Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Slaven Raguž u Mostaru će ugostiti najveće izaslanstvo Europskog parlamenta

Kako je potvrđeno za Bljesak.info, danas je Raguževoj stranci stigla i službena potvrda dolaska ”desetak dužnosnika” EU Parlamenta u Mostar, koji će u danima od 21. do 23. travnja boraviti u Mostaru kao gosti HRS-a.

Raguž je, naime, prošlog tjedna boravio u Bruxellesu, a cilj mu je bio da u Mostar dovede europske političare.

”Tijekom višegodišnjeg iskustva susretanja s raznim diplomatskim dužnosnicima što EU-a, što SAD-a, uvjerili smo se koliko malo objektivnog i realnog znanja imaju o stanju u BiH i koliko su dezinformirani. Odgovor zašto je to tako treba tražiti u činjenici da hrvatsko političko vodstvo ne radi apsolutno ništa po pitanju lobiranja i traženja partnera u EU za rješavanja problema ustavno pravne neravnopravnosti Hrvata u BiH. Koliko smo degradirani ponajbolje govori činjenica kako slavimo stavljanja pojma konstitutivnosti, koji je ustavna kategorija i za čiji temelj postoji ne samo u Ustavu, nego u presudama Ustavnog suda, u dokument EU Vijeća. Dakle, mi slavimo činjenicu da se uspjelo u neki dokument staviti kako je voda mokra, nebo plavo, a zrak proziran”, rekao je Raguž za Bljesdak.info.

Kaže da su zbog toga ”odlučili aktivirati međunarodne veze te pokrenuti svojevrsnu diplomatsku ofanzivu”.

”U Bruxellesu sam osobno posvjedočio kako se EU sasvim površno bavi BiH i kako je općeprihvaćeni stav kako će izbora biti, bez obzira na izborni zakon. Ukoliko se izbori održe, a hoće, BiH će ući u ogromnu političku krizu, cijenu koje bi mogli platiti Hrvati. Mi sami se ne možemo boriti u BiH. Ne možemo se u potpunosti osloniti niti na Hrvatsku, jer su odnosi Hrvatske i Hrvata u BiH duboko kontaminirani odnosima i interesima dviju sestrinskih stranaka. S toga smo sebi dali za zadatak prezentirati stvarno stanje stvari u BiH na mjestima gdje se kreira politika međunarodne zajednice. Kada se tim ljudima ponude argumenti i činjenice, oni itekako budu sposobni razdvojiti nečiju propagandu od iskrenih namjera. Sposobni su shvatiti kako BiH nije Sarajevo i kako politika u BiH nije i ne može biti politika Sarajeva”, rekao je Raguž.

Navodi kako je pozvao zastupnike Poljske, Španjolske, Njemačke, Italije, Bugarske i Hrvatske u Mostar kako bi ”uživo doživjeli stvarno stanje stvari u BiH”.

”Bit će to vjerojatno najbrojnija, ali i diplomatski najveća delegacija EU Parlamenta koja će doći u Mostar i bit će naši gosti. Uz to, sada kada znamo stvarne datume dolaska, uputit ćemo pozive i strankama Sabora Republike Hrvatske, s kojima surađujemo, kako bi upotpunili osnaživanje partnerstva sa zemljama EU, osnaživanjem partnerstva i s Hrvatskom. Već mjesecima radimo na stvaranju konsenzusa o hrvatskom pitanju u BiH unutar domoljubno osviještenog oporbenog bloka”, rekao je Raguž.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x