Kontaktirajte nas na:

Preporuka

Šarović: Dodik je u paranoji, RS zbog njega nepovratno tone u izloaciju

Milorad Dodik u svom haosu i nervozi potpuno nepotrebno podiže tenzije i stvara lošu atmosferu. Problem je njegova patološka želja da kontroliše sve u društvu, te činjenica da ne trpi drugačije mišljenje i drugačije politike.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ocijenio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik SDS-a Mirko Šarović, osvrćući se na niz optužbi i kritika koje je u intervjuu za RTRS iznio prvi čovjek SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH na račun opozicionih stranaka u RS.

Dodikova konstatacija da će “biti posljedica” ukoliko se Savjet ministara BiH formira bez SNSD-a, smatra Šarović, može se shvatiti i kao svojevrsna prijetnja.

“Ima on običaj da izriče takve stvari… Mislim da je u svom istupu 30-ak puta pomenuo Branislava Borenovića i mene, čak i na nepristojan način. Dodik u svom haosu i nervozi potpuno nepotrebno podiže tenzije i stvara lošu atmosferu. Problem je njegova patološka želja da kontroliše sve u društvu, te činjenica da ne trpi drugačije mišljenje i drugačije politike. No, to je njegov problem. Mi nismo ista stranka. Razmišljamo drugačije i smatramo da društvo treba mijenjati. On nije osoba koja može bilo šta dati ovom društvu i RS, izuzev problema izolacije u koji RS nepovratno tone”, upozorava Šarović.

Neistinite tvrdnje o podršci statusu quo

Naš sagovornik podsjeća da SNSD više od godinu dana sa svojim partnerima pregovara o formiranju vlasti na nivou BiH.

“Dodik je svoje partnere izabrao sam i niko mu ne smeta u pregovorima. Niko mu ne spori ni da ima najbolji izborni rezultat. No, on se obraća i drugim političkim opcijama, prevashodno SDS-u i PDP-u, te u nama nalazi neke krivce, vjerovatno misleći da opozicija treba da ćuti i ne iznosi svoje stavove. Ne vidim razlog zašto je u paranoji kada je u pitanju opozicija. Što smo glasniji, time više ostvarujemo svoju političku ulogu kao opoziciona stranka”, ističe Šarović, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te novoizabrani poslanik SDS-a u Parlamentu BiH.

Šarović otvoreno postavlja pitanje zašto predsjednik SNSD-a spočitava saradnju SDS-a sa SDA-om.

“SNSD je u savezu sa SDA 13 godina. Grlili su se, ljubili, najavljivali kule i gradove. Dodik opet pregovara sa SDA i ne može da postigne dogovor. Gospodine, imaš priliku i iskoristi je! Nisu ti krivi ni Mirko Šarović, ni Branislav Borenović, ni SDS, ni PDP, niti bilo ko drugi”, kategoričan je prvi čovjek SDS-a.

Prema njegovim riječima, opozicione stranke u RS svjesne su da su njihove šanse za ulazak u novi saziv Savjeta ministara BiH vrlo male i skromne. No…

“Jednostavno moramo da dignemo svoj glas i jasno kažemo svoj stav o aktuelnoj situaciji, posebno o blokadi rada Parlamenta BiH. Rekli smo da ovako više ne može ili ne treba da bude, te da neke stvari treba mijenjati”, napominje naš sagovornik.

Na optužbe srpskog člana Predsjedništva BiH da SDS i PDP pružaju podršku lideru SDA Bakiru Izetbegoviću u održavanju političkog statusa quo, Šarović odgovara: “Nikada nijednu riječ nismo kazali u prilog takvoj tvrdnji”.

“Uvijek smo govorili ‘Izvolite, formirajte vlast. Nemojte nas ništa pitati i uzimati u usta. Imate partnere, pregovarajte sa njima, ali nemojte nas nazivati krivcima za svoj neuspjeh’”, dodaje predsjednik SDS-a.

Deblokirati rad Parlamenta i prijeko potrebni novac

Kako naglašava, problem upravo leži u činjenici da SNSD sa svojim partnerima ne može napraviti iskorak u formiranju vlasti duže od godinu dana.

“Jedina inicijativa koju smo pokrenuli jeste da se odblokira rad Parlamenta BiH, prije svega Predstavničkog doma. Mi imamo svoje predstavnike u ovom domu, legitimni smo i govorimo svoj stav. Zatražili smo održavanje sjednice jer na usvajanje čeka 40 zakona, te mnoštvo sporazuma i ugovora u finansijskoj vrijednosti od dvije milijarde KM, od kojih jedna milijarda ide za RS. Sve to stoji jer SNSD-ov čovjek ne dozvoljava zakazivanje sjednice Predstavničkog doma BiH kako bi se odblokirala sredstva i prijeko potreban novac usmjerio u putnu mrežu RS, sanaciju klizišta, regulaciju rijeka i slično”, ističe Šarović.

Umjesto deblokade, dodaje, rad Parlamenta se namjerno blokira i koristi za nadmetanje i ucjene u vezi sa formiranjem Savjeta ministara BiH.

“Ako oni koji su nadležni za zakazivanje sjednica blokiraju taj proces, treba da budu smijenjeni. To nema nikakve veze sa formiranjem vlasti, koalicijama, Izetbegovićem, Dodikom ili bilo kim drugim, nego sa usvajanjem zakona i deblokadom novčanih sredstava. Tražimo zakazivanje sjednice i to je legitimni zahtjev opozicije. Da li ćemo u tome uspjeti, pitanje je. Možda će biti neka većina koja će reći da to ne treba raditi”, navodi Šarović.

O argumentu srpskog člana Predsjedništva i predsjednika SNSD-a da će “projekata biti, ali da je važnije očuvati pravo na političko predstavljanje i legitimni izbor RS”, Šarović kaže: “To je nemoguća i suluda teza koju izriče ličnost na tako važnoj poziciji”.

“Pozivamo Dodika i SNSD-ove predstavnike da održe sjednicu Predstavničkog doma BiH kako bi se usvojile prijeko potrebne odluke. Mi ćemo pridružiti svoje glasove njihovim. Ne tražimo ništa drugo, osim da izvrše svoju društvenu ulogu zbog koje su izabrani na pozicije. Nema to veze ni sa formiranjem Savjeta ministara, ni sa legitimitetom, niti sa bilo čim o čemu Dodik pogrešno govori”, naglašava naš sagovornik.

Akcioni plan usaglašen sa institucijama RS

Posebno se osvrnuo na tvrdnju da je aktuelni saziv Savjeta ministara BiH usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, bez saglasnosti Vlade RS, te da su ministri iz SDS-a i PDP-a srušili mehanizam koordinacije, kao i da urušavaju ustavni poredak RS i njena ustavna prava da odlučuje o ustavnim pitanjima iz svoje nadležnosti.

“Dodik očito ima lošeg savjetnike koji ga pogrešno informišu. Ili možda ima loše namjere, pa o tome govori na takav način. Sve što je rekao o Akcionom planu je obična laž, koju po ko zna koji put izriče osoba na tako visokom nivou kao što je član Predsjendištva BiH iz RS”, kaže Šarović.

Činjenice su, tvrdi, potpuno drugačije.

“Od mnoštva mjera koje treba da ispuni BiH, 691 mjera u potpunosti je usaglašena sa nadležnim institucijama iz RS i FBiH, dok je za 38 mjera, koje u ovom procesu nisu usaglašene, u Akcionom planu jasno konstatovano da nije postignuta saglasnost o tome ko je nadležan da ih donese, kao i da će ovlašteni predstavnici iz RS i FBiH, te sa nivoa BiH, ova pitanja riješiti kroz postojeći mehanizam koordinacije”, pojašnjava on.

Kako zaključuje, to je jedina istina, a sve ostale tvrdnje su laž, manipulacija i obmana.

“Pogubno je što takve dezinformacije dolaze sa visoke funkcije kao što je član Predsjedništva BiH iz RS”.

Izvor: vijesti.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

Aktualna politička bagra želi izazvati “koronizaciju” kako bi uz što manje izlaznosti ostvarila pobjedu!

U Bosni i Hercegovini u petak je i službeno započela predizborna kampanje za sve lokalne sredine osim za Grad Mostar, u kojem će se izbori održati naknadno, odnosno 20.12. 2020. godine.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

politička bagra

Početak izborne utrke obilježava niz problema od kojih su mnogi već bezbroj puta već viđeni, a u međuvremenu su se pjavili i novi koji čak prijete da ugroze čitav izborni proces, a možda čak u najtežoj situaciju pod silom prilika prouzroče njihovo odgađanje.

Iako to nitko javno neće reći potpuno je jasno da su susjedne zemlje poput Hrvatske, Srbije i Crne Gore, za razliku od BiH, napravile pravi potez kada su svoje izbore održali ranije od predviđenog roka. Odnosno, smjestili su ih u ‘ljetnje’ vremenske prilike i tako smanjili rizik da epidemija koronavirusa dramatično pohara stanovništvo.

Doktori – političari bez jasnog stava o izborima u ‘koroni’

Za razliku od njih, BiH je, zbog političkih razloga, učinila upravo suprotno – pomakla ih u duboku jesen, a kada je riječ o Mostaru faktički čak u zimu. Sama ta činjenica dovoljno govori koliko je vladajućim političkim elitama stalo do mišljenja struke i realne brige za stanovništvo.

Tako, primjerice, ovih dana imamo apsurdne i kontradiktorne izjave i intervjue pojedinih doktora koji su predstavljeni kandidatima za gradonačelnike Mostara (iako se ta funkcija ne bira na izborima) koji između ostalog pozivaju na oprez, smanjivanje distance i kontakata, zalažu se za različite zabrane, okrivljuju građane za širenje virusa zbog nepoštivanja mjera, a da se s druge strane uopće ne očituju o opasnostima koje će donijeti izborni dan 20.12., nego bez obzira na to, već sada pozivaju svoje glasače da izađu na izbore kako bi baš njima dali glas.

Još jedan dokaz da su stranački interesi, čak kada se politikom bave doktori, ipak ispred zdravlja građana.

No, iako to nitko javno neće reći, s obzirom na svakodnevni rast broja zaraženih i sudeći po onome što se događa u okolnim zemljama nije nemoguć ni scenarij da se izbori ipak ne održe, odnosno da silom prilika u zadnji tren budu još jednom odgođeni.

Ukoliko se to ne dogodi, prijeti opasnost da malim odazivom zbog epidemioloških razloga, legitimitet izbora bude ugrožen. Oni bi bili u tom slučaju potpuno zakoniti, ali bi legitimitet izabranih vijećnika, načelnika i gradonačelnika u budućnosti sigurno bio jako poljuljan i duboko preispitivan.

(Pred)izborne manipulacije

Osim, epidemioloških razloga, niz je drugih problema koji ugrožavaju legalnost izbora a vezani su uglavnom za već naširoko opisivane pokušaje raznih izbornih manipulacija. Lažno prijavljivanje glasača za izbore, ‘trgovanje’ biračkim odborima, podmićivanje, ‘kupovina’ glasova proračunskim sredstvima, stotine dokazanih primjera zloupotrebe javnog novca u svrhu promocije političkih kandidata čak i prije formalnog početka izborne kampanje dovode već sada u sumnju regularnost izbora. Kao i svaki put dosada evidentno je da će neki iskoristiti svaku mogućnost, čak i one nezakonite kako bi dobili koji glas više.

No, unatoč svemu, izbori koji slijede jako su bitni jer rezultati u pojedinim sredinama, pogotovo većim gradovima mogli bi promijeniti i širu političku sliku, pa čak dovesti i do promjene vlasti u županijama, a možda i u Federaciji BiH. Već uoči izbora, potpuno je jasno da se na političkoj sceni BiH događa novo preslagivanje karata pa će ishodi izbora, pogotovo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zenici, Tuzli, a možda i u manjim sredinama poput Livna, Tomislavgrada, Jablanice debelo utjecati na formiranje novih parlamentarnih većina u raznim županijama, a možda i na višim razinama.

Ujedno, ovi izbori, iako lokalnog karaktera, utvrdit će startne pozicije glavnih političkih subjekata kada su u pitanju Opći izbori 2022. godine, te će biti svojevrsni test za trenutnu vladajuću koaliciju koja funkcionira samo u momentima kada im to treba. Zbog toga, potrebno je da se svi relevantni faktori, kako domaće institucije tako i međunarodna zajednica pobrinu da nakon održanih izbora bude što manje ‘repova’ i sumnji u regularnost predstojećih lokalnih izbora.

Kako će izgledati kampanja?

U cijeloj situaciji, za očekivati je da će se političke stranke u vođenju ove kampanje susresti sa nizom izazova s kojima se do sada nisu susretale. Zbog opasnosti povezane sa epidemijom koronavirusa, pitanje je na koji način će se voditi stranačke kampanje, jer od nekih tradicionalnih metoda, poput velikih stranačkih skupova, morat će se odstupiti.

Zbog toga, za očekivati je tešku, prljavu i bespoštednu bitku putem medija na ‘nacionalnim’ temama, a koju su već odavno na sebe preuzeli lideri nacionalnih stranaka, dok će se s druge strane veliki dio kampanje preseliti na društvene mreže jer će to biti najsigurniji način komunikacije s biračima.

Ako ništa drugo, ako se ovi izbori održe i završe, možda će nakon svega najveći dobitak izbora biti svjesnost da je u Bosni i Hercegovini potrebno uvesti i mogućnost elektronskog glasovanja koje bi barem dijelom smanjilo mogućnost izbornih manipulacija i osiguralo veći odaziv građana na izbore. Nažalost, ako se to dogodi – bit će to zasluga ‘korone’ a ne vizije vladajućih političara.

Izvor: Dnevni.ba

Nastavi čitati

Preporuka

Hrvati pred novom seobom u Njemačku

Analiza digitalnih tragova pokazuje kako se u Hrvatskoj pojam zamolba za posao koji na njemačkom jeziku glasi „Bewerbung“ pretražuje sve intenzivnije pa taj pojam nadilazi i samo pretraživanje na materinskom jeziku.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

autobus za Njemačku

To je snažna indicija da se hrvatski građani pripremaju za daljnje iseljavanje u Austriju i Njemačku, a iz podataka se također može iščitati kako se svaki peti tražitelj posla u Hrvatskoj raspituje za zaposlenje u tim dvjema zemljama. Osobito se u iduće dvije godine očekuje ubrzano iseljavanje u Austriju.

Pretraživanje posla u toj zemlji najviše raste u sjevernim hrvatskim županijama poput Međimurske, Varaždinske i Karlovačke, standardno i u Slavoniji, ali pojavljuje se i Split odnosno Splitsko-dalmatinska županija i to vjerojatno zbog izgubljenih radnih mjesta u turizmu zbog Covida 19 u proteklih godinu dana.

To su neki od preliminarnih rezultata iz najnovije inovativne studije „Praćenje migracija pristupima digitalne demografije – Što nam mogu reći Facebook i Google Trends o hrvatskim migracijama?“ koju je autor doc. dr. sc. Tado Jurić s Odsjeka za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu predstavio u četvrtak na HKS-u suradnji sa Zakladom Konrada Adenauera u Zagrebu.

Digitalna demografija grana je znanosti u nastajanju, a studija je u osnovnim rezultatima pokazala kako su digitalni alati poput Facebooka, Google Trendsa, Instagrama i Linkedina validni instrumenti praćenja migracija, kaže profesor Jurić.

– U studiji koju predstavljamo razvijamo model predviđanja migracija i stupnja integracije putem praćenja digitalnih tragova. U tu svrhu koristimo analitičke alate, prije svega Google Trends (GT) i Facebook (FB). Glavni cilj rada je ponajprije predstaviti novi model za praćenje i predviđanje migracija kao i generalnu procjenu stupnja integracije novih hrvatskih iseljenika – navodi Tado Jurić, ističući kako ovakvi alati omogućuju da prvi put možemo predvidjeti migracije, a ne samo ustanoviti da su se one dogodile.

Nakon što je Njemačka 2015. godine ukinula restrikcije, iz Hrvatske se u tu zemlju iseljava oko 50 tisuća Hrvata godišnje, dok ih je još 2010. bilo oko pet tisuća godišnje. Osobe iz Hrvatske koje pretražuju pojmove iz kategorije „posao u Njemačkoj“ najvjerojatnije su zaposlene, jer je vrijeme pretraživanja obično prije 6.30 ujutro i iza 15 sati popodne, a ne u periodu radnog dana.

Nova studija pokazala je također, a tu se podudaraju službeni podaci i oni dobiveni putem FB-a, kako je dobna struktura novih hrvatskih iseljenika od 22 do 40 godina. I ostali alati poput Linkedina otkrivaju kako se iseljavaju visokoobrazovani mladi ljudi iz STEM područja, ekonomisti i liječnici.

– Ukupan broj aktivnih korisnika Facebooka na hrvatskom jeziku samo u njemačkom gradu Muenchenu, prema procjeni FB-a, u 2019.-oj godini iznosio je između 60 i 70 tisuća, a u 2020. između 70 i 80 tisuća, što znači da je njihov broj samo u godinu dana skočio za deset tisuća – ističe profesor Jurić.

U prilog tome da se u Hrvatsku ne namjeravaju vratiti te da je njihova želja integrirati se što prije u njemačko društvo govori nekoliko podataka: jedan od najčešće pretraživanih pojmova novih hrvatskih iseljenika u Njemačkoj je „odjava hrvatskog državljanstva“ kao i pojmovi vezani za učenje njemačkog jezika. Pojam koji se traži je i “misa na hrvatskom”.

– Osobno, najzanimljiviji mi je dio studije koji pokazuje što hrvatski iseljenici najviše, a što nikako ne pretražuju. Tako su među najtraženijim pojmovima još i Severina, Thompson, Oliver Dragojević, ali i „razvod braka“. To je indicija da dolazi do većeg broja razvoda brakova novih hrvatskih iseljenika u Njemačkoj ali i da će taj trend rasti – ocjenjuje profesor Jurić.

Međutim, indikativno je također da pojmovi koje naši iseljenici uopće ne pretražuju jesu „investiranje u Hrvatsku“, “povratak u Hrvatsku”, imena velikana poput Stjepana Radića, Krleže, Tina Ujevića, kao ni bilo što drugo vezano za hrvatsku kulturu.

Kao zanimljivost dodajmo i to da Nijemci o Hrvatima (na njemačkom jeziku) najčešće pretražuju pitanja poput onoga jesu li Hrvati muslimanske vjeroispovijesti i uzimaju li socijalnu pomoć.

– Uzimaju najmanje od svih etničkih skupina što je još jedan pokazatelj kako će se vrlo brzo integrirati u njemačko društvo – zaključuje profesor Jurić.

Opada interes i za posao u Švedskoj

– Nova studija pokazala je kako će trend iseljavanja u Irsku znatno oslabiti, jer će novi iseljenici birati lokacije bliže domovini – ističe doc. dr. sc. Tado Jurić, navodeći kako opada interes i za posao u Švedskoj.

Zanimanje za Irsku još donekle postoji u Slavoniji čiji su stanovnici i dalje općenito najviše zainteresirani za iseljavanje. Kao jednu od zanimljivosti vezanih za tu regiju, studija je pokazala da je u Slavoniji od 2013. godine potrošnja vode u svim općinama pala između pet do 20 posto što ukazuje na depopulaciju.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Nastavi čitati

Preporuka

HRVATSKI ANALITIČAR POTOPIO ČOVIĆA: “Odlaskom na noge Vučiću, Čović je opalio šamar Plenkoviću. To neće proći bez posljedica posljedica”

“Mislim da Izetbegović nije imao pošto ići u Beograd i razgovarati o europeizaciji BiH. Njega primaju relevantni politički faktori, do kojih notorni Dodik ne može doći”, rekao je u razgovoru za Vijesti.ba zagrebački politički analitičar Davor Gjenero, istakavši kako je ostao zaprepašten odlaskom lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića u Beograd i njihovim sastankom s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

– Naime, privevši ga na razgovor s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je Draganu Čoviću uputio jasnu poruku: “Hrvati moraju rješavati svoje probleme u Sarajevu, koje je i njihov glavni grad, i to u dogovoru i uz kompromise s Bošnjacima”, a ne petljanjem sa lokalnom balkanskom ruskom agenturom koja izaziva nestabilnost u BiH i koja radi na njenom rastakanju – govori Gjenero.

Prema njegovim riječima, Čović je na ovaj način izravno opalio šamar premijeru Plenkoviću, ali to neće ostati bez posljedica.

– Nažalost, službena reakcija Zagreba bit će “gromoglasno ignoriranje”, dakle neće biti verbalne osude neprihvatljivih poteza Dragana Čovića, ali prvi puta kad on osobno bude trebao pomoć Vlade RH, ona će izostati – mišljenja je naš sagovornik.

Nakon Čovićeve “beogradske avanture” s Aleksandrom Vučićem, nastavlja Gjenero, jasno je da “ona opasna Dodikova izjava o tome kako će, i to bez oružanih sukoba, entitet pod njegovom okupacijom izaći iz BiH, a kako će ga pritom pratiti i Hrvati, nije bila izrečena bez Čovićeva znanja”.

– Objašnjenje o tome da su s Aleksandrom Vučićem, pazite – Vučićem koji je svoju državu doveo u blokadu pristupnog dijaloga i koji je ove godine dobio najgore izvješće Europske komisije o napretku njegove zemlje u pristupanju EU ikada, koji već nekoliko semestara nije otvorio niti jedno pristupno poglavlje, išli razgovarati o EU integraciji BiH, naprosto je groteskno – ocjenjuje Gjenero.

Ipak, kako navodi, možda se govorilo o nekoj drugoj integraciji, na primjer onoj euroazijskoj, čiji je okvir “Русский мир”, što je samo širi okvir “Srpskog sveta” ili Vučićevog Schengena, zone u kojoj bi on htio uspostaviti dominaciju Srbije.

– Malo je vjerojatno da njegovo biračko tijelo odobrava ovakvu politiku Čovića, koji se sam proglasio “liderom europeizacije” u BiH – poručuje Gjenero.

Potom se kratko osvrnuo i na negodovanje Izetbegovića što nije pozvan na sastanak u Beograd.

– Mislim da gospodin Izetbegović nije imao pošto ići u Beograd i razgovarati o europeizaciji BiH. Njega primaju relevantni politički faktori, do kojih notorni Dodik ne može doći, jer mu je radijus kretanja vrlo ograničen – naglašava Gjenero.

Napominje da predsjednik HDZ-a BiH ugrožava hrvatsko-bošnjačke odnose, a konsolidacija tih odnosa ključ je stabilizacije Federacije, te stvara pretpostavku za drukčiji razgovor s manjim entitetom o uvjetima očuvanja suvereniteta, jedinstva i nedodirljivosti BiH.

– Nadam se da će Zagreb naći načina da službenom Sarajevu pošalje poruku kako Čović ne uživa niti potporu za svoje poteze, niti naklonost hrvatske oficijelne vanjske politike – ističe Gjenero.

O susretu Dodik-Čović-Vučić oglasio se i član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić, koji je rekao da se u stvari iza tog sastanka kriju motivi koji ugrožavaju evropske perspektive BiH.

– Nemoguće je ne složiti se s gospodinom Komšićem. U Beogradu se o europskoj perspektivi ne razgovara, jer Beograd nije faktor na putu BiH prema članstvu u EU. Kao što je trenutni hrvatski predsjednik Zoran Milanović imao neke druge, a ne europske ili prema Hrvatima u BiH zaštitničke političke interese, kad je pozivao Dodika u svoje odaje, tako niti Čovića europejstvo ne vodi pod noge Vučiću. Vjerojatno se doista radi o prizemnim ekonomskim interesima, zbog kojih se ugrožava pozicija Hrvata u BiH i njihov odnos s Bošnjacima – zaključuje Gjenero u razgovoru za Vijesti.ba.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x