Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SLAVEN RAGUŽ NAPAO HDZ I SDA: “Dok traje medijski rat, u tišini se dogovaraju fotelje u Mostaru!”

HRS navodi da je SDA upregnula sve medije kako bi istrage o promjenama prebivališta na Jugu predstavili kao novi UZP i genocid nad Bošnjacima, iako je Salem Marić na televiziji praktično priznao kako su se uistinu radile promjene prebivališta, ali u zakonskom roku.

– S druge strane imamo HDZ koji je upregnuo sve svoje medije kako bi govorio o „izbornoj krađi“, protuzakonitim promjenama prebivališta, iako, po navodima SIP-a, nisu uputili niti jednu žalbu na rezultate izbora i sami proces i iako su još u studenom imali informaciju o značajnom/nesrazmjernom porastu ljudi upisanih na Jugu u odnosu na 2018. godinu.

Dok se oni medijski prepucavaju, ispod kapi se dogovara velika koalicija, raspoređuju funkcije po javnim poduzećima, odnosno, teku koalicijski med i mlijeko, kao što je to slučaj na razini HNŽ-a i u drugim općinama, gdje se ne surađuje samo sa SDA nego i sa SDP-om i DF-om – tvrdi HRS.

Zbog svega ovoga, ističu kako osjećaju potrebu reagirati i javnost upoznati s nekim činjenicama i kada se radi o „probosancima“ i kada se radi o “stožernim braniteljima hrvatskih nacionalnih interesa”.

– „Probosanske“ stranke u Mostaru vrlo dobro znaju kako je jedino područje u kojem je postojao i dovršen UZP onaj koji je bio pod kontrolom Armije BiH, ne HVO-a, kako oni i danas tvrde. Etnički očišćeni prostori su tri gradska područja u kojima dominiraju „patriotske probosanske“ snage, a u kojima nebošnjaci niti nastupajući svi zajedno ne mogu preći izborni prag, što su potvrdili i rezultati ovih izbora.

S druge strane, sama činjenica da su te iste „probosanske“ snage, bilo da su okupljene u SDA-ovoj koaliciji, bilo da su išli putem „Bh. bloka“, osvojile mandate u područjima gdje su Hrvati većina, odnosno područjima koja su bila pod ingerencijama HVO-a, najbolji su demanti budalaštinama o etničkom čišćenju „zapadnog“ Mostara – ističe se u saopćenju mostarskog odbora Hrvatske republikanske stranke.

HDZ BiH je, s druge strane, tvrde u HRS-u, imao još početkom novembra informaciju o značajnom odstupanju broja birača na Jugu u odnosu na 2018. godinu.

– To znamo, jer smo im tu informaciju prvi dojavili mi iz HRS-a. Popis birača je službeno objavljen 12. studenoga, sa stanjem od 5. studenog. Vidjelo se odmah kako je SDA uradila koordiniranu promjenu prebivališta na Jugu, ali u zakonskom roku. Iz HDZ-a su nam tvrdili kako to nije istina. Vjerojatno su im to potvrdile odgovorne osobe iz MUP-a koje nisu reagirale kad je za to bilo vrijeme, a ovih dana post festum govore o protuzakonitim radnjama – navode iz HRS-a.

Tvrde kako “stvarne razloge galame koju ovih dana radi ova stranka” treba tražiti u činjenici da su ovi dežurni i najjači branitelji hrvatskih interesa u BiH, veću pažanju dali unutarstranačkom ratu za pojedinačne preferencije nego za osvajanje hrvatskih vijećničkih mandata.

– Ponajbolji dokaz koji govori kako sva ova galama o krađama i neregularnosti izbornog procesa nije ništa drugo nego dimna zavjesa leži u činjenici da, po informacijama iz SIP-a, nisu uputili niti jednu žalbu na objavljene izborne rezultate i anomalije u izbornom procesu. Zašto nisu? Iz prostog razloga što bi na površinu isplivale malverzacije koje je ta stranka radila u svome unutarstranačkom preferencijskom ratu – tvrde republikanci.

Isplivala bi, kažu, priča o predizbornom prikupljanju JMBG-a od ljudi, o zloupotrebama javnih institucija i poduzeća za političku kampanju, o privatnim stranačkim izbornim štabovima na biračkim mjestima, o trgovini sa „probosanskim snagama“ mjestima u biračkim odborima, rađenim od strane drugih hrvatskih stranaka, ali kako one kažu, u koordinaciji sa „stožernom strankom“.

– Isplivale bi na površinu sve malverzacije koje je ova stranka uradila na izborima po drugim općinama, također u suradnji s drugim strankama s hrvatskim predznakom, kada SIP nije reagirao i kada ta institucija nije bila „alat u rukama bošnjačke politike“. Odnosno, isplivale bi na površinu sve malverzacije koje je baš HRS, putem svojih promatrača, spriječio na većini biračkih mjesta u Mostaru i o kojima smo javno govorili u više navrata – navodi se saopćenju HRS-a.

HRS poziva stranke koje su osvojile najviše glasova na izborima u Mostaru, da prestanu zagađivati medijski prostor.

– Budite iskreni i pojasnite ljudima kako je ovo samo dio predstave koji se mora odigrati kako bi nas sve uvelo u pomirbenu veliku koaliciju i raspoređivanje po funkcijama u javnim poduzećima, o čemu se paralelno sa medijskim obračunima ovih dana dogovarate – stoji u saopćenju HRS-a.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x