Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Rusija neda BiH u NATO: “Moskva će reagirati na taj neprijateljski korak”

“U svezi s brojnim publikacijama koje hvale navodne prednosti članstva Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantskom savezu, željeli bismo izraziti svoje mišljenje po ovom pitanju.

Prema izjavama, jedna od glavnih teza u korist euroatlantskih integracija BiH je psihološki i emocionalni aspekt. Kažu da je NATO „najmoćniji savez na svijetu“, sposoban uspostaviti dugoročni mir i stabilnosti u regiji u kojoj „tradicionalno ključaju nesuglasice, te postoji visoki rizik sukoba“, što će dovesti do toga da će „europski prostor postati kompaktniji, a politike država članica – predvidljive“. Zar je NATO neka duševna bolnica koja je stvorena zbog liječenja postojećih strahova i fobija kod svojih pacijenata? Postavlja se logično pitanje: koga se Bosna i Hercegovina boji? Od koga bi je saveznici u bloku trebali zaštititi?”, stoji u reakciji iz ruskog veleposlanstva u BiH.

Podsjećaju da je stav Rusije o proširenju NATO-a dobro poznat.

“U slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, naša zemlja će morati reagirati na ovaj neprijateljski korak. Na kraju, ni jedna runda proširenja alijanse nije poboljšala odnose Rusije s novim pristalicama NATO-a. Sama ekspanzija slabi regionalnu sigurnost i stabilnost, generira psihologiju „država na ratnoj liniji“, stvarajući, u suštini, nove ili pomičući stare linije podjele u Europi, u suprotnosti je s potrebom za pojavom kvalitativno novog sustava kolektivne sigurnosti na kontinentu, koji upravo zahtjeva ujedinjenje napora u borbi protiv novih prijetnji i rizika.

Umjesto toga smisao postojanja Sjevernoatlantskog saveza koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada je borba protiv Rusije, a pristupanje njemu će prinuditi Sarajevo na zauzimanje strane u vojno-političkoj konfrontaciji, čiju filozofiju Amerikanci, a uslijed njih i NATO, nameću Europi. Zar je to ono čemu BiH teži? Štoviše, uvjereni smo da je mehaničko proširenje NATO-a inercija prošlosti, ovjekovječivanje pristupa blokova iz vremena Hladnog rata, koji se, podsjećamo, odavno završio. Nažalost, naši partneri u Bruxellesu to često zaboravljaju”, upućena je i kritika i prema EU.

Iz ruskog veleposlanstva navode da, “što se tiče glavne stvarne prijetnje suvremenosti – terorističke, NATO, kako pokazuje praksa, nije u mogućnosti na nju odgovoriti”.

“Štoviše, akcije saveznika u Iraku, pa u Libiji i drugim zemljama regije Bliskog istoka, uključujući Siriju, samo šire ekstremizam i kaos, stvaraju plodno tlo za pojavu novih terorističkih ćelija, čija meta odmazde postaju i države članice bloka. I o tome bi trebale razmisliti bosanskohercegovačke vlasti, s obzirom na činjenicu da su se neki građani BiH borili u Siriji na strani militanata, a sada se masovno vraćaju u domovinu. Još jedan mit je da je NATO struktura koja promovira pomirenje te doprinosi pronalaženju dodirnih točaka među svojim članicama. Dovoljno je navesti primjer Turske i Grčke, koje su u permanentnom međusobnom sukobu i čiji se odnosi nisu nimalo poboljšali tijekom članstva u bloku”, kritike su prema NATO-u.

U ovom priopćenju iz ruskog veleposlanstva ističu i da pristupanje NATO-u neće automatski popraviti ni socijalno-ekonomsku situaciju u BiH, na što, kako naode, ovdje toliko računaju mnoge pristalice alijanse.

“Jer željeno članstvo u organizaciji ne podrazumijeva samo korištenje njenih mogućnosti, već i prihvaćanje određenog niza obveza. Je li BiH spremna slati svoje mlade u udaljene krajeve planete da ginu za tuđe geopolitičke interese? Znatno povećati svoju vojnu potrošnju umjesto usmjeravanja tih sredstava na rješavanje gorućih problema kojih i bez toga ima dovoljno u BiH? Alijansa nije uspjela adekvatno reagirati ni na širenje pandemije koronavirusa COVID-19. Nije tajna da su države članice NATO-a među najviše pogođenim na svijetu i da imaju ozbiljne poteškoće u borbi protiv epidemije.

Suprotno našim zapadnim partnerima mi ne namećemo izbor vanjskopolitičkih prioriteta. Ali istovremeno pozivamo bosanskohercegovačke prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve „za“ i „protiv“, uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleki od konsenzusa po ovom pitanju, da pogledaju uspješan primjer takvih dinamično razvijenih zemalja koje se nisu pridružile NATO-u kao što su Austrija, Irska, Švicarska, Švedska i Finska”, zaključuje se u svojevrsnom upozorenju iz ruskog veleposlanstva u BiH.

Izvor: republikainfo.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x