Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Rusija žestoko prozvala Hrvatsku, bijesni su zbog izjave šefa hrvatske diplomacije

“Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe na račun predsjednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljive”, kaže se u priopćenju.

Rusija prosvjeduje i smatra neprihvatljivim i to što je Grlić Radman izabranu rusku vlast nazvao “režimom” i javno poželio da ne ostane još dugo na vlasti.

“Imajući to u vidu, ruska strana je izrazila snažan prosvjed Zagrebu. Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obilježavaju 30 godina”, kaže se u ruskom priopćenju.

Pozvali na poštovanje diplomatskog bontona

U njemu se službeni Zagreb poziva da se suzdrži od izazivanja negativnih posljedica za međudržavne odnose Rusije i Hrvatske.

“Također smatramo potrebnim pridržavati se općeprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona”, kažu u veleposlanstvu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prošle je srijede u emisiji “A sada vlada” Hrvatskog radija izjavio da je Vladimir Putin počinitelj ratnih zločina i ponadao se da “ruski autokratski režim” neće biti duga vijeka.

Lavrov najavio nove mjere za državljane “neprijateljskih zemalja”

Moskva razvija mjere za ograničavanje ulaska u Rusiju za državljane neprijateljskih zemalja, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Razvija se nacrt predsjedničke uredbe o uzvratnim viznim mjerama kao odgovor na neprijateljske akcije niza stranih država”, rekao je u televizijskim izjavama.

Državna novinska agencija Tass citirala je kako će te mjere “odgovoriti na neprijateljske akcije Sjedinjenih Država i njihovih satelita”, uključujući “nelegitimne sankcije” i “odluke koje krše prava ruskih građana i pravnih osoba”.

Nije precizirano na koje će se zemlje mjere primjenjivati, ali je vlada prethodno odobrila popis država i teritorija “koje čine neprijateljske akcije protiv Rusije, njezinih tvrtki i građana”.

Popis uključuje Sjedinjene Države i Kanadu, zemlje EU, Veliku Britaniju, Ukrajinu, Švicarsku, Norvešku, Japan, Južnu Koreju, Australiju, Novi Zeland, Singapur i nekoliko drugih. /Hina

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x