Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SEIZMOLOG KUK O POTRESU U PETRINJI: ‘Bio je jači od nekih atomskih bombi!’

“Iznenadilo nas je u smislu da nismo očekivali da će i zagrebačko epicentralno područje prije nekoliko mjeseci i područje Pokuplja u ovoj godini odraditi svoje seizmičke aktivnosti. Nije nas iznenadilo u smislu da se tamo događaju potresi. Takav je bio i 1909. godine. Mi smo to upozoravali i to jesu, u okolici Zagreba, medvedničko područje, Pokuplje, mjesta gdje su potresi najjači”, rekao je Kuk.

“Jače od nekih atomskih bombi”

“Osjetio se i u Sloveniji i čak u Njemačkoj. To je potres velike snage, oslobođena je velika količina energije i ti valovi onda pređu i nekoliko stotina kilometara noseći dovoljno energije da zatresu i tamo, zato se osjetio. To je normalna pojava”, dodao je.

“To je jače od nekih atomskih bombi koje su bile korištene”, dodaje.

Kaže da usporedba s Hirošimom nije pretjerana.

“Da, nažalost, naša gradnja je loša i stara i to je najprije razlog što imamo tako velike štete i žrtve, ali to nam je poznato. Sva novija gradnja, zgrade izgrađene prema suvremenim protupotresnim standardima su ovaj potres istrpile bez problema”, kaže Kuk.

Kuk kaže da je ovo maksimalna jačina koja se na ovom području može dogoditi.

“Uvijek nakon jakog potresa dolazi serija slabijih, koja je duža i jači su potresi što je glavni bio jači. Nekad se događa da serija počne slabijim potresima, nazivaju se prethodni potresi tom glavnom. To je nas zadesilo jučer. Imali smo nekoliko jačih potresa, jačih od prosjeka, pa smo se svi ponadali da je to maksimum, ali ovoga puta se pokazalo da je 6.2 magnituda, poput onog 1909. u istom području. Ono što je dobro, ako je išta dobro, jest da je to maksimalna jačina koja se na tom području može dogoditi. U terminima vjerojatnosti, o kojoj se u seizmologiji ne govori, veća je vjerojatnost da je ovo bio najjači potres i da će idući biti slabiji.

Potresi nikad nisu pravilno raspoređeni u vremenu. Prečesto se to čuje pa neki znaju računati da smo sto godina mirni”, zaključuje Krešimir Kuk. 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x