Kontaktirajte nas na:

Politika

Slaven Letica razotkrio izdajnički plan: Vladimir Šeks gura Kolindu u ponor!

Poznati politički analitičar i sociolog Slaven Letica na svom je facebook objavio da Vladimir Šeks sabotira Kolindinu kampanju iz osvete. U svojoj objavi detaljno je razložio zašto tako misli. Smatra da se Vladmir Šeks posve razotkrio, a posebno svojim zadnjim istupom na televeziji gdje predlaže da Kolinda Škorinim biračima poruči da je Milanović komunist što je prema mišljenju Slavena Letice put u njenu propast. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Moj osobni pogled iz visine (1.795 metara iznad morske razine) i izdaleka (od Zagreba sam udaljen 5.623 kilometara) na „pripetavanje“ u hrvatskoj predsjedničkoj trci:

Zašto Vladimir Šeks zapravo želi da KGK izgubi predsjedničke izbore

Bespućima virtualne zbilje do mene je – a trenutno živim na nadmorskoj visini od 1.795 metara, u Nairobiju, 5.623 kilometara udaljen od Zagreba – stigla vijest da je doajen HDZ-a Vladimir Šeks stožeru predsjedničke kandidatkinje vlastite stranke KGK, predvođenom Ivanom Anušićem, predložio „pobjedničku“ strategiju za drugi izborni krug.

Evo tog čudačkog prijedloga: „Stožer Grabar-Kitarović sad se mora domisliti kako privući Škorine birače. U kampanji bi ih trebalo pitati žele li da Milanović pobijedi ako ostanu doma. Također, treba ih se pitati žele li da komunisti dođu na vlast.”
Iz tog je prijedloga svakom dobro upućenom jasno da Šeks zapravo želi da KGK predsjedničke izbore – izgubi.
Naime, plašenje glasača dr. Miroslava Škore i javnosti sablašću komunizma i povratkom komunista na vlast 30 godina nakon sloma komunizma sigurni je put KGK u – poraz.

Da Vladek priželjkuje poraz KGK bilo je bjelodano već na početku kampanje kad je, sredinom lipnja 2019., u javnost pustio zagonetnu „patku“ kako više ili najmanje jedan (Mate Radeljić) od bivših savjetnika kojima je raspjevana vrhovnica, kako je rekao, „dala nogu“, spremaju paklenu osvetu objavom fantomskih, za nju otrovnih, „priča“, tajnih dokumenata do kojih su došli tijekom suradnje s njom.

Evo tog dijela razgovora Šeksa s Bagom:

Bago: Postoji li mogućnost da Predsjednica odustane od utrke za novi mandat?
Šeks: Ne bih ulazio u takve spekulacije. Sumnjam da je to realno. Moguće je, priča se koješta, da bi se njoj moglo prišiti nešto što bi je moglo kompromitirati.
Bago: Što bi je kompromitiralo?
Šeks: Ne znam. Motaju se neke priče.
Bago: Tko bi je kompromitirao?
Šeks: Ovi kojima je dala nogu.
Bago: Onda je to njezin problem.
Šeks: Nije.
Bago: Vi pričate da bi Mate Radeljić bio taj?
Šeks: Nisam to rekao.
Bago: Jeste.
Šeks: Govorim samo…
Bago: Rekli ste oni kojima je dala nogu – jedini kojem je dala nogu je Mate Radeljić.
Šeks: Nije jedini. Ima ih još.
Bago: I Vama je dala nogu prije nekoliko godina.
Meni nije.
Kad je tijek kampanje pokazao da je, do samoga kraja, Mate Radeljić bio i ostao korektan prema KGK i službi koju je marljivo vršio, Vladimir Šeks sada osvetničku nadu polaže u to da bi stožer KGK mogao prihvatiti njegov čudački prijedlog da se Zorana Milanovića u „pripetavanju“ proglasi utjelovljenjem komunističkog zla koji s njim na čelu prijeti HDZ-u i Hrvatskoj.

Takva „strategija“ odvela bi KGK sasvim sigurno u poraz kojem je ionako vrlo blizu jer je ogroman broj i postotak glasova koje je osvojio dr. Miroslav Škoro (465.703; 24.45%) rezultat nezadovoljstva desnog biračkog tijela javnim politikama Andreja Plenkovića i njegova HDZ-a, ali i teško shvatljivih retoričkih nesuvislosti njegove predsjedničke kandidatkinje.

Prva anketa agencije IPSOS nakon prvog izbornog kruga, provedena 23. prosinca 2019. na uzorku 1027 ispitanika, pokazala je d je Zoran Milanović veliki favorit za pobjedu u „pripetavanju“. Njegova je prednost preko sedam postotnih poena: za njega kani glasovati 48.4%, a za KGK 41.1% građana, uz 10.4% neodlučnih.

Ako čak pretpostavimo da će relativno veliki broj mladih birača koji bi glasovali za Zorana Milanovića propustiti izbore 5. siječnja 2020. zbog odlaska na skijanje i ladanje, statistika je na njegovoj strani.

Strategija proglašavanje Zorana Milanovića predvodnikom „povratka komunista na vlast“ u tom je kontekstu farsična i samoubilačka. Posebice jer je predlaže jedan od gorljivih bivših komunista koji je u doba tegobnog komunističkog disidentstva postao, kako sam to u jednom teorijskom eseju dokazao, „neiskrenim suradnikom UDBE“.

Vladimir Šeks je osvetoljubiv čovjek. Za to postoji mnoštvo dokaza, među kojima je najbolji primjer osvetnički gnjev koji je pokazao kad je dr. Ivo Sanader donio sasvim logičnu odluku da na mjesto predsjednika Sabora umjesto njega posjedne njegova višedesetljetnjeg „prijatelja“ Luku Bebića.

Pitanje na koje ću na kraju ovog prigodnog „planinskog“ zapisa pokušati odgovoriti glasi: Postoji li razlog zbog kojeg se Vladimir Šeks pokušava osvetiti KGK?
Iako je Mislavu Bagi izjavio kako mu KGK nije „dala nogu“, činjenice govore suprotno.
Šeks je u Predsjedničke dvore stigao nakon što ga je Andrej Plenković elegantno protjerao iz njegova RAJA – Hrvatskog sabora.

Zlatni padobran osiguran mu je u vidu položaja koji je dobio u Uredu predsjednice Republike: imenovan je za posebnog savjetnika Predsjednice za ustavno-pravna pitanja.
Pritajena osvetnička ŽUDNJA u njemu se javila kad je bio prisiljen na podnošenje ostavke zbog toga što je KGK predložio da pomiluje Vanju Goldbergera (oprošteno mu je osam mjeseci tamnice) koji je osuđen na trogodišnju robiju za zlouporabu opojnih droga i neovlašteno posjedovanje oružja. Dok je bio Šeks bio predsjednik Sabora, g. Goldberger bio je njegov savjetnik za medije.
Nakon „ostavke“, odnosno „davanja noge“, Šeks je dao izjavu za medije: „Dao sam ostavku zbog Vanje Goldbergera jer osjećam moralnu odgovornost. Bio je prijatelj mog sina, a prije desetak godina bio je savjetnik za medije u Saboru. Zagovarao sam da ga se pomiluje, a predsjednica je smatrala da to nije u redu s obzirom na moj poseban odnos s njim. Ja to uvažavam i podnio sam ostavku.“

Vladimir Šeks Sova zlopamtilo je i osvetoljubiv je. Nadao se da će dr. Miroslav Škoro biti njegov ZORO, a sada ufanje polaže u „lijevog suverenistu“ (tako sam prvi etiketirao Zorana Milanovića).
Iako je 95% sigurno da će Zoki ublažiti njegovu žudnju za osvetom, da bi bio siguran, posredstvom medija predložio je Ivanu Anušiću da Milanovića spopadne kao opakog komunistu.

Izvor: facebook.com/slaven.letica.9 – dnevno.hr

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Koržinek Obuljen: Plenković je ljut na Milanovića zbog “majke lekarke”

Predsjednik Milanović je predložio premijeru Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Je li Milanović piroman prerušen u vatrogasca kako tvrdi premijer? Je li Plenković herojski zec kako tvrdi predsjednik?

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Je li premijer aludirao da je predsjednik ovisnik o kokainu kada je govorio o šmrkavcu? Kako zaustaviti govor mržnje? Kakvo je stanje sigurnosti u Hrvatskoj? Prijeti li nam nasilni ekstremizam? Koliko je ozbiljna radikalizacija društva?

– To je dio normalne komunikacije političkih dionika koji zastupaju različite stavove i to ne treba miješati sa temom zbog koje smo se okupili, a to je pitanje radikalizacije i govora mržnje, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Dodala je da je vladi velika odgovornost zbog zdravstvene i ekonomske situacije, i nemilog događaja koji se dogodio na Trgu svetog Marka, javlja HRT.

– Imamo ozbiljne probleme u društvu i ozbiljno im pristupamo, rekla je ministrica.

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslava Škore rekao je kako je Domovinski pokret zadnji koji bi opravdavao događaj na Markovom trgu.

– Osuđujem taj čin, to se nije smjelo dogoditi, rekao je te naglasio da dio odgovornosti snose premijer i ministar Božinović.

– Nakon performansa Živog zida premijer je javno rekao da treba pojačati mjere sigurnosti i što je ministar Božinović napravio – apsolutno ništa. Kako je mladić mogao s kalašnjikovim doći do vlade da ga nitko nije vidio, upitao je, te mladima poručio da je njihovo oružje kemijska olovka i da izlaskom na izbore trebaju mijenjati političare, a ne oružje.

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a rekao je da se ne slaže da je predsjednik relativizirao.

– Tu vidim odgovornost premijera koji je licemjeran. Ne možete sijati mržnju i netrpeljivost i očekivati da ćete požnjeti ljubav i harmoniju. Gdje je bio premijer kad su plinske boce i šatori bili na ulicama? Ne možete imati dvostruka mjerila.

Dodao je da si premijer i predsjednik daju epitete koje on ne bi koristio u javnom prostoru, ali da za svađu i prepirku treba dvoje i da se ne može odgovornost stavljati samo na jednoga.

Mlinarić je rekao kako njega njihovo prepucavanje podsjeća na svađu djece u srednjoj školi, na pubertetlije koji pune javni prostor.

Obuljen je istaknula kako se Hrvatska, ako i cijeli svijet nalazi u teškoj situaciji koja zahtjeva odgovornost i bavljenje ozbiljnim problemima,i da ovo nije trenutak za prepucavanja.

– Moramo osuditi i pridonijeti da se suzbije bilo kakav govor mržnje, rekla je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek napokon je otkrila zašto je  Plenković ljutit na Milanovića te zašto je optužio predsjednika države da potiče ekstremizam.  Riječ je  o  sastanku tadašnjeg premijera Milanovića sa skupinom branitelja kada je rekao da je Plenkoviću “majka lekarka”.

Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost sa Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je da odgovor na prijetnju ne može dati samo vijeće za nacionalnu sigurnost ni sigurnosni preventivno represivni sustav već  to mora dati društvo u cjelini.

– Postoji radikalizam koji vodi u nasilje, ekstremizam i terorizam. Kad se saznaju pravi motivi onda možemo reći je li riječ o terorizmu ili ekstremizmu. Ja bi rekao da je to čin politički motiviranog nasilja, a cilj je bio premijer i ministar Tomo Medved.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a rekao je da se slaže da se moram napraviti rest društva.

– Ne slažem s Hajdukovićem da je to u jednom smjeru. Meni nije jasan predsjednik Milanović. Dobivam dojam da želi postati lider oporbe, što je njegovo legitimno pravo, ali sada  nije vrijeme za to. Hrvatska je pred dvije krize – zdravstvenom i gospodarskom, a građanima nedostaje riječ perspektiva. Oni ne vide kako ćemo izaći iz problema i ja očekujem da se počnemo baviti problemima i izazovima koji su pred nama, rekao je.

Nastavi čitati

Politika

Američki veleposlanik poručio bh. građanima: Vi morate donijeti promijene

Vlada Sjedinjenih Država već dugo daje podršku građanima BiH u nastojanjima izgradnje bolje budućnosti. Mi smo i dalje istinski prijatelj posvećen da naša podrška bude plodonosna i fokusirana na rezultate – ali ostvarenje krajnjeg cilja ovisi od građana BiH, napisao je veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson na svom Blogu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Američki veleposlanik u BiH

“Krajnji cilj inozemne pomoći je prestajanje potrebe za istom. Jedva čekamo dan kada će BiH prijeći iz faze u kojoj joj je pomoć potrebna u fazu oslanjanja na vlastite snage. Prvog listopada, Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) objavila je na svom otvorenom portalu Selfreliance.usaid.gov treće izdanje Mapa puta za ostvarenje samoodrživosti za razne zemlje. USAID definira samoodrživost kao sposobnost planiranja, financiranja i provedbe rješenja za probleme lokalnog razvoja, kao i opredjeljenost da se ta rješenja provedu učinkovito, inkluzivno i odgovorno. Jednostavno rečeno, samoodrživost znači da BiH sama rješava svoje probleme bez smjernica ili financijske pomoći međunarodne zajednice. Kada radimo procjenu situacije u raznim zemljama, promatramo i sposobnost djelovanja i opredjeljenost za isto. Mjere za BiH pokazuju da u njoj postoji visoka razina sposobnosti za upravljanje vlastitim razvojem. Institucije u kojima radi osoblje koje je adekvatno obučeno, postoje. Nažalost, podaci također pokazuju nizak stupanj opredjeljenosti. To nije iznenađenje za većinu građana koji tome svakodnevno svjedoče. Ali, pošto se SAD oslanjaju na podatke, istaknut ću nekoliko stvari koje smo utvrdili”, navodi Nelson u blogu.

Ističe kako se “opredjeljenost iskazuje na različite načine – upoznavanjem građana s informacijama, osnaživanjem ljudi sredstvima pomoću kojih mogu tražiti odgovornost od vlasti, te poticanjem građana na sudjelovanje u rješavanju problema od opće važnosti”.

“Nažalost, postoje pokazatelji da su svi ovi ključni prioriteti u padu u BiH od 2013. godine. Vlasti podržavaju demokraciju prihvaćanjem slobode izražavanja, slobode udruživanja, vladavinom prava, i slično. U ovim oblastima BiH takođe trpi. Dok se približavaju općinski izbori, možda je najveći razlog za zabrinutost to što istraživanja ukazuju na postojanje prijevara pri registraciji birača, sustavnih nepravilnosti, kupovine glasova, pa čak i izbornog nasilja. Ovi značajni napadi na sposobnost građana i osiguranje da njihove vlasti rade za njih, sprječavaju očajnički potrebne reforme s ciljem ograničavanja lidera u radu u osobnu korist. Bez veće opredjeljenosti vladinih dužnosnika za promjenom situacije, status quo, spirala pada će se nastaviti. Što je najhitnije, Vlada SAD će nastaviti vršiti pritisak na lidere kako bi djelovali snažno na reformi javnog sektora i razvoju ekonomije, naročito sada kada pandemija COVID-19 i dalje bjesni. Ovakvo djelovanje treba uključivati depolitizaciju državnih poduzeća. Državna poduzeća su neučinkovita, ona su politički bankomati uz pomoć kojih vladajuće elite održavaju svoju moć, potvrđuju kontrolu nad biračkim tijelom i bogate se resursima koja pripadaju vama, građanima BiH“, poručio je američki veleposlanik u BiH.

Istaknuo je da “bh. lideri mogu postići napredak kada to žele”.

“Promjena Izbornog zakona, kako bi se građanima Mostara vratilo osnovno demokratsko pravo glasanja i dugo odlagano usvajanje Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina znaci su nade. Oni pokazuju što se može postići kada postoji opredjeljenje da se nešto uradi. Međutim, malo toga će se promijeniti ako vi, obični građani, ne uradite svoj dio posla – ako ne odbijete plaćati mito, ako ne ukažete na gubitke, korupciju, izborne nepravilnosti, ako ne progovorite glasno i jasno i, što je najvažnije, ako ne glasate da biste svoje lidere pozvali na odgovornost.  Bolje su vijesti podaci iz Mape puta za zemlju koji također ukazuju na visoku razinu sposobnosti građana i civilnog društva. Putovanje BiH ka samoodrživosti može biti puno kraće ako vi preuzmete odgovornost i  zahtijevate učinkovite lidere, transparentnost vlasti i odgovornost. S druge strane, ono što blokira ovo putovanje je neizlazak građana na izbore ili prodaja kontrole nad njihovom i budućnošću njihove djece tako što svoj glas prodaju za 100 KM, iznos koji ispari za nekoliko dana.

Mladi ljudi ove zemlje ne žele ostati zarobljeni u prošlosti. BiH u 2030. godini puno im je važnija i zanimljivija nego BiH u 1995. godini. Zajedno, građani imaju moć odrediti tu budućnost, osigurati da BiH zauzme svoje mjesto kao stabilna i naprednija članica euroatlantske zajednice. Uspjeh Bosne i Hercegovine ne ovisi od toga što će uraditi međunarodna zajednica. On će ovisiti – kako je govorio predsjednik Kennedy – od “onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju”. Uspješna građanska supervizija će na kraju zauzeti mjesto međunarodne supervizije. Mi vjerujemo u vašu želju da dočekate, i potencijal građana da ostvare naprednu Bosnu i Hercegovinu. Ako ste voljni krenuti putem ka samoodrživosti, Vlada Sjedinjenih Država podržat će vas u tome”, obećanje je američkov veleposlanika u BiH Erica Nelsona žiteljima u BiH.

Nastavi čitati

Politika

NIKŠIĆ: Svi smo mi savremenici Alije Izetbegovića, žao mi je što prednost nije dao građanima

Na dan kad se obilježava 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine zanimljiva je percepcija njegovog lika i djela od lidera aktualne opozicije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nermin Nikšić o Aliji

Na dan kad se obilježava 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine zanimljiva je percepcija njegovog lika i djela od lidera aktualne opozicije.

S obzirom da se svi možemo nazvati savremenicima Alije Izetbegovića, teško je dati objektivan sud, kaže za Klix.ba predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

“Nesporna je činjenica da se radi o prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Žao mi je da je, u periodu kada je mogao presudno utjecati, prednost dao zastupanju naroda umjesto građana. Kada gledam s ove vremenske distance, potpuno svjestan turbulentnog vremena i agresije kroz koju je prošla naša zemlja, ne mogu se oteti utisku da su bila dva lica, rekao bih dva pogleda Alije Izetbegovića na odnose u Bosni i Hercegovini”, kaže Nikšić.

Jedno je ono što je, potpuno ispravno, dodaje on, govorio o multietničkoj Bosni i Hercegovini, a drugo je ono što (ni)je bio spreman uraditi da tako bude. Zato je najbolje ostaviti da historija donese konačan sud o njegovom liku i djelu u vremenu koje je pred nama.“Želim vjerovati kako ni sam Izetbegović ne bi bio saglasan sa novovremenim kreiranjem kulta ličnosti, a pogotovo aktuelnog takmičenja u tome ko je veći poltron porodice Izetbegović.

U svakom slučaju je nesporno da ima svoj dio zasluga za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine i zaustavljanje rata. Za Bosnu i Hercegovinu je bitno da bez ostrašćenosti i iracionalizma od lidera iz prošlosti preuzme najpozitivnije prakse koje možemo primijeniti kako bi život naših ljudi danas učinili boljim, a ne kako bismo ostali zarobljeni u raspravama o prošlosti”, zaključio je lider SDP-a. | TBT

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x