Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

SCHMIDT: Neprihvatljive su najave teritorijalne reorganizacije zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi

Izvještaj se podnosi svakih šest mjeseci, a 61. po redu trebao bi se 11. svibnja naći na dnevnom redu Vijeća.

Zasad još nije jasno hoće li Schmidt govoriti u New Yorku, nakon što su to prošle godine spriječile Rusija i Kina koje su spriječile i potvrdu njemačkog diplomata za novog visokog predstavnika u BiH.

Schmidt u izvještaju navodi da se BiH suočava s pojačanim prijetnjama njezinoj stabilnosti i integritetu, upozoravajući na politiku koju vodi vlast u Republici Srpskoj (RS) predvođena Miloradom Dodikom.

U dokumentu objavljenom u četvrtak, Schmidt je ocijenio kako zakoni koje usvajaju u RS-u s ciljem preuzimanja ovlasti koje pripadaju državi BiH potkopavaju mir i stabilnost.

Ponavljam, kako sam to već učinio u izvještaju u studenom, da vlasti RS-a ozbiljno krše Daytonski sporazum, napisao je Schmidt.

No, istaknuo je kako su neprihvatljive i najave teritorijalne reorganizacije zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi koje dolaze iz HDZ-a BiH. Time se aludira na “sablast trećeg entiteta” i takva retorika je destabilizirajuća i štetna po odnose među etničkim zajednicama u BiH, smatra on.

U dokumentu koji je dovršen 15. travnja dok su još postojale šanse za promjene izbornog zakona, Schmidt kaže kako je šteta što to već nije riješeno jer bi na taj način cijela zemlja dobila novi zamah u provedbi reformi.

Sada je izvjesno da se problem neće moći niti riješiti “bez pritiska međunarodne zajednice”, rekao je visoki predstavnik koji smatra da sudionici pregovora moraju odustati od maksimalističkih zahtjeva.

Ipak, provedba redovitih izbora ostaje obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma i minimum je koji treba ispuniti svaka država koja pretendira na članstvo u EU.

Izostanak dogovora ni na koji način ne dovodi u pitanje opće izbore u listopadu 2022. koji se trebaju održati po istim pravilima kao i 2018., no izostanak dogovora o izbornoj reformi postavit će više izazova za njihovu provedbu, ocijenio je Schmidt, prenijela je Hina.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x