Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

RUSKI DOKUMENT OTKRIVA: “Propali smo! Vraćamo se 30-ak godina unazad”

Bruto domaći proizvod (BDP) ove će se godine u Rusiji vjerovatno smanjiti za čak 12 posto, što je više od pada od 8 posto koji očekuje tamošnje ministarstvo gospodarstva, tvrde osobe upoznate s tim procjenama, a koje su o tim internim razmatranjima govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Istovremeno, sama ruska vlada nije objavila javnu prognozu.

Ta procjena dovodi ekonomske posljedice na razinu ekonomskih previranja ranih 90-ih, kada se rusko gospodarstvo iz sovjetske ere počelo transformirati prema kapitalizmu uz ekonomsko ‘stezanje’ kakvo nije bilo viđeno od Drugog svjetskog rata.

“Glavne negativnosti su naftni embargo, odustajanje Europske unije od ruskog plina, zajedno s odlascima stranih kompanija”, rekla je Natalija Lavrova, glavna ekonomistica ruska kompanije za financijske usluge BCS Financial Group iz Moskve. “Sve će se to vjerovatno postupno razvijati s mnogo negativnih posljedica u 2023. godini”, dodala je.

Brisanje učinaka desetljeća rasta

No, isključujući te faktore i procjenjujući samo na temelju trenutnih sankcija, ona predviđa smanjenje od 10,8 posto u 2022. i oko 5 posto u 2023. godini.

Nacionalna banka Rusije saopćila je 29. travnja da ove godine očekuje smanjenje između 8 i 10 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao je pad od 8,5 posto, dok je Bloombergovo istraživanje među ekonomistima pokazalo srednji pad od 10,3 posto.

Ako se interna prognoza ruskog ministarstva finansija pokaže točnom, to bi izbrisalo učinke otprilike čitavog desetljeća ekonomskog rasta, smatra izvor upoznat s prognozama.

Neizvjesnost oko ekonomskih izgleda ostaje vrlo visoka kako se rat u Ukrajini nastavlja, a SAD i saveznici raspravljaju o daljnjim sankcijama, uključujući one na ključne izvozne proizvode poput nafte, navode izvori

Službe za odnose s medijima ministarstava finansija i privrede nisu odgovorile na Bloombergove upite za komentar.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x