Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Ruska televizija Russia Today započela rad u Srbiji: Putin na Balkan ušao na “velika vrata” i stavio Europi “soli na rep”

“Vjerojatno nas nigdje u svijetu nisu očekivali toliko kao ovdje. I želim se obratiti dragim Srbima na njihovom jeziku: Braćo, gledajte RT”, poručila je u priopćenju glavna urednica RT-a Margarita Simonian. Portal RT Balkan vodit će Jelena Milinčić, kći glavne i odgovorne urednice ruskog portala Sputnik koji je na srpskome pokrenut 2014. godine.

Vijest da ruska ratna propaganda ulazi u Srbiju, i to na velika vrata, prilično je uzdrmala EU. S razlogom. Naime, upravo protiv dva ruska medija u državnom vlasništvu, Russia Today i Sputnika, navodeći manipuliranje informacijama i širenje ruske propagande o brutalnom napadu na Ukrajinu, Europska unija uvela je početkom ožujka sankcije.

‘Riječi su važne u doba rata’

“Riječi su važne u doba rata. Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija o sramotnom napadu na slobodnu i neovisnu zemlju. Nećemo dopustiti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži koje opravdavaju Putinov rat i da siju sjeme podjela u našoj Uniji”, izjavila je tada predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Povratak ruske propagande u Srbiju suprotan je opredjeljenju o usklađivanju s politikom Europske unije, poručio je u ponedjeljak izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik u povodu najava o pokretanju programa ruske televizije Russia Today (RT) na srpskom jeziku.

“Djela govore više od riječi. Vidjeti kako se ruska propaganda grandiozno vraća u Srbiju kroz pokretanje Russia Today u suprotnosti je s opredijeljenošću Srbije da radi na usklađivanju s vanjskom politikom EU-a”, objavio je slovački europarlamentarac na Twitteru te dodao da zemlja koja ozbiljno želi pristupiti Uniji “ne bi trebala biti Kremlju centar dezinformacija”.

Vučić predaje Putinu ‘propagandnu palicu’?

Uvesti vlastitu državnu propagandu u zemlju koja je, što se Putina tiče, na zapadu, i koja se još, k tome, već mjesecima lomi između ‘proeuropskog puta’ i neuvođenja sankcija Rusiji, za njega je velika pobjeda. Osobito u smislu da je emitiranje oba ‘Putinova medija’ zabranjeno na teritoriju EU.

Pokretanje spomenutih medijskih programa u Srbiji, vuče stoga za sobom još jedno veliko pitanje. Znači li to da Putin već zna da je Srbija odustala od svog europskog puta, prije nego što to znaju građani Srbije? Lako moguće, jer čemu pokretati nešto što će uskoro biti možda ugašeno? No, tko zna, osim vjerojatno Aleksandra Vučića, čiji je odnos s njegovim medijima, koji ga nerijetko ‘dižu u nebesa’ do te mjere da bi ga neiskusni čitatelj lako mogao zamijeniti za sveca, nadaleko poznat, a pogotovo kada o tome govore upravo Srbi.

Ne toliko davno, Srbijom je drmala Miloševićeva propaganda, koja je dovela do, vidjeli smo čega, a sada, čini se, palicu preuzima Putin osobno.

Međutim, upravo ono što Europa nije željela, to se dogodilo. Vladimir Putin nesumnjivo zna, a zna to i Ursula, koliko je, osobito u vrijeme rata, važna propagandna mašinerija. A najbolje od svih znao je to pionir ratne propagande i takozvani ‘krvnik u rukavicama’.

‘Krvnik u rukavicama’

Joseph Goebbels, zloglasni nacistički ministar, otac je neograničene moći propagandne mašinerije. Upravo sposobnost za mobiliziranje i manipuliranje masama – koje je, uzgred rečeno, prezirao, smatrajući ih “glupima, proždrljivima i zaboravnima” – bila je njegova osnovna karakteristika. Njegovi govori mržnje pripremili su tlo za holokaust, a on je možda i najzaslužniji za građenje kulta ličnosti Adolfa Hitlera, čovjeka kojeg je fanatično obožavao i s kojim je, u konačnici, otišao u smrt.

Bio je među prvima koji su marketinške strategije uveli u sferu politike. Zadobio je punu kontrolu tiska, ali i kulturnog života, oblikujući javne predodžbe u skladu s nacističkom ideologijom. Kako bi zadobio naklonost masa, koristio se jednostavnim porukama i lako pamtljivim formulama a, kao sjajan psiholog, vrlo je rano shvatio da svijest najefikasnije zamućuju poluistine, a ne otvorene laži.

Osim toga, bio je iznimno vješt u korištenju novih medija, radija i filma, u propagandne svrhe. Beskrupulozan, patološki ambiciozan i đavolski inteligentan, vještinu manipulacije doveo je do nikad ranije viđenih vrhunaca, a njegov propagandni aparat utjecao je na ljudske živote na monstruozne načine.

‘Kremlj na svojoj strani ima neke od najopasnijih i najremetilačkijih snaga Balkana’

Na Balkanu već mjesecima gledamo kako ogranci ekstremne desnice u Srbiji podržavaju rusku krvavu invaziju na Ukrajinu, a one ne samo da potiču podršku djelovanju Rusije već od nje dobijaju pomoć za djelovanje u već opasno krhkom dijelu Europe, piše Michael Colborne za Guardian.

“Dok se ruski rat u Ukrajini vuče, Kremlj na svojoj strani ima neke od najopasnijih i najremetilačkijih snaga Balkana. U travnju 2022., tisuće je Srba izašlo na ulice Beograda kako bi protestirali protiv odluke njihove Vlade da podrži suspenziju Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a zbog njene invazije na Ukrajini. Na ovom skupu su sudionici mahali ruskim i srbijanskim zastavama, te uzvikivali slogane kao što su: ‘Srbi i Rusi – braća zauvijek’“, navodi on.

Autor dalje navodi kako je „vrijeme, nažalost, pravo za ekstremnu desnicu Srbije da izazove probleme ako to želi, a ima prijatelje u Rusiji spremne da im pomognu“. Dalje se u tekstu navodi kako je „Rusija već pomogla pomagati“.

Tinjajući požari na Balkanu

Politička kriza u Crnoj Gori, napetosti na Kosovu i Metohiji, kao i problemi s Republikom Srpskom – svi požari zapravo koji tinjaju na Balkanu, svi imaju tendenciju ka buktinji.

Crna Gora, koja se 2006. odvojila od Srbije, uskoro bi mogla održati nove izbore. Državu i dalje potresaju sporovi oko njenog nacionalnog identiteta između Crnogoraca koji su opredijeljeni za nezavisnost i samodeklariranih Srba koji žele bliže odnose sa susjednom Srbijom. Tenzije sa Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. i dom je srpske manjine, su i dalje najveće žarište regije.“

O sadržajima i porukama koje sporni mediji koji preuzimaju Srbiju promoviraju i šalju u svijet su, među ostalim, i prijetnje nuklearnim napadima, kojima smo svjedočili proteklih mjeseci, ali

Nedavno objavljeni dokumentarac na engleskom jeziku, objavljen na RT-u, dao je srbijanskoj ekstremnoj desnici prostor za otvoreno iznošenje stavova.

Propagandna retorika Putinovih medija

Jednako kako Rusija oslobađa ruski svijet denacifikacijom i demilitarizacijom, mi Srbi imamo pravo, kroz specijalne operacije, stvoriti vlastiti srpski svijet’, izjavio je Miša Vacić, čelnik ekstremne desnice koji se dugo povezuje sa Vučićem i njegovom vladajućom Srpskom naprednom strankom.

O ruskom državnom mediju dovoljno govore i odvratni ispadi njihova televizijskog voditelja Antona Krasovskog nakon što su njegovi komentari puni mržnje o Ukrajini izazvali zgražavanje u zemlji i inozemstvu.

Naime, kao voditelj RT-ovog programa na ruskom jeziku, 47-godišnji Krasovski je mjesecima govorio s mržnjom o Ukrajini, a od veljače je na listi sankcija EU, prenosi Hina, pozivajući se na dpa. Skandal je izazvala izjava Krasovskog u televizijskom programu da “ukrajinsku djecu, koja vjeruju da je Rusija okupirala Ukrajinu, treba baciti u rijeku i utopiti ili zatvoriti u kolibu i zapaliti”.

Osim toga, negirao je i pravo Ukrajine na postojanje, pozvao na strijeljanje Ukrajinaca i banalizirao silovanja.

‘Ekstremnu desnicu na Balkanu ignoriramo na svoju štetu’

Guardian piše i kako “ekstremnu desnicu na Balkanu ignoriramo na svoju štetu”.

“Njihove ideologije se zasnivaju na istom zamjeranju i pritužbama koji su doveli do jugoslavenskih ratova 1990-ih, no sada imaju više ljudi širom svijeta, uključujući Rusiju, spremnih da ih ohrabre i podrže. Ovo ne bi bio prvi put – američki State Department tvrdi u nedavno objavljenom dokumentu, kako je Rusija potrošila 300 milijuna dolara od 2014. kako bi utjecala na političare i druge širom svijeta, uključujući Balkan.“

“Rusija nije započela ovaj požar, ali će biti više nego sretna da ga pomogne poticati“, zaključuje.

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x