Kontaktirajte nas na:

Politika

SLAVEN RAGUŽ: Dan Željkove Armije i autohtoni bosanski „non paper“

Prvi čovjek Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž komentirao je na svom profilu političke teme aktualne ovih dana. Objavu prenosimo u cijelosti.

Online:

/ Datum objave:

Prvi bošnjački predsjednik Željko Komšić, danas za medije: ”Armija BiH, formirana na današnji dan, je prva i jedina stala u obranu teritorijalnog integriteta BiH definiranog u ZAVNOBIH-u”.

Od kuda Dan armije 15.04.?

Od kuda „Dan Armije“ 15.04., ako su tek 23.06.1992. službeno postrojbe T. O. postale Armijom BiH? Ako je Armija BiH osnovana 15. 04. 1992. zašto je Alija Izetbegović 24. 04. 1992., dakle 8 dana nakon „Dana Armije“, službenom notom Predsjedništva BiH pozivao pripadnike JNA da se priključe T.O.? Zašto ih nije pozivao da se priključe ABiH?

Ako je 15.04.1992. formirana ABiH, zašto je dan ranije, 14.04.1992., Alija Izetbegović, još dubokog uvjerenja kako je JNA „naša“ vojska, pozvao „JNA da stane kao tampon zona između sukobljenih strana TO i paravojske SDS-a BiH“?  Hrvatski članovi Predsjedništva su tražili da se jasno imenuje i JNA kao agresor i da se krene u vojno organiziranje u tom smjeru, Izetbegović je to odbio riječima „šta predlažeš, da se utvrdi da Armija vrši agresiju na BiH? Istina, djeluje se po Zapadnoj Hercegovini, ali se treba još utvrditi. Baterije ovdje ne rade.“, misleći na naoružanje u okolici Sarajeva.

Ako je 15. 04. 1992. osnovana ABiH, zašto je Izetbegović putem „Platforme za razgovor članova Predsjedništva sa SSNO“, zajedno s Kirom Gligorovom, u tom istom razdoblju tajno vodio pregovore s Blagojem Adžićem o „zajedničkom komandovanju snaga JNA i TO u cilju postizanja trajnog mira“?

U konačnici, ako je 15. 04. 1992. osnovana Armija BiH i ako je ona „jedina stao u obranu“, zašto se 29. 04. 1992. donosi Odluka s kojom se obrana Mostara povjerava HVO-u?

Na kraju, zadnje pitanje prvom bošnjačkom predsjedniku: ako je u listopadu 1991. spaljeno selo Ravno, ako je još ranije zauzeta Dubravska visoravan, ako su u travnju već odavno počeli napadi na Zapadnu Hercegovinu, gdje je bila ta Armija BiH u obrani tih prostora? Nije zar da je u BiH rat počeo napadom na Sarajevo?!

Patriotsko lice Željkove Armije

Armija BiH je imala 331 registrirana koncentracijska logora, u kojima je zatočeno tijekom rata 14 450 Hrvata, od kojih više od 10 000 su bili civili. Niti sud u Haagu nije našao, niti igdje postoji ijedan službeni dokument ili zapis koji bi dokazao i naznaku sustavnosti počinjenja zločina od strane HVO-a, kojeg danas bošnjački članovi predsjedništva s prijezirom spomenuše. Počev od „Direktive za obranu suvereniteta“ Sefera Halilovića, preko odluke Alije Izetbegovića za napad na Travnik, promaknuća mudžahedina u više činove ABiH, pa do zapovijedi poput one Galiba Dervišića da se „sve ustaše po mogućnosti pobiju, a žene i djecu odvede u logore“, puno više temelja ima za potvrdu sustavnosti u činjenju zločina od strane ABiH.

U prilog tome govori podatak kako ABiH je van borbenih djelovanja ubila 1051 civila, od čega 121 dijete i ubila 644 zarobljenika HVO-a. Ta ista Armija BiH je protjerala preko 170000 Hrvata sa svojih ognjišta. Ta ista ABiH je, unatoč potpisanom sporazumu o međusobnoj suradnji sa Hrvatskom 22. 08. 1992., sustavno planirala napade na hrvatske obrambene snage i područja, o čemu otvoreno danas govori Sefer Halilović, kao što je to pisao u svojim „Direktivama“.

Bosanski autohtoni non paper

Potrefiše „Dan Armije“ i, sa suzom u očima drhtajućeg glasa, patriotske izjave Željka Komšića s objavom nekog „non papera“ koji govori o najvećoj bh blasfemiji: podjeli Bosne. Digla se patriotska kuka i motika, licitirajući tuđim životima. Podsjeća to na jedan ne tako davni „Filipović – Karadžić“ non paper, kada su malo starije generacije licitirale tuđim životima.

Dogovor koji je ne samo kočio bilo kakvu iole stratešku organizaciju vojnog otpora agresoru, jer je Izetbegović u početku (dok ga JNA nije zarobila) slijepo u njega vjerovao, nego i koji je označio početak najjače agresije na Republiku Hrvatsku, putem neometanog prolaska agresorskih snaga preko teritorija BiH u Hrvatsku. Dogovorili njih dvojica, uz blagoslov Izetbegovića starijeg, novu Jugoslaviju.

Kako se danas diže kuka i motika u obrani Bosne, tada se dizalo u obranu te neke nove Jugoslavije. Koncerti, emisije, tv program, sletovi… Koliko će se Komšić i sl. danas čuti u slučaju da im se Bosna „negdje u Bruxelles-u podijeli“, ponajbolje govori činjenica koliko su se njihovi prethodnici kad se ovaj prvi „non paper“ potpisivao, čuli kad se njihova „Bosna“ dijelila.

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

PALMER U ZAGREBU OTVORENO: “Zabrinuti smo zbog postupaka i retorike Milorada Dodika…”

Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uvjeta.

Online:

/ Datum objave:

Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija, poručio je.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH, govorio je za RTL danas o situaciji u Bosni i Hercegovini i onome što SAD planira učiniti kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

Na pitanje da li će podržati hrvatski zathjev za izmjenom izbornog zakona u BiH, Palmer je rekao:

Ono što mi pokušavamo je raditi sa svim sudionicima ovog procesa u BiH. Razgovarali smo o tome s predstavnicima bosanskohercegovačke, hrvatske vlade, s SDA, razgovarali smo o tome sa strankama opozicije, s vladom Republike Srpske, s Miloradom Dodikom. Vjerujem da postoji put koji vodi k dogovoru”

Palmer se dotakao i člana Predsjedništva BiH te lideras SNSD Milorada Dodika i politike koju provodi.

“Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uuslova. Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija”, poručio je.

Na pitanje koji je glavni zadatak u BiH koji je stavljen pred njega i kolegicu iz EU Angelinu Eichhorst, Palmer kaže:

“Sjedinjene Američke Države jako blisko surađuju s EU kako bismo postigli dogovor oko izbornih i konstituirajućih reformi u Bosni i Hercegovini. Naš cilj je pomoći strankama da ostvare zajedništvo, utvrde svoje različitosti, namjere, da postignu kompromis i sporazum koji bi, na kraju krajeva, pomogao BiH na njezinom evropskom putu”, rekao je i to.

Palmer je govorio i o mogućnosti promjene Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da možemo sagledati neke promjene oko ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva. Uz to, omogućile bi novi okvirni zakon u BiH, koji bi podržavao želje bosanskohercegovačke i hrvatske zajednice, ali bi i pošteno zastupao predstavnike svih insititucija”.

Izvor: RTL.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

POZIRAJU KAO MAČORI NA KROVU: Vučić ugostio Čovića, osmijeh od uha do uha govori sve!

Vijest da su se sastali, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obojica su podijelili na društvenim mrežama.

Online:

/ Datum objave:

“S Vučićem sam razgovarao o napretku Zapadnog Balkana. Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornog zakona/ograničene konstitucionalne promjene ne mogu ugroziti temelje BiH – konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštivati, a diskriminacija mora biti eliminirana”, napisao je Čović na Twitteru.

O sastanku se oglasio i predsjednik Srbije koji je napisao:

“Sretan što mogu ugostiti Dragana Čovića, predstavnika hrvatskog naroda u BiH, s kojim razgovaram o svim važnim regionalnim pitanjima, razumije se, kao i o svim pitanjima od interesa za naše narode. Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti. Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan – dogovor tri naroda!”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

ČOVIĆ: Iskustvo nam govori da niti jedan problem u BiH nije riješen sankcijama

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas da je rješenje za sve u Bosni i Hercegovini u unutarnjem dogovoru, a ne uvođenju stranih sankcija bilo kome, piše Fena.

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Nakon sastanka u Usori sa županijskim premijerima, gradonačelnicima i načelnicima iz HDZ-a BiH, Čović je ustvrdio da poslijeratno iskustvo u BiH govori da niti jedan problem nije riješen sankcijama.

-Protiv sam sankcija bilo kome, a uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine, kazao je Čović.

Odbacio je optužbe na račun HDZ-a zbog blokada vezanih uz izbornu reformu. Poručio je da HDZ nastoji doprinijeti uvođenju reda u državi i funkcioniranju svih razina vlasti.

-Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti, dodao je Čović.

On je još jednom pozvao na razgovor o konkretnim problemima u BiH dodajući kako je ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH osnova funkcionalnosti države.

-Poštujmo Ustav, to je danas Aneks 4 Daytonskog sporazuma. Onaj tko se tako ponaša ne krši osnovne elemente BiH, zaključio je Dragan Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x