Kontaktirajte nas na:

Politika

SLAVEN RAGUŽ: Dan Željkove Armije i autohtoni bosanski „non paper“

Prvi čovjek Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž komentirao je na svom profilu političke teme aktualne ovih dana. Objavu prenosimo u cijelosti.

Online:

/ Datum objave:

Prvi bošnjački predsjednik Željko Komšić, danas za medije: ”Armija BiH, formirana na današnji dan, je prva i jedina stala u obranu teritorijalnog integriteta BiH definiranog u ZAVNOBIH-u”.

Od kuda Dan armije 15.04.?

Od kuda „Dan Armije“ 15.04., ako su tek 23.06.1992. službeno postrojbe T. O. postale Armijom BiH? Ako je Armija BiH osnovana 15. 04. 1992. zašto je Alija Izetbegović 24. 04. 1992., dakle 8 dana nakon „Dana Armije“, službenom notom Predsjedništva BiH pozivao pripadnike JNA da se priključe T.O.? Zašto ih nije pozivao da se priključe ABiH?

Ako je 15.04.1992. formirana ABiH, zašto je dan ranije, 14.04.1992., Alija Izetbegović, još dubokog uvjerenja kako je JNA „naša“ vojska, pozvao „JNA da stane kao tampon zona između sukobljenih strana TO i paravojske SDS-a BiH“?  Hrvatski članovi Predsjedništva su tražili da se jasno imenuje i JNA kao agresor i da se krene u vojno organiziranje u tom smjeru, Izetbegović je to odbio riječima „šta predlažeš, da se utvrdi da Armija vrši agresiju na BiH? Istina, djeluje se po Zapadnoj Hercegovini, ali se treba još utvrditi. Baterije ovdje ne rade.“, misleći na naoružanje u okolici Sarajeva.

Ako je 15. 04. 1992. osnovana ABiH, zašto je Izetbegović putem „Platforme za razgovor članova Predsjedništva sa SSNO“, zajedno s Kirom Gligorovom, u tom istom razdoblju tajno vodio pregovore s Blagojem Adžićem o „zajedničkom komandovanju snaga JNA i TO u cilju postizanja trajnog mira“?

U konačnici, ako je 15. 04. 1992. osnovana Armija BiH i ako je ona „jedina stao u obranu“, zašto se 29. 04. 1992. donosi Odluka s kojom se obrana Mostara povjerava HVO-u?

Na kraju, zadnje pitanje prvom bošnjačkom predsjedniku: ako je u listopadu 1991. spaljeno selo Ravno, ako je još ranije zauzeta Dubravska visoravan, ako su u travnju već odavno počeli napadi na Zapadnu Hercegovinu, gdje je bila ta Armija BiH u obrani tih prostora? Nije zar da je u BiH rat počeo napadom na Sarajevo?!

Patriotsko lice Željkove Armije

Armija BiH je imala 331 registrirana koncentracijska logora, u kojima je zatočeno tijekom rata 14 450 Hrvata, od kojih više od 10 000 su bili civili. Niti sud u Haagu nije našao, niti igdje postoji ijedan službeni dokument ili zapis koji bi dokazao i naznaku sustavnosti počinjenja zločina od strane HVO-a, kojeg danas bošnjački članovi predsjedništva s prijezirom spomenuše. Počev od „Direktive za obranu suvereniteta“ Sefera Halilovića, preko odluke Alije Izetbegovića za napad na Travnik, promaknuća mudžahedina u više činove ABiH, pa do zapovijedi poput one Galiba Dervišića da se „sve ustaše po mogućnosti pobiju, a žene i djecu odvede u logore“, puno više temelja ima za potvrdu sustavnosti u činjenju zločina od strane ABiH.

U prilog tome govori podatak kako ABiH je van borbenih djelovanja ubila 1051 civila, od čega 121 dijete i ubila 644 zarobljenika HVO-a. Ta ista Armija BiH je protjerala preko 170000 Hrvata sa svojih ognjišta. Ta ista ABiH je, unatoč potpisanom sporazumu o međusobnoj suradnji sa Hrvatskom 22. 08. 1992., sustavno planirala napade na hrvatske obrambene snage i područja, o čemu otvoreno danas govori Sefer Halilović, kao što je to pisao u svojim „Direktivama“.

Bosanski autohtoni non paper

Potrefiše „Dan Armije“ i, sa suzom u očima drhtajućeg glasa, patriotske izjave Željka Komšića s objavom nekog „non papera“ koji govori o najvećoj bh blasfemiji: podjeli Bosne. Digla se patriotska kuka i motika, licitirajući tuđim životima. Podsjeća to na jedan ne tako davni „Filipović – Karadžić“ non paper, kada su malo starije generacije licitirale tuđim životima.

Dogovor koji je ne samo kočio bilo kakvu iole stratešku organizaciju vojnog otpora agresoru, jer je Izetbegović u početku (dok ga JNA nije zarobila) slijepo u njega vjerovao, nego i koji je označio početak najjače agresije na Republiku Hrvatsku, putem neometanog prolaska agresorskih snaga preko teritorija BiH u Hrvatsku. Dogovorili njih dvojica, uz blagoslov Izetbegovića starijeg, novu Jugoslaviju.

Kako se danas diže kuka i motika u obrani Bosne, tada se dizalo u obranu te neke nove Jugoslavije. Koncerti, emisije, tv program, sletovi… Koliko će se Komšić i sl. danas čuti u slučaju da im se Bosna „negdje u Bruxelles-u podijeli“, ponajbolje govori činjenica koliko su se njihovi prethodnici kad se ovaj prvi „non paper“ potpisivao, čuli kad se njihova „Bosna“ dijelila.

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

SVE JE PO ZAKONU JER ZAKON IZGLASAVAJU ZA SEBE: Sada je i Čolak uzeo otpreminu za mirovinu, ali nije otišao u mirovinu – vratio se kao profesionalac

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine verificirala je u srijedu rješenje kojim Bariša Čolak (HDZ BiH), izaslanik u Domu naroda, postaje profesionalni izaslanik, odnosno stalno zaposleni, potvrđeno je u Parlamentu BiH, objavio je portal Faktor.ba.

Online:

/ Datum objave:

Prethodno je Čolak, kako je ranije objavljeno, u ožujku dobio otpremninu za odlazak u mirovinu u iznosu od oko 29.100 KM.

Zanimljivo je da je prvi predsjedavajući ove Zajedničke komisije za administrativne poslove upravo Bariša Čolak.

Prema rješenju koje je verificirano, Čolak je u statusu stalno zaposlenog od 15. svibnja. Bez obzira na to što je mjesec kasnije stigla verifikacija, on neće ništa “izgubiti”.

Kako je objašnjeno za Faktor, parlamentarci, bez obzira na to jesu li profesionalci ili nisu stalno zaposleni u Parlamentu, imaju ista primanja. Propisi su takvi da Parlament BiH daje razliku plaće i onim “neprofesionalnim” izaslanicima, odnosno razliku između plaće koju primaju tamo gdje rade i one koju bi primali da su profesionalci.

Prethodno je iz mirovine, za koju je dobio za naše prilike visoku otpremninu (oko 29.100 KM), u parlamentarne klupe ponovo “uskočio” zastupnik Jakov Galić (Socijalistička partija), a Istih slučajeva bilo je i ranije.

Primanja parlamentaraca iznose između 5.000 i 7.000 KM mjesečno. Sve je po zakonu, piše Faktor.

Podsjetimo da je, između ostali, isto učinila i zastupnica SNSD.a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

IZETBEGOVIĆ: Srbija se priprema za “nove tihe agresije i pokušaje dominacije”

Predsjednik vodeće bošnjačke SDA Bakir Izetbegović ocijenio je “čojstvom” potez Crne Gore koja je usvojila rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, dok je kritike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na taj potez nazvao prikrivanjem zločina 90-ih.

Online:

/ Datum objave:

Skupština Crne Gore usvojila je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje genocid počinjen nad više od 8000 Bošnjaka u Srebrenici, dok je pak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić taj potez ocijenio pokušajem nametanja kolektivne odgovornosti Srbima i Srbiji, prenosi Hina.

Izetbegović je u pisanoj izjavi naveo kako se Crna Gora našla na pravoj strani povijesti.

„To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i grijeh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih europskih naroda, pokazali da su spremni odbaciti povijesne zablude i da na temeljima istine – ma koliko ona nekad gorka bila – grade buduće odnose sa svojim okruženjem“, napisao je na društvenim mrežama.

Dodao je kako je Crna Gora politikom Slobodana Miloševića bila uvučena u “agresiju na BiH i zlo koje je počinjeno diljem Balkana”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučič ocijenio je kako je potez Crne Gore “protiv vitalnih interesa srpskog naroda”.

Čelnik vodeće bošnjačke stranke SDA je dodao kako Vučić izbjegava prihvatiti odgovornost za zločine koji su presuđeni pred međunarodnim sudovima vodeći Srbe u zabludu.

„Iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sustava oličenog u Miloševićevom i Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sustav koji ih je proizveo“, istaknuo je Izetbegović.

Dodao je kako se na taj način Srbija priprema za “nove tihe agresije i pokušaje dominacije”.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini

“Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati”, rekao je Milanović.

Online:

/ Datum objave:

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika obilježila je u petak navečer 70. obljetnicu rada, te je tom prigodom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH.

Milanović je u prigodnom obraćanju pozvao na zajedništvo oko ključnih stvari, istaknuvši da je to u određenoj mjeri danas status Hrvata u BiH, javlja Hina.

“Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati”, rekao je Milanović.

Hrvatska matica iseljenika je institucija koja predstavlja “čvrst i siguran most s domovinom” za oko 3,5 milijuna Hrvata i njihovih potomaka diljem svijeta, rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj su uz Milanovića, sudjelovali i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik premijera Zvonko Milas, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, te mnogi uvaženi gosti iz svijeta politike, kulture i izvan granica Hrvatske.

Dragan Čović zahvalio je Milanoviću što “ovih dana vrlo glasno govori o ulozi hrvatskog naroda u BiH”.

“Mi smo ponosni da imamo Hrvatsku kao svoju domovinu, ali isto tako nećemo se odreći BiH kao naše domovine. Nas je 15 posto u BiH, ali smo kao najmalobrojniji i najvrjedniji. Mi smo predvodnici svih pozitivnih integracijskih procesa u BiH”, poručio je Čović.

Zahvalio je dužnosnicima u RH na ohrabrenju da Hrvati u BiH očuvaju svoju ravnopravnost kao konstitutivni narod i osiguraju legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x