovornost prebacuju na njih, konačno bi vrijeme bilo da i zdravstveni radnici jedan apel upere tamo gdje mu je i mjesto te da jasno identificiraju gdje se pravi problemi nalaze

U nekoliko navrata smo predvidjeli da će vrlo brzo dnevni broj zaraženih doseći broj od 1000 dnevno oboljelih u BiH, a da će se pogotovo u Hercegovini dramatično povećati čak i odnosu na ostale krajeve BiH.

Jer, nekažnjavanje ‘prekršitelja’ mjera i toleriranje svadbenih, kafanskih druženja, vjerskih i sličnih slavlja na kojima su redovni posjetitelji upravo oni koji donose mjere, pa ih krše i ne pridržavaju ih se, čak i zbog uskostranačkih, često i financijskih interesa sada dolazi na naplatu.
Zbog toga, čak i kad dolazi iz Doma zdravlja, koji je usput rečeno, također pod apsolutnom stranačkom kontrolom apel koji se upućuje građanima je u potpunosti licemjeran.

Umjesto građanima, taj apel potrebno je uputiti nadležnim strukturama vlasti da konačno počne obračun s neodgovornim ponašanjem vladajućih struktura koji apsolutno ništa ne čine kako bi se spriječila izvorišta masovnog širenja virusa. Također, ne čini ništa ni kada je u pitanju kontroliranje širenja virusa u školama, pa ni dan danas nemamo obavezno periodično testiranje nastavnog osoblja niti serološka testiranja djece.

Očekivati od običnih građana i pozivati ih apelima na odgovornost potpuno je besmisleno kada znamo da su u prvom redu čelni ljudi raznih ministarstava, premijeri vlada, članovi kriznih stožera prvi u neodgovornom ponašanju kako u obavljanju svojih funkcija, tako i u svakodnevnom ponašanju mimo tih funkcija.

Zato, upravo bi zdravstveni radnici trebali biti prvi koji će jasno i otvoreno govoriti gdje se pravi problemi nalaze, a ne apelima odgovornost ‘svaljivati’ na građane.

Izvjesno je da nas čeka novi svojevrsni ‘lockdown’ , makar u Mostaru, možda čak već od ponedjeljka kada će nadležne vlasti da bi pokušale spasiti cijelu situaciju prekinuti izvođenje nastave i zatvoriti škole.

Na taj način će zaključati i ogroman broj roditelja da sa svojom djecom realiziraju faktički nepostojeću ‘online’ nastavu. Jednostavno, osim ‘lockdowna’ oni niti znaju niti mogu niti su sposobni da uraditi bilo šta drugo. Sve to će pravdati, fantomskom obranom zdravstvenog sistema, a da pri tome ništa nisu uradili da takav scenarij spriječe.

Naprotiv, u pogoršavanju tog scenarija svojom nesposobnošću i svojim neodgovornim ponašanjem na svojim funkcijama, pa čak i osobnim primjerima, sudjelovali! Jer, očigledno nekima kao da odgovara da bude što više zaraženih i što više mrtvih.

U svemu, za nadati se da se građani ne slažu baš sa takvim ishodima te da će na predstojećim izborima, ako se oni uopće i održe – ipak ovaj put birati pametnije

Izvor: denevno.ba

Nastavi čitati

Preporuka

U HRVATSKOJ SE PROVODI DIKTATORSKI KOMUNISTIČKI REŽIM! Ovršni zakon imaju samo Rusija, Sjeverna Koreja i Hrvatska

Tek su prošla tri dana od završetka moratorija na ovrhe, a građanima su na kućne adrese počela pristizati nova ovršna rješenja.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Zanimljivo je kako ta rješenja dolaze u poslijepodnevnim satima i ne donose ih poštari koji uobičajeno dolaze u određeni kvart već sasvim nove osobe koje su vjerojatno određene za raznošenje “plavih kuverata od kojih se građanima ledi krv u žilama”.

Navest ćemo primjer ovršnog prijedloga koji je dobila umirovljena profesorica prosječne mirovine 3500 kuna (podaci poznati redakciji) i to za neplaćenu pristojbu HRT-u za šest mjeseci. Taj dug iznosi 480 kuna, no u ovršnom prijedlogu se popeo na 796,89 kuna! Kako je specificirano, kamata iznosi 16,89 kuna, na troškove poštarine otpada 37,50 kuna, javnobilježnička naknada iznosi 75 kuna dok je odvjetnička naknada 187,50 kuna. U svemu tome, nije jasno zašto u ovršnom prijedlogu mora biti i odvjetnik i javni bilježnik, ali kako smo već nekoliko puta pisali, to je vjerojatno stoga što svi u ovršnom lancu moraju ostvariti prihod preko leđa ovršenika.

Ovršenica je dobila rok plaćanja od 8 dana! Neobično je i to što je ovrha došla u drugom dijelu mjeseca kada umirovljenici još nisu dobili mirovinu što znači da nikako neće moći podmiriti dug u roku od 8 dana. I tada dolazimo do problema. Rješenje odlazi u Finu, a kako bi se namirila i ta “država u državi” za nju je napravljen model tzv. predviđenih troškova. Na dug od 480 kuna, predviđeni troškovi iznose dodatnih 506,25 kuna! Kako je objašnjeno, namet u obliku pribave klauzule pravomoćnosti i ovršnosti iznosi 250 kuna + PDV, zatim sastav prijedloga za provedbu ovrhe daljnjim sudionicima u postupku ovrhe (to je vjerojatno naša Fina) stoji 125 kuna + PDV dok klauzula pravomoćnosti i ovršnosti iznosi 30 kuna + PDV.

I tako umirovljenica umjesto 480 kuna duga mora platiti ukupno 1303,14 kuna! Kao što bi premijer Plenković rekao “dugovi se moraju platiti”. Naravno! Ali moraju li se platiti i svi ostali izmišljeni nameti kako bi se što više sudionika u ovršnom procesu namirilo? Kada se uzima kredit kod banke, ni kamate na kredit nisu toliko visoke kao što je ovakvo legalno lihvaranje hrvatskih građana. I još se nešto ne smije zaboraviti. Ako naša umirovljenica ne uspije odjednom uplatiti dugovanje već se ono produlji za mjesec, dva, tri… dodatno teku zatezne kamate pa se ukupni dug još više povećava.

Zanimljivo je kako ovršne prijedloge i dalje šalje uglavnom odvjetničko društvo Hanžeković&Partneri koje je to radilo i prethodnih godina.

Kako bismo saznali što je poduzela Udruga Ovršni u vezi ove nove nemilosrdne situacije hrvatske države prema njenim građanima, upitali smo potpredsjednika te udruge Radovana Preložnjaka za komentar.

On je rekao kako su članovi udruge pregovarali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom koji je saslušao sve njihove prijedloge i imao razumijevanja za njih. “Jedan od naših prijedloga bio je da ljudi na ovrhu plaćaju 10 posto od svoje plaće ili mirovine kako bi im ostalo i za režije i život i ministar se s tim složio. Mi znamo da se dug mora podmiriti i ne bježimo od toga, a s ovakvim načinom plaćanja svi bi bili zadovoljni –  i vjerovnici i dužnici”, rekao je Preložnjak.

Dodao je kako su s Malenicom razgovarali i o preprodaji dugova raznim agencijama za što je ministar rekao kako to “nije u njegovoj nadležnosti već u resoru ministra financija Zdravka Marića“.

“Dužnici imaju pet, šest ovrha, a naplaćuje se prvi na listi prioriteta. Za to vrijeme oni koji su drugi i treći postaju nervozni i ne mogu dočekati da se i oni naplate pa dugovanje preprodaju trećoj strani – agenciji za naplatu potraživanja čiji djelatnici počinju nazivati ljude i maltretirati ih. Kada smo to objasnili, Marić je shvatio o čemu je riječ”, istaknuo je Preložnjak.

Kako još uvijek traje pandemija koronavirusa, ali i koronakriza, iz Udruge Ovršni zatražili su produljenje moratorija na ovrhe za dodatna tri mjeseca jer je sve prekratko trajalo. Za to vrijeme bi se napravio novi Ovršni zakon. No, s tim prijedlogom nisu naišli na odobravanje.

“Premijer je rekao da se dugovi moraju vraćati. Mi nismo protiv toga nego smo protiv lihvarenja i nabijanja kamata na dug. Smatramo da prvo trebamo platiti glavnicu te smanjiti kamate. Nažalost, u našoj državi je sve u ovršnom ropstvu. I u Ministarstvu financija smo naišli na razumijevanje. Rekli smo im da Finu treba izbaciti iz ovršnog postupka. Marić nas je prvo malo čudno gledao, a onda shvatio da bi to bilo dobro”, rekao je Preložnjak.

Podsjetio se kako su Ovršni zakon “za svoj dobar biznis napravili Hanžeković i Bošnjaković”. “No, ne smijemo zaboraviti ni Milanovićevu vladu u kojoj je ministar Orsat Miljenić dodatno podržao i pogoršao taj zakon”, istaknuo je.

Preložnjak je naglasio kako je jedini u Hrvatskoj koji brine o ovršenim, blokiranim i deložiranima međimurski župan Matija Posavec. On je kroz Udrugu Ovršni napravio fond za pomoć od 150 tisuća kuna. “Imamo svog odvjetnika i ostale pravnike i oni pomažu ovršenima. Ljudi sve rade sami, a to nije dobro. Čovjek je možda vlasnik kuće, a ima plaću ili mirovinu od 3000 kuna i ne može dobiti pomoć. Kroz taj fond ipak im se pomaže. Na taj način smo spasili ljudima kuće”, rekao je.

No, taj se fond odnosi samo na ovršene iz Međimurske županije. “Prema tom modelu željeli smo napraviti iste takve fondove po Hrvatskoj, no kako su nam župani ‘otvorili vrata’ tako su ih i ‘zatvorili’. To je jedna velika nebriga za građane. Govorili su nam da ljudima daju jednokratnu pomoć, a djeluje i Crveni križ koji pomaže ljudima te smatraju da samo na taj način mogu zbrinuti svoje ovršene građane”, rezolutan je Preložnjak.

Dodao je kako je to “jednostavno jedna tužna priča”.

Govoreći o sljedećim koracima Udruge Ovršni, Preložnjak je rekao kako će za nekoliko dana ići na sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem. “Odgovorno tvrdim da je premijer Plenković svojim činom ugrozio nacionalnu sigurnost. Ljudi su nervozni zbog koronavirusa, a s provedbom ovrha bit će još gore. Pokušat ćemo još jednom ići razumno i razgovarati. Cilj nam je novi Ovršni zakon koji mora biti pravedniji od sadašnjeg. Naši odvjetnici su napravili prijedlog novog zakona na 328 stranica na kojima se može iščitati da će svi biti namireni i zadovoljni – i vjerovnici i država i dužnici”, istaknuo je.

Još jedan od sljedećih koraka im je treći odlazak u Bruxelles u Europski ured za borbu protiv prijevara (Olaf) jer, kako je naglasio Preložnjak, očito trebamo pomoć izvana od Europske unije.

“Naime, očito je da se ovdje provodi diktatorski komunistički režim! Želimo to prenijeti u EU. Ovršni zakon imaju samo Rusija, Sjeverna Koreja i Hrvatska”, zaključio je Preložnjak.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x