Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Rusija oborila povijesni rekord u zlatnim rezervama

Kako se navodi, obujam međunarodnih rezervi Rusije premašio je 618,2 milijarde dolara (prema stanju od prvog rujna ove godine), što predstavlja povijesni rekord, kakav nije zabilježen za sve vrijeme postojanja Banke Rusije, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Prema podacima Državne revizorske institucije, rezerve su od početka 2015. godine povećane za 235 milijardi dolara. U ovom trenutku Rusija zauzima peto mjesto na svijetu po obujmu međunarodnih rezervi. Ispred nje su, kako se navodi, samo Kina, Japan, Švicarska i Indija.

Resor naglašava da je Rusija u posljednje vrijeme primjetno uvećala udio zlata u svojim rezervama, i to sa 7,8 posto početkom 2014. na 23,3 na kraju 2020. godine. Osim zlata i strane valute, u sastav ruskih rezervi ulaze i specijalna prava vučenja, rezervno sredstvo koje emitira Međunarodni monetarni fond. I njihova je vrijednost također znatno uvećana, sa sedam milijardi na 24,6 milijardi dolara, navodi se u priopćenju.

Iz Državne revizorske institucije rečeno je da je Banka Rusije postigla cilj upravljanja rezervama, osiguravši optimalni spoj sigurnosti, likvidnosti i profitabilnosti. Regulator je, kako se navodi, stvorio ključne elemente upravljanja deviznim rezervama, poduzeo mjere za poboljšanje normativne i metodološke baze i druge korake.

Na temelju rezultata stručne analize, Državna revizorska institucija uputila je informativna pisma Banci Rusije i vladi u kojima su, između ostalog, formulirani prijedlozi za poboljšanje zakonske regulative sustava upravljanja međunarodnim rezervama Rusije.

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve Rusije prvog listopada iznosile su 614,122 milijarde dolara.

U kolovozu su zlatne i devizne rezerve Rusije za tjedan dana povećane za 1,8 milijardi dolara.

Izvor: rbth.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x