Kontaktirajte nas na:

Politika

SDA: Krize izaziva Dodik nasrćući na BiH i Bošnjake, a Vučić ga u tome svojom šutnjom ohrabruje.

Stranka demokratske akcije daje punu podršku planu za upravljanje migrantskom krizom kojeg je pripremio ministar sigurnosti Selmo Cikotić, naglašavajući da BiH neće i ne smije postati poligon za dugotrajno zadržavanje migranata, jedan je od zaključaka Kolegija ove stranke.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

U Sarajevu je u ponedjeljak održana sjednica kolegija SDA na kojoj su donesena tri zaključka, a koja se tiču migrantske krize, odnosa sa Srbijom i lokalnim izborima.

Zaključke prenosimo u nastavku:

1. SDA daje punu podršku planu za upravljanje migrantskom krizom kojeg je pripremio ministar sigurnosti Selmo Cikotić, naglašavajući da BiH neće i ne smije postati poligon za dugotrajno zadržavanje migranata.

-Tražimo od institucija vlasti na svim nivoima da se u skladu sa svojim zakonskim obavezama uključe u rješavanje migrantske krize. Posebno naglašavamo obavezu i odgovornost Vijeća ministara da što prije osigura sve uslove da se migranstkom krizom upravlja iz jednog centra, sa državnog nivoa. U tom smislu, tražimo da se hitno pokrenu aktivnosti na zaštiti istočne granice BiH, preko koje migranti ulaze na našu teritoriju. Nastavit ćemo da insistiramo na angažiranju nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, koji bi na istočnoj granici i migrantskim rutama trebalo da postave inžinjerijske zapreke – navedeno je u zaključku Kolegija SDA.

Iz ove stranke u saopćenju navode i sljedeće:

-Tražimo i jačanje kapaciteta Granične policije, kako u ljudstvu, tako i u tehničkom smislu. Očekujemo da se u rješavanje migrantske krize uključe policijske i sigurnosne agencije iz svih dijelova BiH i formiranje mješovitih timova, koje bi pod komandom Granične policije pojačali prisustvo i kontrole u graničnom pojasu.

Od federalne i kantonalnih policija tražimo da pojačaju kontrole u bh. gradovima i odlučnije kažnjavaju migrante koje narušavaju javni red i mir.

Od državnog i drugih tužilaštava također tražimo da počnu rigoroznije procesuirati migrante koji narušavaju javni red i mir i krše zakone BiH, kao i da procesuiraju osobe uključene u prihvat i transport migranata i trgovinu ljudima.

Od Tužilaštva BiH tražimo da odmah pokrenu postupak protiv ministra unutarnjih poslova RS i drugih zvaničnika ovog eniteta koji su javno priznali da pomažu migrantima u transportu prema Unsko-sanskom kantonu, jer to predstavlja krivično djelo.

SDA insistira da nadležne institucije BiH, u skladu sa međunarodnim ugovorima, otpočnu sa vraćanjem migranata u zemlje njihovog porijekla.

Insistiramo da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci većina. Od predstavnika SNSD-a i HDZ-a tražimo da prestanu sa opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na državnom nivou, koje će omogućiti bolje upravljanje migrantskom krizom. Licemjerno je da vlasti entiteta RS i Milorad Dodik odbijaju sve odluke, od jačanja istočne granice do raspoređivanja migranata na cijelu teritoriju BiH, a da onda optužuju predstavnike bošnjačke politike kako žele da migranti ostanu u BiH. Jasno je da se iza svega krije islamofobna politika koja Bošnjake želi optužiti za sve sigurnosne probleme koje migrantska kriza donosi sa sobom.

SDA od Evropske unije i organizacija koje upravljaju migrantskom krizom, poput UNHCR-a i IOM-a zahtjeva odlučniji pristup, kao i veću tehničku i materijalnu pomoć institucijama BiH.

2. Aleksandar Vučić nastavlja da namjernom zamjenom teza pravda paternalističku i dvoličnu politiku koju Srbija vodi protiv Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Srbije optužuje SDA i bošnjačko političko rukovodstvo za svađu i stalno izazivanje kriza, jer reagiramo na njegovo stalno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH, toleriranje Dodikovih sepraratističkih izjava koje daje na sedmičnoj bazi – često i u Vučićevom društvu, na činjenicu da Srbija pruža utočište presuđenim ratnim zločincima poput Novaka Đukića, da Srbija hapsi branioce BiH i sudi im u Beogradu na osnovu montiranih optužnica itd.

Dakle, stvari stoje potpuno obrnuto – ne izazivaju Bošnjaci i SDA krize, niti nasrću na Srbiju i Srbe, nego krize izaziva Dodik nasrćući na BiH i Bošnjake, a Vučić ga u tome svojom šutnjom ohrabruje.

Trenutna politika rukovodstva Srbije i rukovodstva RS u mnogome podsjeća na odnos koji je Miloševićev režim imao sa ratnim zločincem Radovanom Karadžićem. To je rezultiralo agresijom na BiH, etničkim čišćenjem i genocidom u Srebrenici, ali i time da je politički vrh Srbije i bosanskih Srba završio u Hagu, na dugogodišnjim robijama.

Posljednji u nizu ataka na Bosnu i Hercegovinu je pokušaj da se status jednog njenog entiteta, Republike Srpske, veže za rješavanje pitanja statusa Kosova, a što inaugurira upravo Dodik u prisustvu Vučića.

Status Kosova i unutrašnje uređenje BiH ni pod kakvim uvjetima ne mogu biti dovedeni u vezu. Republika Srpska može postojati samo kao bh. enitet ili ne postojati nikako. Bilo kakav pokušaj da se status Kosova i BiH povežu u smislu teritorijalne reorganizacije, ma ko stajao iza njega, može rezultirati jedino novim sukobom na Balkanu. Zato je svima najpametnije da tu tezu više nikada ne pominju.

Bolji odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i Srba i Bošnjaka, svima su potrebni. Ukoliko je Vučić zaista opredijeljen da ih gradi, onda je recept jednostavan: neka srbijansko rukovodstvo poštuje Bosnu i Hercegovinu, neka se ne miješa u njena unutarnja pitanja i neka se suoči sa prošlošću. To je najmanje što je Srbija dužna Bosni i Hercegovini nakon agresije, razaranja i patnje koju je nanijela njenim narodima.

3. SDA poziva građane Bosne i Hercegovine, naročito u dijaspori, da se registriraju i izađu na izbore.

Građani BiH u dijaspori podrškom probosanskim političkim snagama mogu imati presudan utjecaj na rezultate izbora u Srebrenici i drugim mjestima na području eniteta RS, kao i u drugim općinama i gradovima u BiH.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati

Politika

Zoran Milanović: Izetbegovićeva supruga specijalizirala je u Zagrebu 1993., a sada nas nazivaju UZP-om

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u petak dugu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim pitanjima, a dotaknuo se i Hrvata u BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović o Izetbegoviću

Govoreći o BiH, obrazložio je svoj nedavni poziv Miloradu Dodiku kazavši kako bi i s vođom bh. Bošnjaka Izetbegovićem “htio pričati o pitanjima koja nas muče”.

Kada govorimo o suradnji, ja pokušavam doprinijeti rješavanju mizerne situacije Hrvata u BiH i računam na pomoć gospodina Plenkovića, pozovem Dodika koji je dolazio i ranije, o tome obavijestim Plenkovića, a na dan dolaska Dodika on mi sam kaže da ga je zvao Plenković, a meni to nije javio. Pitao me i da li da ide kod Plenkovića, ja sam rekao da obavezno ide.

Dignu se galamdžije iz Sarajeva – predsjednik SDA, sin puno talentiranijeg oca, čija supruga je ovdje u Zagrebu 1992. i 1993. specijalizirala – ne u Istanbulu nego u Zagrebu, a sad nas nazivaju udruženim zločinačkim pothvatom, i kaže da neće razgovarati sa mnom. Ja želim razgovarati s vođom bosansko-hercegovačkih Bošnjaka o problemima koje moramo riješiti.

Međutim, g. Plenković nema problem da tog istog gospodina koji se razmeće i hvali da će mi uskratiti svoje društvo (baš me briga) – primi u Zagrebu! I da tome preko nekog savjetnika obavijesti moj ured 15 min prije početka sastanka, kazao je Milanović.

Nastavi čitati

Politika

THOMAS MILLER: Čovjek koji je Puljiću rekao, “vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”

U američkoj saveznoj državi Illinois jučer je osvanula poruka bivšeg američkog veleposlanika u BiH Thomasa Millera koji je podsjetio na tamošnje Bošnjake na Bidenovo prijateljstvo prema BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Thomas Miller
Bivši američki veleposlanik u BiH Thomas Miller

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH prije, tijekom i poslije rata”, navedeno je u poruci Millera, prenose Vijesti.ba.

Tko je zapravo Thomas Miller?

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obepravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomata rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

Kardinal do današnjeg dana nije otkrio ime tog diplomate. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao bivši američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS-a, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani. Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara, prenose Vijesti.ba.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x