Kontaktirajte nas na:

Politika

SDA pred izbacivanjem sa svih razina vlasti

Nakon proglašenja i potvrde izbornih rezultata od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nije trebalo čekati više od nekoliko sati da bi prva grupacija stranaka postigla sporazum o uspostavljanju vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini.

Online:

/ Datum objave:

Sudeći po brzini reakcije osam stranaka možda bi se doista moglo dogoditi da se ne čeka previše dugo na implementaciju izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini, a posebno se to odnosi na formiranje paralmentarnih većina u županijskim skupštinama za što je praktično rok mjesec dana.

Ulaze SBiH i možda DF

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu su u srijedu usuglasili tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Pojašnjeno je da su suglasnost na tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini dali organi stranaka, te su ga predsjednici svih navedenih stranaka u srijedu i potpisali.

U ime NES-a i SBiH, kao grupacije koja zajedno nastupa, potpis je stavio Nermin Ogrešević, a SBiH bi trebala u narednim danima verificirati sporazum na svojim organima. Također, verifikacija se očekuje i od organa partije Za nove generacije. Demokratska fronta je također pozvana da budu dio te grupacije.

Sporazumom je, između ostalog, predviđen zajednički nastup u svim pregovorima sa drugim političkim subjektima – potencijalnim partnerima u formiranju parlamentarnih većina.

Također, potpisnici su se obavezali i na što skorije usaglašavanje zajedničkog programskog dokumenta sa jasnim principima, mjerama i smjernicama djelovanja izvršne vlasti na svim nivoima.

Uvjerljivo najjači politički blok

Formaliziranje suradnje ovih osam stranaka bitno mijenja odnos snaga u županijskim, federalnom i državnom parlamentu i praktično ovaj politički blok čini nezaobilaznim u formiranju vlasti.

Naime, ova grupacija stranaka u Parlamentu FBiH ima ukupno 39 zastupnika što je čak 13 više od Stranke demokratske akcije. Ovaj broj zastupnika dozvoljava da ovaj politički blok zajedno s HDZ-om BiH koji broji 15 zastupnika bez problema dođe i do više od 50 zastupnika koji su potrebni za većinu u Parlamentu Federacije BiH.

Ukoliko bi se ovom potpisanom sporazumu zaista pridružila i Demokratska fronta onda bi taj politički blok imao natpolovičnu većinu od 51 zastupnika. U tom slučaju bi formiranje vlasti bez ovog političkog bloka praktično bilo nemoguće.

Također, ukoliko bi se Demokratska fronta zaista priključila ovom sporazumu bio bi zadat konačni udarac Stranci demokratske akcije i kada je formiranje vlasti u pojedinim županijama u pitanju. Jednostavno, stranka Bakira Izetbegovića ostala bi bez svakog mogućeg koalicijskog potencijala, a i bez sudjelovanja Demokratske fronte u ovakvom raspletu teško će ostati na vlasti osim u županijama u kojima ih na životu, ukoliko to bude želio, može održati Čovićev HDZ BiH.

Sporazum ovih osam stranaka kojem se na županijskim razinama priključuje Stranka za Bosnu i Hercegovinu a vrlo lako moguće i Komšićeva Demokratska fronta poprilično izvjesnim čini i ishod u kojem će ova grupacija vez velikih poteškoća osigurati natpolovične većine u bošnjačkom klubu naroda, a gotovo je sigurno da će se isti slučaj dogoditi sa klubom Srba i Klubom Ostalih.

Na taj način Stranka demokratske akcije ostaje bez svakog mogućeg alata kojim bi mogla održati sebe na vlasti. Treba podsjetiti da je i sam Dragan Čović izjavio da će njegovi partneri biti one stranke koje budu imale kontrolu nad federalnim domom naroda, a ako se potpisani sporazum provede do kraja potpuno je jasno da to neće biti SDA.

S druge strane, kada je u pitanju Parlament BiH stranke koje su potpisale ovaj sporazum u tom zastupničkom domu imaju 13 zastupnika od 42. To praktično predstavlja četvrtinu Parlamenta BiH i čak četiri više zastupnika od sljedeće SDA.

Ukoliko se ovom bloku i na toj razini zaista priključi Demokratska fronta ovaj blok brojiti će 16 zastupnika i biti će apsolutno nezaobilazan u svakom ishodu formiranja vlasti na državnoj razini.

Iako su mnogi sumnjali u to da će se stranke koje su podržale Denisa Bećirovića održati na okupu, potpisivanje ovog sporazuma samo nekoliko sati nakon proglašavanja konačnih izbornih rezultata jasna je poruka ovih stranaka da neće biti nikakvog raspada koalicije koja je uvjerljivo porazila Bakira Izetbegovića u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Komšić bira hoće li u vlast ili u oporbu

Potpisivanje ovog sporazuma u tako kratkom roku bilo je poprilično iznenađenje za mnoge političke aktere, ali je jasan pokazatelj u kojem smjeru će ići daljni tijek događaja.

Ujedno, ovaj sporazum jasan je odgovor i SDP-a na ponudu Bakira Izetbegovića koji je očajnički nudio koaliviji ovoj stranci samo kako bi osigurao kakav-takav koalicijski kapacitet za ostanak na vlasti i ujedno pokušao unijeti razdor u stranke Trojke.

Umjesto toga, dobio je za njega neočekivan kontraefekt i još čvršće ujedinio oporbene stranke. Osim toga, otvorena i jasna ponuda Demokratskoj fronti od strane osam stranaka daje na izbor Željku Komšiću hoće li ući u vlast sa ovim strankama ili će zajedno sa Strankom demokratske akcije ostati u opoziciji.

Sudeći po određenim kretanjima određenim županijama poput sarajevske nije nemoguć scenarij po kojem će se u daljnem raspoređivanju političkih snaga ova stranka pokušati distancirati od Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije.

Naime, kada je u pitanju formiranje vlasti u Sarajevu i sam Željko Komšić izjavio je potpuno nedvosmisleno da njegova stranka neće ići u koaliciju sa SDA. Također, potpisani sporazum omogućava ovoj grupaciji stranaka da kao jedinstveni blok sa 39 federalnih i 13 državnih zastupničkih mandata jedinstveno pregovara sa drugim strankama iz Federacije BiH i Republike Srpske što bitno mijenja pregovaračke pozicije.

Kako god bilo, ovaj sporazum osam stranaka bitno će odrediti daljni razvoj događaja. Ukoliko se ovaj sporazum zaista i održi vrlo je izvjesno da će SDA biti izbačena iz svih kombinacija za formiranje vlasti. No, mučni i komplicirani proces izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz županijskih skupština tek slijedi i u njemu su moguća različita iznenađenja. Nakon ovog poteza neke stvari su puno jasnije, a više toga biti će poznato nakon konstituiranja županijskih skupština.

Izvor: Dnevni list

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

VUČIĆ PODNOSI OSTAVKU: Kandidirat će se za premijera

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podnijet će ostavku, sazvati nove izbore i kandidirati se za premijera”, tvrdi tamošnji list Blic, koji se poziva na neslužbene izvore iz vrha Vučićeve Srpske napredne stranke.

Online:

/ Datum objave:

Pišu kako njihovo saznanje dolazi nakon oštrog govora lidera stranke i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjednici vrha SNS-a te da bi se izbori mogli održati u rujnu.

“Bolje je da odemo u opoziciju nego da nam stranački i privatni interesi vode državu. Spreman sam da ići na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucjenama”, poručio je navodno Vučić na toj sjednici.

Do usijanja političke situacije u Srbiji došlo je tijekom nedavne sjednice parlamenta Srbije o stanju s Kosovom. Vučić je navodno stranačkim kolegama rekao da je SNS bio usamljen u obrani državnih interesa te tvrdio da je uz sebe imao narod.

Vučić je, kako navodi Blic, također rekao da mu je “dosta i pokvarenjaka koji bi se bogatili na račun stranke, često se pozivajući na njega prilikom svojih mutnih poslova, a kad se god trebalo boriti za državu i narod prvi su okretali leđa”, a obraćanje je završio riječima “Pobijedit će Srbija”.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

HNS ponovo izabrao Dragana Čovića za predsjednika te udruge

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH završio je svoje današnje zasjedanje ponovnim izborom Dragana Čovića za predsjednika te krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Online:

/ Datum objave:

Nakon zasjedanja novinarima se obratio ponovno izabrani predsjednik te institucije te je prokomentirao sve odluke koje su danas izglasane.

”Drago mi je što smo na kvalitetan način okončali današnju sjednicu HNS-a, gdje smo usvojili bitne dokumente, promijenili u jednom tehničkom dijelu i sami statut, usvojili demografsku strategiju i Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima HNS-a te ono što je posebno bitno jest da je usvojena Deklaracija XI. Sabora”, rekao je Čović.

Kako kaže, HNS BiH je danas ponovno pokazao snagu i zajedništvo.

”HNS pokazuje snagu i izraženo jedinstvo među hrvatskim političkim strankama u BiH što je jamac da ćemo znati stvoriti ambijent da se bez naših predstavnika neće moći voditi politika u BiH i uspostavljati vlast na bilo kojoj razini. Sad je bitno da formiramo Glavno vijeće i oformimo odbore HNS-a te da kroz njih napravimo i ostale strategije, kao što je socijalna, ekonomska, itd. Naš cilj na vanjskom planu je jasan, to su euroatlantske integracije, a HNS će u tome biti predvodnik u svim procesima” poručio je Čović.

HNS-a BiH danas je usvojio i dokument Demografska strategija Hrvata u BiH.

”Napravili smo demografsku strategiju hrvatskog naroda, ali je besmisleno promatrati demografiju kroz samo jedan narod i smatram kako ova strategija može biti osnova i ostalima u BiH. Mi to moramo prenijeti na sve institucije i tada bi to sve imalo smisla, a ovo je prijedlog kakvim ga mi vidimo. Nadam se da ćemo s partnerima sve ovo promijeniti jer će bez toga ovo biti samo jedan pokušaj da nešto uradimo. Mi već tamo gdje djeluje HNS prakticiramo značajan dio mjera iz ove strategije u praksi, tj. u 23 općine i i grada te pet županijskih prostora”, ustvrdio je.

Po Čovićevim riječima, demografska obnova velika je nužnost i izazov za BiH.

”Danas je BiH naselila čitavu Europu, a možemo samo nagađati koliko nas ima u BiH, po različitim statistikama nas ima manje od dva i pol milijuna. Popis stanovništva je trebao biti napravljen 2021. da bi bar formalno baratali brojkama. Ostalo je puno raditi po tome pitanju, posebno u socijalnim i ekonomskim mjerama te je najbitnije da u središte svega postavimo obitelj. Na nama je velika odgovornost i nadam se da ćemo moći odgovoriti na izazove ispred nas”,ustvrdio je predsjednik HNS-a BiH.

Na novinarsko pitanje da prokomentira proces uspostave vlasti, Čović je odgovorio kako se taj posao privodi kraju.

”U ponedjeljak su potvrđene liste za predsjednika Federacije BiH i dva zamjenika te bi oni trebali između sebe izabrati gospođu Lidiju Bradaru, kako je to i predviđeno, a onda idu dalji procesi. Tko će biti naši partneri u Vladi ne želim špekulirati, vjerujem da će se provesti do kraja što smo potpisali kao zajednički dokument. Ono što mi se čini danas, nakon razgovora s predstavnicima „Osmorke“, mi bi trebali imati uvjerljivu većinu, a to znači dvije trećine zastupnika iz Zastupničkog doma FBiH koji bi dali potporu toj vladi i otprilike dvije trećine zastupnika u Domu naroda FBiH i to bi bila jedna komotna većina da izvršna vlast može brzo raditi i donositi zakone”, zaključio je predsjednik HNS-a Dragan Čović. | Fena

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

BOŽO KOVAČEVIĆ: “Srbija je na rubu političke krize koja je bila predvidljiva”

Predstavljanje međunarodnog mirovnog plana za Kosovo koji ne ide na ruku Beogradu izazvao je potpuni haos u parlamentu. Opozicija je žestoko napala Vučića, tražila se njegova ostavka, pljuštale su uvrede, a sve je bilo i na rubu fizičkog sukoba.

Online:

/ Datum objave:

Dokument je odbijen, a vlada i opozicija su donijele zajedničku odluku da je to za Srbiju neprihvatljivo. Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević ističe da je sve to u granicama očekivanja.

“Bilo je jasno kada su SAD i Europska unija odlučili usklađeno nastupati i prema Srbiji i prema Kosovu da je manevarski prostor za predsjednika Aleksandra Vučića sve manji. Bilo je jasno da daljnji europski put Srbije ovisi o normalizaciji odnosa s Kosovom i bilo je jasno da će opozicija posebice ova opozicija koja je desnija od Srpske napredne stranke, predsjednika Vučića proglasiti izdajnikom, za HRT rekao je Kovačević.

Kovačević je ustvrdio da je Srbija na rubu političke krize koja je bila predvidljiva, a na stolu je sada pitanje hoće li Aleksandar Vučić uspjeti držati pod kontrolom i javnost i glavne političke aktere, što je već i činio.

“Političke elite u Srbiji nisu spremne suočiti se s činjenicom da je Srbija u vrlo kratkom razdoblju izgubila nekoliko ratova za čije je izbijanje bila ona odgovorna. Kriza u bivšoj Jugoslaviji započela je na Kosovu uvođenjem izvanrednog stanja, eskalirala je Miloševićevom odlukom da etnički očisti Kosovo i to je dovelo do međunarodne intervencije čija je posljedica proglašenje samostalnosti Kosova”, kazao je Kovačević.

Analitičar je rekao da treba istaknuti ulogu predsjednika Vučića u izgradnji mita da je Kosovo i dalje dio Srbije. Dodao je kako je jasno da postoji ustavno-pravni problem u kojem se definira da je Kosovo dio Srbije, ali da ni politika predsjednika i promicanje da je Kosovo dio Srbije nije prihvatljivo.

On se predstavljao kao onaj političar koji će ostvariti tu ambiciju Srbije, rekao je Kovačević za predsjednika Srbije.

Kovačević ističe da je ključna tačka Međunarodnog mirovnog plana za Kosovo tačka 4., a to je tačka koja ne govori isključivo o međunarodnom priznanju i uspostavi diplomatskih odnosa, ali govori o nepovredivosti i priznanju granica.

“To je ono što za Srbiju nije prihvatljivo jer to je na posredan način priznanje Kosova”, rekao je analitičar.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x